Size hep sözünü ettiğim, Enduro Motosiklet Kulübü'nce Kütahya'da düzenlenen festival, rekor sayıda motosikletçinin katılımıyla geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.


1000 civarında motosikletin katıldığı festival, sanırım Türkiye'de şimdiye kadar bu türdeki en büyük organizasyon oldu. Motosiklet Fuarı sırasında bile bu kadar motosikleti birarada görmediğimiz ülkemiz için olağanüstü bir katılım...

Aslında bu gibi organizasyonlarda, festivalin kendisi gibi, yapıldığı yer de gelenekselleşiyor. Fakat ülkemizde motosiklet kültürü henüz tam gelişmediği malum. Dolayısıyla, bu festival, her yıl ülkemizin başka yerlerinde düzenlenirse, belki değişik bölgelerimiz de, motosiklet ve bu zevkli organizasyonla tanışma fırsatı bulur. Yani festival, "motosikletle tanıştırma" misyonu üstlenebilir.

Önemli bir randevu
Türkiye, motosikletin önemli bir yer üstlendiği büyük bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak. 1 Ağustos'ta Ankara'dan başlayıp, Antalya'da sona erecek "Rallye D'Orient", Dünya Cross Country Şampiyonası'nın önemli yarışlarından biri olarak kendini kabul ettirmeye başladı. Geçen yıl Kapadokya merkezli koşulan yarış, bu yıl daha uzun etaplarla, cross country mantığına daha uygun hale geldi. Tıpkı otomobil kategorisinde olduğu gibi, motosiklet kategorisinde de fabrika takımıyla dünya şampiyonluğuna koşan yarışçıların katılacağı yarış, çekişmeli geçecek.
Organizasyona seyircilere yönelik ilginç birkaç etap da var. Özellikle Ankara'daki start, Hipodrom'da, katılımcıların yarışacağı bir drag yarışına sahne olacak. Yarışın son gününde de, Dünya Ralli Şampiyonası seyirci etapları gibi, pistte otomobiller ve motosikletler çifter çifter kalkarak, paralel parkurlarda birbirleriyle yarışacaklar. Yarışın tanıtım toplantısı, 16 Temmuz'da İstanbul Koç Müzesi'nde yapılacak.

Ben de bu organizasyona yarışçı olarak, OPET sponsorluğunda ve KTM 660 Rallye motosikletimle katılacağım. Elbette, yarışla ilgili notlarımı da, size ilerki yazılarımda ileteceğim. Türkiye'den motosiklet klasmanında katılacak diğer yarışmacılar şöyle:
Kutlu Torunlar - KTM 450 EXC,
Şenol Yüksel - KTM 525 EXC,
Selim Kemahlı - KTM 640 LC4,
Kemal Kantar - Honda XR 650
ATV Kategorisinde Timur Sağlam - Yamaha Raptor.
Yarışın bir diğer özelliği de, "Raid" adı verilen bir klasmanda, yarışın normal organizasyonuna puan almadan katılma şansınızın da olması. Yarış organizasyonunun hizmetlerinden yararlanabileceksiniz, ama yarışmayacaksınız. Normale göre çok daha ucuz bir katılım ücretiyle ralli heyecanını yaşayacağınız ve tecrübe kazanabileceğiniz ilginç bir klasman... Bu klasmanda ülemizden And Tüfekçi, KTM 950 Adventure ile yer alacak. Ülkemizde Dünya Ralli Şampiyonası'nın parçası olan Antalya Rallisi ve Rallye D'Orient gibi organizasyonların yapılması, gerçekten gurur verici.



Kemal Merkit
kemal@sportworksgroup.com