Arkadaşım ben motosiklet konusunda hiçbir zaman boş konuşmam, birşeyi uzun uzun anlatmışsam mutlaka bir gerçeklik payı vardır. Koruması ispatlı ne demek? Motosiklette kim neyi ispatlamış, kim neyin garantisini vermiş bugüne kadar? Parçanın amacı belli ve neyi ne kadar koruduğu da ortada. Takoz süratli giderken motorun hiçbir yerini korumaz, süratli düşme anında takoz yere değdiğinde motoru zıplatarak olmayacak hasarlar verebiliyor, şasiyi eğebiliyor, takozsuz düşüşte değmeyecek yerlerin değmesine neden olabiliyor. Ancak düşük süratlerde veya motorun dururken yan düşmelerde grenajı olabilecek ciddi hasarlardan koruyor. Zaten takozun yapıldığı malzeme çok sert değil, sürtünmeden eriyerek sert darbeleri abzorbe ediyor. Ben takoz takmayın demedim, taktığınızda motora birşey olmaz düşüncesinin yanlış olduğunu söyledim. Bazı durumlarda faydalı, bazı durumlarda da aksine zararlı olabiliyor.Boy o boktan dediğin parçaların koruması ispatlı dememe gerek yok sanırım
Ama bir kaç firmaya gidip 130'luk %100 street veya %50 touring lastiklerine bakmam gerekiyor...
Bu değişikliği görüntü açısından, motorun dengesini bozduğunu bile bile yapmak bence pek bilinçli bir davranış değil. Fedakarlık ettiğin motorun performansının düşmesi değil, virajlarda yatarken kendini tehlikeye sokmak oluyor. Sürtünme arttığından ve motor zaten güçsüz olduğundan maksimum hız da düşüyor olabilir ama en önemlisi motorun dengesi.Evet bunu bilinçli yapıyorum , motordan neler götüreceğini iyi biliyorum , fakat bazı şeyleri kazanırken bazı şeylerden feda etmek gerekiyor... Ben görünüş kazanırken performans feda ediyorum... Bu da çok fazla fark yaratmıyor , test ettim onayladım
Motosiklet lastikleri araba lastiklerinden çok farklıdır. Araba lastiği gibi lastiğin yere değdiği kesit kalın değil ovaldir. Her motora uyacak optimum lastik fabrika tarafından belirlenir ve her durumda önerilen lastik ebadı budur. Farklı amaçlar için geçerli değil bu söylediğim. Eğer drag yapacaksanız, bu durumda motorun virajdaki davranışı önemli değildir, asfalta daha iyi yapışması önemli olduğundan drag yarışlarında daha kalın lastik tercih edilir. Ancak virajda normalden kalın lastik takarsanız, motorun virajdaki davranışı genelde olumsuz yönde değişir. Mesela 600cc Supersportlara 180 lik, 1000cc Superbikelara 190 lık lastik takılır. Bu standarttır. Eğer daha kalın lastik, daha iyi yol tutuş demek olsaydı zaten yarışlarda daha kalın lastik kullanırlardı.daha kalın lastık=daha ıyı yol tutusu degılmıdır?
@racer25
Murat arkadaşımız virajda düştüğünde sanıyorsam hızı 50 km/h gibi birşeydi. Bakın bakalım takoz korumuş mu korumamış mı... Bütün resimleri koymuyorum ama grenaj olarak zarar görmeyen yer yok. Kafa grenajı, yan grenajlar, kuyruk grenajı, sinyaller, aynalar, arka fren çubuğu, stop lambası, v.s... Tüm parçalar kaskodan değişti. Eee ne anladım ben şimdi takozdan?
QUOTE]
Takoz %100 korur bende demedim,ama bak saydıkların arasında blok veya kapak yok zaten takoz sizi maddi zarardan korumaz,motorun mekanik aksamına gelebilecek zararları minumuma indirir.İspat derken de yarışçı arkadaşlarımın hepsi pistte kullanıyor tabii ki döküm grenajla ayrıca ben de düşen arkadaşlarım da çok yararını gördük,önceki motorumda grenajları elime almıştım ama blokta ve kapakta tek çizik yoktu ve düştüğüm sürat bahsettiğinin 2 katıydı.Ninja ile kaza yaptı diye bahsettiğim arkadaşımda virajda ön fren asılıyor ve motoru yatırıyor,motor yaklaşık yerde 35-40metre kadar sürüklenip park eden bir aracın altına giriyor dediğin doğru kafa grenajından kuyruğa kadar hasar var ama yine şasi de ve blokta nokta zarar yok.
Sonuç olarak maddi zararı yok eder diye bir şey kim söylese yalan olur fakat bloğu koruduğu kesin en azından kendimden biliyorum gözlerimle gördüm ve yaşadım daha ne diyim.Motosiklet hakkında kesin yargı yapmak doğru olmaz mesela direksiyon amortisörü de çırpmayı her zaman engellemiyor minumum düzeye indiriyor,tek tekerden sonra gidonu azıcık yan koydunmu istediği kadar sert ayarda olsun bak nasıl çırpıyor,bende yaşamış olduğum deneyimleri sizlerle paylaşıyorum takoz örneğide bunlardan biri sadece.
Boy senin verdiğin örneklerde yalan demiyorum doğrudur onlarda senin deneyimlerin.
racer25, Direksiyon amortisörü de tehlikeyi %100 yok eder diye birşey yok. Tabi ki bazı durumlarda yetersiz kaldığı durumlar olur ama amortisör takmanın dezavantajı yoktur. Takılırsa her durumda avantajı olur. Tek tekerde olsun, bozuk zeminde olsun, ani akselerasyonlarda olsun amortisörlü ve amortisörsüz motorun farkı bariz ortada. Ben zaten 600cc ve üzeri tüm yarış motorlarında olması gerektiğini düşünüyorum.
lastık farkı motordan motora değişir her motorda uygulanmaz racınglerde asvalta tutunsun diye lastık hafıften yakılır ben hayabusada tek tekeri engellemek için lastıklerı ısıtıyorum ama nafile gücün esiri oluyorum:wiinkk:
yoksa takoz takarak yüksek hızda motoru ve kendimizi tehlikeye mi atalım...