zincir yağı için servis yada kendim?

Motosikleti
apec apx7/ um 250 renegade vegas
iyi akşamlar,

um250 yi alalı neredeyse 2 ay ve 500 km oluyor. sizlerden burada öğrendiğim her 500 km de bir zinciri yağlamak lazım. bir arkadaşın dikkati sayesinde motorun orta ayağı da olduğunu gördüm şimdi sorum ilk yağlama için servise gidip ilk 500 km de olumsuzluk olarak gördüğüm noktaları mı düzelttireyim yoksa ayağa alıp kendim mi yağlayayım? bu arada eli alet tutan becerikli bir tip de değilim.

500 km civarı zaten bir rodaj bakımı olacaktır. Rodaj bakımı kaç km de ise ve zincirin temizlik ve yağlanma ihtiyacı da uygun ise o zaman servise bir gidersin. Yağ bakımını yaparlar, sağına soluna gevşeyenine bir bakarlar (serviste bunu bir hatırlatmakta fayda var) , zinciri de onlar yağlarlar. Tarla toprak çamur gibi yerlerde kullanmıyorsan her 500 km de yağlamak gerekmeyebilir zaten. Ben zincirli motosiklet kullanırken her 1000 km de yağlar, 2000 km civarı da temizlik yapardım. Sonrasında elinin alet becerisine ihtiyacın falan olmayacak, zincirin özelliğine uygun bir temizleme malzemesi ile temizler, dikkatlice yağlar keyfine bakmaya devam edersin. Zincir bakımı için falan servise ihtiyacın olmamalı. Yapılamayacak birşey değil bu.

Motosikleti
teşekkür ederim, motoru sıfır aldım ama 2023 modeldi o yüzden bayiden çıkarır çıkarmaz hemen bakıma soktum. şimdi malum çinli gevşeyen vidaları olur niye ne olur ne olmaz bayiye gitsem mi dedim ama sizin 1000 km tavsiyeniz uygun geldi. zincirin yağlanmaya ihtiyacı olduğunu nasıl anlarım?

Sizin motosiklet amerikan malı diye biliyorum ben. Ama onu da çinliler aldıysa teferruatından haberim yok. Zincire elle dokununca elin yağlanıyorsa gerek yok diye öğrendim. Eline yağ gelmiyorsa yağlamak gerek. Hatta otomatik yağlama aparatları falan var. Onlar da düşünülebilir. Kullananlar epey rahat ettiklerini belirtiyorlar. Zincirin gerginliğini de kontrol etmek gerekiyor. Aşağı yukarı 2-3 cm kadar esneyebilmesi gerekiyor.

Motosikleti
Basit işleri kendiniz yaparsanız daha iyi olur.
söylediğiniz şüphesiz ki doğru ama yaradılıştan beceriksiz yaratılmışım bu tip şeylere karşı :D, tek becerebildiğim arabada, minibüste lastik değiştirebilmek. yine de bunu öğrenmem gerek.

söylediğiniz şüphesiz ki doğru ama yaradılıştan beceriksiz yaratılmışım bu tip şeylere karşı :D, tek becerebildiğim arabada, minibüste lastik değiştirebilmek. yine de bunu öğrenmem gerek.
Hocam, hiç öyle düşünmeyin. İnsanoğlu zaten birçok şeye sıfır tecrübe ve bilgiyle yaklaşıyor. Ben de bu motora geçtiğimde hiçbir şey bilmiyordum. En ufak bir durumda bile ustaya gitmek istiyordum.

Hatta sonradan denk geldiğim servis ve usta düzgün insanlar çıktı. Adam bana yağ değişiminin nasıl yapıldığını gösterdi, filtreyi nasıl değiştireceğimi anlattı. Boşu boşuna masraf yapmamam gerektiğini söyledi. Hatta "Bir sonraki yağ ve filtre değişimini kendin yapabilirsin." diyerek uygulamalı şekilde gösterdi.

Biraz kendinize güvendiğiniz takdirde bunlar yapılmayacak işler değil. Sadece gelişigüzel hareket etmemek, her şeyi kitabına uygun yapmak gerekiyor. Bu şekilde ilerlerseniz büyük ihtimalle herhangi bir problem yaşamazsınız.

Motosikleti
Hocam, hiç öyle düşünmeyin. İnsanoğlu zaten birçok şeye sıfır tecrübe ve bilgiyle yaklaşıyor. Ben de bu motora geçtiğimde hiçbir şey bilmiyordum. En ufak bir durumda bile ustaya gitmek istiyordum.

Hatta sonradan denk geldiğim servis ve usta düzgün insanlar çıktı. Adam bana yağ değişiminin nasıl yapıldığını gösterdi, filtreyi nasıl değiştireceğimi anlattı. Boşu boşuna masraf yapmamam gerektiğini söyledi. Hatta "Bir sonraki yağ ve filtre değişimini kendin yapabilirsin." diyerek uygulamalı şekilde gösterdi.

Biraz kendinize güvendiğiniz takdirde bunlar yapılmayacak işler değil. Sadece gelişigüzel hareket etmemek, her şeyi kitabına uygun yapmak gerekiyor. Bu şekilde ilerlerseniz büyük ihtimalle herhangi bir problem yaşamazsınız.
haklısınız, sadece tembelliğimi atmam lazım.

Motosikleti
Cruiser
Tekrar hayırlı olsun, güle güle kullanın.

Nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, servise götürdüğünüzde izleyin, kafanıza yatmayan ya da anlamadığınız bir kısım varsa ustaya sorabilirsiniz. Buradaki en önemli nokta üslup, emrivaki yaparsanız ters tepebilir.

Ustam ilerde benim yapmam gerekirse nasıl yaparım minvalinde sorarsanız, oradaki usta At değilse seve seve gösterir.Bunu sırf zincir yağlama için değil, genel söylüyorum.

Zamanla gözün de elin de alışır otomatik yaparsın, o zamana kadar kolaylık olsun diye yazıyorum. Motul C4 kullanabilirsin, bu yağın extra avantajı beyaz renkte olması, beyaz renk yok olduğu zaman haliyle yağlanması gerektiğini anlıyorsun. Ben zincirli motorlarımda hep C4 kullandım.

Bir de herkes yapıyor ama sen yapma, motoru orta sehpaya alıp ya da arka tekeri boşa çıkarıp viteste arka teker dönerken temizlik ve yağlama yapma, dalgınlığına gelir, dikkatin dağılır parmaklarından olursun. 10 dk fazla uğraş gerekirse ama düzgünce yap.
Bir arkadaşın motoru eliyle ilerletirken çömelip yağlamak bana en sağlıklı gelen yöntem 🤣

Youtube'da binlerce video var. Putoline tech chain veya motul c4 zincir yağı al, beyaz renkli olduğu için zincirin yağlı veya yağsız olduğunu görürsün. Zincir yağı alırken bir de zincir temizleme fırçası al, nalburdan da gaz yağı al. Gaz yağı ile temizledikten 10 dakika sonra bez ile bir tur kurulayıp sonrasında iki tur yağla zinciri. Bu kadar.

Motosikleti
Tekrar hayırlı olsun, güle güle kullanın.

Nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, servise götürdüğünüzde izleyin, kafanıza yatmayan ya da anlamadığınız bir kısım varsa ustaya sorabilirsiniz. Buradaki en önemli nokta üslup, emrivaki yaparsanız ters tepebilir.

Ustam ilerde benim yapmam gerekirse nasıl yaparım minvalinde sorarsanız, oradaki usta At değilse seve seve gösterir.Bunu sırf zincir yağlama için değil, genel söylüyorum.

Zamanla gözün de elin de alışır otomatik yaparsın, o zamana kadar kolaylık olsun diye yazıyorum. Motul C4 kullanabilirsin, bu yağın extra avantajı beyaz renkte olması, beyaz renk yok olduğu zaman haliyle yağlanması gerektiğini anlıyorsun. Ben zincirli motorlarımda hep C4 kullandım.

Bir de herkes yapıyor ama sen yapma, motoru orta sehpaya alıp ya da arka tekeri boşa çıkarıp viteste arka teker dönerken temizlik ve yağlama yapma, dalgınlığına gelir, dikkatin dağılır parmaklarından olursun. 10 dk fazla uğraş gerekirse ama düzgünce yap.
Bir arkadaşın motoru eliyle ilerletirken çömelip yağlamak bana en sağlıklı gelen yöntem 🤣

Youtube'da binlerce video var. Putoline tech chain veya motul c4 zincir yağı al, beyaz renkli olduğu için zincirin yağlı veya yağsız olduğunu görürsün. Zincir yağı alırken bir de zincir temizleme fırçası al, nalburdan da gaz yağı al. Gaz yağı ile temizledikten 10 dakika sonra bez ile bir tur kurulayıp sonrasında iki tur yağla zinciri. Bu kadar.
bilgilendirme için teşekkür ederim, sizlerin dediklerinizi uygulayacağım.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ben temizlik için WD40, yağ olarak 3cm'lik boya fırçası ile tatbik ettiğim SAE90 dişli yağı kullanıyorum. (Castrol GL4)

Dişli yağı kullanınca biraz daha sık yağlamak gerekiyor ve temizlik neredeyse hiç gerektirmiyor.

Artık Motul, Putoline, Ipone vb. ürün kullanmıyorum, bunların vıcık vıcık ve kir toplayan yapılarını sevmiyorum. (Yaz için PTFE tabanlı "kuru mumlar" kullanılabilir ama kışın zinciri paslanmaktan koruyamıyor bunlar...) Bir de bunlar pahalı: Yukarıda bahsettiğim dişli yağı litresi 500₺ falan, 1 litre en az iki sene götürür; her seferinde 10-15ml falan ancak harcanıyor...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar