Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Topraklarimiz elimizden gidiyor !

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Donald_Duck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mayıs 2003
    Şehir
    New York, ABD
    Motosikleti
    BMW R1150GS Adventure
    Topraklarımızın % 90’nında çeşitli şiddetlerde yaşanmakta olan toprak erozyonu Avrupa’nın 17, Kuzey Amerika’nın 6 katıdır.

    Ülkemizde her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak, erozyonla kaybedilmektedir.

    Ülkemizin erozyonla kaybettiği bu topraklar, 25 cm kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye eşdeğerdir.

    Bu topraklar ile 25 cm kalınlığında tarla oluşturulursa 2 milyon dekar tarla elde edilir.

    2 milyon dekar tarlada Türkiye şartlarında 600 bin ton buğday yetiştirilir.

    600 bin ton buğday 20 tonluk kamyonlarla taşınırsa 30 bin kamyon eder.

    Bu kamyonlar arka arkaya konvoy oluşturursa, konvoy İstanbul’da başlar Gerede’de sona erer.

    600 bin ton buğdaydan 250 gramlık 2 milyar 400 bin ekmek yapılır.

    2 milyar ekmekle Türkiye nüfusunun tamamı için kişi başına 35 ekmek düşer.

    2050 yılında kişi başına düşen tahıl ekim alanının 0,16 hektara düşmesi beklenirken, Türk Çiftçiler her yıl nüfusa eklenen 1,2 milyon kişiyi daha doyurmak zorundadır. (Dünyadaki çiftçiler ise her yıl fazladan 90 milyon kişiyi beslemek zorundadır)

    Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazla düzeydedir.

    Fırat Nehri, yılda 108 milyon ton, Yeşilırmak 55 milyon ton toprak taşımaktadır. Her yıl Keban Barajı'na 32 milyon, Karakaya Barajı'na 31 milyon ton toprak birikmektedir

    Toprak üretilemeyen bir kaynaktır. 1 cm verimli toprak ancak ortalama 500 yılda oluşur. Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 cm toprağın oluşması ise ortalama 20 bin yıl sürer.

    Dünyanın toprak kaynakları sanıldığı kadar sınırsız. Türkiye’nin Toprak Potansiyeli sanıldığı kadar zengin değildir. Türkiye topraklarının sadece %15’i üstün verimlidir.

    Dünyadaki kullanılabilecek tatlı su kaynakları, toplam su miktarının %3,5’i kadardır. Bu miktarın % 1,74’ü buzullarda katı halde bağlanmış bulunmaktadır. Geri kalan sıvı haldeki suyun % 97’si “aküfer” adı verilen yer altı boşluklarında depolanmıştır.

    1 ton buğday elde edilmesi için 1000 ton su gereklidir.

    1 porsiyon bonfilenin yenecek halde önümüze gelmesi için 9.800 litre

    1 pilicin yenmesi için yenebilir hale gelmesi için 1200 litre

    1 kilo ekmek için 400-1200 litre suya gereksinim vardır.

    1 litre kullanılmış motor yağı ise 800.000 litre suyu kirletir.

    (Kaynak: TEMA Vakfı Yayınları Dünyanın Durumu Serisi, www.hayrettinkaraca.com)


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Başlığın aynı kalması şartıyla, yazının içeriği siyasi olsaydı eğer; bu başlık hit olurdu ve en sonunda kitlenirdi. Ama gel gör ki bu konu hakkında pek fazla kişi birşey yazmayacak ve duyarsız kalacak! Neden mi peşin hükümlü konuşuyorum, BİZİ tanıyorumda ondan. İnşallah bu yazdıklarımdan dolayı utandırılırım da bu konuya hep birlikte kafa yorarız.
    Bu konu gerçektende çok önemli, hatırlattığın için teşekkürler DD. TEMA'yı da ayrıca kutlamak ve her zaman destek vermek lazım, çünkü bu sorun bütün ülkenin sorunu. Bu konuda tek uğraş veren kurum olarak da TEMA'nın gerçekleştirdiği bütün kampanyalara destek vermek lazım.
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  3. #3
    vlad1462 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Ekim 2005
    Motosikleti
    var bişeyler
    bu konuda duyarsız bi toplum olduğumuz,hersene verdiğimiz kayıplardan belli oluyor zaten.insanların büyük kısmının bu sorunda haberi yok,bir kısmının ise önemsediği.işin farkında olanlar ise var güçleriyle çabalıyorlar.tema vakfına pekçokşey borçlu türkiye,yaptığı çalışmalarla bu işin önüne geçmeye çalışıyolar senelerdir.ama insanların bukadar toprak nereye gidiyor,ne olur bu işin sonu diye bi endişeler olmadığı için çabalar büyük ölçüde sonuçsuz kalıyor.umarız yumurta kapıya dayanıp,kıtlık gibi felaketler oluşmadan işin ciddiyeti kavranır ve herkes işin bi ucundan tutuverir.

  4. #4
    Moderatör (forrap) Tuncer Sezen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Mayıs 2005
    Şehir
    İzmir
    Bu gerçekten çok önemli bir konu...Bir an önce önleminin alınması gereken yoksa telafisi mümkün olmayacak yaralar açabilecek bir durum söz konusu.Kayıbın oranları gerçektende çarpıcı nitelikte.Bence sonuca ulaşacağını bilmemiz veya bilmememiz kişileri etkilememeli herkes elinden geleni yapmalı.Bencede buna motosiklet.net olarak kafa yormamız lazım...Tabi kaç kişi oluruz bilinmez.Ben temanın sitesini araştırıcam şimdi biraz daha bilgi toplamak ne yapabileceğimiz konusunda adımlar atmak gerek...

  5. #5

    Üyelik
    02 Temmuz 2005
    Şehir
    B.ÇeKMECe
    Motosikleti
    suzuki burgman 400
    ya inanılmaz bi konuya parmak bastnız arkadaşlar.Yıllardır bu konu beni çok rahatsız etmiştir o yüzden temanın organizasyonlarına elimden geldiğince katılmışımdır Türkiyenin her yerinde adıma dikilmiş meşe ağaçları var.isterseniz bizde böyle bir organizasyon yapabiliriz tema ve belediyelerle görüşüp yer tahsisi hakkında bilgi alınabilir her kez çalışma yapsın sonra burada bilgi paylaşımı yapalım ortak bi karar alalım gösterelim bu konuyla ilgilendiğimizi ve bu sorunun terörden bile önemli olduğunu.
    YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR...
    VE BİR ORMAN GİBİ KARDEŞÇESİNE...

  6. #6
    benkaan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Eylül 2005
    Şehir
    canım mersin'im
    Motosikleti
    250 mct
    biz insan oğlu doğayı kendi ellerimizle yok ediyor ve sonrada " biz ne yaptık kurtaralım " diye veryansın ediyoruz. aslında bizim ülkemizde veryansın edende bu konularla ilgilenen de çok az sayıda kişi. hani yitirilen daha kıymetli oluyorya. sanırım 100 - 150 sene sonra daha iyi anlaşılacak. umarım çok geç kalınmaz...

  7. #7
    miya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ağustos 2005
    Şehir
    ist
    Motosikleti
    pegasso
    nunu ; +1

    kesinlikle böyle bişey yapmlıyız arkadaşlar

  8. #8
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    abi senin bizden çok uzaklarda olup hassas bir konuya dikkat çekmen senin vatan sevgini apaçık ifade ediyor...ama biz türkiyede yaşayanların buna gereken önemi vermeyişimiz de beni bir o kadar üzüyor...elimizden bişey gelmiyor..devletin problemi..vs..zihniyetlere sahip olduğumuz için her konuda pasif kalıyoruz ve toplumsal bilinç kavranı henüz olması gereken düzeyde değil...rivaya yemeye...beyoğluna içmeye gidelimmi gezisine atlayan ben ve ülkem insanı acaba FİDAN DİKMEYE GİTSEKMİ...başlığıyla pek ilgilenmeyecek veya bir mazeret uyduracaktır.... seni seviyorum donald duck baba...amerikaya sevgiler...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler