Geçtiğimiz hafta sonu Park Orman'da, Türkiye'deki Harley Davidson binicilerinin kurduğu Harley Motosiklet Sahipleri Grubu'nun (HOG - Harley Owners Group) güzel bir organizasyonu gerçekleşti.


Çok satan bir marka olmasa da Harley, HOG ile kullanıcıların örgütlenmesi, motosiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve binicilerinin sosyal faaliyetlerini zenginleştirmek bakımından çok başarılı organizasyonlara imza atıyor. Yüzlerce motosikletçinin katıldığı ve yurtdışından da Harleycilerin geldiği organizasyon, motosikletin pozitif amacı açısından oldukça başarılıydı. Çünkü motosiklete binmeyen insanlar bile, böyle eğlenceli organzasyonlarla bu tür keyifli bir grubun bir parçası olmaya özenecektir.
Motosikletçilerle ilgili düzenlenen çeşitli panellerde, yaşanan sorunlar vurgulandıkça, henüz Türkiye'de emekleme evresindeki bu sektör, negatif etkilenebilir. Bu yüzden yeni başlayacaklara kötü tablo çizilmemeli. Şayet motosiklet kullananların sayısı artarsa, toplumdaki motosiklet bilinci artacak, birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Motosiklete yeni başlayacaklar da üzerlerine düşen görevi gerektiği gibi yapıp, eğitimlerini arttırdıkça, trafikteki karşılıklı saygı pekişecek, otomobil sürücüleri ve motosikletçiler, birbirlerinden şikayet etmeyecektir. Şu anda her iki taraf da bu bilinci oluşturmak için çeşitli kuruluşlar çaba harcamakta.

Ya diğerleri?..
Motosiklet binicilerini bilinçlendirme açısından Enduro Motosiklet Kulubü EMOK da, düzenlediği eğitim toplantıları, gezileri ve her yıl Kütahya'da organize ettiği motosiklet şöleniyle en etkin faaliyet yapan kulüpler arasında...
www.emok.org sitesinden etkinliklerini izleyebileceğiniz EMOK, 25 Nisan'da Şile'de yapılan Enduro yarışının organizasyonundan, hakemlerin eğitimine kadar çok önemli bir rol üstlenmişti. Bu yıl temmuz başında yine Kütahya'da, tüm motosikletçilerin davetli olduğu EMOK Festivali yapılacak. Geçen yıl Türkiye'nin her yerinden yüzlerce motosikletçinin katıldığı festivale, bu yıl rekor katılım bekleniyor. Festival, Türkiye Motokros Şampiyonası'nın bir ayağının da aynı etkinlik içinde gerçekleşmesi bakımından çok renkli geçecek. Her ne kadar ismi Enduro Motosiklet Kulubü olarak geçse de, Türkiye'deki tüm motosiklet kullanıcıları EMOK'un faaliyetlerine katılabiliyor.
Çok geniş bir kitlenin üye olduğu internet sitesi "www.ikiteker.org" da, kullancıları bilinçlendirmek, motosiklet konusunda forumlar düzenlemek, üyelerini motosikletle ilgili her türlü konudan haberdar etmek bakımından çok önemli bir görev üstleniyor. OMM (One More Mile Riders) grubu da, her ne kadar kısıtlı sayıda üyesi olmasına rağmen, tüm motosikletçilere açık, eğitim ve bilinçlendirme toplantıları düzenlemekte. Hiçbir ticari beklentisi olmamasına rağmen, bazen yurtdışından da eğitmenler getirip, motosiklet sürüşü konusunda seminerler düzenliyor.
Türkiye'deki motosiklet üreticileri ve ithalatçılarının yeni kurduğu ITAD da, yine motosikleti sevdirmek ve kullancıları bilinçlendirmek için faaliyetlerde bulunacaklarını açıkladı. Bu faaliyetler, motosiklet sektörü açısından sevindirici, çünkü artık birilerinin yavaş yavaş bu işi sahiplendiği görebiliyoruz. Şimdiye kadar birkaç kişinin özveriyle verdiği uğraşılardan, üye adedi binleri bulan klüp ve derneklere ulaşmak, motosikletin geleceğinin parlak olduğunun göstergesi. Pozitif düşündükçe, pozitife ulaşacağız.

Kemal Merkit
kemal@sportworksgroup.com