Sürücüsüz motosikletler henüz icat edilmedi... Bu yüzden motosikletinize 'hakim' olmak, güvenle kullanabilmek için, yola çıkmadan önce her defasında yapılması gereken kontroller var...


Yeri geldikçe size çıkan yeni model motosikletleri de tanıtıyorum. Her yeni model tanıtımında motosiklet teknolojisinin ulaştığı noktalar beni gerçekten heyecanlandırıyor. Fakat yine de hatırlatmakla fayda var: Motosiklet bizim kullandığımız, bizim idaremizde olan bir araç... Üreticiler kumandanıza en iyi cevap verecek motosiklet için uğraşıyorlar. Evet, "kendi kendine giden" motosiklet için değil, "sürücüye en iyi şekilde cevap veren" motosiklet için... Çünkü insan motosikleti hayattan daha çok keyif almak için kullanır. Öyleyse, nasıl ki üreticiler üzerine düşen görevi yapıp en iyi motosiklet için çalışıyorlarsa, biz de sürücü olarak kendimizi en iyi şekilde eğitip, üzerimize düşenlere hazır olmalıyız...

Ben, kendi tecrübelerimden ve yine bir takım referans kitaplarından edindiklerimle bu konuda sizleri aydınlatmaya çalışıyorum. Ancak hatırlatmadan geçmek istemiyorum, ülkemizde de birkaç yıldır motosiklet sürücülerini bilinçlendirmeyi amaç edinerek hizmet veren EMOK (Enduro Motosiklet Kulübü), OMM (One MoTe Mile) gibi bazı kuruluşlar var. EMOK, son olarak benim de yararlandığım kaynaklardan "Motorcycle Safety Foundation"m (Motosiklet Güvenlik Kurunu) motosiklet sürüş tekniği ve güvenlik konulubir VCD'sini motosiklet mağazalarında satışa sundu. OMM de zaman zaman yurtdışından gelen eğitmenler eşliğinde seminer ve pist eğitimleri düzenliyor. Bu kuruluşların çabalarını takdir ediyor, bu tarz girişimlerin artarak devam etmesini diliyorum. Çünkü her konuda olduğu gibi, kimse anasının karnından bir işi bilerek doğmuyor. Eğitim ve yapılan her kilometre sizi yolda karşılaşacağınız etkenlere en iyi şekilde hazırlayacaktır.

<center><img src="/images/kemal03.jpg" border="0" ></center>

Hazır mıyız?..
Yola çıkmadan önce motosikletinizin belli başlı bazı noktalarını gözden geçirmeniz de, sizi beklenmedik süprizlere karşı hazırlayacaktır.Otomobilinizdeki küçük bir mekanik eksiklik, önem taşımayabilir. Ancak motosiklette, ciddî sonuçlar doğuracak kazara sebep olabilir. Bu yüzden motosiklete binmeden önce genel bir gözden geçirmeyi kendimize huy edinmemiz gerekiyor.

Bizi yola bağlayan unsurdan, lastiklerden başlayalım...
Her yola çıkış öncesi lastiklerimizi ve jantlarımızı genel olarak gözden geçirmemiz gerekiyor. Doğru lastik hava basıncı da lastiğin performansı ve dayanıklılığı açısından çok önemli. Normal kullanımlarda lastiğiniz hep hava eksiltiyorsa, patlak olma olasılığı yüksektir ve normalden fazla yükte aniden sönebilir. Sonucunda da ciddi kazalara davetiye çıkmış olur... Birçok lastikte aşınmayı gösteren göstergeler vardır. Ülkemiz, özellikle tozlu ortamlardan
oluşmakta. Bu yüzden motosikleti asla bitik lastikle kullanmayın.

Jantları da çatlak ve eğikliklere karşı kontrol etmeyi unutmayın tabii... Bir sonraki aşamada,, motosikletin gaz kolunun takılıp takılmadığına, fren ve debriyajın doğru çalıştığına emin olun. Motosikletlerde tüm bu kablolar açıkta olduğundan, dış etkenlerden nasıl etkilenmiş olacağını bilemezsiniz. Hatta park halindeyken motosikletinize çarpılıp düşürülmüş ve bu tarz kontrollerde arıza meydan gelmiş olabilir. Gaz kolunda sürüş esnasında ortaya çıkan böyle bir takılmanın nasıl bir sonuç doğurabileceğini tahmin etmek zor değil!

Stop, sinyal ve farlar, motosiklet için çok önemlidir. Motosikletler otomobillere göre çok daha küçük ve yeri geldiğinde daha süratli olduklarından, görünülürlüğü artırmak için bu cins ışıklandırma elemanları en önemli teçhizatlardandır.

Farınızın, seyir halindeyken hep açık olması gerektiğini bilmem hatırlatmama gerek var mi? Çalıştıklarından emin olun!

<center><img src="/images/kemal02.jpg" border="0" ></center>

Mekaniğin Önemi
Ve motor... Birçok motosiklette yağ seviyesi, motorun yanında, karterin hemen üzerindeki bîr pencereden veya kartere vidalanmış bir çubukla kontrol edilebilir.

Motosiklet motoru, otomobilinkine göre daha küçüktür ve oransal olarak daha fazla güç elde edilir. Bunun için de: yüksek devirler çevirir, yüksek hararetlere çıkar.

Yağlama, bu yüzden çok Önemli. Eksik yağ ve soğutma sıvısı (antifriz) motosiklet motorunda çok büyük hasara yol açabilir.

<center><img src="/images/kemal01.jpg" border="0" ></center>

Motosiklette yağ, yalnızca motorda değil, şanzıman ve debriyajda da dolaşır. Bu yüzden yağı doğru zamanlarda, aksatmadan değiştirmelisiniz. Dakar tarzı uzun ve zor yarışlarda da motosiklete yaptığım en Önemli bakım, her zorlu etap sonrası yağ ve filtresini değiştirmekti. Bu sayede, kötü ortamlarda bile yarışı bitirmeyi başardım. Ayrıca zincirli motorlarda zinciri de sıkça yağlayıp, uzama ve deformasyonlara karşı kontrol etmelisiniz.

Yazıda uzun gibi görünse de, yukarıdaki kontrolleri yapmak 30 saniyeyi aşmayacaktır diye tahmin ediyorum. Ama bu alışkanlık, karşılaşabileceğiniz kötü sürprizlere karşı sizi hazırlayacaktır.

Kemal Merkit
kemal@sportworksgroup.com