Kütahya'daki EMOK Şenliği yaklaşıyor... Gece yol yapacaklar, hazırlıklı olmalı!
Daha önce de yazmıştım... Hatırlatıyorum... Enduro Motosiklet Kulübü EMOK'un düzenlediği Kütahya Motosiklet Festivali yaklaşıyor. Motosiklete gönül verenlerdenseniz, ki bu yazıyı okuduğunuza göre öylesiniz, atlayın motosikletinize, temmuz başında tutun Kütahya'nın yolunu...


Organizasyonda sadece motosikletçiler değil, ithalatçı firmalar da dört gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecekler.

Türkiye Motokros Şampiyonası, test sürüşleri, yarışmalar gibi etkinlikler, festivalin çok renkli geçeceğini gösteriyor. Motosikletiyle gidecek arkadaşlar, daha önceden yazdığımız yol stratejilerine dikkat ederler ve hazırlıkları önceden yaparlarsa, çok keyifli bir hafta sonu geçireceklerine eminim. Yol güzergahını "www.emok.org" sitesinden edinebilirsiniz.

Uzun bir yol olacağı ve gece sürüşü de yapmanız ihtimali doğacağından, biraz da "gece motosiklet sürüşü"ne değinmek istedim.

İnsan gözü, karanlığa ve ani ışık değişikliklerine kolay adapte olamaz. Karşıdan gelen aracın uzunlarını aniden yaktığını düşünün... Düzgün görmeye başlamamız zaman alır. Bu nedenle gece görüşünüzü artırmak için mutlaka şeffaf, temiz ve çiziksiz bir kask vizörü kullanın. Sürüş öncesi ve sırasında alkol, sigaradan uzak durun. Karşıdan gelen parlak ışık kaynaklarından kaçının, örneğin gözlerinizi beyaz şerit çizgilerine yöneltin.

Gece, gündüze göre çok daha serin olur. Gündüz yola çıktığınızda size çok sıcak gelen giysileriniz, gece yeterli olmayabilir!

Gece daha çok konsantrasyon gerektiğinden, çabuk yorulursunuz. Bu yüzden daha sık mola verip, kan dolaşımını artırmak için ufak bir yürüyüş faydalı olur. Hatta bir motelde gecelemek, yolculuğu bitirememekten çok daha mantıklıdır.

Sıkça gece sürüşü yapıyorsanız, uzun farlarınızla birlikte yanacak ekstra farlar yararlı olabilir. Daha iyi görünmenizi sağlayacak reflektif bantları, motosikletin çeşitli yerlerine, hatta kıyafet ve kaskınıza da yapıştırmalısınız.

Gece trafikte kesişme noktalarında fazla durmamaya özen gösterin. Motosiklet gece daha da zor görülür. Özellikle uykulu araç sürücülerine hedef olmamak için, en iyisi kavşaklarda kırmızı ışık yandığını gördüğünüzde, hızınızı öyle ayarlayın ki, o noktaya ulaştığınızda yeşil yansın, az bekleyin...

Gece önünüzdeki aracı güvenli mesafeden takip ederseniz, hem ışığından yararlanır, hem de aracın hareketlerine göre çukurları, tehlikeleri önceden fark edebilirsiniz.
Geceleri, motosikletlilere bulaşmak isteyen trafik canavarlarının daha çok ortada olduğu zamanlardır. Ve nedense bu arkadaşlar, sıradan motosikletin bile, bir çok spor araçtan hızlı gitme potansiyeli bulunduğunu unutup, gereksiz çekişmeye girerler. Bu kişilerin dolduruşuna gelmeyin! Sonuçta siz, keyifle yolunuza gitmeyi amaçlıyorsunuz.



Kemal Merkit
kemal@sportworksgroup.com