Bu yazılandan şu sonucu çıkarıyorum; Corsa turbo dizel bir motora sahip, Peugeot ise benzinli atmosferik. 4500 rpm 90 Hp veren modern bir motor benzinli olamaz. Önemli olan max torku hangi devirde verdiğinden çok, max torkun ne kadar olduğudur. Aynı motor hacmine sahip turbosuz otomobillerde max tork üç aşağı beş yukarı aynıdır fakat devir farkından dolayı güçler oldukça farklı olabilir.
SAE normunu genelde Amerika'lılar kullanır.
Evet Corsa turbo dizel motora sahip olsa dediklerin doğruydu ancak o da benzinli atmosferik motora sahipti. Benim söylemek istediğim firmalar bu değerleri verirken yada kataloglarını hazırlarken bazı kelime oyunlarına gidiyolar. Ben de maksimum torku hangi devirde verdiği önemli demedim zaten; biri maksimum torkta üretilen beygir gücünü yazarken diğeri maksimum beygir gücünü yazıyor dedim. Bu ikisi arasında da ciddi fark vardır.
yukarıdaki grafikte BMW R100 e ait beygir gücü ve tork değerlerini görüyorsunuz.
Grafikte sol tarafta beygir gücü değerleri Hp değil kW cinsinden verilmiş.
Sağ tarafta ise Nm cinsinden tork değerleri yazılı.
En alttaki satırda da devir sayısı yazmaktadır.
6000 devride araç maksimum torka ulaşmakta (açık yeşil çizgi) 87 Nm civarında bir değerdeki bu torka ulaştığı zamanki beygir gücü değeri ise yaklaşık 53 kW (mor kesikli çizgi)
Oysa motor devri arttıkça tork düşmesine karşılık beygir gücü bir miktar daha artmaya devam etmektedir. 8000 devir civarında maksimum beygir gücü elde edilmekte ki buda yaklaşık 66 kW (kesik mavi çizgi) civarında bir değerdedir. Beygir gücü artmaya devam etmesine rağmen 8000 devire ulaştığımızda tork 78 Nm ye (koyu yeşil cizgi) düşmüş olmaktadır.
Yani bir motorun maksimum torkta ürettiği beygir gücü ile maksimum beygir gücü arasında ciddi farklar olmaktadır. Benimde anlatmak istediğim iki farklı firmanın otomobillerini pazarlarken kataloglarına yazdığı rakamların aslında çok farklı manalara geldiğidir. Motor yada otomobil alırken yazılanların doğru yorumlanmasına ve anlaşılmasına yardımcı olmak için bu konuya değinmiştim.