Sıfır Motosiklet Almak İçin En Uygun Zaman ve Kampanyalar

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
orası öyle tabi ama dövizle maaş almıyorum :D
Öyle de sene başında kenara döviz atsanız belki aynı para sene sonunda motor alabiliyor. Aradaki fark da birkaç bin Dolar'a çıkabiliyor. Mesela kendi motorumu 4-5 ay önce yaklaşık 3k Dolar daha ucuza almışım.

Tabi azıcık parayı Dolar'a attım motor aldım gibi değil de zaten param var ama üstünü tamamlayamıyorum diyenler için ideal bir olay bu. Bir de asla yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte risk alıp TL bazlı faiz veya para piyasası fonları gibi şeylere para basarsanız döviz olarak da para kazanıyorsunuz son 2 yıldır. Ben bu riski alıp sene sonu kampanyalarını yakalayıp motorumu aldım. Şimdi aynı motoru 800k'ya alabilir miyim? İmkanı yok

Yamaha zort diye Mart ve Nisan 2026'da kampanyaları başladı.

Örneğin 2025 model Tracer 7 yi 2026 Ocak-Şubat aylarında çok uygun fiyata veriyorlardı

2025 Tracer 7'de kampanya yapmışlar, şuan güzel fiyata veriyorlar. Bu fiyata böyle bir sport touring, ilgilenenler için mantıklı. Taksit var mı bilmiyorum ama.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Öyle de sene başında kenara döviz atsanız belki aynı para sene sonunda motor alabiliyor. Aradaki fark da birkaç bin Dolar'a çıkabiliyor. Mesela kendi motorumu 4-5 ay önce yaklaşık 3k Dolar daha ucuza almışım.

Tabi azıcık parayı Dolar'a attım motor aldım gibi değil de zaten param var ama üstünü tamamlayamıyorum diyenler için ideal bir olay bu. Bir de asla yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte risk alıp TL bazlı faiz veya para piyasası fonları gibi şeylere para basarsanız döviz olarak da para kazanıyorsunuz son 2 yıldır. Ben bu riski alıp sene sonu kampanyalarını yakalayıp motorumu aldım. Şimdi aynı motoru 800k'ya alabilir miyim? İmkanı yok
Çok mantıklı bi hamle, işte bende bunu kovalıyorum. Gerekirse beklerim artık yapacak birşey yok. 2026 modeller henüz gelmedi, yaz başı gibi gelir muhtemelen, lansman v.s. güzel taksit kampanyaları çıkabilir. Tezcanlı bünyemi zorlayarak acele etmeye gerek yok diyorum :)

kira ve ödemelere anca yetiyor napcam öpücük mü vercem onlara
O zaman da döviz maaş alıyor olacaksın. Bozduruz bozduruz ödersin.
Tabi espri bir yana şu an ülke ciddi zor durumda. Herkes için hayat zorlaşıyor ve bundan sonra hep böyle olacak. Tedbir almak lazım.

Motosikleti
1250 trofi
0 faiz kampanyasını cepten yapmıyorlar ki, üzerine faizini ekleyip öyle bölüyorlar sonuçta.. alıcının elinde toplu para yoktur taksit gerekiyordur katlanırsın, ama bunun bedelini de yine alıcı öder.

0 faiz kampanyasını cepten yapmıyorlar ki, üzerine faizini ekleyip öyle bölüyorlar sonuçta.. alıcının elinde toplu para yoktur taksit gerekiyordur katlanırsın, ama bunun bedelini de yine alıcı öder.
Tam olarak öyle değil hocam. Bunu nakit harcamayı seven arkadaşlarıma da çok anlattım ve tavsiye ettim ama akıllarına yatmadığı için bu hesaba çok girmek istemiyorlar. Faiz yüksek geldiği için gözleri korkuyor ama metematik yalan söylemez :) Kendimden örnek vereyim:

Ben Honda CL250'yi aldığımda taksitli liste fiyatı 335bin di. 200bin TL sine 12 ay 0 faiz taksit, kalanı peşinat kampanyası vardı. 280bin de nakit fiyatı. Hesap edelim:

Şimdi benim cebimde motoru nakit alabilecek 280 bin var diyelim. Bunun tamamını motor almak yerine faize yatırdığımda ve motorun taksitlerini cepten ödediğim senaryoda, 280 bin TL nin yıllık faiz getirisi 68-70 bin arasında. Liste fiyatı: 335000 (liste fiyatı)-69000 (faiz getirisi): 266000 TL ye motorun nominal değeri oluyor, yani motor size bu fiyata geliyor. Nakit fiyatından 14-15 bin daha ucuza geliyor, birisi yeni başlıyorsa mesela kaskını alır, ekipmanını alır bu paraya.

O dönem 2. el de aynı motorun yüksek km, 1-2 yaşında olanlara bu fiyatları yazıyorlardı yani, geçmiş olsun.

O yüzden cebinizde nakit varsa, motorun ya da herhangi bir ürünün %50 sinden fazlasına taksitle alabiliyorsanız, ödeme planınıza uyuyorsa, günün sonunda her zaman karlısınız. İşin içine aylık %1-3 arasında yükselen enflasyonu kattığımızda daha da kardasınız.

Mesela başka bir örnek, adam 2. el motoruna 650 bin yazmış. Sıfırı da 800 bin, yüksek taksitli kampanyası varsa hesap edin ve sıfır motora binin :)

• Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Tam olarak öyle değil hocam. Bunu nakit harcamayı seven arkadaşlarıma da çok anlattım ve tavsiye ettim ama akıllarına yatmadığı için bu hesaba çok girmek istemiyorlar. Faiz yüksek geldiği için gözleri korkuyor ama metematik yalan söylemez :) Kendimden örnek vereyim:

Ben Honda CL250'yi aldığımda taksitli liste fiyatı 335bin di. 200bin TL sine 12 ay 0 faiz taksit, kalanı peşinat kampanyası vardı. 280bin de nakit fiyatı. Hesap edelim:

Şimdi benim cebimde motoru nakit alabilecek 280 bin var diyelim. Bunun tamamını motor almak yerine faize yatırdığımda ve motorun taksitlerini cepten ödediğim senaryoda, 280 bin TL nin yıllık faiz getirisi 68-70 bin arasında. Liste fiyatı: 335000 (liste fiyatı)-69000 (faiz getirisi): 266000 TL ye motorun nominal değeri oluyor, yani motor size bu fiyata geliyor. Nakit fiyatından 14-15 bin daha ucuza geliyor, birisi yeni başlıyorsa mesela kaskını alır, ekipmanını alır bu paraya.

O dönem 2. el de aynı motorun yüksek km, 1-2 yaşında olanlara bu fiyatları yazıyorlardı yani, geçmiş olsun.

O yüzden cebinizde nakit varsa, motorun ya da herhangi bir ürünün %50 sinden fazlasına taksitle alabiliyorsanız, ödeme planınıza uyuyorsa, günün sonunda her zaman karlısınız. İşin içine aylık %1-3 arasında yükselen enflasyonu kattığımızda daha da kardasınız.

Mesela başka bir örnek, adam 2. el motoruna 650 bin yazmış. Sıfırı da 800 bin, yüksek taksitli kampanyası varsa hesap edin ve sıfır motora binin :)
Bugünkü faiz oranlarıyla 12 taksit ile ödenen 200.000₺'nin peşin karşılığı 168.500₺ ediyor. Buna 335.000 - 200.000 = 135.000₺ peşinatınızı eklersek, 168.500 + 135.000 = 303.500₺ yapıyor. Yani peşine çekilmiş değer üzerinden 23.500₺ fazla para verdiniz. Hesabınız yanlış. ;) (Peşin ödemediğiniz için faize koyduğunuz para her taksit ödemesinde azaldığı için gelecek olan faiz de azalır. Honda veya başka bir satıcı salak değil, onlar da faiz ve reeskont hesabı yapmayı biliyorlar; aleyhlerine bir kampanya asla düzenlemezler, iyi indirimi peşin para için yaparlar.)

Bugünkü faiz oranlarıyla 12 taksit ile ödenen 200.000₺'nin peşin karşılığı 168.500₺ ediyor. Buna 335.000 - 200.000 = 135.000₺ peşinatınızı eklersek, 168.500 + 135.000 = 303.500₺ yapıyor. Yani peşine çekilmiş değer üzerinden 23.500₺ fazla para verdiniz. Hesabınız yanlış. ;) (Peşin ödemediğiniz için faize koyduğunuz para her taksit ödemesinde azaldığı için gelecek olan faiz de azalır. Honda veya başka bir satıcı salak değil, onlar da faiz ve reeskont hesabı yapmayı biliyorlar; aleyhlerine bir kampanya asla düzenlemezler, iyi indirimi peşin para için yaparlar.)
Hesabım doğru hocam :) Ama sizinki de kısmen doğru :)

Benim hesabımdaki ince detay, bu senaryodaki 280 bin in tamamını faizde tutup, taksitlerini cepten, maaştan vs. ödemek üzerine kurulu. Yani o 280 bin'in 12 ay boyunca faizde yatması gerek.

Sizinkisi ise faizde olan 280 bin TL üzerinden her ay motorun taksitlerini ödemek üzerine kurulu, faizde yatan para her ay azalacağı için işin karlı kısmı da bir miktar azalıyor ama yine de günün sonunda karlı. Tabi bugün trink harcanan 280 bin, yarın yerine geri koymak istediğinizde 280 bin olmayacak, aynı parayı tekrar biriktirmeye çalıştığınızda, dövize, değerli metallere ve TL olarak zaten değer kaybedecek...

E tabi firmalarda bu hesabı yapıyor. Fakat mesela bu motoru taksitle dahi olsa 400bin e verse kimse almaz, satamaz. Rekabet ve piyasa baskısı da var. O yüzden son cümlemde dediğim gibi, böyle bir fırsat yakalanırsa ancak karlı durumda oluyorsunuz.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)

Benim hesabımdaki ince detay, bu senaryodaki 280 bin in tamamını faizde tutup, taksitlerini cepten, maaştan vs. ödemek üzerine kurulu. Yani o 280 bin'in 12 ay boyunca faizde yatması gerek.
...
Yani o 280'den harcamadığınız durumda taksit ödemediğiniz durumda faizde (veya başka bir yatırım aracında) değerlendirebileceğiniz bir para ile taksit ödeyeceğiniz için pratikte benim hesapla aynı kapıya çıkar. Oradaki fırsat maliyetini de hesaplamak gerekmez mi? (Gerekir...)

Sizinkisi ise faizde olan 280 bin TL üzerinden her ay motorun taksitlerini ödemek üzerine kurulu, faizde yatan para her ay azalacağı için işin karlı kısmı da bir miktar azalıyor ama yine de günün sonunda karlı. Tabi bugün trink harcanan 280 bin, yarın yerine geri koymak istediğinizde 280 bin olmayacak, aynı parayı tekrar biriktirmeye çalıştığınızda, dövize, değerli metallere ve TL olarak zaten değer kaybedecek...

E tabi firmalarda bu hesabı yapıyor. Fakat mesela bu motoru taksitle dahi olsa 400bin e verse kimse almaz, satamaz. Rekabet ve piyasa baskısı da var. O yüzden son cümlemde dediğim gibi, böyle bir fırsat yakalanırsa ancak karlı durumda oluyorsunuz.
Hesap yanlış hocam. Ancak ön görülemeyen bir yatırımdan kazançla karlı çıkılabilir. Adv350 alırken yıl 2023 idi ve benim cebimde 7.000€ nakit vardı. o günkü değeri 210.000 civarıydı ve adv 350 karaborsanın Nirvana’sı olduğundan 250.000e bayiden alan 300.000e satıyordu.
ben de baktım alamıyorum gittim o paraya 210gr altın aldım. 2024 hazirana kadar bekledim. keşke daha çok bekleseydim diyemiyorum bu günü yaşayan biri olarak o an öyle gerekti ve ben yine kardaydım. 155gr altın karşılığı liste fiyatı 365.500 liradan motoru aldım. bana da 55gr kar kaldı. ama bu benbim öngördüğüm bir senaryo değildi. karaborsaya para vermem diye inat etmemin mükafatı oldu.
Bu güne gelecek olursak ben adv yi sattım. noterden çıkmadan altın aldım. Yine karda olmama rağmen savaş yüzünden alacağım motora uzaktan bakıyorum. çünkü üzerine eklediğim altın miktarından da zarardayım ve karım ile zararım kafa kafaya denk geldiğinden sadece tl biriktirmiş gibi oldum. benim örneği geçeçek olursak cebimdeki nakit ile motor almak binici isen hala mantıklı. ama bizim ülkede faiz getirisi çok riskli. bir devalüasyon olur. para pul olur. o yüzden para varken al hocam taksit yerine de birikim yap. madem ödeyebiliyorsun. her ay 5gr altın al :)

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bu gözlerle cl250nin 180bine satıldığını gördüm uzun zaman önce de değildi bugün bu fiyatlara hayatta almazdım

Yani o 280'den harcamadığınız durumda taksit ödemediğiniz durumda faizde (veya başka bir yatırım aracında) değerlendirebileceğiniz bir para ile taksit ödeyeceğiniz için pratikte benim hesapla aynı kapıya çıkar. Oradaki fırsat maliyetini de hesaplamak gerekmez mi? (Gerekir...)
Hesap yanlış hocam. Ancak ön görülemeyen bir yatırımdan kazançla karlı çıkılabilir.
Tabiki fırsat maliyetini de hesaplamak gerekir, ancak piyasa koşulları şuan oldukça değişken. Faiz son bir kaç aydır neredeyse sabit olduğu için, hesaplama için bir referans sadece. Motorun kendisi olmasa da nakiti harcamak veya tutmakta kendi başına bir yatırım tercihi neticesinde. Motorun o anki fiyatı ile şuanki fiyatı da ap ayrı bir değişken.

Benim bu hesabım, ilk satın alma anından sonraki taksit süresi boyunca 12 ayı kapsıyor, nihai durum 12 ayın sonunda belli olacak. Piyasa koşullarının aynı kalması veya daha kötü olması senaryosuna göre de mutlaka değişiklik gösterir. Bu sadece geçmiş yılları referans alarak yapılan bir harcama. Eğer piyasalar kalan 6 ayda düzelir, dolar düşer, motorun fiyatı düşer, faizler düşerse benim hesap patlar :) Keşke öyle olsa da patlayan ben olsam, mühim değil. Hobidir bu neticesinde, motosiklete de yatırım gözüyle bakmıyorum elbette.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

bu gözlerle cl250nin 180bine satıldığını gördüm uzun zaman önce de değildi bugün bu fiyatlara hayatta almazdım
Bende 2015 de arabamı 35bin TL ye almıştım :) Bu fiyata etmez, katılıyorum ama hobidir hevestir sonuçta, bu mantıkla bakarsak her yere yürüyerek gideriz...

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Saatlerdir "hay senin ekonomi bilgine" , "vay sana finans öğreten hocanın nenesine" diye kavga bekliyorum ama olmuyor :)

Şaka bir yana insan özlüyor böyle bilgi oldu, seviyeli ve kibar tartışmaları.

Son düzenleme:
Saatlerdir "hay senin ekonomi bilgine" , "vay sana finans öğreten hocanın nenesine" diye kavga bekliyorum ama olmuyor :)

Şak bir yana insan özlüyor böyle bilgi oldu, seviyeli ve kibar tartışmaları.
😁😁😁

Sonuçta işin içinde ego olmayınca, bilgi paylaşımı olunca ne güzel oluyor, öğrenmek, bilgi paylaşmak için buradayız neticesinde ☺️ Hepimizi minik birer finans uzmanına çevirenler utansın, onlar birbirini yesin bence 😁

Motosikleti
Yapiyor gibiler ya. Ben taksit kampanyasi cikmadan once birden fiyatin arttigini gormedim. En azindan Korlas tarafinda boyle. Cidden motorlar satilmadigindan (Triumph gecen sene 250 tane falan satti diye biliyorum) faizi kendileri oduyor bence. Kendi motorumu alirken Korlas'taki calisan 200k civari faizi kendileri odediklerini soylemisti. Dusununce cok da ekonomik bir basari gibi gelmiyor ama servis ve yedek parcadan para kazanmak icin cok motor satmaya calisiyor olabilirler.

Sadece motor piyasasi boyle degil. Elektronikte fiyati yurtdisi ile ayni olup yine de taksit yapilan urunleri cokca goruyorum. Yukarida anlatilan sebeplerden ben de taksit olmayan urunleri almaya uzak kaliyorum. Durum cok fazla kisi icin boyleyken taksit yapmayan satici urun satmakta zorlaniyordur diye tahmin ediyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
taksit kampanyası diye bir şey yok bugün tuaregin nakit fiyatı 600bin tl taksitli fiyatı 730bin tl diğer bütün markalarda da aynı kimse bedavaya taksit yapmıyor

Motosikleti
taksit kampanyası diye bir şey yok bugün tuaregin nakit fiyatı 600bin tl taksitli fiyatı 730bin tl diğer bütün markalarda da aynı kimse bedavaya taksit yapmıyor
Her marka böyle bir makas koymuyor. Bu dediğiniz durumda ise evet, faiz pratikte var.

F54

😁😁😁

Sonuçta işin içinde ego olmayınca, bilgi paylaşımı olunca ne güzel oluyor, öğrenmek, bilgi paylaşmak için buradayız neticesinde ☺️ Hepimizi minik birer finans uzmanına çevirenler utansın, onlar birbirini yesin bence 😁
bende finans + kimyager konusunda tez yazmama az kaldı;)
bana göre senin bakış açın hesaplaman doğru ve mantıklı
cebimde para var ve mal alacağım nakit vermek yerine kart'a taksit yaparım ödeme imkanı varsa (evet peşin alsam pazarlık yapabilirim buda bir seçenek ) yıllık %40 garanti faiz kazanma imkanı orada duruyor veya risk alıp gider peşin para ile birşey^lere yatırırım yaparım ve oturup beklerim çok sabırlı'yımdır
ama konu motosiklet olunca bu mantıklı finansal yatırımları birikimleri vs bir kenara bırakabilirim motosiklete para harcamayacak'sam ne için çalışıyorum ki?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar