Motosiklet Egzoz Cezaları Arttı. Orijinal Egzoza Ceza Yazılır mı?

motosiklet-egzoz-cezasi-1.jpg

Kadıköy’de denetimden kaçmaya çalışan bir motosiklet sürücüsü, ters yöne girerek trafiği tehlikeye attı. Kısa süreli kovalamacanın ardından polis ekipleri tarafından yakalanan sürücüye ağır yaptırımlar uygulandı.

Kumandalı Gizli Egzoz Tespit Edildi​

Yapılan incelemede motosiklette kumanda ile açılıp kapanabilen gizli egzoz sistemi bulunduğu ortaya çıktı. Bu sistem sayesinde sürücünün, denetim anlarında egzozu susturup normalmiş gibi göstermeye çalıştığı belirlendi.

31 Bin TL Ceza ve Trafikten Men​

Kuralları ihlal eden sürücüye çeşitli maddelerden toplam 31 bin TL idari para cezası kesildi. Ayrıca motosiklet 30 gün süreyle trafikten men edildi.

motosiklet-egzoz-cezasi-orjinal.jpg

Orijinal Egzoza Neden Ceza Yazılır?​

Uzmanlara göre, bir egzozun orijinal olması her zaman ceza yazılmayacağı anlamına gelmiyor. Denetimlerde şu kriterler dikkate alınıyor:

1. Gürültü Seviyesi​

Egzoz sistemi fabrika çıkışlı olsa bile, yüksek ses çıkardığı tespit edilirse “abartı egzoz” kapsamında değerlendirilebiliyor.

2. Teknik Değişiklik Şüphesi​

Egzoz üzerinde:

• Susturucu iptali
  • DB killer çıkarılması
  • İç yapıda oynama

gibi işlemler varsa, sistem orijinal olsa bile modifiye sayılabiliyor.

3. Belgelendirme Sorunu​

Denetim sırasında sürücü, egzozun orijinal olduğunu belgeleyemezse, cezai işlem uygulanabiliyor.

Sosyal medyada birçok motosiklet kullanıcısı, uygulamaların standart olmadığını ve bazı durumlarda haksız cezalar kesildiğini savunuyor.

Bazı kullanıcılar ise denetimlerin gerekli olduğunu ancak ölçüm cihazı yerine subjektif değerlendirme yapılmasının sorun yarattığını dile getiriyor.

Sosyal medyada trafik polisi Hüseyin Odabaşı’nın “Orijinal Egzoz Nasıl Ceza Yazılıyor?” başlıklı paylaşımı, egzoz denetimlerine dair tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Paylaşımda orijinal egzozlarda dahi hangi durumlarda ceza uygulanabildiği dikkat çekici örneklerle anlatılıyor

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Motorun egzozuyla oynayan motorcunun "egzozuyla" da oynanılmalı. Nokta! 🥱

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
D400
video gecen seneydi sanırım direk üzerinde akrapovic egzoz ile satılan motora ceza yazmıştı polis. adamı dinlemedi bile.

geçen hafta da ss motorda ayna konumunu inatla gidonda olmalı diyerek ceza yazıp itiraz edebilirsin demişti.

Kısacası böyle insanlar oldugu sürece herşeye ceza yazılabilir.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Benim en kanayan yaramdır, 650cc ve V-Silindirli motorum var ve herhangi bir şekilde takamıyorum şu mereti... Garantisi bittiği gibi yapıştıracağım LV'yi diyordum şimdi ceza maddeleri katlanarak arttı, yemiyor bi tarafım açıkçası.. Şu da var, bazı motosikletlere "Ye kürküm ye" sebebinden ceza kesilmediğini de birebir şahit olmuştum. Apaçilerden değilim, yaşım ve belli bir itibarım var, öyle ciyaklayan egzozlardan değil, tamamiyle kendim için. Umarım bir standarda bağlanır ve biz de anlarız ne yapabileceğimizi.

Motosikleti
D400
Benim en kanayan yaramdır, 650cc ve V-Silindirli motorum var ve herhangi bir şekilde takamıyorum şu mereti... Garantisi bittiği gibi yapıştıracağım LV'yi diyordum şimdi ceza maddeleri katlanarak arttı, yemiyor bi tarafım açıkçası.. Şu da var, bazı motosikletlere "Ye kürküm ye" sebebinden ceza kesilmediğini de birebir şahit olmuştum. Apaçilerden değilim, yaşım ve belli bir itibarım var, öyle ciyaklayan egzozlardan değil, tamamiyle kendim için. Umarım bir standarda bağlanır ve biz de anlarız ne yapabileceğimizi.

sana bir soru sormak istedim tahminen araştırmışsın cünkü =)
benim d400 de igrenc bir egzoz var, bunu söküp ebatı kücük f/p bir egzoz taksam ne gibi bir prosedür izlemem lazım?

şuna bak akraba evliliğindan doğan hint veleti gibi

images

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Trafik polislerinin de ölçüm yaptıkları cihazın kalibre olduğunu belgeleyebilmeleri gerekiyor. Ayrıca ölçüm yapmanın da usulü var, cihazı egzozun dibine dayayıp sonra motora redline gördürerek ölçüm yapılmaz, standartlara uygun ölçüm yapılmalı vs. vs.

Redline gördüren polis varsa o ölçüm yalan mesela. Standarda uygun değil. Motosikletin tip kağıdında vs. yazar şu devirde şu mesafeden şu kadar dB diye. Ona uygun mu değil mi onu kontrol etmeleri gerekiyor...

Son düzenleme:
Motorun egzozuyla oynayan motorcunun "egzozuyla" da oynanılmalı. Nokta! 🥱
Önce ekzoz takılıp sonra oynanması daha makbul olmaz mı?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

benim d400 de igrenc bir egzoz var, bunu söküp ebatı kücük f/p bir egzoz taksam ne gibi bir prosedür izlemem lazım?

images
Bu sökersen motorun sola çekebilir. Dikkatli olman lazım. :D

Motosikleti
Yamaha XSR700
Egzoz sistemi fabrika çıkışlı olsa bile, yüksek ses çıkardığı tespit edilirse “abartı egzoz” kapsamında değerlendirilebiliyor.
O zaman desibel ölçerle somut bir kabıt olsun. Önüne gelen polis bu çok ses çıkarıyor diye bütün motorlara ceza yazıyor. Hiç bir kanıt, hiç bir ölçüm yok. Bence fazla ses hadi bakalım.

Motosikleti
O zaman desibel ölçerle somut bir kabıt olsun. Önüne gelen polis bu çok ses çıkarıyor diye bütün motorlara ceza yazıyor. Hiç bir kanıt, hiç bir ölçüm yok. Bence fazla ses hadi bakalım.
Evet zaten bu şekilde iptal ettiriliyor cezalar ancak uğraş dur yani... Bir süreç var, avukatın olacak uğraşacak. Avukatın yoksa 40 yılda bir yediğin ceza için uğraşmaya değmiyor diye gidip paşa paşa ödüyorsun cezanı, benim anladığım böyle.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023

images
Abi o egzoz değil, kontra ağırlık. xD

Ne takarsan tak, ekstra bi 1-2 kiloluk külçe eklet sen yine de. xD

Ne yazık ki pek değiştirmek mümkün olmuyor, değiştirilse dahi markayı, modeli tutan perçinlerin falan taşlanıp, zımparalanıp çıkarılması gerekiyor. Yine modeli bilen polis anlar yani.

Ya da bir yöntem daha var ama tabi onu yapacak sistem falan lazım; AKRAPOVIC yazısı falan var ya, altına "Bajaj Factory Modified D400" gibi bir ibare işlenebilir. BMW, KTM'lerde olduğu gibi. Ama eğer trafik polisi bunu ayıkıp ekstradan bilenirse, Temel fıkrasındaki gibi "işte o gün hepimizi öldürdüler" tarzında bir son yaşanabilir.

Fıkraya atfen link... 😂 😂 😂

Motosikleti
D400
Abi o egzoz değil, kontra ağırlık. xD

Ne takarsan tak, ekstra bi 1-2 kiloluk külçe eklet sen yine de. xD

Ne yazık ki pek değiştirmek mümkün olmuyor, değiştirilse dahi markayı, modeli tutan perçinlerin falan taşlanıp, zımparalanıp çıkarılması gerekiyor. Yine modeli bilen polis anlar yani.

Ya da bir yöntem daha var ama tabi onu yapacak sistem falan lazım; AKRAPOVIC yazısı falan var ya, altına "Bajaj Factory Modified D400" gibi bir ibare işlenebilir. BMW, KTM'lerde olduğu gibi. Ama eğer trafik polisi bunu ayıkıp ekstradan bilenirse, Temel fıkrasındaki gibi "işte o gün hepimizi öldürdüler" tarzında bir son yaşanabilir.

Fıkraya atfen link... 😂 😂 😂

yasal yöntemi yok mu ben illaki vardır diyordum, hayde :D

valla motorla ilgili en büyük sıkıntım bu, madmax filminden cıkmıs gibi egzoz var

Motosikleti
Bu elemanın plakası normal olaydı sorun yaşamazdı bence. Plakadan mimlemiş. Yalnız egzoz gerçekten de gürültülü; rölantide bile acayip ses geliyor.

Bu arada burayı iyi biliyorum; Büyükçekmece'den E5'e çıkan yol, sık kullanırım, oralarda hep ekip vs. oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Arkadaşlar bu işler bir kaç aya sakinler. Eskiden karanlıkta reflektörlü zımbırtı giymeyenin motoru bağlanıyordu, şu an bu kuralı takan yok.

Siz kanun, kural ve doğrudan sapmayın ama illa bir gundilik yapacaksanız da bir kaç hafta bekleyin, ortalık sakinleşsin, öyle yapın.

Motosikleti
Ns200 15"
Arkadaşlar bu işler bir kaç aya sakinler. Eskiden karanlıkta reflektörlü zımbırtı giymeyenin motoru bağlanıyordu, şu an bu kuralı takan yok.

Siz kanun, kural ve doğrudan sapmayın ama illa bir gundilik yapacaksanız da bir kaç hafta bekleyin, ortalık sakinleşsin, öyle yapın.
Eldiven yasağı bile takılmamaya başladı sanki.

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Egzozun orjinalliği bozulmadığı sürece takmanın suç olmaması lazım. Satışı yasalsa kullanımı da yasal olmalı (sustucuru, vs çıkartmadan)

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Herkesin egzozu "orcinal" ise bu sokaklarda bağıran, böğüren motorlar/araçlar kimin Ankara Manisa Kütahya? :unsure:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar