Trafikte giderken çevrenizi ve çevrenizdeki tehlikeleri algılamanız, önceden tedbir almanız çok önemli... Peki güvenliğiniz için, size başka ne gibi görevler düşüyor?


Motosiklet sürüş tekniklerine, gündemdeki diğer konular nedeniyle ara vermiştim. Bu hafta caddelerde motosikletçi olarak uygulamamız gereken stratejilere geri dönüş yapıyoruz...
Motosikletinize tam hakim olmalısınız. Sürüş teknikleri, içgüdü haline gelmeli ki, beyniniz, ortamdaki değişimlere konsantre olabilsin. Motosikletçi olarak trafikte en büyük dezavantajlarımız, otomobile göre daha az görünür olmamız. Araştırmalar, bir çok kazada diğer sürücünün motosikleti "artık bir şey yapamayacak kadar geç" gördüğünü gösteriyor. Bu yüzden sürücülere kendimizi göstermek, güvenliğimiz açısından görevimiz!
Açık renk kıyafet ve kasklar, kıyafetlerinizin üzerindeki reflektif malzemeler, zayıf ışıkta daha iyi görünmenizi sağlar. Gece - gündüz motosikletinizin farı açık olmalı. Gündüz de, uzun farlarınız yansın. Böylece, güneşli havalarda bile görünürsünüz.
Manevralarda sinyallerinizi mutlaka kullanın. Motosikletlerde sinyaller, dönüş bitince otomatik kapanmaz, sizin kapatmanız gerekir. Hatalı yanan sinyal, hiç yanmayan kadar tehlikeli olabilir! Emin olmak için yapabildiğiniz durumlarda dönceğiniz yönü veya yapacağınız manevrayı sinyalinizle birlikte elinizle de gösterebilirsiniz. Her zaman dikiz aynalarınızı kontrol edip, sinyalinizin algılandığından emin olun. Trafik, dikkatsiz sürücülerle dolu, unutmayın.
Duracağınız zaman mümkünse frene hafif de olsa birkaç kez basıp, stop lambanızın yanıp sönmesini sağlarsanız, duracağınızı, arkanızdaki sürücüye daha iyi anlatırsınız.
Görünülürlüğün önemli bir parçası da, sizin etrafı iyi görmenizdir. Gözlerinizle tüm çevrenizi taramalı, olası tehlikeleri sezebilmelisiniz. Her yanınızı gözden geçirmelisiniz. Gözünüz, bir noktada birkaç saliseden fazla kalmamalı. Kısa sürede bir çok noktayı tarar, yolunuza çıkabilecek yaya, otomobil, çukur, yağ, su birikintisi gibi etkenlere hazırlanabilirsiniz.
Dikiz aynalarınızı da işin içine katın. Ama yalnızca onlara güvenmeyin. Kör noktaları da, kafanızı çevirerek kontrol edin.
Trafikte çıkabilecek tehlikelere karşı en önemli savunmanız gözlerinizdir. Algınızı ve gözlerinizi geliştirmek için, gitmeyi düşündüğünüz yöne ve yola konsantre olun! Gözlerinizi yukarıda tutun ve uzağa bakın. Ayrıca gözlerinizi sıklıkla hareket etmeye alıştırın, böylece çok geniş alandan bilgi toplasınız.
Veee... Kesinlikle unutmayın!.. Yorgun sürücüler, gözlerini aşağıya ve sağa doğru sabitlediklerinden, geniş görüş açılarını kaybederler. Alkollü sürücüler, gözlerini tam ileri sabitler ve hareket ettirmezler. Her iki şekilde de kişinin, trafikteki tehlikeleri görememesi ve geç tepki vermesi, kazalara neden olur!


Kemal Merkit
kemal@sportworksgroup.com