Boy yanlış düşünüyorsun demedim ki. :silent:
Hatta bende aynı yere bakıyorum diye ekledim.
Ama şu bir gerçekki MotoGp ve diğer yarış mecralarında kullanılan kasklar, en kaliteliler olduğu için değil, sponsor oldukları için tercih ediliyor.

Örneğin MotoGp'de Dunlop ve Pirelli kullanan herhangi bir takım varmı?
Bu lastikler kalitesiz mi şimdi?

Seneye tek lastikle yarışacaklar mesela.
SBK ve SS de zaten olan bir şey.
Şimdi diğerleri kalitesizdir demek doğru olurmu?
Benim dikkat çektiğim nokta budur.
Bu gün hangi motosiklet kullanıcısına sorsan, ilk sıraya koyar bu kaskı.
Ama sen ben tercih etmeyiz.
Ağırdır,ayrodinamiği bize uygun değildir,fazla aksesuar yüklüdür,vs.vs.
Ama farklı amaçla kullanılan motosikletler için aranılan her özelliğe sahip bir kasktır.
Yani yazdığım yazıyı muhalefet olarak görme lütfen.
-----------------------------------------
Kask konusunda eklemek istediğim bir şey var.
Sanırım daha önce forumda bahsedilmedi.
Ben de yazdığımı hatırlamıyorum.
Bu nedenle küçük bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Kaskların tabii tutulduğu bazı testler var ve bu testlerin sonucunda uygunluk alabilmeleri için erişmeleri gereken bazı standartlar var.
Bu standartların en yükseğini ise Snell koyuyor.
Yani bu kurumun istediği özellikler bir hayli fazla.
En yumuşağı ise Dot demek mümkün.
Bir de ikisinin arasında olan ve muhtemelen şu an kullandığınız kaskların sahip olduğu ECE standartı var.Bu ECE standartı neredeyse tüm Avrupan'ın kabul ettiği bir standart.
Şimdi ben işin teknik kısmına tam olarak girebilecek kadar bilgili değilim ama özetle söyleyebileceğim şey şu.
Bu standartların en düşüğü bile, uyguladığı testlerde kafanızın almasının mümkün olmadığı darbeler kullanıyor.
Mesela , en sağlam şekilde bir kazaya karışsanız kafanızın alacağı darbenin gücü x olsun.
Bu kasklar, x+x ya da x*2 gibi şiddetlere maruz bırakılarak test ediliyor.
Snell gibi daha radikal kuruluşlar daha fazla özellikler istiyorlar.
Örneğin kaskın aynı noktadan aynı şiddette ikinci bir darbe alması gibi...
Bu mümkün değil.
Yani kafanızı aynı noktaya aynı şiddette iki defa vurmanız olanak dışı.
Şimdiye kadar hiç bir kazada da böyle bir şeye rastlanmamış.
Ama adamlar istiyorlar.
Yani kask testlerinin genel olarak yapılış şekli budur.
Tabii ki detaylı ve teknik bir konudur ama benin kapasitem anlatmaya yetmez.(Zaten anlamaya da yetmiyor)
Sonuç olarak,
ECE standartı ya da diğer standartlara sahip bir kask kesinlikle sizi korur.
Bundan sonrası kişiseldir.
Yani siz hava direncine karşı daha iyi olan bir kask isteyebilirsiniz.
Buğu yapmayan bir kask isteyebilirsiniz.
Havalandırması iyi olan bir kask isteyebilirsiniz.
.
.
.
Bu böyle uzar gider.
Bunlar, kaskınızın standartlara uyup uymadığını kontrol ettikten sonra bakacağınız şeylerdir.
İşin bu kısmını daha önce yazmıştım.
Bu güne kadar olan motosiklet kazalarında, absürt bir kaç örnek hariç, kaskı standart ve kafasına uygun olan hiç bir motosiklet kullanıcısı sadece kafadan aldığı darbe nedeniyle ölmemiş.
Yani bu şu demek.
Eğer uygun bir kask takıyorsanız,kask sizi korur.
kaskın sizi koruyamayacağı şiddette bir darbeye maruz kalırsanız, mutlaka vücudunuzun diğer bölgelerinde de ölüme sebebiyet veren yaralanmalar ortaya çıkıyor.Kask sizi korumayı başarsa da diğer bölgelerdeki yaralanmalar nedeniyle ölüm ya da sakat kalma ihtimali oluşuyor.
Yani kısaca özetlemek gerekirse,
Vücudunuzun herhangi bir bölgesinin yaralanmayacağı bir kaza geçirirseniz,kask yüzde yüz oranında hayatınızı kurtarıyor.(Tabii absürt örnekler var. Mesela,bariyerlere kaskınızın takılıp, boynunuzun kırılması gibi)
Hayatınızı korumak için kask tek başına yeterli değil.
Mutlaka diğer ekipmanlarınızı da kullanın.
Standartlara uygun bir kask almanız yetmiyor. Aldığınız kaskın kafanıza tam uygun olması gerekiyor. Eğer kask kafanıza tam oturmuyorsa, işiniz şansa kalıyor.
Her kask markasının kullandığı kalıplar var. İnsanoğlunun kafa yapısı birbirini tutmadığı için, her marka kask kafanıza uygun olmayabiliyor.
Örneğin burada çok övdüğüm,Schuberth ve yine güzel bir marka olan Shoei kasklar benim kafa tipime uygun değiller. Bu nedenle kullanmıyorum.
Shark,Arai ve Nolan kalıplara benim için daha uygun.
Bunlara dikkat etmek gerekiyor.
Tabii aynı dikkati motosiklet kullanırken de göstermek lazım...:wiinkk: