Virajda ön fren (ABS)

Motosikleti
D400
Hayatımda (100.000km'de) ABS'i 7 kere devreye sokmadım desem?

ABS devreye giriyorsa boktanlık başka yerdedir ABS'te değil, benim yazmaya çalıştığım oydu aslında...

abi ben boktanlığı yukarda açıkladım zaten.
herkes kaliteli motorlara binmiyor, bazen iyi sürücüler dandik motorların da kurbanı olabiliyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
abi ben boktanlığı yukarda açıkladım zaten.
herkes kaliteli motorlara binmiyor, bazen iyi sürücüler dandik motorların da kurbanı olabiliyor.
İşte o dandiklik yoldan, lastikten, amortisörden veya sürücünün verdiği hatalı komutlardan kaynaklanıyordur. ABS devreye giriyorsa bunlardan birinde sorun vardır. ABS'in hiç devreye girmemesi lazım ki zaten, niye gidiyor ki devreye? O artık son cephe koruma...

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Bunlar hep "Trail Braking" bilmeyen motorcular yüzünden oluyor :)

Bilen adamın hali başka tabii. Gelse de hepimizi aydınlatsa. Yoksa eski usul hocalardan eski usul bilgilerle hep yanlış işler yapıyor olacağız...

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S

Bilen adamın hali başka tabii. Gelse de hepimizi aydınlatsa. Yoksa eski usul hocalardan eski usul bilgilerle hep yanlış işler yapıyor olacağız...
Aha kavgada edilmez bu laf.:ROFLMAO:

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport

Usul usul diyorsun yani 😎

• Beğen
Tepkiler: F54

F54

yani viraja girmeden herşey hazırladık hız görüş konum vs vs ama viraj da çat önümüze kedi köpek tavşan geyik veya koyun keçi fırladı yeni nesil hoca ne yapar tehlikenin üzerinde mi atlayıp geçecek? uçacak mı? kaçacak mı? ne yapacak bunun oluru ne düşmeden buradan nasıl kaçacak motosikletli
yoksa bodozlama frene asılıp motoru dikip çalılıklara mı uçacak

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
yani viraja girmeden herşey hazırladık hız görüş konum vs vs ama viraj da çat önümüze kedi köpek tavşan geyik veya koyun keçi fırladı yeni nesil hoca ne yapar tehlikenin üzerinde mi atlayıp geçecek? uçacak mı? kaçacak mı? ne yapacak bunun oluru ne düşmeden buradan nasıl kaçacak motosikletli
yoksa bodozlama frene asılıp motoru dikip çalılıklara mı uçacak
Gordugun mesfede durabilecegin hizda gidersen virajda kedi kopek inek de olsa kurtarirsin

sıradan kullanıcının virajda fren kullanımıyla ilgili bilmesi/öğrenmesi gereken en önemli şey, bence arka freni kullanmayı öğrenmek.

fırsat oldukça, yolun ve trafiğin uygun olduğu yerlerde deneyip bu yeteneğinizi geliştirmeye bakın.
gaza, debriyaja hiç dokunmayacaksınız. sabit gazla viraj dönerken arka frene hafifçe, ama çok hafif dokunun. motorun nasıl yattığını ve içe doğru yöneldiğini görün.
bu bilgi, karşılaşacağınız viraj içi riskli durumların %90'ından sizi kurtaracaktır.

bunu biliyorum, bana ötesi lâzım diyorsanız trail braking'i öğrenin.
abs elbet bir işe yarar, ama virajın ortasında zınk diye durmamızı sağlamaz. üst sınıf motorlarda viraj abs'si diye ayrı bir donanım var. hiç kullanmadım, nasıl çalıştığını ve hangi durumlarda işe yaradığını bilemiyorum.

Gordugun mesfede durabilecegin hizda gidersen virajda kedi kopek inek de olsa kurtarirsin

Soru bu değil ama. ve bu yukarıdaki soruya hep bu cevap verdiği için binlerce motosiklet sürücüsü fren yapmayı bilmeden geziyorlar.
Ayrıca bu söylenenin ne gerçek ne de gerçekçi olmadığı da başka bir konu ama buraya girince genelde daha konuşma başlamadan tükaka olunuyor.

Motosikleti
cf 650mt
motosiklet dahil bizim insanımız klişe cümlelerle konuşmaya bayılır. otuz sene falan oldu, pasif ofsayt diye bi mevzu icat olundu; yorumculara bakıyorum hepsi bi aptalladı. farklı bir şey olunca heee hüüüü şekli.

abs nin daha iyi ve kısa mesafede arabayı durdurduğuna inananlar oldu. ya da abs nin duruş mesafesini uzattığına.

enjeksiyonlu arabada arabayı peygamber vitesine alanlar oldu (yokuş aşağı boşa almak).

illa 125-150 cc ile motora başlanacak! yukarısı tehlikeli.

ön fren de bunlardan biri. ön tekeri kilitlemen için o frene asılman lazım. kimse asıl demiyor ki.

% 5-10 dozajlamak yeterli. yokuş yukarı çıkarken virajda gaz kestiğimizde nasıl ki yolun sağına soluna yönlenme imkânımız oluyor aynı şey. hafif bir direnç.

trial breaking de fren yapılır ve % 5-10 dozajda frenle viraja girilir ki hem kontrol sürücüde olsun. aks mesafesi kısaldığı için aynı kontrayla daya yüksek açıda dönüş sağlanır. kapalı virajda karşına at inek çıktığında da ona göre konumunu daha rahat belirlersin. çıkışı görünce de yumuşakça bırak freni ve gaza asıl. acemi biri olarak özellikle yokuş aşağı inişlerde güvenlik için kullanıyorum bu yöntemi.

youtube da "moto kontrol" rus bi arkadaş güzel anlatıyor bu konuyu. önyargılarından kurtulmak isteyenlere tavsiye ederim.

F54

viraj abs sini soruyorum bana diyor ki duracağın hızda gidersen sıkıntı olmaz he gülüm he
ben bu konuyu bilmiyorum diyemiyor videolardan izliyor ya burada ben olsam kurtarırdım düşmezdim/kaza yapmazdım diyor yani o anda o durumu yaşayan sürücü de belki videosunu izlese oda aa burda düşülür mü der fakat olayın bizzat içinde olmak dışardan akıl vermeye benzemiyor
evet konu hakkında bilgisi olan varsa şurayı yeşillendirsin viraj abs si motosiklete süs olsun diye koyulmadı nasıl çalıştığını ve bize ne faydası olduğunu öğrenmek istiyorum
bilgisi olmayan gitsin biraz video izleyip mastürbasyon yapsın

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
viraj abs sini soruyorum bana diyor ki duracağın hızda gidersen sıkıntı olmaz he gülüm he
ben bu konuyu bilmiyorum diyemiyor videolardan izliyor ya burada ben olsam kurtarırdım düşmezdim/kaza yapmazdım diyor yani o anda o durumu yaşayan sürücü de belki videosunu izlese oda aa burda düşülür mü der fakat olayın bizzat içinde olmak dışardan akıl vermeye benzemiyor
evet konu hakkında bilgisi olan varsa şurayı yeşillendirsin viraj abs si motosiklete süs olsun diye koyulmadı nasıl çalıştığını ve bize ne faydası olduğunu öğrenmek istiyorum

Sevgili F54 klasik ABS sistemleri motor virajda yattığında devre dışı kalırlar ve motor ABS siz gibi davranır. Yani klasik ABS li bir motorda yatık pozisyonda freni dozlayamazsan düşmen garanti demektir. Yeni nesil ABS lerde ( piyasada bilinen adı ile viraj ABS si) Motor yatıkken dahi ABS çalışır ve tutuş kaybı olmaz. Kullandığınız motorda hangi tip ABS olduğunu kullanım klavuzundan kontrol edin sonradan gol yemeyin.

Sevgilerimle

çok basit şekilde şöyle anlatılabilir.
Normalde düz ABS sadece tekerleğin yavaşlama hızını kontrol ederek müdahale kararı verirken, viraj ABS'si motosikletin yatış açısı, öne arkaya transfer olan yük, motorun kendi doğrultusu ile yaptığı açı gibi verileri de gözlemliyor. Dümdüz iken 100kmh ile manete asıldığımda yapacağı müdahale ile 30 derece yatıkken 100kmh ile manete asıldığımda yapacağı müdahaleyi ayrıştırıyor. Hatta 30 derece yatıkken 100kmh ile sabit giderken frene asılmam ile hali hazırda yavaşlarken yine 100kmh ile frene asılmamı da ayrıştırıyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
çok basit şekilde şöyle anlatılabilir.
Normalde düz ABS sadece tekerleğin yavaşlama hızını kontrol ederek müdahale kararı verirken, viraj ABS'si motosikletin yatış açısı, öne arkaya transfer olan yük, motorun kendi doğrultusu ile yaptığı açı gibi verileri de gözlemliyor. Dümdüz iken 100kmh ile manete asıldığımda yapacağı müdahale ile 30 derece yatıkken 100kmh ile manete asıldığımda yapacağı müdahaleyi ayrıştırıyor. Hatta 30 derece yatıkken 100kmh ile sabit giderken frene asılmam ile hali hazırda yavaşlarken yine 100kmh ile frene asılmamı da ayrıştırıyor.
Tekinolociya!!! :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
O kadarcık akıl abisinde de var.
ibrahim-tatlises_1170817_m.jpg

Ged

Motosikleti
Videolardan falan izlemedim. Bilmeden konusmak kolay tabi. Sisteme gore motosiklet kullanirsan zaten bu durumlara dusmezsin dedim, bu kadar basit.
Ha sen illa virajda hizli kullanacagim, guvenligimi riske edecegim, absyi devreye sokarak kullanacagim diyorsan git kullan bana ne.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Videolardan falan izlemedim. Bilmeden konusmak kolay tabi. Sisteme gore motosiklet kullanirsan zaten bu durumlara dusmezsin dedim, bu kadar basit.
Ha sen illa virajda hizli kullanacagim, guvenligimi riske edecegim, absyi devreye sokarak kullanacagim diyorsan git kullan bana ne.
Aranızdaki tartışmaya taraf olmamakla birlikte; "sisteme göre" motosiklet kullanmak bizi her sorun olasılığından korumuyor maalesef. Yani harfi harfine sisteme göre, bunun hiç dışına çıkmadan kullansak da "sistemin beklentileri içine oturmayan" bir durumun içine girebiliyoruz. O zaman "ama sisteme göre vs. vs. vs." deme şansımız olmuyor, başka tür bir bilgimizin / farkındalığımızın / hazırlığımızın vs. olması gerekiyor. @killingroad'un yukarıda yüzeysel olarak değindiği konu buydu diye tahmin ediyorum...

Ged

Motosikleti
Aranızdaki tartışmaya taraf olmamakla birlikte; "sisteme göre" motosiklet kullanmak bizi her sorun olasılığından korumuyor maalesef. Yani harfi harfine sisteme göre, bunun hiç dışına çıkmadan kullansak da "sistemin beklentileri içine oturmayan" bir durumun içine girebiliyoruz. O zaman "ama sisteme göre vs. vs. vs." deme şansımız olmuyor, başka tür bir bilgimizin / farkındalığımızın / hazırlığımızın vs. olması gerekiyor. @killingroad'un yukarıda yüzeysel olarak değindiği konu buydu diye tahmin ediyorum...
KIllingroadin soyledikleri ile benim soylediklerim ters dusmuyor bence. Fren yapmayi bilmenin onemini belirtmis, ki bence hakli. Fren yapmayi bilmek cok onemli ve ne yazik ki kazalarda trafigi okuyamamak kadar fren yapmayi bilmemek de etkili.
Şöyle soyleyeyim o zaman: fren yapmayi bilmeli ama kendimizi riskli durumlara sokmaktan da korumaliyiz.
Simdi denecek ki trafige cikmak da risk. Evet dogru ama riskleri bilip, gorup gerekli onlemleri alirsak da olasi kazalardan da uzak durma ihtimalimiz artar.
30 yildir trafikteyim, ozellikle son 15 yilda bu sekilde kullandigim icin de 1 tane haric kaza yapmadim. O kazada da her turlu onlemi aldigimi sandigim halde bana arkadan carptilar. Halbu ki o durumda ben daha ilerdeki donel kavsaktan u donus yaparak gidecegim yere donseydim o kaza da olmayacakti.
Ha, yukarida da dedigim gibi kimse bunlari uygulamak zorunda degil, istedikleri gibi sursunler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar