Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

DÜNYA MUTFAKLARI

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Peril - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Mart 2004
    Şehir
    istanbul-pendik
    FRANSIZ MUTFAĞI

    Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Fransız Mutfağı, iştah açıcı ve göz doldurucu olması ile dikkat çeker. Fransız Mutfağı her bölgenin özelliklerine göre farklılık gösterir.1970'lerde başlayan modern mutfak anlaşıyla doğal bitkiler ve aromalar kullanılarak hazırlanan yemekler önem kazanmıştır.
    Fransızlar güne kahve veya sıcak kakaonun yanında kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltıyla başlar.
    Özellikle akşam yemekleri çok önemlidir. Başlangıç olarak alkollü bir içki alınır. Arkadan çorba veya küçük bir salata ile devam eilir. Ana yemek olarak özel soslarla hazırlanmış et veya balık yanında sebze ile servis edilir. Tatlılar son derece lezzetli ve hoş görünüşlüdür.
    Yemek sonrası alınan güçlü fakat miktarı az bir içkinin sindirime yardımcı olduğu düşünülür. Yemek yanında daima ekmek, soda ve şarap vardır.
    Şarap yemeğin bir parçası ve tamamlayıcısıdır. " Şarapsız yemek güneşsiz bir güne benzer " diye eski bir Fransız atasözü , sofrada şarabın ne kadar önemli olduğunu gösterir.

    MEKSİKA MUTFAĞI

    Meksika'da hem her bölgenin kendine özgü, hem de ülkenin tümünde geçerli geleneksel yemek türleri vardır. Fasulye, pirinç, balkabağı, biber,
    kış armudu ve domates en çok kullanılan ürünlerdir. Ülkede biber bol ve çeşitlidir. Biberlerin rekleri sarıdan yeşile, kırmızıya kadar, meyvelerin de boyları 3 mm.'den 20 cm.'ye kadar değişebilir. Biberlerin lezzetleri de birbirinden farklıdır. Çoğu
    kez bir yemekte değişik türde birkaç biber kullanılır.
    Kurufasulyeyle yapılan yemekler çok fazladır. Haşlanıp ezilip ve kızartılmış fasulye aynı zamanda tortilla içi olarak da kullanılır. Tortilla 'da değişik nitelikleri olan bir yemek türüdür. Sadece ekmek olarak değil aynı zamanda üstü çeşitli malzemeyle süslenerek pizza olarak da kullanılır. Tortilla ayrıca katlanıp içi değişik malzemelerle doldurularak da kullanılabilir. Bunun en yaygını tacos'tur. İçleri etle doldurulan hamurlu yiyaceklerde tamale ve enchilada'dır.
    Meksika'da tatlı pek yenmez, halk meyveya çok düşkündür. Tatlılar genellikle yumurta ve şekerden yapılır. Kavun, karpuz, domates ve çilek büyük önem taşır. Meksika kaliteli kahve üreten ülkeler arasında yer alır. Çikolata, tatlı ve soslarda bol miktarda kullanılır

    İTALYAN MUTFAĞI

    İtalyanlar yaratıcılıklarıyla, ülkenin güneşli ve canlı iklimini yemeklerine yansıtmışlardır. İtalyan mutfağının tek hakimi " pasta " denilen makarnadır. İtalyan evlerinde hergün makarna pişirilir. Gerçek makarna taze ekmek gibi günlük pişer. Kuzey bölgelerinde şehriye ve sıpagetti kullanılır ama güneyde akla gelebilecek her türde makarna göze çarpar. Bu değişik makarnalar çok çeşitli soslarla zenginleştirilerek servis yapılır.
    Peynirler ve sosislerde İtalya!da bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Mozerella, permesan, ricotta başka ülkelerde de çok iyi bilinen peynir çeşitleridir. Salami ve mordotella diğer ülkelere ihraç edilen İtalyan sosis ve salam türlerinden ikisidir.
    İtalyanlar sulu ve koyu olmak üzere iki türde son derece lezzetli çorbalar yaparlar. Çorbalar daima kızarmış ekmek parçalarıyla servis edilir.
    Tatlılar İtalya'nın her bölgesinde iştah açıcı ve lezzetli olmakla birlikte oldukçada hafiftir.

    ÇİN MUTFAĞI

    Dünyada en çok beğenilen mutfakların başında gelen Çin Mutfağı bölgelerine göre birbirinden farklılık gösterir.
    Çinlilerin kendilerine özgü yemek pişirme, hazırlama ve servis yapma yöntemleri vardır. Kızartma ve buharda pişirme en çok kullanılan yöntemlerdir. En büyük özelliği yemeklerin çabuk pişirinmesidir.Çok yüksek ateşte ve Wok denilen tavalarda pişirilir. Çin yemekleri genellikle lokma büyüklüğündedir. Yemek çabuk pişirildiği için besin değerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalır.
    Çok çeşitli baharat ve soslarla değişik ve hoş aromalı tatlar yaratılır. Yemeklerde soya yağı kullanıldığı ve genelde sebze ağırlıklı olduğu için salığa en faydalı mutfaklardan biridir.
    Tatlı çeşitleri de oldukça fazladır. Tatlılar alışık olduğunuz gibi değil, meyveyle hazırlanmış hafif tatlılar şeklindedir.
    Çin mutfağında ekmek yoktur, ekmek yerine yemeklere buharda pişmiş pirinç eşlik eder. Yemek süresince genellikle çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç şarabı sunulur.
    Çin Yemekleri Çiğ Balık (Sashimi) Çin Salatası Çin Usulü Sazan Balığı Etli Pırasa Kelebek karides Pirinç Mücveri Karides
    Çiğ Balık
    Çin Salatası
    Çin Usulu Sazan
    Balığı
    Çin Usulü Pirinç
    Mücveri
    Etli Pırasa
    Kelebek Karides
    Karides

    veeeeeeeeeeee

    TÜRK MUTFAĞIMIZ

    Türk mutfağı, Çin ve Fransız mutfağından sonra gelen dünyanın en zengin yemek kültürüne sahip! Türk mutfağının tenceresinde çeşitli kültürlere ait enfes yemeklerin hepsi bulunuyor!
    Türk yemek sanatının gelişimi biraz da Osmanlı tarihine paralel ilerlemiştir. Yapılan seyahatler ve savaşlar, Türk atalarının diğer milletler ile kaynaşmaşına ve güzel bir kültür etkileşimi yaşamasına sebep olmuştur. Ekzotik yemeklerden baharatlı yemeklere kadar Türk mutfağında bulunan ve kökenini diğer kültürlerden alan yemekler, aslında Türk yemeklerinin sergilediği çeşitlilikle ne kadar zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunun kanıtıdır.

    Ayrıca köy ve Anadolu insanına paralel olarak Osmanlı saray mutfağı da yaşadığı etkileşimle oldukça gelişmiş ve günümüzün binbir çeşitteki yemeklerine bir temel oluşturmuştur. Böylece sebze, kuzu eti, kanatlılar, balık, meyve ve tatlı çeşitleri ile Türk mutfağı dünyanın en seçkin mutfakları arasındaki eşsiz yerini almış ve ağzının tadına düşkün yemeği zevk ile yiyen insanların vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Yemek ve toplum, bir kültüre ait belli başlı özelliklerin izlenebileceği birbirinden ayrılmaz bir bütünün parçalarıdır. Dostlar, akrabalar veya komşular ile birlikte yenen yemekler Türk misafirperverliğinin en güzel örneğidir.Yemekle bütünleşen bu birliktelik aynı zamanda pişirmeyi seven hamarat ahçıların hayal gücünü ve yaratıcılığını kamçılamış, yemek kültürünün giderek gelişmesine sebep olmuştur. Düğün veya diğer özel davetlerde sunulan sofralardaki çeşidin ardı arkası gelmez. Bu zengin yelpaze, özellikle Türk-İslam kültüründe Ramazan akşamlarında beraberce yenilen iftar sofralarında yaşanır. Böylece yaşatılan geleneklerle birlikte, kültürün yapı taşlarından biri olan yemek de kendi yerini korur.
    Dünyaca ünlü Türk mutfağının leziz yemeklerini tanıtmak amacıyla, geleneksel yemek tariflerinden derlediğimiz çeşitli örnekleri sizlere sunmak istedik. Mutlaka pişirmeseniz de, en azından iyi pişiren birinin yaptığı Türk yemeklerinden tatmanızı ve bu lezzetten mahrum kalmamanızı ümit ediyoruz. Şimdiden hepinize "Afiyet olsun!".

    Mezeler ve salatalar
    Her ne kadar mezeler sıcak veya soğuk olarak sunulsa da, Türkiye'de genelde sıcak mezeler daha çok sevilir ve tercih edilir. Ön yemek olarak hazırlanan iştah açıcı mezeler o derece lezzetlidir ki, insan henüz ana yemeğe geçmeden bunlarla doymak istercesine büyük bir iştahla yer.
    Fakat dikkat! Mezelerin tadını biraz fazla kaçıran ve karnını doyuran kişiler tabii ana yemeklerin çeşitliliğinin tadını tam anlamıyla çıkaramaz. Bu nefis yemekler her zaman ana mönünün öncesinde, ana yemeğe hazırlık olarak servis yapılır.
    Rakı sofralarını süsleyen mezeler, ayrıca dost ziyaretlerindeki çay masalarının ve kabul günlerinin de vazgeçilmez bir parçasıdır.

    Çorbalar
    Türk mutfağına ait çorbalar, çok acı olmayıp daha ziyade hafif baharatlı lezzetlerle hazırlanırlar. Temel olarak her öğünde ana yemeğe geçmeden hemen önce sunulan çorbaların bazı çeşitleri, ayrıca hazmı kolaylaştırması için tatlı öncesinde de sunulabilir. Genellikle tadı, sunulmadan hemen önce taze baharatları eklenerek verilir. Yanında ekmek şarttır. İşkembe çorbası hemen hemen herkes tarafından sevilen bir çorba olarak, alkolü fazla kaçıran kişiler için bir iksir yerini tutar ve rahatlamalarını sağlar.
    Çorbalar Türk mutfağında özel bir yer tutarlar. Ayrıca Türkçe'de çorba için genelde "yemek" eylemi yerine diğer kültürlerin dillerinden farklı olarak "içmek" fiili kullanılır.


    Ana yemekler
    Türk mutfağı koyun ve kuzu etli yemekleriyle ünlüdür. Türk mutfağında dana eti ile pişirilen yemekler daha azdır. Tabii ciğer ve kanatlılar ile hazırlanan yemekler de oldukça yaygın ve lezzetlidir. Balık yemeklerinin çeşitleri ise, oldukça fazladır. Karadeniz, Maramara Denizi, Ege ve Akdeniz sayesinde Türk mutfağındaki balık yemekleri eşsiz bir lezzet taşır.
    Ayrıca doğal klima şartları bölgedeki sebze yemeklerine bambaşka bir tat katar. Sebze yemekleri zengin çeşitliliği ile sofraların vazgeçilmez parçası sayılırlar.
    Evde pişirilen pilav çeşitleri olmadan bir Türk sofrası düşünmek mümkün değildir. Hem günlük menülerde, hem de özel günlere ait menülerde ana yemeğe ek olarak mutlaka bir pilav çeşidi servis yapılır. Pilav her ne kadar çoğu zaman sade pişirilse de, çeşit olarak kimi zaman baharatlı, kimi zaman sebzeli, etli, üzümlü veya fıstıklı ve bademli şekillerde hazırlanarak servis yapılır. Kısaca özetlersek Türk mutfağında hayal gücü ve yaratıcılık sınır tanımaz.

    Bazı örnekler
    · Tavada patlıcan kebabı
    · Çınarcık usulü balık
    · Cızbız köfte
    · Etli biber dolması
    · Piliç sarması
    · İstanbul pilavı
    · Mantı
    · Menemen
    · Kuzu etli bamya
    · Şiş kebap


    Tatlılar
    Türk mutfağının zenginliğine yemeğin son bölümü olan tatlılarda da rastlanır. Bülbül yuvası, hanım göbeği veya türbanlı elma Türk mutfağına özel tatlıların sadece isimleri değil, aynı zamanda lezzetleri de binbir gece masallarını anımsatır. Sadece bir mönünün son durağı olarak değil, ayrıca kabul günleri ve yemek aralarında da sunulan tatlılar, yanına bir bardak çay veya mis kokulu bir türk kahvesi eşliğinde iştahına meraklı olan herkesin ağzında bambaşka bir tat bırakır... Genelde bu bölümün tadına doyum olmaz!

    Hamur işleri
    Zengin bir mutfağa ait tipik geleneksel yemekler her zaman mutlaka sofrada çok fazla yer tutmak zorunda değildir. İşte bunun en güzel örneği de börektir. Küçük ölçülerde ve porsiyonlarda hazırlanan hamur işleri, yufka içerisine sarılan çeşitli iç malzemler ile birbirlerinden ayrılırlar. Bu malzemlerde kıyma, peynir, ıspanak, balık, sebze veya baharatların değişik şekillerde kombine edilmesi mümkündür. Börek gibi tüm hamur işlerinin hazırlanışı da, yine pişiren kişinin hünerleriyle daha da başka bir değer ve önem kazanır.











    [/b]


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    MoToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ocak 2005
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    SUZUKİ DR 800 BİG-JİNLUN 250
    Peril kardeş,içli köfteyi unutmuşsun Adanalı olarak esef duydum.Dünyada böyle bir lezzet yoktur.Ah damak tadını bilen Adanalı olsada cevap verebilseydi.Akdeniz ülkelerinin bir çoğunu gezdim ama TÜRK mutfağı hiçbir yerde YOK.Bunu gurur duyarak belirtmek benim Türk vatandaşı olarak görevim.Sevgiyle sağlıcakla kal.
    SUZUKİM, ud\'um buz gibi bira ile doğanın keyfini yaşarım.

  3. #3
    Peril - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Mart 2004
    Şehir
    istanbul-pendik
    İçli köfte anlatılmaz ,YAŞANIR ondandır

    cidden mutfağımız oldukça zengin ve lezzetli.
    Amma velakin Meksika mutfağını da es geçemeyeceğim.Özellikle benim gibi acı ve sos hastalarının durağı burası

  4. #4
    federal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Ağustos 2005
    Şehir
    İstanbul / Kızıltoprak
    Motosikleti
    Suzuki Bandit 650 S
    Arkadaşlar uzak doğu mutfağı gibi görmedim abi... börtü böcek salatası, akrep kızartması (hele zehirliyse süper olur ) ,hamam böceği yahnisi, kara fatma bayıldıydı ( patates püresiyle müthiş olur)... makara zannediyorsunuz dimi... zannedin zannedin.... :
    Tribünlerde, Hep Dillerde Bu Sevda Bitmez Gönüllerde
    Dar Ağacında Olsak Bile Son Sözümüz FENERBAHÇE !!!

  5. #5
    Peril - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Mart 2004
    Şehir
    istanbul-pendik
    öle hakkaten ya..bi de millet hastası yahu.
    Acayip lezzetli falan diye.
    Gerçi ben yılan etininde çok ezzetli olduğunu duydum ama ne diyim maşallah biz insanlara yemediğimiz halt yok mübarek

  6. #6
    motoman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda XL650V Transalp
    Varmı Türk mutfağı gibisi tek kelime ile mükemmel dört dörtlük. İtalyanların zeytinyağlıları harika, Almanların yemek kültürü diye bişey yok tek kelimne ile berbat, uzak doğu mutfağına hiç bulaşmıyorum
    GÖZLERDE YAŞ YOKSA RUH GÖKKUŞAĞINA SAHİP OLAMAZ

  7. #7
    Forumdan Uzaklaştırıldı _Si_BeMoL_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2005
    Şehir
    MT - Eskişehir
    Motosikleti
    '91 Mz 251 ETZ
    ya ne dıyonuz turkıyede bı adam cekırge yetıstırıyo ve bunlardan konserve yapıp memleketın bırıne satıyo.bı arada tv de gormustum hamam boceklerının bacaklarını kopartıp soya sosuyla kızartıp yıyolardı cıtır cıtır. daha ne yemekler varda bızım haberımız yok.ayrıca ıtıraf edıyom kurbaga bacagı bende yedım.

  8. #8
    patatessogan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Temmuz 2005
    Kokoreç'i de unutmamak lazım anlatılmaz yaşanır yapması çok zevklidir


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler