Sübap şimi?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Motor yağ bakımı düzenli olarak yapılıyorsa lifterlere kolay kolay bir şey olmuyor, minimum 200-250.000 kilometre ömürleri var. 1 veya 2 ay önce üst kapak revizyonu yaptım, söktüğüm arabanın kilometresi 225.000 kilometresi civarıydı ve lifterlere ellemedim sadece temizleyip geri taktım (kapağı kapakçıya götürüp duman lastiklerini ve supap lastiklerini değiştirmek için bıraktım, motoru hararet yaptığı için değil blok su tapası patladığı için açtım o yüzden taşlatma yapmadım. tabi o kadar yapmışken tapayı, eksantrik yataklarını, enjektör revizyonunu ve su kursağını değiştirip öyle taktım ve arabada çok ciddi fark oluştu).

Honda'larda bir kaç modelde halen ayarlı supap kullanılıyor olması lazım, 2020 modelde bile lifter kullanmamaları çok garip.
Evet yağ bakımı zamanında yapılıp uygun viskoziteye sahip yağ kullanılırsa ömürlükmüş. Ancak zamanla içindeki yaylar ve/veya supaplar tolerans dışına çıkarsa değişim isteyebiliyormuş.

Benim hanımda 2003 model Jazz vardı baldız halen kullanıyor onda lifter var. Eğer liftersiz bir Honda varsa olsa olsa Hindistan üretimi City modeli falandır diyeceğim de vtec motora lifter koymamak da sanki olmaz gibi yahu?

Evet yağ bakımı zamanında yapılıp uygun viskoziteye sahip yağ kullanılırsa ömürlükmüş. Ancak zamanla içindeki yaylar ve/veya supaplar tolerans dışına çıkarsa değişim isteyebiliyormuş.

Benim hanımda 2003 model Jazz vardı baldız halen kullanıyor onda lifter var. Eğer liftersiz bir Honda varsa olsa olsa Hindistan üretimi City modeli falandır diyeceğim de vtec motora lifter koymamak da sanki olmaz gibi yahu?
Abi lifterin arızası yağ pompasından gelen basınçlı yağı gövdesinde tutamadığı için şakırdamaya başlıyor böyle olduğu vakittede lifter arızalanmış oluyor, kimi zaman rölantide şakırdamayan lifter sadece ilk marşta şakırdayabiliyor oda yine bahsettiğim gibi yağ basıncını gövdesinde tutmayıp kaçırmasıdır ama bu lifterinde değişmesine pek aciliyet yoktur ancak bu sesi eksantrik zinciri gergiside yapabiliyor bu durumda arıza teşhisinde dikkat etmekte fayda var.

Vtec (universal adıyla değişken supap zamanlaması) motorlarda şim veya lifter gerekli bahsettiğiniz gibi, geleneksel ayarlanabilen mekanizmanın iyi iş yapacağını düşünmüyorum hatta aktarma organlarına ekstra bir yük uyguladığını düşünüyorum tek avantajı bakım kolaylığı.

Motosikleti
... kimi zaman rölantide şakırdamayan lifter sadece ilk marşta şakırdayabiliyor oda yine bahsettiğim gibi yağ basıncını gövdesinde tutmayıp kaçırmasıdır ...
Benim Puretech 1,2 130 hp de soğuk marş aldıktan sonra 1-2sn arası şakırdıyor, o süreden sonra yağ basıncı yeterince yükselince kesiyor. Bu normal olmalı sanki, yağ basıncı düşünce içindeki yaydan mütevellit boşalması gerekmez mi zaten?

Benim Puretech 1,2 130 hp de soğuk marş aldıktan sonra 1-2sn arası şakırdıyor, o süreden sonra yağ basıncı yeterince yükselince kesiyor. Bu normal olmalı sanki, yağ basıncı düşünce içindeki yaydan mütevellit boşalması gerekmez mi zaten?
Her motorda sayılmaz abi ancak yağsız kalan makine illaki ilk marşlarda garip sesler çıkartacaktır. Film kalınlığı ve dayanımı yüksek olan bir yağa geçerseniz bu durum daha aza inecektir ancak sizin kullandığınız motorda kayış yağla çalıştığı için pek yağ seçme imkanınız olmuyor.

Yüksek ihtimalle gelen ses lifterlerden değilde yağsızlıktan gelen yağ boşluğundan gelen ses, o sesler sıcak motorda gelmiyorsa arkanıza yaslanıp keyfinize bakmalısınız. :)

Motosikleti
Her motorda sayılmaz abi ancak yağsız kalan makine illaki ilk marşlarda garip sesler çıkartacaktır. Film kalınlığı ve dayanımı yüksek olan bir yağa geçerseniz bu durum daha aza inecektir ancak sizin kullandığınız motorda kayış yağla çalıştığı için pek yağ seçme imkanınız olmuyor.

Yüksek ihtimalle gelen ses lifterlerden değilde yağsızlıktan gelen yağ boşluğundan gelen ses, o sesler sıcak motorda gelmiyorsa arkanıza yaslanıp keyfinize bakmalısınız. :)
Çok net supap şakırtısı, motor marş alıp birkaç tur dönünce susuyor.

Evet bize Total, Mobil ve Shell'in birer ürünü var uyumlu, başka yağ girmez motora. Bakım aralığı 15.000 ama ben 10.000'de değiştirtiyorum yağı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Cyan

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar