Trafik sorununa kalıcı çözüm: MOTOSİKLET / Ayşe Şule Bilgiç

Admin
Yönetici
Motosikleti
Yamaha MT-09 Tracer
Son zamanlarda, özellikle İstanbul'un trafik sıkışıklığı insanın aklını oynattıracak düzeyde. Birkaç gündür boynumdaki rahatsızlıktan dolayı motosiklete binmemem söylendiği için bu trafik işkencesinin içinde boğulmuş durumdayım. Allah ömür boyu dört tekerle dolaşanların akıl sağlığını korusun!. Böyle bir işkence modeli yok kardeşim. Sağında aynı otomobil, solunda aynı otomobil, önünde aynı, aynadan gördüğün aynı otomobil, 45 dakika-1 saat, sen onlara onlar sana bakıyor. Saçmalık!

Altında milyon dolarlık otomobil olsa ne yazar? En ucuz, en dandik otomobille gördüğün işkence hiç farklı değil. İnsanların otomobil alma hırs ve merakı bu noktada bende ciddi soru işaretleri bırakıyor.

[BOS]
Trafikte bir aracın içinde hapissin ve bu cezayı hak edecek hiçbir suç işlememmişsin. Tek suçun o an orada olmak. Ruh sağlığı bırakmıyor insanda. Yok yok gerçekten hele hele her gün çekilecek eziyet değil. Saçlarımı yolarak ağlayasım geldi her seferinde otomobilin içinde.

BAŞBAKANIMIZA SESLENİYORUM.

Efemdim sevgili Başkanımız ve bir takım devlet büyüklerimiz de bu çilenin farkında ki bir takım beyanlarda bulunuyorlar zaman zaman... Yok efendim 'plaka numarası çift-tek diye ayıralım, bir gün tekler, bir gün çiftler çıksın!', ' Yeni tescillerde İStanbul'a plaka vermeyelim, şehirdeki araç nüfusunun artmasını engelleyelim', éotomobillerin tek kişi ile trafiğe çıkmasına ceza getirelim' gibi bence hiçbir pratik faydası olmayacak çözümler üretip üretip duruyorlar. Ve işin asıl çıldırtıcı tarafı koskoca MOTOSİKLET gerçeğini görmüyorlar.

MOTOSİKLETİ TEŞVİK EDİN

Sayın Başbakanımıza buradan seslenmek istiyorum eğer Rüzgarın Kızı'nın sesini duyarsa ; 'Sayın başbakanım ve devlet büyüklerim. Elinizi vicdanınıza koyunuz. Şu vatandaşın trafik çilesine Allah rızası için mantıklı çözümler bulmak için biraz etrafınızdaki ülkelere bakınız. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok! Dünyadaki pek çok büyük şehir trafik problemini, vatandaşlarına motosiklet kültürünü aşılayarak, motosikletleri teşvik ederek çözmüş ve mutlu mesut olmuşlardır. Taa möhnebiden kalma 'Motosiklet şeytan icadıdır. Motosiklete serseriler biner. İpe sapa gelmez adamların kullandığı, asilik göstergesidir' gibi klişe düşünceler, artık güzel yurdumda da kale alınmayacan söylemlerdir. Sizler de almayınız. Motosiklet çok modern, çok ekonomik, park problemi olmayan, yolları az yıpratan, az benzin yakarak doğayı koruyan çağdaş bir ulaşım aracıdır. Bu araçların en büyük problemi azınlıkta oldukları için trafikte dört tekerler tarafından saygı görmemektir. Ancak motosikletim yaygınlaşması demek, motosiklet kullanan kişilerin sayısının artması demek, motosiklet kültürünün de tüm trafik insanları tarafından öğrenilmesi demektir.

Yaygınlaşan motosiklet kullanımı sayesinde, eşi, çocuğu motora binen bir otomobil sürücüsü de motosikletlere trafikte dikkat edecek ve motosiklet, trafikte öncelik hakkına sahip, güvenli, pratik, 'çözümcül' bir araç olacaktır. Trafikte işkence çeken tüm insanlar adına sizden rica ediyorum, metropollerde motosiklet kullanımı ile ilgili detaylı bir araştırma yapın. Ne kadar haklı olduğumu, aslında trafiğin çözümü için yasaklamalar yerine ortada duran çok ekonomik ve çok basit bir motosiklet çözümü olduğunu fark edeceksiniz. Motosikletleri teşvik edin Allah aşına' Hepimiz rahat edelim.'

PAHALI VE UCUZ ÇÖZÜMLER VAR

Buyurun benimle aynı fikirleri paylaşan, MOTED Başkanı FerruhTanay bu konuda neler söylüyor, bir de ondan dinleyelim: 'Çözümleri kısa vadeli ve uzun vadeli
çözümlerdiye ikiye ayırabileceğimiz gibi, zor ve pahalı ve de kolay ve ucuz çözümler diye de ayırabiliriz. Maales uzun vadeli, pahalı ve de zor çözümler doğal olarak çok ciddi sorunları da beraberinde getirecektir. Bugün tüm büyük şehirlerimizin yollarını genişletmek, yeni yollar açmak, metro, tüp geçit, üst geçit, köprü vs yapmak belki ciddi çözüm sağlayacak ama kaça mal olacak ve ne zaman bitecek, bu sürede çözüm ne olacak? Ancak kısa vadede en etkin ve de en ekonomik çözüm nedense, belki de bilinçli bir şekilde gündeme gelmemektedir. Bugün gelişmiş ülkelerin değişik şekillerde trafiği rahatlatabilmek amacı ile çeşitli uygulamalar ile teşvik ettiği motosiklet kullanımı maalesef ne yetkililerin ne de önerilerde bulunaların gündemine gelmemektedir. Motosiklet bugün taşıt aracı olarak bir yere ulaşmada en ekonomik olanıdır. Diğer araçlara oranla 1/6 oranında yakıt harcar, asfaltı ancak 1/4 oranında eskitir, havayı sadece 1/3 oranında kirletir, 1/4 oranında yer kaptılar.

Motosiklet kullanımının artması ile sadece trafik rahatlaması sağlanmış olmaz ayrıca dış ticaret açığının en önemli kalemi petrol giderlerinin azalmasına ciddi
katkısı olur. Vakit tasarrufu da diğer ciddi bir katkıdır. Bugün Londra'da Tokyo'da araçlar şehir merkesine girdiklerinde günlük bir bedel ödemektediler.

Ancak iki tekerlekli araçlar bundan muaftır. Bu da çok başarılı olmuş bir uygulamadır. Birçok şehirde park yeri sorunu şu anda bile çok ciddi boyuttadır. Motosikletler yol kenarında dahi park etseler hiçbir zaman tıkanmayan sebep tıkanmaya sebep olmazlar.'

Otoların yüzde 5'i motor olsa

Şu konuyu da bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Herkesin motosiklet kullanmasını beklemiyoruz. Sadece trafikteki mevcut araçların yüzde 5'i motosiklete dönüşse bugünki trafik çilesi sona erecektir. Motosiklet
kullananlar, hem ülke ekonomisine hem de diğer araç kullananlara avantaj sağlar, Vatandaşlarımız ikici araç olarak dahi alacakları motosikletleriyle zaman zaman da olsa trafik keşmekeşine çözüm olabilirler.

07.jpg

Motosiklet teşviki için neler yapılmalı

1) Trafik Kanunundaki AB'ye uyum çerçevesindeki değişiklik taslağının bir an önce TBMM'den onaylanması;
- Trafikte motosikletlere geçiş önceliği hakkının verilmesi
- Ehliyet konusunun kademelendirilerek basitleştirilmesi
- Kask kullanımı ile ilgili gerekli standartdın getirilmesi

2) Motosikletlerden alınan vergilerin Avrupa Birliği standartlarına indirilmesi;

3) Motosikletlerden köprü ve otoyol geçiş ücreti alınmaması;

4) Şehrin belli caddelerinde sadece motosikletlerin park edebileceği Motopark'lar oluşturulması;

5) Şehir merkezlerine giriş yapan 4 tekerlekli araçlardan günlük ücret alınması...

6) Motosiklet kullananların motosiklet ile ilgili tüm giderlerinin vergiden muaf tutulması..
[/BOS]

Ayşe Şule BİLGİÇ
[email protected]
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Son düzenleme:
Bu video yurt dışından ama trafik aynı istanbul :cherry:
Motosikletin trafiğin tek çözümü olduğunu da çok iyi anlatıyor sanırım. :wiinkk:
[YT]DaXe2nFOR6s[/YT]​

siteyi ayse sule bastı. habire ayse sule yazıları okuyoruz.

Benim yukarıdaki videoda gördüğüm, trafik kurallarına uymayan ve kendisi için de gereğinden fazla risk alan bir motor sürücüsü....

Benim yukarıdaki videoda gördüğüm, trafik kurallarına uymayan ve kendisi için de gereğinden fazla risk alan bir motor sürücüsü....

Zaten olay Türkiye'de geçse motorun önüne karşıdan karşıya geçmeye çalışan en az 3-5 köpek, 10-15 yaya çıkar, yine minimum 20-30 dört teker sahibi duran trafikte şerit değiştirmek için ani manevralar yapar, 6-7 sürücü küllüğünü yola boşaltmak için kapısını açar.

Gerçekten gereksiz alınmış riskler bunlar.

bence bu videodaki motosiklet kullanımını Türkiye de yapmak imkansız zaten ülkemizde 3 şeritli bir yol otomobiller sayesinde 4 şeride çıkıyor birden ve arada hiçbirzaman bukadar rahat boşluklar bulunmuyor. Şerit genişletme olayını ben hala anlamış değilim genişletebilselerdi karayolları genişletmez miydi :silent: otomobillerede çok yükleniyorlar yeni şeritleri bile onlardan istiyorlar :queen:

siteyi ayse sule bastı. habire ayse sule yazıları okuyoruz.

Kimin ne kadar yazı yazdığı önemli değil.Yazıların içeriği önemli.

Yazarın yazılarında katılmadığınız bir husus var ise buyurun yazın.Benzer yazılar yazabiliyorsanız buyrun bir topik açın biz de görüşümüzü belirtelim.:)

tabi avrupada adamlar 3 şeritli yok sayısını bizdeki gibi 4 e 5 e çıkarmıyorlar herkes kendi şeridinde gidiyorda motorlar bu şekilde yol alabiliyorlar kolaysa bursada gitsinler bu şekilde

Merhabalar,
Ayşe Şule Bilgiç'e teşekkürler ve sonuna kadar destek diyorum kısa hisseden:cat:
Türkiye nin metropol kentlerindeki trafik çözümü ancak ve ancak ikitekerlekli araçların yani motorsiklet ve bisikletin teşvik ve belli yasalar çerçevesinde koruma altına alınması ile çözümlenebilir! tabii devlet büyüklerimiz bunu gerçekten arzuluyor ise! zira dikkatsiz araç sürücüleri nedeni ile sürekli acı haberler alıyoruz:pale:
Video ya gelince. Bu gibi tehlikeli sürüş teknikleri elbette birgün kaza ile biter! sadece nezaman o belli değil.
Hiçbir arkadaşıma tavsiye etmiyorum.

Tebrikler rüzgarınkızı:rendeer:

Selamalar,
Özer

Eureka!
Motosiklet trafiğin çözümü!Sayın Başbakan bulduk İstanbul'u trafik derdinden kurtaracağız :D Yazıda geçen cümleler herkesin bildiği seyler.Madem biliniyor;
neden pahalı çözümler? çünkü bu çözümler üzerinden kazanılacak milyonlar var.
neden insanlar inatla arabaların içinde eziyet çekmeyi tercih ediyorlar? çünkü hala bir yere ne kadar sürede gittiğimiz değil ne ile gittiğimiz önemli.
neden trafikte biz motosiklet kullanıcıları saygı görmüyoruz? insanların ailelerine saygı göstermediği bir toplumda niye saygı bekliyoruz?
neden trafikte bir motosiklet sürücüsünün güvenliği yok? bunu tartışmak bile çok komik yeni kanunlarımız sayesinde evinizde otururken can güvenliğiniz sağlanamıyor.Eğer İtalya'daki gibi bir motosiklete çarpmanın cezası duruma göre kaldırımda yayaya çarpmakla aynı olursa ve sakat kalınması halinde iyileşene dek bakmakla yükümlü olmanızı sağlayanan kanunlar ayrıca bunu uygulayabilen bir sistem olursa rahatça dolaşabileceğiz.

Sonuç olarak şu anki hükümet yada gelecektekiler bu bahsettiğiniz destekleri verdiklerinde motosikletin tercih edilmesi adına olumlu etki yaratacaktır ancak asıl önemli olan değer yargıları ve insanların ne istediğidir...

Motosiklet teşviki için neler yapılmalı

1) Trafik Kanunundaki AB'ye uyum çerçevesindeki değişiklik taslağının bir an önce TBMM'den onaylanması;
- Trafikte motosikletlere geçiş önceliği hakkının verilmesi
- Ehliyet konusunun kademelendirilerek basitleştirilmesi
- Kask kullanımı ile ilgili gerekli standartdın getirilmesi

2) Motosikletlerden alınan vergilerin Avrupa Birliği standartlarına indirilmesi;

3) Motosikletlerden köprü ve otoyol geçiş ücreti alınmaması;

4) Şehrin belli caddelerinde sadece motosikletlerin park edebileceği Motopark'lar oluşturulması;

5) Şehir merkezlerine giriş yapan 4 tekerlekli araçlardan günlük ücret alınması...

6) Motosiklet kullananların motosiklet ile ilgili tüm giderlerinin vergiden muaf tutulması..

esas yapilmasi gereken bu..

guzel yazi..

Shakulin

içeriği çok mu güzel? dergi yapıyorum reklam verenlerden Allah razı olsun.

Ya Richy kardeş !

İmalı soru soracağına yazının neyini beğenmiyorsan açık açık yaz da biz de o konuda haklısın diyelim.:)

A.Şule BİLGİÇ ile aranızda bizim bilmediğimiz bir problem mi var ?:silent:

Ayrıca bu ne dergisidir, kim nasıl reklam verecek anlamadım.

Efenim bunun renault'su var citroen'i var peugeot'su var; mercedes'i, bmw'si , audi'si , volkswagen'i var.Ve şu an aklıma gelmeyen birsürü otomobil üreticisinin Türkiye pazarında milyarlarca dolarlık payları var.Üstelik Türkiye'nin fazla petrol ithal etmesi niye sorun olsunmuş değil mi? Daha çok petrol ithal edersek daha çok dışa bağımlı oluruz; bu tam da onların istediği şey.Sen kalk de ki motosiklet kullanılsın araba tu kaka.Seni asi seni:) Daha önce T.C. hükümeti politikalarını ve bizi yönetenleri ağır bir şekilde eleştirdim ve başım beleya girdi.Bu zihniyette olan, vatan millet hariç herşeyi düşünenler başımızda olduğu sürece -hiç kimse kızmasın- sürünmeye devam edeceğiz.Kendi düşen ağlamaz demişler.

Ben Konya'da bile trafiğe dayanamıyorum bazen. Motosiklet iyi bir çözüm fakat bilinçli kullanılası gerekiyor. Kuryeler gibi zamanla yarışır gibi giden sürücüler var. Araçların arasından geçme lüksümüzü kötü kullanmamak lazım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar