Scooterimin hava filtresine ulaşamıyorum

Hava filtresinin 6-7 tane vidası var. 5 tanesi açıkta ve rahatça sökülebiliyor. 1 tanesinin yarısı açıkta yarısını kapak kapatıyor. Diğer vida ise tamamen ulaşılmayacak yerde...
Scooter Revolt RS4. Neden böyle bir tasarım yapmışlar açıkçası anlayamadım. Yeni yeni yağ değişimi gibi bakımları ilk kez kendim yapmaya başladım, henüz acemi bir sürücüyüm. Hava filtresini de kendim temizleyeyim dedim ama hevesim kursağımda kaldı. :) İzlediğim videolarda hiç böyle değildi. 😅
Arka amorsitörü sökerek vs. sanırım ona ulaşılıyor ama onu da acemi birisi sanırım yapamaz değil mi.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Nerdeymiş vida ? İşaret falan koysaydın fotoya görseydik ...
Bence bir yanlışın var , hiç bir motorda hava filtresini değiştirmek için amortisör vidasını gevşetmeye gerek olmamalı..

Motosikleti
Cruiser
Merhaba,

Bence de amortisör sökmeye gerek yoktur, eğer öyleyse de aşırı saçma olur. Hava filtresi kutusunun üzerindeki karenajı sökmen daha sağlıklı olacaktır, önce sele sonra karenaj sonra hava filtresi. (Bu yazdıklarım motorunu bildiğim için değil, sadece olası tahminim)

Motorunun bakım kılavuzunda yazanları paylaşıyorum;

7.7. Hava Filtresi
Kirli hava filtresi hava yakıt karışımının ideal oranını bozar ve yakıt tüketimini arttırır. Bu durum ayrıca egzoz
emisyonunun artmasına da sebep olur. Hava filtresi düzenli olarak temizleyiniz.
• Hava filtresi süngerini kutusundan çıkartınız.
• Temizleme yağı ile temizleyiniz hava ile kurulayınız. (Temizlik için kesinlikle benzin kullanmayınız!)
• Temizleme yağından tamamen arındırıldığında tekrar plastik kutusuna koyunuz.
• Hava temizleyicisi selülozik süngerden yapılmıştır. Her 2.000 km’de bir kontrol edilip temizlenmesi gerekir.
• Temizliği bu husus için özel tasarlanmış deterjan solüsyon ile yapıp kurulamalısınız. Kullanım öncesi az
miktarda yağ ile yağlayınız. Ayrıca bakım tablosunda belirtilen aralıklarda düzenli olarak değiştiriniz.
DİKKAT
• Aracınız yağmurlu veya tozlu alanlarda kullanılıyorsa hava temizleme kâğıdını daha sık kontrol edip
değiştirmelisiniz.
• Temizlik için kesinlikle benzin kullanmayınız.
• Değişim yapıldığında hava filtre elemanının doğru bir şekilde yerine oturduğundan emin olun. Hava filtresi
olmadan araç asla çalıştırılmamalıdır. Aksi halde mekanik parçalar aşırı derece aşınabilir, ciddi derecede
parça hasarına sebep olabilir.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Kaç kilometredesin ki temizleme ihtiyacı hissettin kardeşim ?

Muhtemelen sol sele grenajı komple çıkacak. Enteresan bir tasarımmış.

Motosikleti
Ns200 15"
Amortisörü sökmek hiç bir işe yaramayacaktır hatta işinizi daha çok zorlaştıracaktır bu işe bulaşmayın, bu durumun sebebi uyumsuz tasarımdan kaynaklı, yüksek ihtimalle kullanılan blok ortak bir yapıya sahip ve bu grenaj tasarımında uyum sağlamamış.

Eğer 1/4 cırcır anahtara yıldız uç takıp araya sokabiliyorsanız bu şekilde sökebilir fakat anahtar girmeyecek kadar darsa sele altından emme manifolduna bağlanan kelepçeyi gevşetip hava filtresini motor bloğuna sabitleyen 2 adet civatayı söküp kutuyu sağa sola hareket ettirip dışarı alabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

Sökülecek olan 2 adet civata:

Nerdeymiş vida ? İşaret falan koysaydın fotoya görseydik ...
Bence bir yanlışın var , hiç bir motorda hava filtresini değiştirmek için amortisör vidasını gevşetmeye gerek olmamalı..
Hocam resimde hava filtresinin üst kısmı gözükmüyor, o gözükmeyen kısımda 2 tane vida var. Temsili olarak şu kırmızıyla işaretlediğim yerlerde de 2 tane vida var. O kadar tepeye vida atmasalarmış çok basit halbuki. Diğer 3-4 vida çok rahat çıkartılabiliyor.

Merhaba,

Bence de amortisör sökmeye gerek yoktur, eğer öyleyse de aşırı saçma olur. Hava filtresi kutusunun üzerindeki karenajı sökmen daha sağlıklı olacaktır, önce sele sonra karenaj sonra hava filtresi. (Bu yazdıklarım motorunu bildiğim için değil, sadece olası tahminim)
Hocam karenaj dediğiniz grenaj mı? Şu okla gösterdiğim yeri komple sökmem mi gerekir? Bunu acemi birisi yapabilir mi?

Kaç kilometredesin ki temizleme ihtiyacı hissettin kardeşim ?

Muhtemelen sol sele grenajı komple çıkacak. Enteresan bir tasarımmış.
En son bakım yapılalı 2 bin km oldu. 2 binde bir motorcuya bin küsür TL vermek istemediğimden yağını kendim değiştirdim bu sefer. 1 kere ben bakımını yapayım 1 kere de motorcuya götüreyim diye düşündüm. 4 binde bir motorcu görsün dedim yani. 2 binde bir yağını ve hava filtresini kendim temizleyecektim. Yağını değiştim hava filtresi bela oldu. :D

Amortisörü sökmek hiç bir işe yaramayacaktır hatta işinizi daha çok zorlaştıracaktır bu işe bulaşmayın, bu durumun sebebi uyumsuz tasarımdan kaynaklı, yüksek ihtimalle kullanılan blok ortak bir yapıya sahip ve bu grenaj tasarımında uyum sağlamamış.

Eğer 1/4 cırcır anahtara yıldız uç takıp araya sokabiliyorsanız bu şekilde sökebilir fakat anahtar girmeyecek kadar darsa sele altından emme manifolduna bağlanan kelepçeyi gevşetip hava filtresini motor bloğuna sabitleyen 2 adet civatayı söküp kutuyu sağa sola hareket ettirip dışarı alabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

Sökülecek olan 2 adet civata:
Bence bu motoru tasarlayan mühendis kör oldu hocam. :D Yazdıklarınızı okuyunca kafamda bir şey canlanmıyor açıkçası çünkü daha yeni yeni bir şeyler öğreniyorum, ilk taşıtım bu motor. Ancak araştıracağım. Bilmemek değil öğrenmemek ayıp. :) Teşekkür ederim.

Motosikleti
Cruiser
Hocam karenaj dediğiniz grenaj mı? Şu okla gösterdiğim yeri komple sökmem mi gerekir? Bunu acemi birisi yapabilir mi ?
Evet, aynı şey. Sözcüklere takıntılıyım biraz ☺️
El becerin varsa yaparsın ya çok zor olmamalı. Bağlantı noktalarını bulman lazım, tırnak, vida, alyan her ne koydularsa dikkatlice aşırı güç uygulmadan ve zarar vermeden çıkarabilirsin. Seleyi kaldırıp incelersen muhtemelen nasıl sökeceğine dair bir fikrin olur. Önce hangi malzemelere ihtiyacın var bir inceleyip anlamaya çalış, iş bitene kadar hangi malzemelere ihtiyacın olacak ? Bunlardan eksiklerin varsa onları tamamla, yapacağın işi önce planla yani. Yoksa uğraşıp hava filtresine "Merhaba" deyip tekrar kapatma diye söylüyorum.
Bir de ayaküstü ya da aceleye getirerek yapma, önünde 3-4 saat boş vaktin olsun takımlarını al in motorun yanına sakin sakin takıl.

Hava filtresine ulaşınca eğer vidalar kapaktan komple ayrılıyorsa vidaları çıkardığın şekilde takmak için birebir aynı şekilde bir kenara koy, bazen vida uzunlukları farklı olabilir.
Hava filtresi kutusundan motora giden kısmına temiz bez gibi birşey sokuştur, sen hava filtresiyle uğraşırken motora birşey kaçmasın.
Tekrar takarken de conta varsa ona çok dikkat et ve yerine tam oturduğundan emin ol.

Bunlar güzel hevesler/heyecanlar umarım halledersin. Durum hakkında haber ver bakalım halledebilecek misin ☺️
Kolaygelsin

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Hocam resimde hava filtresinin üst kısmı gözükmüyor, o gözükmeyen kısımda 2 tane vida var. Temsili olarak şu kırmızıyla işaretlediğim yerlerde de 2 tane vida var. O kadar tepeye vida atmasalarmış çok basit halbuki. Diğer 3-4 vida çok rahat çıkartılabiliyor.

Hocam karenaj dediğiniz grenaj mı? Şu okla gösterdiğim yeri komple sökmem mi gerekir? Bunu acemi birisi yapabilir mi?

En son bakım yapılalı 2 bin km oldu. 2 binde bir motorcuya bin küsür TL vermek istemediğimden yağını kendim değiştirdim bu sefer. 1 kere ben bakımını yapayım 1 kere de motorcuya götüreyim diye düşündüm. 4 binde bir motorcu görsün dedim yani. 2 binde bir yağını ve hava filtresini kendim temizleyecektim. Yağını değiştim hava filtresi bela oldu. :D

Bence bu motoru tasarlayan mühendis kör oldu hocam. :D Yazdıklarınızı okuyunca kafamda bir şey canlanmıyor açıkçası çünkü daha yeni yeni bir şeyler öğreniyorum, ilk taşıtım bu motor. Ancak araştıracağım. Bilmemek değil öğrenmemek ayıp. :) Teşekkür ederim.
2K da bırak kirlenmeyi renk bile atmamıştır da aç bir de sen bak madem merak ettin kardeşim. :D

Aynen o üstüne oturduğun kısmın açılması gerekecek, bagajda 2-3 tane, önden 2-3 tane vida açtıktan sonra açılabiliyor olması lazım. Çok uğraştırmaz ama lokma seti ve alyen gerekebilir. Zorlama, kanırtma, sıyırma. Bu üçünü sürekli hatırla kardeşim.

Başarırsan fotoğraflayıp buraya da gönderirsen belki bi vakitte birisine faydan dokunur, "Allah razı olsun adamdan" denir senin için. Selametle.

2K da bırak kirlenmeyi renk bile atmamıştır da aç bir de sen bak madem merak ettin kardeşim. :D

Aynen o üstüne oturduğun kısmın açılması gerekecek, bagajda 2-3 tane, önden 2-3 tane vida açtıktan sonra açılabiliyor olması lazım. Çok uğraştırmaz ama lokma seti ve alyen gerekebilir. Zorlama, kanırtma, sıyırma. Bu üçünü sürekli hatırla kardeşim.

Başarırsan fotoğraflayıp buraya da gönderirsen belki bi vakitte birisine faydan dokunur, "Allah razı olsun adamdan" denir senin için. Selametle.
Hocam açıkçası benim totom yemedi öyle bir şey yapmaya ama o hava filtresini çıkarıp da görmezsem içim rahat etmeyecekti. Hava filtresininin alt tarafındaki vidaları açtım, üstteki vidayı açamadım tabii. Ama filtreyi aradan elimle çekip çıkarttım. Filtrenin bir kısmı yağ içindeydi. Hava filtresinin kapağının iç kısmı da biraz tozlu, kirliydi ama filtrenin kendi çok tozlu değildi. Süpürge makinesiyle süpürüp yağlı yerlerini peçeteyle kuruttum biraz ve zar zor da olsa geri koyup kapattım. Ama daha da girişmem bu işe açıkçası. :D Zaten filtrenin kabının içindeki tozları temizleyemedim.
Gidip doğru düzgün temizlettireceğim komple.

Yağ değişimi ve filtre temizliği konusunda çok farklı yorumlar görüyorum. Kimisi mesela scooterin yağını 2 bin kmde bir değiştiriyorum diye (klavuzda da 2k yazıyor) şaşırıyor, 1k'da bir yağını değiştiren tanıdıklar var. Hava filtresini sizce 2 binde bir temizlemeye gerek yok mudur?

Ben 1 bakımı kendim yapayım 1 bakımı motorcu yapsın istiyorum. 2 binde bir motorcuya gitmek istemiyorum. Ama hava filtresini temizleyemeyeceğimden filtre 4 binde bir temizlense sizce nasıl olur? Benimkinin hava filtresi ayakkabı tabanlığı gibi uzun, büyük bir süngerdi. :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Şeytan diyor ki tam o 2 vidanın karşılığı olan yerden grenaja 2 tane delik aç, tornavidanın girebileceği kadar. :D

Son düzenleme:
Motosikleti
Cruiser
Merhaba,
Bu işler biraz da sabır işi.
Sen kimin ne dediğine çok takılma, bakım kılavuzun varsa oradan bak yoksa linki bırakıyorum;

https://dosya.volta.com.tr/RS4-Kull...=1*v27m3v*_gcl_au*MjMxNzcwMTgyLjE3NzcyNzYxNjA.

Buradan periyodik bakım cetveline bakarak zamanı gelince yapabilirsin ya da yaptırabilirsin.
Nasıl yapılacağı kısmında da cesaretin yoksa eğer, ilkinde motorcuya götür ve motorunun başında dur. Ne yaptığını, nasıl yaptığını gör.
Yapabileceğini düşünürsen bir dahakine de kendin yap. Bence senin için en sağlıklı olacak yöntem bu.
İyi sürüşler

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Zamanında bir akradaşımın Django 150 si hava filtresi nedeniyle motor yedi, dikkat etmek lazım.

Şöyle ki; servis hava fitresini değiştiriyor ya da temizliyor, vidayı kutunun içine koyuyor ve eksik vidaliyor. İçinde vida varken kutu monte ediliyor ve motor çalışırken motor vidayı emiyor. Sonrası piston gömlek segman sübap artık ne varsa...

Ez cümle dikkat edin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar