Virajda ön fren (ABS)

viraja girdiğimiz zaman abs devre dışı kaldığını söyledi bir hoca. art motoakedemi teori eğitiminde.

ABS, hızınız 5 (beş) km ye düşünce otomatik devre dışı kalır..

bunun haricinde bazı modellerde araziye girdiğinizde manuel devre dışı bırakma butonu vardır..

ABS nin virajda devre dışı kaldığını söyleyen hocanın değil hocalığından aklından şüphe ederim..

ABS asıl virajda lazım bize..

abs sistemi motosiklet dik iken işe yarar. başka hiçbir durumda işe yaramaz. msc iyidir.

abs sistemi motosiklet dik iken işe yarar. başka hiçbir durumda işe yaramaz. msc iyidir.

virajda abs siz bir motorla ortalama 60 km den sonra sert fren yapmak zorunda kalırsan düşersin..

abs li motorda ise 100-120 km hıza kadar sert frenleriniz tolere edilir..

çok daha yüksek hızlarda abs de kurtarmayacaktır,kayıp düşmeseniz bile o hızla ya önünüze çıkan cisme çarparsınız yada yol dışına çıkar düşersiniz..

yinede yüksek hızlarda virajda bile olsanız panik yapmazsanız diklenen motora yön verebilme şansınız hala vardır ABS li motorda..

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Yeni nesil abs sistemlerinde viraj yatış açısına duyarlı absler var. Yamaha Y1Mde de var bildiğim kadarıyla. Normal absler virajda tabiki çalışır ama lastiği durdurduğunda merkezkaç kuvveti yüzünden dışa doğru kayma kuvveti olur. Normal abs beyinlerinde gyro yada ivme ölçer gibi şeyler yoktur. Lastiklerin dönüş hızına göre hesaplama yaparak çalışır. Yeni nesil abs lerde ise gyro ve ivme ölçer gibi donanımlar var bildiğim kadarıyla.

Son düzenleme:
Şuanki motorumda abs var, 10 yıldır motosiklet kullanıyorum ilk kez abs li sahibi oldum fakat bir türlü elim frene harş diye gitmiyor (düz frenlemede) kaldı ki virajda fren yapmak? =) değil abs -mcs- ne olursa olsun 10 yılın alışkanlığı sayesinde 10 km ile giderken bile elim gitmiyor fren köklemeye =)

Şuanki motorumda abs var, 10 yıldır motosiklet kullanıyorum ilk kez abs li sahibi oldum fakat bir türlü elim frene harş diye gitmiyor (düz frenlemede) kaldı ki virajda fren yapmak? =) değil abs -mcs- ne olursa olsun 10 yılın alışkanlığı sayesinde 10 km ile giderken bile elim gitmiyor fren köklemeye =)

normal şartlarda motosiklet tecrübesi çok azda olsa hiçbir kullanıcı virajda aşırı fren kullanmaz önceden hızını ayarlar..

iki ay kadar önce İstanbul çevre yolunda Kavacık sapağına yaklaşırken (burası uzun bir virajdır) 20-30 metre ileride yan şeritte giden bir jipin arka sol lastiği jantından çıktı ve ben 100 km gibi bir süratle giderken önümden geçti..

insan hiç beklemediği böyle bir olay karşısında refleks olarak frenlere asılıyor ve bende her insan evladı gibi yaptım..

lastik tam bana isabet etse hiç kurtuluşum yok ama ABS devreye girip motoru dikledi ve gereksiz aşırı fren yapmamı engelledi..

aksi halde yüzde yüz düşüp asfaltta sürüklenmişdim..

işin ilginç yanı (yada mühendislik harikası) jip 3 lastikle 200-300 metre ileride Kavacık meydandaki BP benzin istasyonuna kadar rahat rahat gitti fren yaptı durdu..ne bir yan yatma nede savrulma hiçbirşey olmadı

virajda abs siz bir motorla ortalama 60 km den sonra sert fren yapmak zorunda kalırsan düşersin..

abs li motorda ise 100-120 km hıza kadar sert frenleriniz tolere edilir..

çok daha yüksek hızlarda abs de kurtarmayacaktır,kayıp düşmeseniz bile o hızla ya önünüze çıkan cisme çarparsınız yada yol dışına çıkar düşersiniz..

yinede yüksek hızlarda virajda bile olsanız panik yapmazsanız diklenen motora yön verebilme şansınız hala vardır ABS li motorda..

absli motorla da abs siz motorla da virajda düşüp de nedir ne değildir kendi gözümle görmedim. çalışma prensipleri ve araştırmalarım ayrıca kullanıcılardan edindiğim bilgiye göre virajda abs işe yaramıyor. çünkü viraj içinde ufacık bir kayma payı dahi tolere edilmiyor. 60 ile dönersek demişsiniz hangi virajı 60km/s ile dönersek ama?

absli motorla da abs siz motorla da virajda düşüp de nedir ne değildir kendi gözümle görmedim. çalışma prensipleri ve araştırmalarım ayrıca kullanıcılardan edindiğim bilgiye göre virajda abs işe yaramıyor. çünkü viraj içinde ufacık bir kayma payı dahi tolere edilmiyor. 60 ile dönersek demişsiniz hangi virajı 60km/s ile dönersek ama?

ABS viraj içinde işe yaramıyor gibi bir sonuç çıkaramayız..

abs nin de bir limiti vardır diyebiliriz..

abs siz motorla 60 km ile yere yapıştığımız virajda abs li ile düşmeden yavaşlarız..

aynı viraja 140 ile girdiğimizi düşünürsek ABS de kurtarmaz büyük ihtimalle düşeriz..

sonuç şu ki ABS yol tutuşun kaybolduğu anlarda bize fayda sağlar..

Rossi gibi virajlara girmedigini dusunursek yerine göre virajda ön fren kullanilabilir ilk akla gelen mmotorun diklesecegi ya karsı serite cıkacan yada hedefe kitlenip ucurumdan ucacan

ABS viraj içinde işe yaramıyor gibi bir sonuç çıkaramayız..

abs nin de bir limiti vardır diyebiliriz..

abs siz motorla 60 km ile yere yapıştığımız virajda abs li ile düşmeden yavaşlarız..

aynı viraja 140 ile girdiğimizi düşünürsek ABS de kurtarmaz büyük ihtimalle düşeriz..

sonuç şu ki ABS yol tutuşun kaybolduğu anlarda bize fayda sağlar..

dostum aynı viraja x kişisi absli motorla 60 ile girer fren yapar çakılır
aynı viraja y kişisi abssiz motorla 60 ile girer fren yapar yavaşlar. verdiğin örnek pek mantıklı gelmedi bana.
ben de virajda abs işe yaramazdan kastım şu. abs nin limitleri motosiklet dik iken vardır. yatık iken abs çalışmaz. abs nin çalışma mantığını kavrayın bi ondan sonra virajda çalışıp çalışmayacağını düşününün. ama belirtiyorum msc sistemi olursa tamam.
hani diyorsunuz ya abs nin limiti diye. virajda abs yi devreye soktuğunuzda düşersiniz zaten. demek ki abs devreye girmiyor yani bileğinizle motosikletin lastiklerin ve asfaltın limitini zorlamıyorsunuz. viraj kaymayı affetmez. abs de fren anında devreye girmeden önce arka ve ön tekerlek dönüş hızlarının eşitliğinin kaybolmasını bekler. az bi kaybolmada devreye girer ama bu eşitliğin virajdayken azıcık kaybolması milisaniye saniye vs ne ise işte. bu eşitliğin kaybolması yani kaymak, dü şü rür bu kadar net. eğer bacaklarınız sağlamsa ve hızınız da az ise 200 kiloluk motosikleti bacak kuvvetiyle düzeltebilirsiniz :) bkz enduro teknikleri :D (ama öyle endora gibi değil adam gibi enduro)
arkadaşımızın paylaştığı abs viraj videosunu yine izleyin.
virajlarda çok yatırırsan ve hızlı isen kayar videodaki ilk örnekteki gibi ama Stabilize Kontrol Sistemi varsa gir istediğin gibi çıkartıyor vallaha baksana::gazla::

30.000 km dir ABS li motor kullanıyorum defalarca virajda yatıkken devreye girdi..motoru dikleştirip emniyetli şekilde yavaşladım

ha bunun limiti bana göre 60 dır sen daha tecrübelisindir 80 dir o ayrı konu..

ama neden çalışmayacağını düşünüyorsun anlamadım..virajda tutuş kaybı yaşadığımda devreye girmeyecekse nerede işime yarayacak bu meret :)

birkaç yorum öncesinde de yaşadığım tecrübeyi anlattım uzun bir virajı 100 le dönerken panikle ön frene asıldım ABS devreye girdi kaymadım

aynı viraja aynı hızda eski ABS siz motorumla girip bu olayı yaşasam ve panik fren yapsam kesinlikle düşmüşdüm

30.000 km dir ABS li motor kullanıyorum defalarca virajda yatıkken devreye girdi..motoru dikleştirip emniyetli şekilde yavaşladım

ha bunun limiti bana göre 60 dır sen daha tecrübelisindir 80 dir o ayrı konu..

ama neden çalışmayacağını düşünüyorsun anlamadım..virajda tutuş kaybı yaşadığımda devreye girmeyecekse nerede işime yarayacak bu meret :)

birkaç yorum öncesinde de yaşadığım tecrübeyi anlattım uzun bir virajı 100 le dönerken panikle ön frene asıldım ABS devreye girdi kaymadım

aynı viraja aynı hızda eski ABS siz motorumla girip bu olayı yaşasam ve panik fren yapsam kesinlikle düşmüşdüm

dostum abs devreye girmemiş oılabilir mi? bu işin ustası diyor virajda devreye girecek konuma gelirse düşürür diye. ben ne abs li ne abssiz motorda virajda öyle bir tehlike atlatmadım. allah da atlattırmasın kimseye.

Valla hiç absli motor kullanmadım. Ancak benim 2006 model 4 tekerli absli emektar focus bile sert virajlara hızlı girerde viraj içindeki herhangi bir olumsuzluktan fren yoklamak zorunda kalırsam çizgiyi aşıyor. Ha bu arada benim focus viraja düz giriyor, yatmıyor, yatmış motorla virajda sadece abs kurtarmaz bence. Kitlemez tekeri ama çizgiden çıkarır. Sonuç mu, muhtemelen sen hastane motor tamirhane...

F54

aradan geçen 10 yılda BİR SONUÇ'A varabildiniz mi bakmaya geldim;)
viraj da abs iyi midir kötü müdür? devreye girermi girmez mi ?
viraj abs'si nasıl çalışır? ne derece güvenlidir

Motosikleti
D400
virajda dönerken zaten lastiği kitleyecek kadar fren yaparsanız otomatik olarak yere düşüyorsunuz.
ABS en azından bu riski azaltıyor.

motorunuz ince fren dokunuşlarında giren b.ktan abs'ler ise, zaten orada konu motosikletin değiştirilmesi olmalı.

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Yaşasın polemik . Bu konu yürür bence 😊😊😊
Hırbo honda över, @Okan Sinan Ocan hocaya "dedemize sahip çıkalım" derken biri öyle bir laf attı ki ortam bir anda tartışma arenasına döndü.

İki dakika içinde taraflar oluştu: “Haklı olanlar” ve “kesinlikle daha haklı olanlar.” Arada kalanlar ise hakem gibi davranmaya, ortalığı sakinleştirmeye çalıştı ama kimse düdüğü duymadı yada oralı olmadı.

Küslükler ilan edildi, eski defterler açıldı. 2015’te söylenmiş bir cümle delil olarak ortaya kondu. Sabırlar gerildi, burun kılları tek tek çekildi.

Sonunda herkes “Ben konuyu kapattım!” dedi… ama giderken de içinden “Bu daha bitmedi” diye mırıldandı. Ve görüldü ki, gerçekten bitmemiş.

Virajda ABS 2026, sinemalarda.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
virajda dönerken zaten lastiği kitleyecek kadar fren yaparsanız otomatik olarak yere düşüyorsunuz.
ABS en azından bu riski azaltıyor.

motorunuz ince fren dokunuşlarında giren b.ktan abs'ler ise, zaten orada konu motosikletin değiştirilmesi olmalı.
"Boktan ABS" olsa bile esas mesele onun devreye girmesini gerektirecek bir durumda olmamak:

• Zemin iyi (iyi tutuş sağlayacak) bir durumda olacak,
  • Lastikler iyi (tutuş sağlayacak bir kondisyonda - hamur, sıcaklık ve basınç) bir durumda olacak,
  • Manet "amortisörün progresif bir şekilde kapanabileceği şekilde" sıkılacak, harş diye bir anda ve yüksek güçle çekilmeyecek.
Benim aklıma gelen en önemli unsurlar yukarıda. (Başka şeyler de vardır illa ki...) Bunlar OK olduğu zaman o ABS'in devreye girmesine gerek olmadığı için boktan olup olmadığının hiçbir anlamı kalmıyor...

Motosikleti
D400
"Boktan ABS" olsa bile esas mesele onun devreye girmesini gerektirecek bir durumda olmamak:

• Zemin iyi (iyi tutuş sağlayacak) bir durumda olacak,
  • Lastikler iyi (tutuş sağlayacak bir kondisyonda - hamur, sıcaklık ve basınç) bir durumda olacak,
  • Manet "amortisörün progresif bir şekilde kapanabileceği şekilde" sıkılacak, harş diye bir anda ve yüksek güçle çekilmeyecek.
Benim aklıma gelen en önemli unsurlar yukarıda. (Başka şeyler de vardır illa ki...) Bunlar OK olduğu zaman o ABS'in devreye girmesine gerek olmadığı için boktan olup olmadığının hiçbir anlamı kalmıyor...

abi hiç boktan abs sürdün mü bilmiyorum ama devreye almamak gibi şansın yok bazen.

RKS klight 250 nin arka abs'si dokunduğun anda devreye giriyor, hafif bir dokunuş yeterli. Servis bile çözemedi bunu. Ön abs ise benim dominarda sallıyorum %70 baskıda giriyorsa onda %40-50 baskıda giriyordu.

Pazar motoru temizledim foşur foşur (d400,), sonra balata spreyi sıktım. Motor frene %20 dokunduğun anda abs'ye girdi ilk yarım saat. Viraja girmemem gereken hızda girseydim sadece ufak bir dokunuşla patapata sallayacak beni yani.

Dediğin maddelere katılıyorum ama bazı modellerin abs'si cidden çok kötü,.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
abi hiç boktan abs sürdün mü bilmiyorum ama devreye almamak gibi şansın yok bazen.
...
Hayatımda (100.000km'de) ABS'i 7 kere devreye sokmadım desem?

ABS devreye giriyorsa boktanlık başka yerdedir ABS'te değil, benim yazmaya çalıştığım oydu aslında...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar