fazla yükte amortisör yayı yumulurmu

merhaba,

Geçen gün motosikletle 2 kişi yaklaşık 250 km lik yol yaptık. Yolun çoğu şehir dışında ve hızlı sayılırdı bir kaç ta yüksek kasis geçtik. Daha önceden zincir yine uzamıştı ve artık bolluğundan tek kişilik yükte ses yapıyordu. Tek kişide ses yapan zincir iki kişide doğal olarak gerildi ve ses yapmayı kesmişti. Arkadaşımı bıraktıktan zincir bolluğu sesinin artacağını düşünüyordum, daha önce öyle olmuştu. Aksine zincir sesi artacağı yerde öncekide kaybolmuştu. zincir kısalamayacağına göre galiba yay biraz yumuldu ve arka çatal çöktü ki zincir artık gergin. Çok kötü bir duygu, belki bir kaç mm lik bir alçalma oldu motorda ama psikolojik olarak artık motor gözüme daha alçak geliyor. Sinir edici bir durum şimdi motorun yüksekliğini ölçmeye karar verdim. sanki yolda gidişi bile değişti. Bilen varsa beri gelsin banada anlatsın acaba zincir sesi neden kesildi. gerçekten yay yumulmuş olabilir mi?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Amortisör le zincirin ne alakası var anlamadım?..... Tamamen bağımsız çalışan 2 eleman....

Bence başka sorun olabilir....Yay yamulsada zincir aralığı değişmez.... Arka tabla fişekleri bozulmadığı sürece....

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Amortisör le zincirin ne alakası var anlamadım?..... Tamamen bağımsız çalışan 2 eleman....

Bence başka sorun olabilir....Yay yamulsada zincir aralığı değişmez.... Arka tabla fişekleri bozulmadığı sürece....

Er-5 var ama bunu bılmıyosun arkadasım motor alcaldıkca zıncır aralıgı artar yukseldıkce zıncır gevser..

Arkadasım 1-2 mm alcalma ıle zıncır sesı azalmaz bence senın zıncırın uzun yolsa dişlilere alıstı o yuzden sesı kesılmıstır. Yani amortısor o kadar kolay alcalmaz

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Er-5 var ama bunu bılmıyosun arkadasım motor alcaldıkca zıncır aralıgı artar yukseldıkce zıncır gevser..

Arkadasım 1-2 mm alcalma ıle zıncır sesı azalmaz bence senın zıncırın uzun yolsa dişlilere alıstı o yuzden sesı kesılmıstır. Yani amortısor o kadar kolay alcalmaz

Bu dediğine kendin inanıyormusun?.... Yoksa sallıyormusun?..... Bilmeden yazmayın... Yanlış bilgiler vermeyin....

Amotisör denilen alet motorun aşağı yukarı hareketlerini sübvanse etmek için vardır... Yani hafifletmek....

Zincir gerginliğiyle ne alakası var?....Bu dediklerine gülmekten başka bişey yapamıycam...:queen::queen:

Adamlar arka tablayı boşuna kocaman 18 lik mille şaseye tutturmuşlar öylemi?...

Git bi bak ondan sonra konuşalım.....:cat:

Ben 5 yıl tamircilik yaptım arkadaşım.. Çok öğrenmek istiyosan en basitinden al bitane mobilet veya pejo tek kişi bin zincir gerginliğine bak sonra 2 kişi bin yeniden zincir gerginliğine bak ondan sonra kımın haklı oldugunu gorursun :D bakalım o zamanda gulcekmısın.. Ayrıca bilmeden de yazmıyorum ilgimi çekti bildiğim bişey vardı ki yazdım ve verdiğim bilgide dogrudur

Son düzenleme:
Bu dediğine kendin inanıyormusun?.... Yoksa sallıyormusun?..... Bilmeden yazmayın... Yanlış bilgiler vermeyin....

Amotisör denilen alet motorun aşağı yukarı hareketlerini sübvanse etmek için vardır... Yani hafifletmek....

Zincir gerginliğiyle ne alakası var?....Bu dediklerine gülmekten başka bişey yapamıycam...:queen::queen:

Adamlar arka tablayı boşuna kocaman 18 lik mille şaseye tutturmuşlar öylemi?...

Git bi bak ondan sonra konuşalım.....:cat:

abicim amortisörden değil amortisör yayından bahsediyoruz. ayrıca motosiklet yük ile, kasis ile, yaylanıp alçaldıkça zincir bir miktar gerilir. bunun içinde esneme payı olarak üreticinin belirlediği oranda gevşek bırakılır fazla olursa bendeki gibi ses yapar.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
abicim amortisörden değil amortisör yayından bahsediyoruz. ayrıca motosiklet yük ile, kasis ile, yaylanıp alçaldıkça zincir bir miktar gerilir. bunun içinde esneme payı olarak üreticinin belirlediği oranda gevşek bırakılır fazla olursa bendeki gibi ses yapar.

Madem biliyorsun Bize ne soruyorsun....
Amortisör yayı amortisörle beraberdir....Yay kapanmaz....Asla kapatamazsın...

Öteki temirci arkadaşa başarılar dilerim.... Zincir ayarını amortisörden yap o zaman....

Kos koca honda yamaha suzuki akıl edemedi yani dediklerini....

[URL=http://imageshack.us][/URL]

Aşağı yukarı hareketlerde mesafe değişmez...Zaten o kadar hareket etmez.... Akşam akşam bana şekil çizdirdiniz ya helal olsun.....

alp tunayın dediği bencede kesinlikle doğrudur yanlız yukarıda bir arkadaş mobilet ve peugeottan örnek vermiş bu iki mootrda dikkat ederseniz peugeotta kasnak dişli ve arka tekerlek aynı profil uzerindedir mobilette olay daha farklıdır mobilette kasnak ve dişli motorun şasisinde arka tekerlekte beşiktedir iki kişi binildiğinde tabiki fark edecektir buda bana göre demektirki olay tamamıyla motoorun tasarımıylada açıklanabilir gerginliği tasarıma göre değişir ama buyuk motorlarda şu ana kadar böyle bir olay dikkatimi çekmedi saygılar

YUMULMAZZ:mrgreen:
yaylar, yüksek kaliteli molibdenli çeliklerden yapılmışlardır. kolay kolay şekil değiştirmezler hele ki 2 kişilik bir geziden sonra hiç olmaz. sorun başka bir mekanik durumdan kaynaklanıyor olabilir. motorun modeli tipi nedir acaba:silent: Bir düşünelim bakalım nedir ne olabilir diye:)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
yaylar, yüksek kaliteli molibdenli çeliklerden yapılmışlardır. kolay kolay şekil değiştirmezler hele ki 2 kişilik bir geziden sonra hiç olmaz. sorun başka bir mekanik durumdan kaynaklanıyor olabilir. motorun modeli tipi nedir acaba:silent: Bir düşünelim bakalım nedir ne olabilir diye:)

Çok zorlanırsa kırılır..Ama asla yamulmaz.... Hele ki 2 kişiyle hayatta yamulmaz...:cat::cat:

alp-tunay :)
Vallah bir sebep bulamadım ama inceliyorum motorları:silent: arkadaşımızın sorunu neden kaynaklandı acaba:) Yumulmaz ama dediğim gibi:mrgreen:

zincirli aktarımda şanzımandan çıkan dişli ile arka dişlinin eksenleri aynı yatay düzlemde olmadığı zaman arka taraf aşağı indiği zaman zincirde gerilme olması normal bir durum gibi görünüyor.
ek resim

arkadislieksen.jpg

resim biraz büyük oldu özür

Son düzenleme:
Abicim yanlış bilgi verme diyosun ama kendi verdiğin bilgiye bir bak istersen çünkü verdiğin bilgi yanlış. Senin paintte yaptıgın resimde ben dişliyi göremiyorum zinciri arka maşadan bağlamışsın buna dikat et. dişli daha öndedir ve ve arka maşa yukarı gerildikce arka dişli ile ön dişli arasındaki mesafe artar zincir gerilir. Diğer bir arkadaşta mobilet yada pejoda kasnak var demiş tamam o zaman mobilet yada pejoya bineceğinize normal kross bir motora binip deneyin bakalım o zaman görürsün geriliyo mı yoksa gerilmiyo mu bu arada kros diyorum çünkü onların yaylar daha esnektir cabuk fark edersiniz

yaylar moliblen değil silisyum çelikleridir tabi çeşitleride vardır moliblen çelikleri aşınmaya karşı yuksek dayanım gerektiren yerkerde kullanılır diye biliyorum veşunuda ekleyeyim elstkiyet sınırını geçtimi her şeyin formu bozulur saygılar

Enteresan bir konu ve ilgiyle takip ettim...Bence arkadaşlar önce motorumuzu tanımakta da fayda var.Her motorun tipine ve lastik çapına göre taşıma kapasitesi vardır.Bu tarz problemlerle karşılaşmamak için lastik basıncını da kontrol etmemiz gerekir sürekli,güvenliğimiz için bu şart ve ayrıca amartisör ve motorun diğer aksamları içinde bu yararlıdır...Benim eklemek istediklerim bunlar...Herkese güvenli,güzel sürüşler dilerim...

yaylar moliblen değil silisyum çelikleridir tabi çeşitleride vardır moliblen çelikleri aşınmaya karşı yuksek dayanım gerektiren yerkerde kullanılır diye biliyorum veşunuda ekleyeyim elstkiyet sınırını geçtimi her şeyin formu bozulur saygılar

Arkadaş düzeltmiş sağolsun.
Yaylarda en çok silisyum kullanılır. Silisyuma ilaveten Cr, Mn, Molibden ve Vanadium gibi maddeler de özelliklerine göre katkı olarak kullanılırlar. Sadece molibdenli olmazlar, genelde molibden ve vanadium beraber kullanılırlar.

Sorunuda hala tahlil edemedim ne yalan diyeyim:silent:

Motor 2005 üretimi, 2006 4. ay trafiğe çıkışlı 125cc lik derbi senda. Süper moto dedikleri türden. Yamaha xt 125 x e benziyor. Kros motosikletleri andırıyor biraz, ama daha kalın asfalt lastikleri var üzerinde.

Motor 2005 üretimi, 2006 4. ay trafiğe çıkışlı 125cc lik derbi senda. Süper moto dedikleri türden. Yamaha xt 125 x e benziyor. Kros motosikletleri andırıyor biraz, ama daha kalın asfalt lastikleri var üzerinde.

abim, motor çok güzel görünüyor, güle güle bin:cat:

Shot with NIKON D100 at 2007-08-15

bu fotodan görebildiğim kadarı ile, motor Tahrik dişlisi ve tekerlek aks dişlisi aynı düzlemde görünüyor. (Tuğrul Bey uğraşıp, çizip, bizim dikkatimizi çekmiştir sağolsun) Bu durumda bir sorun olacağını zannetmiyorum. yalnız, resimden gördüğüm kadarı ile, bir zincir germe donanımı mevcut, motora yakın kısımda zincirin yaptığı açı bunu düşünmeme neden oldu. Bu donanımda bir sorun???? yinede ben, motorun dizaynı açısından bu kadar önemli bir ayrıntının atlanmayacağı kanaati ile, soruna iyi bir cevap bulamadığımı söyleyebilirim:pale: Yaavv, o kadar merak ettim ki, buralarda olsan hemmen gelip bakacağım neredeyse:mrgreen:
takip edelim bakalım, ne çıkacak.

abim, motor çok güzel görünüyor, güle güle bin:cat:

bu fotodan görebildiğim kadarı ile, motor Tahrik dişlisi ve tekerlek aks dişlisi aynı düzlemde görünüyor. (Tuğrul Bey uğraşıp, çizip, bizim dikkatimizi çekmiştir sağolsun) Bu durumda bir sorun olacağını zannetmiyorum. yalnız, resimden gördüğüm kadarı ile, bir zincir germe donanımı mevcut, motora yakın kısımda zincirin yaptığı açı bunu düşünmeme neden oldu. Bu donanımda bir sorun???? yinede ben, motorun dizaynı açısından bu kadar önemli bir ayrıntının atlanmayacağı kanaati ile, soruna iyi bir cevap bulamadığımı söyleyebilirim:pale: Yaavv, o kadar merak ettim ki, buralarda olsan hemmen gelip bakacağım neredeyse:mrgreen:
takip edelim bakalım, ne çıkacak.

Çok teşekkür ederim, bende çok seviyorum motorumu.

Tuğrul beyin çizimi gerçekten çok iyiydi, bende o çizimden sonra daha net gördüm olayı. Motorda görünen zincir germe donanımı mı tam olarak ben bilmiyorum. Yada şöyle söyleyeyim en azından vitesli bisikletlerdeki bildiğim, aktif bir yay ile zinciri geren bir mekanizma değil. Arka alt taraftakinde zincir sadece içinden geçiyor. İç kısımda zincirin gelebileceği yerler plastikten yapılmış. Birde motor tahrik dişlisinden sonra resimde görülen alt kısımdaki açıyı yaptıran bir vida var. zincir onunda üstünden geçiyor. Motora binince arka maşanın ön tarafındaki o açı düzeliyor, resimdeki gibi kalmıyor. Ayrıca zincir bolluğu artarken önce motosiklet yükte iken ses yapıyor motor freninde ses kesiliyor. bu durumda sürtünme anladığım kadarı ile maşanın üstünde bir yerlerde oluyor.

Şu an itibari ile de zincir bolluğu sesi tekrar başladı. Zincirin uzama süreci ile mi oldu yoksa birşeyler tekrar yerine oturduda motor mu yükseldi bilmiyorum. Bu sürtünme neden bu kadar çok oluyor bilmiyorum şu anda maşada tekeri geriye çekip zinciri gerdirebileceğim boşluk kalmadı. Galiba çok geziyorum ve bu süreç çok hızlı oluyor. Yada zincirim çok kalitesiz. ilk yazıyı yazdığımdan beri 200 kilometre daha yapmışım. Motor şu an 8900 km de.

Aslında size durumu göstermeyi isterdim. Hem tanışmışta olurduk ama bir süreliğine daha istanbuldan uzaktayım ama yakında geleceğim. O zamana kadar sorup öğrenebileceğim en iyi yer yine forum olacak. Bilgisini paylaşan herkese teşekkürler tekrar.

Ön dişlinin yeri ve arka maşanın mafsalı aynı düzlemde bile olsalar yukarı aşağı hareket sırasında zxincir boyunda farklılıklar oluşur. Çünkü zincirin çizdiği yay ile raka maşanın çizdiği yay aynı çapta değildir. Bu farklı çaptaki yayalar maksimum kesişme sağlayacak şekilde yerleştirilmeye çalışılır. Aşağıda örnek olarak çizmle göstermeye çalıştım. Amortisörün ene gevşek yada en sıkı olduğu durumlarada zincir boyunda da maksimum kısalma gerçekleşiyor.

Amortisörün içindeki yay maksimum kapansa bile kendin toplar. 100-200 km üstüne fazla ağırlık binmesiyle esnekliğini kaybetmez. Tabi bu amartisörün kalitesiylede ilgilidir. Aynı şekilde zincirin zamanla uzadığını biliyoruz. Artık zinciri gerecek pay kalmadıysa ya zinciri değiştirceksin yada bakla eksilteceksin. Kaliteli zincir de daha az uzama yapar.
Tabi benim zincirle hiç işim olmaz. Şaft gibisi var mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar