Yüzeysel bir araştırayım dedim.
Karayolları Trafik Kanunu Madde 72 şöyle diyor:
Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarının kullanılması:
Madde 72 – Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları
yönetmelikte gösterilen şartlara uygun olarak ve kamunun rahat ve huzurunu bozmayacak şekilde kullanılabilir.
(Ek cümle:12/2/2026-7574/24 md.) Bu fıkra hükümlerine uymayanlara 3.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır.
(Değişik ikinci fıkra:12/2/2026-7574/24 md.) Araçlarda
Kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazlarını bulundurmak veya kullanmak yasaktır. Bu fıkra hükümlerine uymayanlara 21.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Ayrıca bu araçlar otuz gün süreyle trafikten menedilir.
Kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazları araçlardan söktürülür.
Yukarıda altı çizili ibarelerde belirtilen yönetmelik "
Karayolları Trafik Yönetmeliği"
Onda da şöyle diyor:
Ses, Müzik, Görüntü ve Haberleşme Cihazları
Madde 144- Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları hakkında aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) Bunların;
bu Yönetmeliğin 1 ve 2 sayılı Cetveli ile
“Araçların Muayeneleri ile Muayene İstasyonlarının Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik” şartlarına ve ilgili kanun hükümlerine uygun olarak bulundurulması ve kullanılması ve gerekli görülenler için izin ve ruhsat alınması mecburidir.
"Araçların Muayeneleri ile Muayene İstasyonlarının Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik'te" ben bu cihazlara ait bir tanım göremedim.
"2 sayılı Cetvel'de" ise sadece ticari araçlarla ilgili bir tanımlama var:
| Görüntü cihazları | Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapılan araçlarda şoförlerin izleyemeyeceği şekilde olmak şartıyla, görüntü cihazları bulundurulabilir. Ancak, görüntü cihazları şoförler tarafından yönetilemez. |
Net bir tanımlama yapılmamış gibi.
Benim anladığım sonradan takılan multimedya cihazlarında Netflix, Youtube vs. açılabiliyor ve seyir hâlindeyken izlemene izin veriyor.
Ama modern araçların orijinal cihazlarında böyle bir durum yok.
Muhtemelen araç kullanırken bir şeyler izlenebilen cihazları kastediyorlar. Ama bu önüne geçilebilecek bir şey değil.
Sürücü telefondan bir şey açar yine izler izlemek isterse. Araç kullanırken video izlemek de ne bileyim... Akıl karı değil.