motor

arkadaşlar merak ettiğim bir konu var.Motorsiklet ve otomobilde kullanılan motorlar farklı.Motosiklet kullanılan motorlarda küçük olmasına rağmen güç çıkışı fazla. Bu konuda açıklayıcı olcak bilgileriniz varsa sevinirim

O kıyaslamayı bende yaptım kafamda banada bazı seyler orantısız geldı :)

1500cc lik normal aile arabası 60/80hp yı gecmezken 1000cc lik bir race 200/300hp nasıl olur dıye dusundum :) sanırım biraz teknolojı ve motorsıklet motorlarının yuksek devırlerde çalışabilmesi ile alakalıdır heralde..

Hatta kaliteli çogu motorun cc haçmini hp ye bölerseniz 10cc den 1hp elde ettiğini görebilirsiz bu orantı otomobılde olsa 1500cc lik arac 150hp olması lazım en kötü.

Önekler cok. honda ses dlayn 150cc 15hp - Runner 200cc 21hp gibi.

Tabi benim güç den kastım hp

Motosikleti
Forza250-cygnusL
1600 cc 100 hp bir arabada görünen değerler...

16 cc 1 hp 10 kg olur.....

1000 cc 150 hp motosiklet için degerler:

10 cc 1,5 hp 2 kg......

Yani herşey 2 kg mı itmek için.... Arabada 10 kg yı iterken motosiklette 2 kg mı itmek daha kolay....

Bu hp, motorun baglı oldugu aracın toplam agırlıgı ile mi hesaplanıyor yoksa motorun kendi teknik verilerinemi bakılıyor ?

Burda motorda veya otomabilde 1hp ye nekadar kg dustugunden cok neden 1600cc bir araç 200hp deyıl veya olamıyor onu bılmek ıstıyorum :) cunki motorlarla kıyaslarsak en az 200hp olmak zorunda.

Tabi bu hp yukarda bahsettiğim gibi motorun baglı oldugu aracın agırlıgına bakılarak hesaplanan birseyse o ayrı.

Ama sanırım hp motorun kendı gucu hesaplanarak cıkarılıyordur baglı oldugu agırlık onemli deyıl tabi ne kadar cok agırlık olursa hp yuksekte olsa kalkıslar ve top speed düşücek o ayrı.

1600cc otomobıl 200hp de olsa yine 1000cc lik bir motor onu herturlu gecer ağırlık farkından asıl soru neden 1600cc lik aractan 200hp elde edilemiyor ?

GKN

en basit anlatımla motosiklet motorları fazla ağırlık taşımadıkları için çok fazla torka ihtiyaç duyulmayıp, yüksek devirlere çıkarak yüksek beygirler üretebilmesi için üretilmiştir.
otomobillerde ise ağırlıkta ve uzun kullanım ömrüde ön planda olduğu için daha düşük devirlerde yüksek hacimlerden yüksek tork ve ona orantıllı ho ler elde etmektedir..

teknik açıklama istersen yazarız gene:cat:

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sorduğun soru ekonomiklikden geçiyor...Günümüzde araç güçlü ve hızlı olduğu kadar ekonomik olmak zorunda...Yoksa satamaz.....

Eğer gücü artırıp satmaya kalkarlarsa araç çabuk eskiyeceğinden talebi az olur...
200 hp motosikletler aynı motorla 50.000 km yol yaparken araçlar 200.000 - 300.000 km yol yapabilmekte aynı motorla....

50.000 km de hangi araba sahibi motor yaptırmak ister ki?....

Evt biraz tatmin oldum :) ama yinede içim rahat deyil :queen:

Motorlarda örnek hp 100 ise tork zaten 90 falan oluyor nerdeyse hp kadar da tork uretebiliyorlar.

Birde bildiğim kadarıyla motorsiklertler yapabıldıklerı max devir hızının %25 inde zaten maxsimum tork ve hp yi elde edebiliyor, gerci buna bende inanmıyorum ama oyle deniliyor :) eyerki böyleyse bahsettiğin gibi yüksek devirlerde sağlanmıyordur o fazla hp ler.

arkadaslar bu konuyu söyle anlatayim size motosiklet motorlari kücük, motor kücüldükce devir artar mesela piston strok hacmi daralir krank mili capi kücülür devir artar devirin artmasi demek gücün yükselmesi demek bir otomobilde 8000 veya 7000 devir vardir ama motosiklet motorlarinda en az 12000 devir vardirbu 17 -18000 ede cikabiliyor sonra otomobillerdeki beyin normal calisiyor ama motosiklet beyinleri devir arttikca avans ayari yapiyor buda gücün artmasina sebep oluyor umarim anlatabilmisimdir.saygilar

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Evt biraz tatmin oldum :) ama yinede içim rahat deyil :queen:

Motorlarda örnek hp 100 ise tork zaten 90 falan oluyor nerdeyse hp kadar da tork uretebiliyorlar.

Birde bildiğim kadarıyla motorsiklertler yapabıldıklerı max devir hızının %25 inde zaten maxsimum tork ve hp yi elde edebiliyor, gerci buna bende inanmıyorum ama oyle deniliyor :) eyerki böyleyse bahsettiğin gibi yüksek devirlerde sağlanmıyordur o fazla hp ler.

Kim diyor o sözleri?....

Normalde 14.000 devir yapan race nin 3.500 devirde max tork u üretmesi mümkünmü yaaa.... Bunları söylayenin ya bilgisi yok yada başka niyetle söylemiş....

En az 8.000 devirde maximum tork u ve hp yi üretir...:cat:

Sorduğun soru ekonomiklikden geçiyor...Günümüzde araç güçlü ve hızlı olduğu kadar ekonomik olmak zorunda...Yoksa satamaz.....

Eğer gücü artırıp satmaya kalkarlarsa araç çabuk eskiyeceğinden talebi az olur...
200 hp motosikletler aynı motorla 50.000 km yol yaparken araçlar 200.000 - 300.000 km yol yapabilmekte aynı motorla....

50.000 km de hangi araba sahibi motor yaptırmak ister ki?....

Aslında suda benım bıraz kafamı karıstırıyor. Mesela 2000cc 1 arac 150hp dıyelım
1500cc 1 arac 100hp dıyelım.

2000cc lik arac örnek 1 vites 3000devirde 40km hız yapıyor
1500cc lik arac örnek 1 vites te cc ve hp dusuk oldugu ıcın 3500devirde 40km yapar misal..

Bu durumda dıyerının cc buyuk ama devır sayısı az dıyerının cc kucuk ama devır sayısı cok bu baglamda aynı yakmaları gerekmezmı ? :pr:

Alp'in ilk açıklamasındaki motosikletin daha az ağırlıklara maruz kalan motoru sebebiyle yüksek devir için çap*strok oranı çap lehinde büyütülüyorki daha fazla dev,rde daha fazla güç alınabilsin.Yüksek devir demek kısa motor ömrü demek olduğundan her motorunda bu prensiple yapılmadığını anlamak lazım.Mesela cruiser makinalarda daha düşük devirde daha az güç üreten motorlar kullanılmaktadır.

Kim diyor o sözleri?....

Normalde 14.000 devir yapan race nin 3.500 devirde max tork u üretmesi mümkünmü yaaa.... Bunları söylayenin ya bilgisi yok yada başka niyetle söylemiş....

En az 8.000 devirde maximum tork u ve hp yi üretir...:cat:

Hmm o zaman bende ılk yazımda devırden supelendım doru tahmın etmişim.
O %25 ben yine forumlardan okumuştum inandırıcı gelmemişti zaten kendi motorumdan biliyorum olmaz oyle şey :) teşekkürler.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
arkadaslar, niye arada bir internet'te tr.wikipedia.org gibi sayfalarda ARASTIRMA yapmiyorsunuz da burada kulaktan dolma ve bolca uydurma ile birseyler aciklamaya calisiyorsunuz?

bazilarinizin dedikleri (en azindan kismen) dogru, bazilarinizin ki ise dogru olmaktan o kadar uzak ki ...

söyle biraz özetleyelim:

araba motorlari ile motosiklet motorlari arasinda göze carpan ilk fark DEVIR SAYILARI. motosiklet motorlari daha yüksek devirlerde calisiyor.

ikinci fark ise motor hacimlari. motosikletlerin motor hacimlari genelde 1000cc'nin aldinda oluyor. daha yüksek hacimli motorlarda da ücüncü fark belli oluyor: tork. büyük motosiklet motorlari daha düsük devirlerde calisirken cok daha fazla tork üretiyorlar.

dördüncü fark toplam agirlik. en agir motosiklet bile orta sinif bir arabanin ancak yarisi kadar geliyor. honda goldwing 417kg + 200kg yolcular desek 600kg'ya ancak tutarken bos Golf V bile 1155kg cekiyor!

gemi motorlarini bir düsünecek olursak onlarin kocaman pistonlara, inanilmaz bir güce ve torka sahip olduklarini hatirlayacagiz. ama cok düsük devirlerde calisiyorlar.

güc (HP veya PS) tork ile devir sayisinin belli bir katsayi ile carparak hesaplanir. GÜC = TORK x DEVIR x KATSAYI

motor tasarlanirken bu tabii ki belli sartlara göre yapilir. bir motosiklete hakim olabilmek icin ya ekstra yardimcilar tasarlayip motosikleti yavas yavas arabaya yaklastiracagiz (GOLDWING!) ya da belli sinirlamalari kabul ederek ona göre davranacagiz.

söyle kabaca birkac varsayimda bulunalim. motosiklet yapacagiz ve bu aletin maksimum agirligini 250kg ile sinirlamak istiyoruz. yerden yüksekligi ise 1m'yi gecmesin. genislik 85cm'yi asmasin. uzunlugu ise 1.5m'den fazla olmasin. simdi bu sartlarda motosikletimize takabilecegimiz motorun boyutlari bir araba motoru ile kiyasladigimizda cok kücük ve cok daha hafif olamak zorunda. bu kisitlama ister istemez torku dolaysiz etkileyen motor hacmini olumsuz etkileyecek, yani ister istemez düsük hacimli ve düsük torklu motor yapmak zorundayiz. ancak performansimiz da eksik olsun istemiyoruz. bundan dolayi da YÜKSEK DEVIRLI motor yapmak isteyecegiz.

son yillarda gelisen üretim teknolojileri ve alasimlar sayesinde devir sayilari gittikce artiyor. bunu formula one'da görmek cok kolay. 5 yil önce ferrari'nin maksimum devri 17bin iken bu yil 21bin civarinda. ferrari 3 litre motordan neredeyse 1000 beygir güc aliyor!

fark etmissinidir, 10-15 yil önce 500-600cc'lik superbike sinifinda en güclü motosikletler 100beygir bile degildi. 70-80 beygir kadar birseylerdi. devir sayisi da 12bin kadardi. simdi ise 16-17bin, hatta 18bin sorun degil.

bütün bunlarin yaninda bazilarinizin dedigi gibi bir arabanin yapabilmesi gerekenler motosikletten istediklerimizden farkli, yani araba 4 kisi + bagajlarini tasiyabilmeli. bu kabaca 600kg yük anlamina geliyor. motosikletin böyle bir sarti yok. dolayisiyla araba motorlarinin torku (ara hizlanmalarda tork etkilidir, son sürat icin ise güc önemli) yüksek olmali. gücü ise ikinci sirada geliyor.

daha yüksek tork ve düsük devirli motorun daha düsük torklu ama daha yüksek devirli motora bir üstünlügü daha var: kullanma ömrü. devir yükseldikce ömür kisalir diyebiliriz. bundan dolayi da motosiklet motoru arabanin ki kadar dayanmaz. araba motoru kamyon motoru kadar kilometre yapamaz. kamyon motoru tren motoru kadar yol göremez. tren motoru da gemi motorundan daha uzun dayanmaz ...

mutlaka unuttugum veya az biraz yanlis anlattigim birseyler vardir ...

Predator[23rd] acıklamalar için sağol anlaşıldı devirden kaynaklanıyor :bounce:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Predator[23rd] acıklamalar için sağol anlaşıldı devirden kaynaklanıyor :bounce:

evet. ama daha dogrusu birkac zorunlugun kombinasyonundan kaynaklaniyor:
1° cok sinirli motor boyutlari (dolayisiyla kücük hacim ve bundan da dolayi düsük tork üretme kabiliyeti)
2° cok fazla torka ihtiyac duyulmamasi
3° yüksek gücü yüksek devirle elde etme zorunlulugu

su aralar kawaski z750 ile cok ugrastigim icin hornet 600 ile karsilastiriyorum. her iki motorun da motosiklet motoru, yani yüksek devir cevirebilen motorlar olmasi sayesinde motor hacmi büyüdükce tork ve gücün nasil degistigini kiyaslamak biraz daha kolay.

asagida akrapovic'in websayfasinda indirdigim pdf'lerden alinmis tork ve güc egrileri var. dikkat ederseniz motor hacmi büyüdükce maksimum tork ve güc daha düsük devirlere dogru kayiyor. daha önce de söyledigim gibi, motor ne kadar düsük devirde calisirsa o kadar az "yorulur" ve o kadar uzun dayanir. bu yüzden de araba motorlari gereginden fazla devirli olmazlar ki motor sorunsuz 500-600bin kilometresini cikarabilsin. F1 arabalarinda motorlar 20bin devri gectiginden 1000-1200km sonra "ölüyorlar".

Z750 (2007 Model):
ULQIT-11365-724494-l_1.jpg

Hornet600 (2006 Model):
VMXBB-11365-724494-l_1.jpg

... sonra otomobillerdeki beyin normal calisiyor ama motosiklet beyinleri devir arttikca avans ayari yapiyor buda gücün artmasina sebep oluyor ...

na sicher nicht!

sen honda'nin VTEC araba (mesela civic) ve motosiklet (mesela VFR) motoru oldugunu bilmiyorsun anlasilan. avans ayari bilgisayar kontrollü püskürtme atesleme sistemi olan bütün motorlarda devre bagli olarak sürekli yeniden ayarlanir. bilgisayar kontrollü olmasinin tek espirisi zaten bu. yakiti en iyi sekilde yakip yakittan olabilen en iyi verimi alarak sarfiyati azaltmak.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar