Yanlış bildiklerimiz, Yanlış yaptıklarımız

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Öncelikle motosiklet kategorilerini yanlış biliyoruz, kelimeleri yanlış kullanıyoruz, bazen dünya da yanlış yapıyor.
Touring:Öncelikle neden ingilizce kelimeler kullanıyoruz?Onun dışında bence touring diye bi kategori de yoktur.Bütün motorlar touringdir.Touring ne demek?Seyahat demek.Motosiklet temelde nedir?Kişinin bir noktadan başka bir noktaya yürümek veya koşmaktan daha çabuk bir sürede ve daha az enerji harcatarak ileten araç, taşıt diyebiliriz genel olarak.Bu işlem nedir seyahattir.ister tur yap, ister işe git, ister memlekete.Her motosiklet zaten bi çeşit seyahat aracıdır(plaka ve ruhsatı olduğu sürece,zaten diğerlerine motosiklet demek yanlış).
Supersport:Türkçe olmayan, karşılığı tam olarak belli olmayan bi terim.Spor kelimesi yetersiz kalıyorsa daha başka Türkçe bir kelime kullanmalıyız bunun yerine.O kelime bulunana kadar da spor denmesini öneriyorum.
Racing:Kesinlikle kullanılmaması gereken bir kelime.Yarış Motosikleti ile aynı anlamda ama başka dilde olan ve kullanılmasını yanlış ve gereksiz bulduğum bir kelime.
Naked:Amerika'da yaşamıyoruz.Ne demek naked?çıplak.çıplak dersek abes olabilir ama sade diyebiliriz mesela yada düz öyle birşey işte.
Chopper:Bunu olduğu gibi kullanmak gerek bence.Çünkü chopper kelimesinin kökeni kültürel ve sosyolojiktir.Ayrıca helikopterle bağlantısını bilen varsa yazsın:)
Cruiser:Kullanmamak gereken bir kelime.
Cross:Arazi motosikleti gayet güzel bence bu tanımlama yerine.
ATV:Türkçe bişey bulmak gerek bunun da yerine.
Enduro:Yerine birşey de bulunabilir olduğu gibi de kullanılabilir bence.
Ben bir başlangıç yapmak istedim.Bunun yanında diğer arkadaşların da bu ve benzeri konularda katılımlarını ve görüş belirtmelerini görmekten mutluluk duyarım.

Son düzenleme:
güzel bir yazı....benim merak ettiğim bişey var bu kategorılere baska bır motor kategorısı eklencekmı acaba :)

Forumdan Uzaklaştırıldı
Ben özet olarak fazla düşünmeden yazdım.Tabii ki başka sınıflar eklenebilir de eksiltilebilir de.Ama sonuçta birşeyleri hatta birçok şeyi yanlış yapıyoruz.Motosiklet anatemalı bir sitede de bunları yapmaya devam etmemeliyiz bence.Beni rahatsız etmeye başladı epeyce.Sahibinden.com bile ingilizce kategorilendiriyor motorları.Yazık bence.

Süper Moderatör (BBRR)
yazıyı okuyunca aklıma yıllar önce seyrettiğim başrolerini cem yılmaz ve mazhar alansonun paylaştığı her şey çok güzel olacak filminden bir sahne geldi.:)

Cem yılmaz abisinin ecza deposundan uyuşturu niteliğinde ki haplardan çalma niyetindedir..ama önce hapların adını öğrenmesi gerekir.. bir sokak satıcısından hapı aldığı bir sahne vardır seyredenleriniz hatırlar..satıcıya
-abi bunun adı ne
sorusuna satıcının garip bir bakışla verdiği
-hüseyin
cevabı koparmıştı beni

evet neden olmasın mesela ben şöle bir teklifte bulunabilirim

SS lere yani süpert sporlara boy diyebiliriz forumda boy dedinmi aklına hemen ss ler gelir

endurolara ise pro diyebiliriz bir türlü endurosuna kavuşamayan prometheusta bir nebze olsun avunur. model adımla anılıyo diye

maxi scooterları Tai diye anabiliriz :p

forumda chopper denince akla kim gelir. Recep abi tabiki :) modeli direk recep diye adlandırmamız mümkün :cherry:

aklına gelen yazsın

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Bizde atv ye dört teker derler.......

Enduroya da kamyon deriz....

Forumdan Uzaklaştırıldı
Sadece motosiklet konusunda değil
toplum olarak kelimelerin anlamları konusunda öğrenmek gereken birçok şey var.
Bu konu eğitim ile ilgili bir konu;

Bakmak ile görmek
Duymak ve anlamak
Bilmek ile vakıf olmak
Anlamak ile idrak etmek

genel kavramların ne ifade ettiğini dahi toplumun büyük kısmı bilmiyor.
Bilmek de istemiyor açıkçası.
Ezbere, günü gününe yaşanan bir hayatın parçası toplum. Sorgulama yok, ne gösterilirse onu alan ve bırakın kavramları; temel değerleri bile algılamaktan aciz maalesef..

Bu hatlarda yaşayan bir toplumun, teknik terimleri yanlış kullanmasını da ben mecburen mazur görebiliyorum..

Sevgiler.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Ben mazur göremiyorum ama.Saydıkların ve saymadıklarının hiçbirini de mazur göremiyorum.Gördüğüm gün Ege'de bi sahil köyünün en ücra yerine yerleşir balık tutarak yaşamımı idame etmeye başlarım zaten.

Bizde atv ye dört teker derler.......

Enduroya da kamyon deriz....

ATV 4 teker iyi olmuş da, enduroya traktör denebilir.Kamyon olarak da al sana virago 1100, vn 1500 bizim oralarda :)

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Ben mazur göremiyorum ama.Saydıkların ve saymadıklarının hiçbirini de mazur göremiyorum.Gördüğüm gün Ege'de bi sahil köyünün en ücra yerine yerleşir balık tutarak yaşamımı idame etmeye başlarım zaten.

ATV 4 teker iyi olmuş da, enduroya traktör denebilir.Kamyon olarak da al sana virago 1100, vn 1500 bizim oralarda :)

Mazur görmek kabul etmek demek değil.
Ben de bir çok zaman, insanlarla bu yüzden anlaşamıyorum zaten..
:bounce:

hocam neden olmasın diyorda insan,
şu cruiserın yerine ne düşünülebilir, gerci forum vb yazışma platformları dışında cruiser chopper olayı yokta fazla, motosiklet satıcılarında bile yok kafadan chopper hepsi :) hani bi yerleşik isim olsa diyeceksin ki yerine birşey düşünülsün :D
Chopper da custom chopper var birde diye biliyorum yani modifiyeye açık mı oluyor artık sanırım öyle, kişiye has motosikletler, tabanı yere yakın, ön tekerle arka tekerin mesafesi normalden çok uzun, gidon çok uzun falan. Ancak Cruiser piyasada bu modele benzeyen makinalar işte, her markanın ürettiği markalar, 250 MCT, Tiger, Venox, vb gibi. Ha bunları satan abiye sorsan chopper, çoğunun sahibine sorsan yine chopper, DD yazmasaydı bi zamanlar bu chopper bu cruiser kardesim diye banada hala chopper dı. bilmiyorum nasıl olur, hayırlısı hadi ?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Neyin cruiser neyin chopper olduğu iyice birbirine karıştı zaten.
Birsürü melez model var.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Cruiser nedir dersen Goldwing'dir.Gerisinin alayı chopper'dır.Custom chopper tek örnek demek.Titan markası özellikle bu işi yapar ve motorları Harley Davidson'dan pek farklı olmamakla birlikte kişiye özel oldukları için 70-80 bin Sterlin'e satarlar.Yada şu Discovery'de var ya elemanlar Orange County Choppers, onlar da custom chopper yapıyor işte.

Zaten bence Goldwing de motosiklet değil o da ayrı.

Son düzenleme:
Cruiser nedir dersen Goldwing'dir.Gerisinin alayı chopper'dır.Custom chopper tek örnek demek.Titan markası özellikle bu işi yapar ve motorları Harley Davidson'dan pek farklı olmamakla birlikte kişiye özel oldukları için 70-80 bin Sterlin'e satarlar.Yada şu Discovery'de var ya elemanlar Orange County Choppers, onlar da custom chopper yapıyor işte.

Zaten bence Goldwing de motosiklet değil o da ayrı.

Custom chopper la chopper ayrı değerlendiriliyor ve chopper aslında hepsi diyorsun ?

Hoca o zaman sen diyorsun ki Custom Chopper, Orange County örneğinden yola çıkarsa kafada canlandırdığımız gibi işte, kişiye özel, bunun dışında birde chopper var ve bu 250 MCT, Venox, Tiger vb modellere chopper diyorsun, bende bunları cruiser sanıyordum ve o zamanlar o yazıyı yanlıs okumadıysam öyleydi ?
Chopper denilen makinaların sadece kişiye özel olan, Orange County tarzı aletler diye biliyorum?
Sasırdım simdi ? bi ısık ol bana? Aydınlat ?

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Şimdi şöyle yapalım en iyisi.Custom=sıfat Chopper=isim / Custom Chopper=tamlama
Anlatabildim mi?Custom chopper da chopper aslında.ama kişiye özel yapılmış yani customize edilmiş chopper.problem nerde anlamadım ki?

hocam o tamam orda problem yok? Custom chopper tamam?
250 mct, venox, dorado olur diger markalar olur bu markaların cıkardığı 250lik 150 lik modeller var regal raptor var bak oda geldi aklıma ? Bunlar cruiser ?
yoksa değilmi ?

Hoca cıkıcam ben söyleyeyim nacizane okuduğum kadar.
bunlar Cruiser hocam
Türkiyede Chopper yok gibi başımdan büyük bi cümlede kuruyorum, ve kurdum :)

ancak kac yıldır bir satış politikasıdır bu modeller hep chopper diye satılır ve alan kişide chopperım var der. Halbuki bal gibide cruiser dır işte?
Kişiye özel olan makinalar chopper dır, custom chopper la chopper arasında bir ayrım varmı onu bilmiyorum sanırım yoktur?
Yerine bir isim bulma olayıysa bence olmaz neden dersen özel isim gibi düşünmelisin bunu. Yani Toygar Dışardada Toygar onun adıdır o, toygarın ingilizce bi karsılıgı yoktur, buda öyle bişi, sonuçta doğduğu yere bakmalı ilk çıkış yerine çünkü ona o ismin verilmesinin bir oluşumu süreci vardır kesinlikle
chopper için egsozdan çıkan chop chop senin helikopterden gelene cok benzediği için konulduğu ile ilgili bir şeyler okumustum ama sanırım oda değilmiş yada kimine göre oymuş, şimdi tam araştıramadım DD'nin Chopperla Cruiser arasındaki farkla ilgili yazısını bulamadım. Ancak cruiser kullanılmamalı dersek zaten ülkemde Chopper diye nitelendirilen bir yığın model isimsiz kalıcak yada olucak sana türk işi chopper
Cruiser olsun az kişi bilsin bilen bilsin, öyle güzel bence ?

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
hocam o tamam orda problem yok? Custom chopper tamam?
250 mct, venox, dorado olur diger markalar olur bu markaların cıkardığı 250lik 150 lik modeller var regal raptor var bak oda geldi aklıma ? Bunlar cruiser ?
yoksa değilmi ?

Kardeş boşver ya:) sen yorma kafanı...chopper şu ccler arası olur cruiser şu ccler arası olur diye bişey yok.chopper bi kültürü, kitleyi, vintage modayı falan filan temsil eden bişey.klasik araba gibi düşün.
chopper kelime anlamı olarak bakarsan 1-helikopter(ben alaka kuramadım)2-satır, balta gibi bişey(hiç alaka kuramadım)
cruiser kelime olarak bakarsan kruvazör, büyük tekne,bi çeşit savaş gemisi demek.onunla da alaka kuramadım.ama büyük ccler için kullanılma ihtimali var.
ama ben zaten cruiser, custom gibi kelimeleri kullanmaya karşıyım diyorum sen bana bunları açıklattırıyosun:) olmaz böyle

Bu arada Dorado scooter, unutmadan .

Son düzenleme:
Peki, "custom" nedir?

Custom icin en uygun anlatim sekli konfeksiyon elbise ve terzinin islevidir.

Pantalonu motosiklet kabul edelim...

*Beymenden aldiginiz bir pantalon "stock" dur.
*Beymenin kokorecciler yada polisler icin urettigi ozel pantalon "custom" dur.
yada
*Beymenden aldiginiz "stock" pantalonu terziye goturup kendinize uygun hale getirirseniz bu "Beymen custom" olur.

*Terzide kendinize ozel bir pantalon diktirir, yada kumasi makineyi alip, kendi kendinize bir pantalon dikerseniz bu "chopper" olur.

Bir motosiklet "customize" edilerek size, sizin ihtiyaclariniza cevap verilecek hale getirilebilir ve yine dunyada esi olmayan bir motosiklet ortaya cikar.
Ancak bu mevcut bir motosiklet bir takim standart aksesuarla bu hale geldigi icin bir chopper degildir. "custom cruiser", "custom scooter" yada "custom enduro" vs. dir.

Customize ile chopping in siniri birbirine cok yakin olabilir, asiri cutomize edilerek motor taninmaz hale de gelebilir. Artik bu noktada bakilacak sey markasinin olup olmamasidir.

hocam bende sana geçmişleri var diyorum yani özel diyorum bu isimler, şahsi fikrim ters diyorum, ben sana birşey soruyorum sen kafanı yorma diyosun?

dorado scooter dır diye bir olayda yok dorado bir motosiklet markası ve her modelden var adamlarda, her model demeyelimde konuyla ilgili cruiser modeli var

www.dorado.com.tr

Poseidon modeli cruiser dır

Yani ülke cruiser la dolu iken ve çoğu kullanıcı chopper olarak bilirken kullanılmamalı derseniz, olmaz bu. Bana göre olmaz tabi. bilmiyorum simdi biri cıkar olur der ben kruvazör derim der türk işi olsun bizden olsun der onu bilmem, saygı duyarım.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
chopping nedir ya?
custom kelimesinin de birkaç anlamı var.bir anlamı ısmarlama üzerine, sipariş üzerine hatta custom made denir.başka anlamı da buna benzer ama şöyle, bilgisayar oyunlarında çok rastlamışsındır menüler arasında.mesela custom team yaparsın bi futbol oyununda.logosunu, renklerini, oyuncularını falan seçersin, kendine yeni, daha önce olmayan bir takım oluşturursun.poseidon dediğin motor otomatik vites ve arkadan scooter motoruna sahip bir alet mi?ben mi yanlış hatırlıyorum?

evet hoca cruiser giysisi varmış beni yanılttı, yani kimine göre cruiser da denilebilir belki bilemiyorum, 244 cc ama otomatik vites bi makina bu

Forumdan Uzaklaştırıldı
Türkiye'de chopper yok ne demek?Virago, dragstar, intruder, VN, Shadow, Magna....nedir o zaman?dediğin mondialler, jinlunlar, regaller bilmemneler de onları görüntüde kopyaladıkları için ister istemez chopper oluyorlar.Ben de diyorum ki cruiser yok asıl.Yada cruiser ve chopper aynı anlamda kullanılıyorsa ikisinden birini kullanmaya gerek yok.Bence cruiser kelimesi kullanılmasın.

Karışık işler be dostum nasıl kurtulacağız bu kalıplardan bilmiyorum ki :)asıl sorun bu bence

arabalarda da aynı dert.coupe, compact, sedan, hatchback, cabrio... ne demek bunlar ya?biri o dilde, biri bu dilde, hangisinin ne olduğu belli değil.haksız mıyım?

Son düzenleme:
Enteresan konu, tartışmaya değecek:cat:
Bizim oralarda Bisklete Velespit derdi dedem. Yıllarca dalga geçmiştim kendisi ile içten içe. İlk İtalya seferimde velespito kelimesinin bisiklet anlamına geldiğini öğrendiğimde çok şaşırmıştım:)
Komşu köylerde ise Şeytan Arabacığı derlerdi:cat:Cuk oturmuş bence.
Motosiklete ise Poturdak derlerdi. Çıkardığı ses dolayısı ile:p
Gerçi Limona Sulu Zırtlak, Şeftaliye Töngemen, Patatese Kumpir, derler.

Bütün teknolojik gelişmeler ülkemize dışarıdan geldiğinden, üreten ve veya kullananların koyduğu isimleri kullanırız. Bütün Dünyada Yoğurt a yoğurt denmesi gibi.

Umarım motosiklet kültürümüz gelişir, geliştikçe bizlerinde içine kattığı bir şeyler olur da Türkçe kelimeler ile anılırlar.
Herkese kazasız, belasız sürüşler dilerim:cat:

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar