Trafikte %10 Hız Toleransı Kalktı mı? Gerçek Ne!

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Ne yapsın millet, cezalar deniz kestanesi gibi olunca, ne olur, ne olmaz diye en ufak riske girmemeye çalışıyorlar.
Riske girmemekten ziyade neyin ne olduğunu doğru düzgün anlamadan uygulamaya çalışmak gibi geliyor bana.
Öndekinin 50 ile gittiğini gören de 50 ile gitmeye başlıyor bu sefer.
Kuralları ve kendi haklarını bildikten sonra hız sınırı 70 olan yerde ve +6 km'ye kadar ceza yazılmayan bir yerde "bakın ben çok usluyum memur bey" pozlarıyla trafik akışını iyice yavaşlatmanın bir mantığı olmadığını düşünüyorum. Hız sınırları içinde polis neden ceza kessin.
Bizim insanımızın ana sıkıntısı bu bence. Bir şeyi tam olarak anlamamak veya anlamaya çalışmamak ama anlamadan uygulamaya geçmek.

Sabah durum tam tersi. Hız yapan, makas atan, kaynak yapan, hız sınırlarına uymaya çalıştığında arkadan 100 ile kaptırıp gelen ve sana izin vermeyen... :D Denetleme her daim herkese eşit bir şekilde uygulanmadıktan, asıl amaç gerçekten bir şeyleri düzeltmek olmadıktan, bu uygulamalar erken yaşta düzgün eğitimlerle desteklenmedikten sonra kimseye faydası yok. Kuralların olmasını, düzenin sağlanmasını ben de çok istiyorum ama amaç gerçekte bu olacaksa.

Yurt dışında kurallara uyulan yerlerde insanlar muhteşem oldukları için uyulmuyor kurallara. Türkiye şartlarını sağlasak hemen onlar da başlar ihlâl yapmaya.

Motosikleti
1250 trofi
bu haberde çelişkiler var:
Örneğin önceki uygulamada 70 km/s hız sınırı olan bir yolda yüzde 10 esneklik sayesinde 77 km/s’ye kadar ceza kesilmiyordu. Güncel sistemde ise bu sınır oran hesabıyla değil, doğrudan sabit bir değerle belirleniyor ve üst limit 76 km/s olarak uygulanıyor. Yani artık tolerans yüzdesel değil; şehir içi yollarda +6 km/s, şehir dışı yollarda ise +10 km/s şeklinde net rakamlarla hesaplanıyor.

İçişleri Bakanlığı da 2025 yılında yaptığı duyuruda “ilk aşım” aralığının sürdüğünü açıkça ifade etmişti. Buna göre 50 km/s hız sınırı bulunan bir noktada 56 km/s’ye kadar ceza uygulanmıyor. Ancak bu eşik aşıldığında yaptırımlar kademeli biçimde yükseliyor.
Aklınızda şu kalsın, şehir içi 5km/sa, şehir dışı 10km/sa kadar hız sınırı aşmaya izin var, sonrası ceza.

Bir de motosiklet hız sınırları bölünmüş yol ve otoyol için yanlış, bölünmüş 90, otoyol 100 sınırı var. Yukarda 100 ve 120 demiş, nerde o bolluk?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Yediğim hız cezalarından bunalmış olarak dün İzmir'den İstanbul'a Ayvalık-Çanakkale-Şarköy-Uçmakdere üzerinden gittim, 5000-5500 devir 90-100 km hızı aşmadım. Molalarla beraber yol 11 saat sürdü. Gidiliyor mu? Gidiliyor ama eskiden yaptığım gibi yardırıp geçmeyi tercih ederdim.Gerçi güncel cezalarla eski motorum ve sürüşümle İzmir'den taksiye binip İstanbul'a gelsem daha ekonomik olurdu.

Motosikleti
Yediğim hız cezalarından bunalmış olarak dün İzmir'den İstanbul'a Ayvalık-Çanakkale-Şarköy-Uçmakdere üzerinden gittim, 5000-5500 devir 90-100 km hızı aşmadım. Molalarla beraber yol 11 saat sürdü. Gidiliyor mu? Gidiliyor ama eskiden yaptığım gibi yardırıp geçmeyi tercih ederdim.Gerçi güncel cezalarla eski motorum ve sürüşümle İzmir'den taksiye binip İstanbul'a gelsem daha ekonomik olurdu.
Mesele de o zaten. Tabii ki deli gibi sürat yapalım demiyorum ama otomobillerle aynı hız sınırına sahip olmadığımız şu ortamda şehirler arası yolda bile gıy gıy gitmek adamın canını sıkıyor. Satacağım motoru SH125 alıp sürekli 50TL'lik benzin alan dayı gibi sürekli 50 ile gideceğim :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Mesele de o zaten. Tabii ki deli gibi sürat yapalım demiyorum ama otomobillerle aynı hız sınırına sahip olmadığımız şu ortamda şehirler arası yolda bile gıy gıy gitmek adamın canını sıkıyor. Satacağım motoru SH125 alıp sürekli 50TL'lik benzin alan dayı gibi sürekli 50 ile gideceğim :D
Sürekli 50 ile gitmek de bana tehlikeli geliyor. İllaki hayvanın teki o hız limitlerine uymayacak ve erkenden farkedemezsek bize sıkıntı yaşatacaktır.

"Ben bu kuralları takmam arkadaş" diyenler de bir zahmet yollardaki radar, eds uyarı tabelalarına dikkat edip sürat düşürsün. Baktın ileride bir şey yok, yapıştır.

Motosikleti
Olacak İnşallah
Sürekli 50 ile gitmek de bana tehlikeli geliyor. İllaki hayvanın teki o hız limitlerine uymayacak ve erkenden farkedemezsek bize sıkıntı yaşatacaktır.

"Ben bu kuralları takmam arkadaş" diyenler de bir zahmet yollardaki radar, eds uyarı tabelalarına dikkat edip sürat düşürsün. Baktın ileride bir şey yok, yapıştır.
Bende aslında bunu soracaktım. Radar uyarısı varsa yavaşlamak yoksa yapıştırmak en hayırlısı . tabi ortalama sürüş hızı hesap ediliyor mu ona da ayrı bakmak lazım .

Motosikleti

Tehlikeli evet, taciz eden çok oluyor.
Herkesin hız sınırına uyduğu bir ortamda insan stres olmuyor. Ama kaynak, makas, tacizin çok olduğu ortamda en sakin adam bile bir süre sonra "Yeter lan ben enayi miyim" diyerek tahrik olmaya başlıyor. O yüzden kağıt üstünde kurallar belirlenmiş olsa da şehir içinde bu kurallara uymaya çalıştığında kendini tehlikeye atmış oluyorsun.

Edit: ha bir de radar görünce yavaşlama devri bitiyor, artık ortalama tespit yapılacak gibi haberler de var. Eğer her yer öyle olursa radarı görünce yavaşlama devri de bitecek anlaşılan.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bende aslında bunu soracaktım. Radar uyarısı varsa yavaşlamak yoksa yapıştırmak en hayırlısı . tabi ortalama sürüş hızı hesap ediliyor mu ona da ayrı bakmak lazım .
Uyarı varsa bir 3-5 km yavaşlamak daha hayırlı, mobil radar araçlarını görüyorsan emin ol 3-5 km sonra bir ekip aracı karşına çıkacaktır. Ya da radar aracını fark etmeden hızlı mı girdin, bir kaç yüz mt sonra kontak kapa, yarım saat bekle derim 😀

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

Edit: ha bir de radar görünce yavaşlama devri bitiyor, artık ortalama tespit yapılacak gibi haberler de var. Eğer her yer öyle olursa radarı görünce yavaşlama devri de bitecek anlaşılan.
Ortalama hız tespiti yapılan bölgelerin çoğunda arka plakaya bakan kamera / algılayıcı yok - en azından benim gördüğüm kadarıyla böyle. Yeni motosikletler şimdilik diğer araçlardan daha iyi durumda olabilir; ortalama hız tespiti bölgesine girilirken ve çıkılırken kamera ve algılayıcılara bakılırsa ona göre bir "yakalanırım / yakalanmam" hesabı yapılabilir gibi duruyor...

Ek not: Yakında motosikletlere de Hindistan dibi önde plaka zorunluluğu da getirebilirler. İğrenç ötesi olur...

Motosikleti
Yok
Seyir halindeyken telefonla haşır neşir olmanın cezası bu sene 2.719₺ imiş. Asıl bunu yapacaksın 80.000₺-100.000₺.

Daha önce de bahsettim, iki gün önce yolda yürürken gene denk geldim, araba süren elemanın gözü t*şaklarında, telefona bakıyor, ama otomobil gitmeye devam ediyor?

Yani böyle bir cahillik, yahut vurdumduymazlık, kafasızlık yok artık. Olabilecek kötü senaryolardan bahsetmeme bile gerek yok, herkes kolaylıkla tahmin edebilir zaten.

Ben bu telefon olayının cezasının 100.000₺ veya üstü olmasını isterim.

Motosikleti
Seyir halindeyken telefonla haşır neşir olmanın cezası bu sene 2.719₺ imiş. Asıl bunu yapacaksın 80.000₺-100.000₺.

Daha önce de bahsettim, iki gün önce yolda yürürken gene denk geldim, araba süren elemanın gözü t*şaklarında, telefona bakıyor, ama otomobil gitmeye devam ediyor?

Yani böyle bir cahillik, yahut vurdumduymazlık, kafasızlık yok artık. Olabilecek kötü senaryolardan bahsetmeme bile gerek yok, herkes kolaylıkla tahmin edebilir zaten.

Bluetooth özelliği bulunan ve modern araba kullanan sürücülerin çoğunun bir elinde telefon, telefonla konuşuyorlar.
Buna gerçekten anlam veremiyorum. Benim telefon otomatik hep arabaya bağlı ve olur da bir arama gelirse araçtan konuşuyorum.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Bence ehliyetlerinin alınıp 3 ay trafikten men edilmeleri gerekiyor - en az. Bir daha yakalanırlarsa ehliyeti baştan almaları gerekmeli. Kazaların tehlikelerin en az %80'i elinde telefonla araç kullanmaktan. Geçen bir kadın gördüm 30-40km süratte iki eli telefonda mesaj yazıyordu!!! (Sanırım direksiyonu diziyle falan sabit tutuyordu...)

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Trafik Denetleme Büro Amiri, polis memuru hakkında sehven yaptığı işlem için rapor tutar ve polis memuru hakkında soruşturma açılarak UYARMA CEZASI ve 1 CEZA PUANI verilir.
Verilmiyordu, verilmiyormuş.
GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN

Disiplin cezası verilecek fiiller

MADDE 8- (1) Uyarma cezasını gerektiren fiiller şunlardır:

a) Silahını, araç ve gerecini, giyim ve kuşamını temiz tutmamak, çalıştığı yerin temizliğine özen göstermemek.
b) Yetkili makamlarca belirlenmiş tasarruf tedbirlerine riayet etmemek veya kullanımına sunulan kamu kaynaklarının kullanılmasında gösterilmesi gereken makul seviyedeki özeni göstermemek.
c) İzinsiz veya kurumunca kabul edilebilir özrü olmaksızın belirli zamanda yapılması gereken faaliyetlere geç kalmak.
ç) (Mülga:18/10/2018-7148/36 md.)
d) Özürsüz veya izinsiz olarak mesaiye geç gelmek veya erken ayrılmak ya da günlük mesai saatlerine riayet etmemek.
e) Nezaket kurallarına aykırı tavır ve davranışlarda bulunmak.
f) Emrin icrası veya sonuçları ile katılım sağlanan toplantılarla ilgili olarak görevlendirme yapan amire bilgi vermemek.
g) Usulüne uygun olarak kendisine verilmiş olan bir emir üzerine; emrin uygun olmadığı, yanlış verildiği, yapılamayacağı ve benzeri şekillerde amirini alenen eleştirmek veya amire karşı itirazda bulunmak (Amir tarafından karar verilene kadar astın fikrini savunması veya emrin kanunsuz olduğu hususundaki kanaatini belirtmek için amire yaptığı itiraz bu kapsamda disiplinsizlik teşkil etmez.).

Riske girmemekten ziyade neyin ne olduğunu doğru düzgün anlamadan uygulamaya çalışmak gibi geliyor bana.

Türkiye de emeklilerin aldığı maaş belli, çalışanların % 40 - 50 asgari ücretli artı % 10 - 20 kesimde buna yakın maaş almakta. Şoför olarak çalışanlarda bu düşük maaş alanların içinde.

Halkın yüzde % 70 - 80 geçinemediği bir yerde bu ceza miktarları ceza değil infazdır, halkı sindirmektir, haklı olarak insanlar hiçbir şekilde riske girmemek için böyle yapıyor.

Zaten aybaşını getiremeyen, su, elektrik gibi zaruri faturalarını bile ödeyemeyen bir kesimi bu cezalarla muhatap etmek akıl tutulmasıdır. Yakında cezasını ödeyemeyen bir çok kişi olacak toplumda bir huzursuzluk çıkacak.

Ya onlarda kurallara uysun demek kolaya kaçmaktır, her gün trafikte olan bir kişi ister istemez mutlaka bir gün ceza yiyecek.

Bence yapılması gereken cezaların infaz seviyesine getirilmesi değil, denetimlerin etkin hale getirilmesi, ceza miktarı az bile olsa yakalanacağını bilen otomatikman kurala uyar.

Örnek: Kamera olan kırmızı ışıkta kimse geçmez neden çünkü yakalanacağını bilir, demek ki ceza miktarı değil yakalanma oranı caydırıcı.

Motosikleti
Türkiye de emeklilerin aldığı maaş belli, çalışanların % 40 - 50 asgari ücretli artı % 10 - 20 kesimde buna yakın maaş almakta. Şoför olarak çalışanlarda bu düşük maaş alanların içinde.

Halkın yüzde % 70 - 80 geçinemediği bir yerde bu ceza miktarları ceza değil infazdır, halkı sindirmektir, haklı olarak insanlar hiçbir şekilde riske girmemek için böyle yapıyor.

Zaten aybaşını getiremeyen, su, elektrik gibi zaruri faturalarını bile ödeyemeyen bir kesimi bu cezalarla muhatap etmek akıl tutulmasıdır. Yakında cezasını ödeyemeyen bir çok kişi olacak toplumda bir huzursuzluk çıkacak.

Ya onlarda kurallara uysun demek kolaya kaçmaktır, her gün trafikte olan bir kişi ister istemez mutlaka bir gün ceza yiyecek.

Bence yapılması gereken cezaların infaz seviyesine getirilmesi değil, denetimlerin etkin hale getirilmesi, ceza miktarı az bile olsa yakalanacağını bilen otomatikman kurala uyar.

Örnek: Kamera olan kırmızı ışıkta kimse geçmez neden çünkü yakalanacağını bilir, demek ki ceza miktarı değil yakalanma oranı caydırıcı.
Denetimlerin etkin yapılması hususuna %100 katılıyorum ama diğer konuda sizinle aynı şeyi düşünmüyorum.
Sonuçta sınır 70 ise veya 100 ise, bu hızı geçmediğiniz sürece zaten garantidesiniz.
Ara ara denk geldiğim bir sahne olduğu için anlatmıştım bu örneği de.

Polisi gören birden 50'ye düşüyor. Arkadakiler de onu takip edip komple 50 gitmeye başlıyorlar.
Soldan ben 70 ile devam ediyorum. Bugüne kadar ceza yemedim. Ama bazen bu hareketi yolu tıkayacak şekilde yapıyorlar ilerlenmiyor. Bazıları da inat yapıyor sol şeridi tıkayarak vs.
Ama sabah istisnasız çoğunluk yardıra yardıra sürat yapıyor :D

Son düzenleme:
Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Kel başa şimşir tarak, böyle ... böyle ...

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
her cebe, her keseye göre çeşit çeşit ceza ücretlendirmesi yapmışlar. bütçenize göre hız yapın demişler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar