"4 motor, 6 gezgin, 12 ülke, yollarda 24 gün", adından da anlaşılacağı gibi bu kitap altı motosikletli gezginin 12 ülkeyi kapsayan 24 günlük yolculuklarının gezi notlarından ve anılarından oluşuyor.

Türki'den başlayıp Avrupa'nın tarihi, coğrafi, kültürel ve turistik açıdan öne çıkan yerlerini kapsayan tur boyunca yaşadıklarını kaleme alan Süleyman Münci Kaymak'ın, bu yolculuğa çıkmadan "evi ve işi arasında gidip gelen kendi halinde biri" olduğuna inanmak zor.

Kaymak'ın hayatını değiştiren bu gezi gibi "4 Motor, 6 Gezgin, 12 Ülke, Yollarda 24 Gün", büyük bir olasılıkla gezi ve motosiklet tutkunu okurlarının da hayatını değiştirecek kitap. Öncelikle motosiklet gezginleri için bir el kitabı niteliğindeki bu eserde, hazırlık aşamasından başlayarak böyle bir gezi için gerekli her türlü bilgiyi bulabiliyoruz. Örneğin, kitabın sayfaları arasında yer alan ve kulak tıkacından böcek kovucuya, pişik kreminden ayakkabı vurmalarına karşı en incesinden bir kadın pedine kadar 48 parçadan oluşan bir ihtiyaç listesini başka bir yerde bulmak kolay olmasa gerek...

Yollarda yaşanan zorlukların ve alınan keyiflerin çok samimi bir üslüpla yansıtıldığı kitabı okurken bazen onlarla beraber girilmez bir yola giriyor, yolu veya birbirimizi kaybediyor, bazen de motordan düşüyoruz. Çadırımızı kuramayacak kadar yorgun düştüğümüz akşamlar, kampinglerin hazır çadırlarını kiralayıp yemek yemeden kendimizi yatağa atarken iyi dinlendiğimiz gecelerin sabahında unutulmaz kahvaltılar yapıyoruz.
Her şeyin yolunda gittiği günlerin sonunda kurduğumuz çilingir sofralarında günün yorgunluğunu atarken yola ve yolculuğa dair doyumsuz sohbetler de yapıyor veya motorlarımızı kampta bırakarak otobüsle gittiğimiz Venedik sokaklarında olduğu gibi dünyanın en çok merak edilen yerlerini doya doya geziyoruz.

Son olarak "4 Motor, 6 Gezgin, 12 Ülke, Yollarda 24 Gün" sadece, yazarının ve yol arkadaşilarının eşsiz deneyimlerini paylaştıkları bir anı kitabı değil aynı zamanda, okurken keyif veren, bilgilendiren, merak uyandıran, heyecanlandıran, motoive eden bir gezi kitabı... Bir gezi kitabından daha başka ne beklenebilir ki?

Timur Özkan - Gezgin, gezi yazarı

4 Motor 6 Gezgin 12 Ülke Yollarda 24 Gün adlı kitabı internetten ve kitapçılardan temin edebilirsiniz.
Yazar: Süleyman Münci Kaymak
Yayınevi: Alter Yayıncılık