Herkese merhaba arkadaşlar. Ben de yakın zaman önce bir sl150 sahibi oldum. Önce maceramı kısaca size anlatayım:
Çok yakın bir arkadaşım uzun zamandır bir keeway kullanıcısı. Onun bir scooterı var. Epey de yol yapıp sorun yaşamayınca değerlendirilebilecek bir marka olduğunu düşünerek bu alete yöneldim.
Motorumu ilk aldığımda gaza basmamla beraber stop eden bir motordu. Bu sorunu önemsememiştim, rolantı, subap vs. ayarla düzelebilir diye düşünmüştüm. Bir de aküsü kışın yatınca bitmiş, onu da sorunsuzca değiştirebilirim diye düşündüm. Neyse motorumu 5350 kmde Mecidiyeköyden teslim aldım, bindim oturduğum yer olan Beylikdüzüne doğru yollandım. Bu arada bu benim ilk vitesli motorum ve nasıl kullanıldığını teslim alırken anlattılar, o şekilde bindim. Bir müddet yol aldıktan sonra, henüz e-5'e çıkamamışken (benzinliğe falan uğradım) motor durkalklardan birinde stop etti. Marş akü nedeniyle basmadığı için pedalla çalıştırmaya çalıştım. Bir türlü olmadı. Benim canhıraş uğraşılarımı gören bir motorcu arkadaşın yardımıyla motoru vurdurarak falan çalıştırmayı başardık. Neyse ben o moral bozukluğuyla bindim eve kadar geldim ama gel bana sor nasıl geldim

Motor stop etmesin diye sürekli gazlayarak, merter trafiğinde debriyajla akraba olarak, yol boyunca bütün acemiliğimi attım ama o akşam aynı zamanda 3 kilo da der attım

Neyse gelir gelmez eve yakın bir motorcuya bıraktım aleti, ayar falan ne gerekiyorsa yap dedim, akşam saat 8'i geçiyordu sanırım, sabah bakarız dedi arkadaş. Sabah ben de gittim beraber ne var ne yok incelemeye başladık. İnceledikçe stop etme sorununun rolanti veya subaplardan olmadığını anladık. Açtık motoru bir güzel dağıttık, sorun piston ve gömleklerde hararet sonucu oluşan deformasyondanmış, silindirdeki çizikleri, piston kafasındaki aşınmaları görünce moralim bayağı bozuldu. Motorun sahibini arayıp durumu anlatıp bir miktar fiyat indirimi talebi ve bir miktar cebelleşme sonunda anlaştık ve giriştik motoru tamire. Motorcunun tavsiyesiyle honda titan pistonu ve silindiri takmaya karar verdik, ancak parçacıda yalnızca piston bulunduğundan pistonu yeniledik, silindiri de pistona göre güzelce tornalattık. Ivır zıvır bir sürü işi de aradan çıkarttım, akü değişti, şarj rölesinde problem vardı o halloldu, yeni yağ koyuldu falan filan hepsi 250 ytl masrafa mal oldu ama motoru teslim aldığımda sesi bile kendini belli ediyordu.
Bu şekilde rodaj döneminde oldukça dikkatli kullanarak motorumu 1000 km kadar yol yaparak açtım (2 hafta içinde).
Biraz uzun oldu sanırım. Neyse içimi dökmüş oldum bari. Şu anda motorumun durumundan son derece memnunum. Ancak ön dişliyi ben de değiştirmek istiyorum. En azından 90 km hızla gideren titreşimi biraz daha hafifletmek adına buna ihtiyaç duyuyorum. Motorumu sürekli de uzun yolda kullanacağım. Motorcunun dediğine göre yalnızca ön dişli tek başına değişmezmiş. Zincir ve arka dişliyi de değiştirmek gerekiyormuş. Bu parçalar birlikte alışacaklarmış falan filan. Yoksa takılan yeni dişliyi zincir bozarmış. Böyle birşey var mı yoksa motorcu sallamış mı biraz?
Yazılarınızı ne zamandır takip ediyordum, aha bu da benim ilk yazım olsun, hepinize tekrar merhabalar.
Özgür GÖKALP...
Bu arada ben de magnatec kullanıyorum. Motorun üzerinde 10-40 yazıyordu. Bu yağlar içinde de magnatec güvendiğim bir yağ olduğu için bunu aldım, rodajdan sonraki ilk yağ değişiminde bunu kullandım...