Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22 Şubat tarihinde yayınlanan talimatlara göre yurt dışından Drone (quadcopter / insansız hava aracı) satın alma ve getirme şartları değişti.

Resmî Gazete'de yayınlanan yeni "sürekli uçuşa elverişlilik ve bakım sorumluluğu yönetmeliği

Azami kalkış ağırlığı 500 gr dan düşük olan dronelar talimat kapması dışında tutuldu ve sorunsuz şekilde yurt dışından satın alıp getirebiliyorsunuz. Tabii ki tüm yurt dışı alışverişlerde olduğu dronelarda da gümrüksüz alışveriş limiti 30 Euro. 30 Euro üzeri siparişleriniz için gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor.

Gümrük vergisi ise AB ülkelerinden gelen mallar için yüzde 18, diğer ülkelerden gelen mallar için ise yüzde 20 oranında uygulanıyor. Bu vergi, teslimatta PTT tarafından alınıyor.

500 gr ile 25 kg aralığındaki yarı profesyonel dji phantom gibi droneları ülkemize getirmek için farklı bir prosedür uygulanmakta. Satın aldığınız ürün gümrüğe takılacaktır. Gümrükten dronenu çekebilmeniz için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden "İthal Uygunluk Belgesi" almanız gerekiyor.

Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak İHA’lar 4 ayrı sınıfa ayrılır:

a) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,
b) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,
c) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar,
ç) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar.

Gearbest.com sitesi üzerinden satın aldığım Hubsan H109S X4 PRO 5.8G Drone'nu gümrükten çekmek için yaptığım işlemleri aşağıda anlatacağım.
İlk işlem olarak internet sitesinden kredi kartı ile ürünü satın aldım, ürün DHL kargo firması ile gönderildi. Drone 3 gün içinde Türkiye'ye geldi ve DHL firması ürünü bana gönderebilmeleri için İthal Uygunluk Belgesi gerektiğini bana söy


Dron İçin "İthal Uygunluk Belgesi" Nasıl Alınır ?



Uygunluk Belgesi alabilmeniz için hazırlamanız gereken evrakların listesi aşağıda;

1- İnsansız Hava Aracı İthal Uygunluk Beyanı için dilekçe
2- (EK-1) İHA ve sistemlerine ait teknik özellikleri içeren ürün kataloğu
3- (EK-2) İHA ve sistemleri üretim yılı ve üretici ülke
4- (EK-3) Marka, model, seri numarası bilgilerini içeren proforma fatura
5- (EK-4) İHA ve sistemlerini ithal eden kişinin arşiv kayıtlı adli sicil kaydı belgesi
6- (EK-5) İHA ve sistemlerini ithal eden gerçek/tüzel kişinin iletişim bilgileri
7- (EK-6) İHA ve sistemleri kullanım klavuzu
8- (EK-7) GTİP tespiti
9- (EK-8) İHA ve sistemleri uygunluk beyanı


1
Uygunluk Beyanı için dilekçesi



Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne uygunluk belgesini talep ettiğinize dair ürün ile ilgili gerekli bilgilerin yer aldığı dilekçe.
Örnek dilekçeyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Dilekçedeki bilgileri aldığınız üzerine ve hangi gümrükte olduğunu belirten alanları düzenleyerek hazırlayabilirsiniz.

2
Teknik özellikleri içeren ürün kataloğu (EK-1)



Drone ait teknik özelliklerin yer aldığı döküman. Drone satış sayfalarında genellikle teknik özellikler belirtiliyor ya da üretici firmanın internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Hubsan H109S X4 PRO nun teknik özelliklerinin yer aldığı dökümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Satın aldığınız ürüne göre benzer bir döküman hazırlanız yeterli.

İHA ve sistemlerine ait teknik özellikleri içeren ürün kataloğu

3
İHA ve sistemleri üretim yılı ve üretici ülke (EK-2)



Üretici firmadan ürünün üretim yılı ve üretici ülkesinin bilgisini almanız gerekiyor. Satıcı firmaya mesaj attığınızda size bu bilgileri veriyor. Örnek belgeyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Belgeyi satın aldığınız ürüne göre düzenleyebilirsiniz.

İHA ve sistemleri üretim yılı ve üretici ülke belgesi

4
Proforma Fatura (EK-3)



En önemli ve dikkat etmeniz gereken kısımlardan birisi de bu. Cihazı satın aldığınız firmadan cihaz seri numarasının yazdığı ve satıcı kaşesinin olduğu proforma fatura almanız gerekiyor. Satın alma işleme yapmadan önce satıcı firmadan böyle bir belge verip veremeyeceğini öğrenin. Gearbest internet sitesi talep ettiğinizde proforma faturayı size veriyor. Bana gelen ürün gümrükte takıldığı için firmadan email yolu ile proforma fatura aldım ve evraklara ekledim. Aşağıdaki gibi bir fatura işinizi görecektir.




5
Adli sicil kaydı(arşivli) (EK-4)



Bildiğimiz sabıka kaydı. E-Devlet sayfanıza girip Adli Sicil Kaydı Sorgulama bölümünden sabıka kaydınızı çıkartabilirsiniz.


6
İthal eden şahsa ait iletişim bilgileri (EK-5)



Kişisel iletişim bilgilerinizin yer aldığı dilekçe. Aşağıdaki linkte örneğini bulabilirsiniz. Dilekçeyi kendi bilgileriniz ile doldurmanız yeterli.

İthal eden şahsa ait iletişim bilgilerinin yer aldığı dilekçe


7
Kullanım Klavuzu (EK-6)



Satın aldığınız drone yanında klavuz genelde çıkıyor. Sizin satın aldığınız ürün gümrükte olduğu için internette araştırma yapıp kullanım klavuzunu bulabilirsiniz. Ben üretici firmanın internet sitesinde buldum. Bendeki modele ait dronenun kullanım klavuzunu aynı ürünü satın almak isteyen olursa gönderebilirim.


8
GTİP Tespiti (EK-7)



Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (gtip), herhangi bir malın gümrük tarifesinde Gtip numarası mevcuttur.
Örnek: AS Nom.kodu 540761 Cn Kodu 90 Milli alt açılım kodu 90 İstatistik Kodu 11

http://ggm.gtb.gov.tr/bilgi-bankasi adresinden GTİP numaralarına ulaşabilirsiniz.

Dronelar için GTİP numarası: 8802.11.00.00.00
Örnek GTİP Tespiti belgesini aşağıdaki linkte görebilirsiniz. Drone model bölümünü satın aldığınız drone bilgileri ile değiştirin.

Drone GTİP Tespiti Belgesi


9
İHA Uygunluk Beyanı (EK-8)



Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü internet sayfasından indirebileceğiniz hazır formu kendi bilgilerinizi yazarak bu belgeyi hazırlayabilirsiniz. Örnek uygunlu beyan formunu ve başru beyan formunu aşağıda bulabilirsiniz. Kendi bilgileriniz ile forumdaki bilgileri değiştirin.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sitesindeki başvuru formu

İHA Uygunluk Beyanı



Yukarı belirttiğimiz belgelerin hepsini tamamladıktan sonra aşağıdaki adrese posta ile gönderiyorsunuz ve işlemleriniz 1 hafta içinde tamamlanıyor. Herhangi bir sorun çıkmaz ise uygunluk belgeniz formda verdiğiniz adrese posta ile gönderiliyor. Aynı işlemleri yapan bazı kişlere email yolu ile gönderildiği söyleniyor bana posta ile gönderildi.

Adres: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:128/A 06570 Maltepe / ANKARA
TEL: 0312 203 60 00

Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bu işlemleri yapması için sizden bir hizmet bedeli ücreti talep ediliyor. Bana işlemleri yapan kişi email ile para yatırmam gerektiğini belirtti. Ücreti (18TL) yatırıp email ile dekontu gönderdim. Hizmet tarifesi ücretlerini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ait IBAN: TR59 0001 2009 4010 0005 0000 09

HAVA ARACI / MOTOR / PERVANE TEKNİK UYGUNLUK İZNİ
HİZMET BEDELLERİ İHA0 ve İHA1 20 TL

İHA hava aracı başvurunuzun değerlendirilmesi için SHGM’nin hesabına gerekli bedeli yatırmanız gerekir. Bunun için 14.2.2017’de yayınlanan SHGM Hizmet Tarifesini inceleyiniz. Genelge gereği belirtilen meblağ üstünden %10 indirim yapılmaktadır.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hizmet Tarifesi

İthal Uygunluk Belgesi elime ulaştıktan sonra DHL firmasına belgeyi gönderdim internet üzerinden %20lik gümrük vergisini ödedim ve ertesi gün drone bana gönderdi.

Yukarıda anlattığım işlemler yurt dışından drone getirmek için şahsımın yapmış olduğu işlemler olup drone satın almak isteyenlere rehber olması amacıyla yazılmıştır. Bu işlemler ile drone getirebileceğinizin garantisi veremem.

Biraz meşakatli bir süreç olarak görünsede belgeleri hazırlamak bir gününüzü alıyor. Satın alacağınız ürünün Türkiye satış fiyatları ile yapacağınız işlemleri değerlendirmek size kalmış. Yurt dışından drone getirmek isteyenlerin sormak istedikleri şeyler var ise cevaplayabilirim.

Son olarak azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekmektedir.

SHGM’den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır. http://iha.shgm.gov.tr/ adresinden kayıt yapılıyor ama bir süredir sayfa açılmıyor.

İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ TALİMATI

İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİNİN TESCİL, OPERASYON, SEYRÜSEFER, BAKIM VE UÇUŞA
ELVERİŞLİLİK USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN TALİMAT



Hubsan H109S X4 PRO satış linki. http://www.gearbest.com/rc-quadcopters/pp_330810.html İNDİRİM KUPON KODU: X4PRO

Diğer Drone modelleri için tıklayın.
Unutmayın 500 gr dan düşük olan dronelar talimat kapması dışında tutuluyor bu dronlar için belgeye gerek yok.