Arabadaki ekrana 21.000₺ ceza!

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bu cihazlar normalde sürüş sırasında video vb. göstermiyorlar o özellikleri kapalı oluyor. ama bunu çeşitli yöntemlerle açtırıp da sıkışık trafikte dizi izleyen, maç izleyen gördüm.

Motosikleti
Yok
Ben "sürücünün görüşünü engelleyecek şekilde görüntü sistemi, vb. olamaz/konulamaz" maddesine denk geldim bu işleri araştırırken, maalesef durum bu. Ceza yazıldığı gibi polisin aracı trafikten men etme yetkisi de var bu durumda.

Benim kamyonet yerden yükseltilmiş olduğu için güvenlik açısından ön kamera taktırmıştım (kırmızı ışıklarda önümde bir çocuk olmasın gibi düşüncelerle); ekranın ayaklarını da haliyle torpidonun ortasına yapıştırtmıştım.

Bu durumu öğrenince C.tesi ustama gittim, ekranı oradan aldık, vites kolunun hizasında torpidoya dayadık şimdilik. Ama olmadı, hem vites kolundan bir şey gözükmüyor, hem de çok altta olduğu için bakmaya kalktığımda dikkatim dağılıyor. Başka bir yer düşüneceğiz.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Ben "sürücünün görüşünü engelleyecek şekilde görüntü sistemi, vb. olamaz" maddesine denk geldim bu işleri araştırırken, maalesef durum bu. Ceza yazıldığı gibi polisin trafikten men etme yetkisi de var bu durumda.

Benim kamyonet yerden yükseltilmiş olduğu için güvenlik açısından ön kamera taktırmıştım (kırmızı ışıklarda önümde bir çocuk olmasın gibi düşüncelerle); ekranı da haliyle torpidonun ortasına koymuştum.

Bu durumu öğrenince C.tesi ustama gittim, ekranı oradan aldık, vites kolunun hizasında torpidoya dayadık. Ama olmadı, hem vites kolundan bir şey gözükmüyor, hem de çok altta olduğu için bakmaya kalktığımda dikkatim dağılıyor. Başka bir yer düşüneceğiz.
motoruna carplay takanlar düşünsün

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Saçmalık bir video. Youtube'dan video açmıştır biraz da lagaluga etmiştir diye tahmin ediyorum. O tipten beklerim yani, hareketler, sinirlenince zarar verme huyu falan oto-kontrolü olmayan bir arkadaş gibi gözüküyor.

Carplay-AndroidAuto'larda belli özellikleri ayarlamak için "Aracınızı durdurun." ikazı verip kitliyor o menüyü mesela. Orta konsoldaki bu ekranlar gayet faydalı; navigasyona, radyoya, müziğe ulaşmak için. Algı yönlendirmek için çekilmiş bence, ben pek samimi bulmadım.

Tekrar izledim, ekleme yapayım: Ön camları siyah koyu filmli aracın aynı zamanda video sonuna doğru arkada kocaman teyp bassı var, matkap var... Eşgal belli yani, tek sebep o ekran değil. Belli ki bu arkadaşa iyi bi kitlemişler cezayı, sökerken de dertlenmiş...

Ekran takmak yerine telefonu yan çevirip uzun saç lastiğiyle teybin önüne sabitliyorum. Bluetooth la da teybe bağlanıyorum.
Maliyet sıfır.
Ceza yeme riski sıfır.
Orjinal ekrandaki hiçbir kısıt yok.
Ben telefonu bağladım. Tablet bağkayanı gördü bu gözler.
Beyin bedava :)

Motosikleti
Voge 250RR
Ekran takmak yerine telefonu yan çevirip uzun saç lastiğiyle teybin önüne sabitliyorum. Bluetooth la da teybe bağlanıyorum.
Ceza yeme riski sıfır.
Hocam emin misiniz bu riskin sıfır olduğundan, bana pek öyle gibi gelmedi 😅
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

motoruna carplay takanlar düşünsün
Bu olay ciddi mi ben hiç görmedim, yani motora carplay taktırıp ne gibi bir işlev göreceksin ki

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660

Bu olay ciddi mi ben hiç görmedim, yani motora carplay taktırıp ne gibi bir işlev göreceksin ki
nasıl görmedin ya yolda herhangi bi gs e bak görürsün :ROFLMAO:

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
ben motosiklet kullanırken bilmediğim yerlere gitmek için telefondan navigasyon açıyorum, bir yandan müzik de açıyorum ve hani aynı şeyi araba kullanırken de yaparım, yani navigasyon için mecbur bir ekranlı akılı cihaz gerek. video seyretmem ama müzik dinlerim.. müzik dinlemek yolda tehlikeye sebep olmuyor. Video paylaşayım, 2025 ağustos ayında bilmediğim bir yere iş yapmaya gidiyorum ve gittiğim yeri bilmediğim için konum açıp gittim mesela.

motosiklet hareket etmediği sürece abs ışığı yanar ve bunu bilmeyen bir muayene istasyonu personeli var ve araç arızalı diye muayeneden geçirmiyor. ben şikayet etsem bile muayene ettirmek için kaybettiğim günler telafi edilmeyecek, bu yüzden ben orada o adama zorla o motosikleti kullandırırdım. bazen bir şeyleri zorla yapmak gerekiyor, herkes her zaman laftan anlamıyor.

burada da mizah yapmışlar artık ama iş çığırından çıkmış durumda. bu trafik olayı hangi boyuta gidecek ben çok merak ediyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Burgman 650

Adresini bilmediğim bir yere giderken harita direk karşımda oluyor. Telefon ısınıp kaç defa gitmek istediğim yere gidemediğim anlar oldu. Car playden önce gidon çantasında telefona bakmak için gidonun üstüne eğilip bakmam gerekiyor. Yola odaklanmaktan gitmek daha fazla risk. Güneş vurduğunda ekran görülmüyor. Isınmaktan kapanıyor. Ama car play ile direk karşımda oluyor. Sadece bu amaçla kullanıyorum. Güneşten dolayı görememezlik, ısınma derdi yok. Direk karşımda oluyor. Diğer özellikleri çalışmıyor zaten bende sadece ekranda haritayı iyi görmek için kullanıyorum. Kapiş ?

Şimdi şöyle arkadaşlar multimedya yasak değil çünkü araçların neredeyse tamamının fabrika çıkışında var artık
Carplay cihazınız eğer aracınızın orjinal ses sistemine takılıysa cezaya tabi değil sonradan eklenen cihazlar eğer görüntünüzü engellemiyorsa yine karışmıyorlar

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Yüzeysel bir araştırayım dedim.

Karayolları Trafik Kanunu Madde 72 şöyle diyor:

Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarının kullanılması:
Madde 72 –
Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları yönetmelikte gösterilen şartlara uygun olarak ve kamunun rahat ve huzurunu bozmayacak şekilde kullanılabilir. (Ek cümle:12/2/2026-7574/24 md.) Bu fıkra hükümlerine uymayanlara 3.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır.
(Değişik ikinci fıkra:12/2/2026-7574/24 md.) Araçlarda Kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazlarını bulundurmak veya kullanmak yasaktır. Bu fıkra hükümlerine uymayanlara 21.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Ayrıca bu araçlar otuz gün süreyle trafikten menedilir.
Kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazları araçlardan söktürülür.

Yukarıda altı çizili ibarelerde belirtilen yönetmelik "Karayolları Trafik Yönetmeliği"
Onda da şöyle diyor:

Ses, Müzik, Görüntü ve Haberleşme Cihazları
Madde 144-
Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları hakkında aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) Bunların; bu Yönetmeliğin 1 ve 2 sayılı Cetveli ile “Araçların Muayeneleri ile Muayene İstasyonlarının Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik” şartlarına ve ilgili kanun hükümlerine uygun olarak bulundurulması ve kullanılması ve gerekli görülenler için izin ve ruhsat alınması mecburidir.

"Araçların Muayeneleri ile Muayene İstasyonlarının Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik'te" ben bu cihazlara ait bir tanım göremedim.
"2 sayılı Cetvel'de" ise sadece ticari araçlarla ilgili bir tanımlama var:

Görüntü cihazlarıTicari amaçla yolcu taşımacılığı yapılan araçlarda şoförlerin izleyemeyeceği şekilde olmak şartıyla, görüntü cihazları bulundurulabilir. Ancak, görüntü cihazları şoförler tarafından yönetilemez.

Net bir tanımlama yapılmamış gibi.

Benim anladığım sonradan takılan multimedya cihazlarında Netflix, Youtube vs. açılabiliyor ve seyir hâlindeyken izlemene izin veriyor.
Ama modern araçların orijinal cihazlarında böyle bir durum yok.
Muhtemelen araç kullanırken bir şeyler izlenebilen cihazları kastediyorlar. Ama bu önüne geçilebilecek bir şey değil.
Sürücü telefondan bir şey açar yine izler izlemek isterse. Araç kullanırken video izlemek de ne bileyim... Akıl karı değil.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Bu cihazlar normalde sürüş sırasında video vb. göstermiyorlar o özellikleri kapalı oluyor. ama bunu çeşitli yöntemlerle açtırıp da sıkışık trafikte dizi izleyen, maç izleyen gördüm.
Bunu orijinal ekranlara yapanlar da var. Onlara da mı ceza yazılacak? O da mı yasaklanacak? Yine çifte standart oluyor. İzlemek isteyen orijinal ekranda da izler, telefon tutucuya telefon koyar yine izler. Bir şey sadece var diye ceza yazılması çok saçma. Özellikle ses sistemi. Sesi açıkken yakala istediğini yap ama sırf arabada var diye olmamalı. Arabada el freni de var. Herkes drift yapabilir diye drift cezası mı yazılsın?

Abi yanlış anlama söylediklerim sana değil, bu saçma konuda dolmuşum biraz. Trafik güvenliğini tehlikeye atan o kadar sürücü varken eften püften olaylara astronomik cezalar yazıyorlar. Hala çanakkalede kimse kırmızıda durmuyor çünkü polis ses sistemi kovalamaktan kırmızı ışık denetlemiyor.

Motosikleti
Bunu orijinal ekranlara yapanlar da var. Onlara da mı ceza yazılacak? O da mı yasaklanacak? Yine çifte standart oluyor. İzlemek isteyen orijinal ekranda da izler, telefon tutucuya telefon koyar yine izler. Bir şey sadece var diye ceza yazılması çok saçma. Özellikle ses sistemi. Sesi açıkken yakala istediğini yap ama sırf arabada var diye olmamalı. Arabada el freni de var. Herkes drift yapabilir diye drift cezası mı yazılsın?

Abi yanlış anlama söylediklerim sana değil, bu saçma konuda dolmuşum biraz. Trafik güvenliğini tehlikeye atan o kadar sürücü varken eften püften olaylara astronomik cezalar yazıyorlar. Hala çanakkalede kimse kırmızıda durmuyor çünkü polis ses sistemi kovalamaktan kırmızı ışık denetlemiyor.
Yok, bu konuda sana hak veriyorum.
Bu yaptıkları çükün var demek tecavüzcüsün demeye benziyor.
Yolda film izleyeni yakala, yüksek sesle bangır bangır gezeni yakala tamam ama o zor iş uğraşmaları lazım.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Trafik güvenliğini tehlikeye atan o kadar sürücü varken eften püften olaylara astronomik cezalar yazıyorlar.
Ben bizim halkın kırmızı çizgisi tam olarak nerede onu çok merak ediyorum.
Tam olarak ne olması gerekiyor acaba?

Motosikleti
Yok
1000'lik ss motosikletler 300km/s + hız yapabiliyor, o zaman trafikten men edelim.

Bunun gibi bir şey oldu sanki, çorba gibi.

Motosikleti
D400
teslada o ekran standart geliyor napacaklar onada mı ceza yazacaklar :D

bu ekranlarda video izleme kısıtı olmalı, onun dışında problem göremıyorum

Motosikleti
teslada o ekran standart geliyor napacaklar onada mı ceza yazacaklar :D

bu ekranlarda video izleme kısıtı olmalı, onun dışında problem göremıyorum
video izleme kısıtı orjinallerind evar zaten ama sonradan yüklenen uygulamalarla aşıyorlar.

Yaşı küçük olanların sanal alemde yayınlanan herhangi bir şeye ulaşamadıklarına inanacak kadar safsalak değilim.
Bugün dark web denilen yerin en kalabalık ziyaretçileri senin küçük sandığın hergeleler. 13-14 yaşındaki bebeler panel edinip heykırlık ayağına onun bunun duvarına işiyorlar. Bunlar yaşı küçük göl göbel değil mi?
ta kendileri :D biz de bu alemdeniz osman emmi. Bırak da iki lafın belini kırıp dalga geçelim. Yoksa sosyal emdyada ne tür bebelerin olduğunu çok iyi bilirim. Maksadımız keyfimiz olsun, iki gülelim yani :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar