Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Güzelleme

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Mili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2006
    Şehir
    Kadıköy-M.köy
    TÜRK DİL KURUMU'nun bulduğu yeni kelimelerle bir güzelleme... ---------------

    Dinlencemiz (TATİL) çok heyecanlı başladı şekerim. Biliyorsun, uçakta her zaman hesaplı orunda (ECONOMY CLASS) seyahat ederim. Ama yer kalmadığı için bizi birinci oruna (FIRST CLASS) oturttular.

    Çok keyifliydi ama bir burgaç (TÜRBÜLANS) bizi korkuttu, neyse. Tatil köyünün dalanında (LOBI) bizi çalışanlar karşıladı. Karnımız aç diye hemen seçal lokantada (SELF SERVIS) kuşluk yemeğine (BRUNCH) davet ettiler.

    Hayri tatbilir (GURME) geçinir ya... yemekaltıları (ORDÖVR) beğenmedi, illa seçmeli yemek (ALAKART) yiyelim diye tutturdu. Bu sefer de bezentileri (GARNITÜR) yetersiz buldu. Çocukların karnı o kadar acıkmıştı ki, Hayri Bey garsonlarla kavga ederken, biz bir ayaküstü (FAST FOOD) bulup atıştırdık.

    Yemekten sonra giriş işlemlerini (CHECK IN) yaptırmak üzere ön büroya (FRONT OFFICE) gittik. Bir hafta öncesinden bankaya yatırdığımız öndelik (AVANS) yeterli değilmiş. Geçen sezondan beri para şişkinliği (ENFLASYON) ederleri (FIYAT) çok arttırmış. Neyse, bankanın genel ağından (INTERNET) Istanbul'daki şubenin belgegeçer (FAKS) numarasını bulduk, Hayri'nin kimliğinin bir tıpkı çekimini (FOTOKOPI) belgegeçerle (FAKS) gönderdik.

    Hesaba para aktardılar da, odamıza yerleşebildik. Ancak bu olaylar Hayri'yi çok sinirlendirdi, rahatsızlandı birden. Bir taksiyle en yakın hastaneye götürdük. Doktorlar hızlı bir tam bakım (CHECK UP) yaptılar.

    Midesindeki yanmadan şüphelenerek bir de içgörünümle (ENDOSKOPI) yansılanım (ULTRASON) istediler. Allah'tan önemli bir şey çıkmadı. Neyse, simdi keyfimiz yerinde. Sana günümüzün nasıl geçtiğini anlatayım:

    Sabah kalkınca ben inçık (STEP) yapıyorum, Hayri ise koşmaca (JOGGING). Bütün yerleşkeyi (KAMPÜS) turluyor. Sonra birlikte buharlı hamama (SAUNA)gidiyoruz. Bir de ovucu (MASÖR) var ki, bütün kadınların mini putu (IDOL), büyüleyici özellik (KARIZMA) yerinde. Bu arada çocuklar da spor yapıyorlar:

    Melisa tüylü top (BEDMINGTON) oynuyor, Burak zıp zıp atlama (BUNGIE JUMPING) denilen çılgınlığa taktı. Çift uçurvur (GALIBA BALTRAP) yahut kaymalık (PATEN) da yapıyor. Akşam hep birlikte canlandırma (ANIMASYON) seyretmeye gidiyoruz. Çok iyi çene yarıştırmalar (TALK SHOW) oluyor, ünlü teker çalarcılar (DJ) geliyor. Geçen gün de Mehmet Ali Erbil buradaydı, yanında yürütücüsü (MENAJER) Stelyo Pipis ile. Güzel bir sözçatar (STAND UP) yaptı, büyük dalgalandırma (SANSASYON) oldu.Sonra, Erbil seslikçi (VOKALIST) bir kızla uzun uzun sohbet edince, bir sürü düşüntüler (SPEKÜLASYON) yapıldı, olay fotoculara (PAPARAZZI) gün doğdu.Pazar akşamı altın saatte (PRIME TIME),gerçeklemeyi (REALITY SHOW) bırak da burada çekilen görümsetmeyi (KLIP) izle.

    Bak bakalım çıkmakta (PODYUM) beni görebilecek misin, canlandırıcıların (ANIMATÖR) arasında.Sakin geçgeçleme (ZAPPING), otur seyret.) Haydi şimdi bye, kumarhaneye gidip biraz para harcayalım, yakışıklı kumar ebesinin (KRUPIYE) karşısına oturup. Sonra da kafayı vurup uyuyalım gerçi estireçe (VANTILATÖR) rağmen oda çok sıcak oluyor ama.)
    Ben rehnedilmiş yelkovan gibi... hani akrep'i seven ama yüreği takvim yokuşlarında...


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    29 Ağustos 2005
    Bu alıntı mı?Yoksa sen mi yazdın?Müthiş esprili...

    Demek ki konuşalım demekle olmuyor.Bu milletin kabul ettiği bazı kelimeleri dilden çıkarmak öyle he deyince olmaz.Toplumun bunu kabullenmesi gerekir.
    Özellikle seyretgeçlere ( tv ) çok iş düşüyor,bu konuda.

    Bir de öyle bazı kelimeler var ki;karşılığını bulmak öyle kolay iş değil.Özellikle m,n,t harfleriyle başlayan ve dilimize Arapça ile Farsçadan geçmiş kelimeleri bunlara örnek gösterebiliriz...

  3. #3
    infinitedreams - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2006
    Şehir
    İstanbul / Avr.
    Motosikleti
    Regal Raptor Dadyw
    En azından bilgisayar'a 'komputer' demiyor olmamız beni mutlu ediyor. Bir kitabın Türkçe çevirisinde inatla her yerde komputer yazıyordu, uyuz olmuştum. Bir de 'familya'cılar var.

    İsyan ediyorum yaa!..
    [B][SIZE="2"][COLOR="Purple"]infinitedreams... [/COLOR][COLOR="DarkRed"]ama siz onu demonicdreams olarak tanıdınız.[/COLOR][/SIZE][/B] 25.12.2005'den beri

  4. #4
    Mili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2006
    Şehir
    Kadıköy-M.köy
    Bu yazıntı alıntı abicim.

    Evet bazı kelimeleri hayatımızdan çıkarmamız neredeyse imkansız gibi.
    Ben rehnedilmiş yelkovan gibi... hani akrep'i seven ama yüreği takvim yokuşlarında...

  5. #5

    Üyelik
    18 Nisan 2006
    Şehir
    istanbul
    mili ellerine sağlıkkkk
    koptummm okudukça kopa kopa kop oldum
    Bugün, dünden farklı olalım, gelişelim...

  6. #6
    BIYIKLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Pekçok kişinin itirazı yerleşmiş, şekil değiştirmiş, uzun zamandır kullanılan sözcüklere değil yeni yeni olduğu gibi kullanılan 'ingilizce' sözcüklere mesela; yeah, yes, no, bye, ok, search, topic, mall, center, star gibi. Bir de hangi dile ait olduğu belirsiz sözcükler var janım, yoq, war, yaw, we gibi bunları görmezden gelip cımbızla seçercesine Türkçe sözlükleri karıştırıp uç örnek kelimeleri bir araya getirmenin anlamı bu bozuk düzene kılıf uydurmaktır. Bu arada 'estirgeç' kelimesi sözlükte yok!

    ''Yeni Yasa Tasarısı'' Siz kendi dilinizi önce bir koruyun şu iç bulandıran bozukluğu, gençliğin yozlaşmasını durdurun sonra kendi dilinizdeki saçma sözcüklerle alay edin.
    Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
    Mustafa Kemal ATATÜRK

  7. #7
    Mili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2006
    Şehir
    Kadıköy-M.köy
    not fear çok kopma mazallah birleştiremeyiz
    Ben rehnedilmiş yelkovan gibi... hani akrep'i seven ama yüreği takvim yokuşlarında...

  8. #8
    THE_LANCET - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Şubat 2006
    Şehir
    SİVAS/Merkez
    Motosikleti
    Peugeot Trekker & Asya AS200GY2 Süpermoto niyetine
    Mili ellerine sağlık iyiki yayınlamıssın herkes baksa iyi olur bence çok iyi yapmışlar ama bunları ilk başta türkçeleştirip bilgilendirmeleri gerekiyordu bunca zamandan sonra bu kelimeleri değiştirmek hiç kolay değil doğrusu :(
    Bir 4 silindirlilere, Birde 2 zamanlılara hastayım.

  9. #9
    viper_2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ocak 2006
    Şehir
    MT-Eskişehir
    Motosikleti
    HUSSAR 125
    Bakıyorum da ikiteker genel şebekesi (motosiklet.net) olarak Türkçemize sahip çıkıyoruz...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler