Motosikletle dünya turu yapan çift İran’da 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Motosikleti
Yok
Motosiklet ile dünya turuna çıkan İngiliz çift İran’da “casusluk” suçlaması ile 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İngiliz Dışişleri Bakanı Yvette Cooper da bugün iki İngiliz vatandaşının mahkumiyetini kınayarak, bunu "tamamen rezalet ve tamamen haksız" olarak değerlendirdi.

İngiliz vatandaşları 52 yaşındaki Lindsay ve eşi 52 yaşındaki Craig Forman 3 yıl sürecek motosiklet ile dünya turuna çıktılar. İngiliz çift 2025 yılının Ocak ayında İranda casusluk suçlaması ile göz altına alındı.

craigandlindsayforeman01-2jpg-jEb8arDewECXb2Cx1iyZwQ.jpg

Çiftin, önceki gün çıkarıldıkları ve sadece üç saat süren duruşmada 10 yıl hapis cezasına çarptırılması ülkeyi ayağa kaldırdı.

SAVUNMA YAPMALARINA BİLE İZİN VERİLMEDİ

Forman çifti kendilerine yöneltilen casusluk suçlamasını red ettiler.

Oğulları Joe Bennett yaptığı açıklamada, "Anne ve babam, sadece üç saat süren ve savunma yapmalarına izin verilmeyen bir yargılamanın ardından 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı" diye konuştu.

https://www.sozcu.com.tr/motosikletle-dunya-turu-yapan-cift-iran-da-kabusu-yasadi-p295458

yeni-proje-20260220t083928767png-0_eKhEGnAE_7vsWr8XZQcw.png

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konuyla ilgili independent.co.uk'nin 22.Aralık.2025 tarihindeki haberi (çeviri: google translate):

İran'daki kötü şöhretli bir hapishanede tutulan İngiliz çiftin, "farelerle dolu bir mutfakta pirinç ve kıkırdakla beslendiği" bildirildi.

Lindsay ve Craig Foreman, yaklaşık bir yıl önce dünya turu yaptıkları motosiklet gezisi sırasında tutuklandılar.

İran'da casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan İngiliz bir çift, ailelerinin açıklamasına göre, Tahran'ın kötü şöhretli Evin hapishanesinde Noel'i geçirmeye hazırlanırken, kirli bir hücrede pirinç ve kıkırdakla besleniyorlar.

Doğu Sussex'ten Lindsay ve Craig Foreman, Ocak ayında dünya turu yaptıkları motosiklet gezisi sırasında tutuklandılar ve daha sonra casuslukla suçlandılar; ancak bu suçlamaları reddediyorlar.

Bayan Foreman'ın oğlu Joe Bennett, annesinin yaklaşık bir yıldır cezaevinde yetersiz havalandırma ve kötü koşullar nedeniyle "cilt ve kilo sorunlarından çok muzdarip" olduğunu söyledi.

"Burası son derece kirli," dedi Sky News'e . "Kadın yemek pişiriyor, mutfak farelerle dolu. Dürüst olmak gerekirse, ikisi için de durum çok kötü."

“Yeterli besin alamadıkları için çok kilo kaybettiler. Her gün pirinç ve kıkırdak yiyorlar. Gerçekten egzersiz yapamıyorlar. Çok kalabalık ve sıkışık bir yer.”

Tahran'daki Evin Gözaltı Evi, İran Devrimlerinden önce yüzlerce siyasi mahkumu tutmak için inşa edilmiştir.

Şu anda 15.000'e kadar insanı barındıran bu yer, sefil koşulları ve tuvalet veya yatak bulunmayan tek kişilik gözaltı hücreleriyle kötü şöhretini koruyor.

BBC'nin geçen yıl paylaştığı nadir anlatımlara göre, mahkumlar bazı durumlarda günde 12 saate kadar sorgulanıyor, dayak veya idamla tehdit ediliyor ve buz gibi soğuk, aşırı kalabalık hücrelere tıkılıyorlardı.

Ekim (2025) ayında yapılan bir açıklamada, (İngiltere) Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: "Craig ve Lindsay Foreman'ın İran'da casuslukla suçlandığı yönündeki haberlerden derin endişe duyuyoruz."

"Bu konuyu İranlı yetkililerle doğrudan görüşmeye devam ediyoruz."

"Dışişleri Bakanlığı onlara konsolosluk yardımı sağlıyor ve aile üyeleriyle yakın temas halinde kalıyor."

https://www.independent.co.uk/news/...an-prison-lindsay-craig-foreman-b2888856.html

Bir ülke var "mutakabiliyet" diye birşeyden haberi yok,sürekli birilerine vize serbestisi sağlıyor işin garibi kendi vatandaşları bu ülkelere girmek için kırk takla atsalarda yine giremiyorlar, içeride sporcu,şarkıcı, infulecer adı altında bilimum millettenden adamla dolu ülke. Nere olduğunu söylemim.

Motosikleti
D400
şu anki dünya gerçeklerinde gezilecek ülkeler sıralamasına bile girmeyecek yere neden gidersiniz ki.

İnsanlık cıgrından çıkmış durumda. Hukuk devletleri hariç böyle hindistan, pakistan, iran falan çer çöp yerden uzak durmak lazım.

ben güzel ülkemde bile bi yere giderken önceden araştırıyorum it kopuk dolu.

Bu haberi okuyana kadar ABD nin ve Trumpun tututumunu kınıyordum, hatte diğer bazı ülkelerde Trumpun bu davranışına destek veriyorlardı, ancak bu haberden sonra bir an evvel askeri bir müdahale yapılması iyi olur diye düşünmeye başladım, İran karanlık ve kapalı bir rejimle yöneltildiği ve hapishanelerinde insanlık dışı şartlarda hapishanelerde tutulan suçlu veya suçsuz mahkumları tutan bu ülke bırde MÜSLÜMAN olarak geçiniyorlar, günümüzde Mollaların yönettiğini bile düşünmek esef verici bu rejim belkide Mrs. Trumpun (kendisini hiçde sevmem) ama Askeri bir harekatla bu rejimi yıkıp onun yerine Demokratip bir rejim ile yöneltilmesine vesile olursa çok iyi olur (Biraz zahmetli olsada) buna değer, belki o zaman hapishaneler kısmen boşalabilir,allah yardımcıları olsun, ayrıca İngiliz motorcu çiftin en kısa zamanda Özgürlüklerine kavuşma haberini kısa zamanda alırız inşallah,

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
ABD'nin (Trump bir figür) İran'a müdahale hedefinin "demokrasi getirmek" olduğuna ikna olanlar için acil şifalar diliyorum...

Bu arada, sadece motosiklet kullandıkları için bu forumun konusu olan bu çiftin, gerçekten casus olduklarına da şüphem yok. Binlerce yıllık imparatorluk ve devlet geleneği olan İranlıların, bu iki tipi durduk yere motosiklet gezi keyfinden mahrum edeceklerini düşünmüyoruz herhalde...

ABD'nin (Trump bir figür) İran'a müdahale hedefinin "demokrasi getirmek" olduğuna ikna olanlar için acil şifalar diliyorum...

Bu arada, sadece motosiklet kullandıkları için bu forumun konusu olan bu çiftin, gerçekten casus olduklarına da şüphem yok. Binlerce yıllık imparatorluk ve devlet geleneği olan İranlıların, bu iki tipi durduk yere motosiklet gezi keyfinden mahrum edeceklerini düşünmüyoruz herhalde...
Ben bu gezginleri tanımıyorum ancak TR den de İran'a pek çok gezgin gitti. Hiç biri tutuklanmadı. Sonuçta İran hükümeti saçma sebepler ile siyasi kriz yaratmak istemezler. Mutlaka altında geçerli sebepleri vardır. Bizde de bir rahip vardı sanırım. Bir zamanlar benzer şeyler olmuştu. :D
Aklıma geldi de.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bu haberi okuyana kadar ABD nin ve Trumpun tututumunu kınıyordum, hatte diğer bazı ülkelerde Trumpun bu davranışına destek veriyorlardı, ancak bu haberden sonra bir an evvel askeri bir müdahale yapılması iyi olur diye düşünmeye başladım, İran karanlık ve kapalı bir rejimle yöneltildiği ve hapishanelerinde insanlık dışı şartlarda hapishanelerde tutulan suçlu veya suçsuz mahkumları tutan bu ülke bırde MÜSLÜMAN olarak geçiniyorlar, günümüzde Mollaların yönettiğini bile düşünmek esef verici bu rejim belkide Mrs. Trumpun (kendisini hiçde sevmem) ama Askeri bir harekatla bu rejimi yıkıp onun yerine Demokratip bir rejim ile yöneltilmesine vesile olursa çok iyi olur (Biraz zahmetli olsada) buna değer, belki o zaman hapishaneler kısmen boşalabilir,allah yardımcıları olsun, ayrıca İngiliz motorcu çiftin en kısa zamanda Özgürlüklerine kavuşma haberini kısa zamanda alırız inşallah,
Bu tarz bir dış müdahale içerideki muhalefeti daha çok zora sokmak, bak bunlar abd işbirlikçis dedirtmek dışında bir işe yaramıyor ki batın'nın şimdi pompaladığı da zamanında İrandan kovulmuş Şahın oğlu, yani şimdi çok kötü berbat denen hapisaneler zaten şah zamanında yapılmıştı. Yani ABD'nin müdahale amacı tabi ki demokrasi getirmek demek değil. Ama mollalardan kurtulup yerine şah rejiminin gelmesi de sıradan halk için çok şey değiştirmeyecek.

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport

Amerikanin bir ülkeye askeri harekatla demokrasi getirmesi bir kac milyon insanin hayatina maloluyor genelde. Kim kiminle yönetilmek istiyorsa onlarin sorunu. Amerikanin demokrasi diye bir derdi yok. Tek derdi petrol ve hürmüz bogazinin acik kalmasi.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S

Onca uçak ve filoyu oralara kadar götürmek ciddi bir maliyet de gerektiriyor. Normalde Trump göz dağı vermeyi ve havlayıp ısırmamayı seviyor ama bu sefer sırf göz dağı vermek için bunca zahmete ve maliyete girmez herhalde.
İran’a gerçekten saldırır mı siz ne düşünüyorsunuz?
Rusya İran ile birlikte Hürmüz’de deniz tatbikatı yaparak Trump’a “Ben de buradayım” mesajını da verdi.
Böyle bir durumda Trump NATO üyesi ve best friend’i olan Türkiye’yi de desteğe çağırabilir. İran’a saldırı büyük bir karmaşayı tetikleyebilir. Umarım böyle bir şey olmaz.

F54

benim 2 arkadaşım iran a gitti dron var diye sınırda yakalandılar tutuklama olmadı ama çok sıkıntılı bir sorgu süreci geçirdikten sonra iran sınırında türkiye sınırında geri dönüp dron u sakarya ya kargo yaptı ve sınırdan geçtiler ( eylül 2025)
iran içinde de günde birkaç defa durdurulup sorguya çekildiler oran ırak kuveyt arabistan a gittiler
dönüşte aynı yolu geçip geri geldiler sıkıntı yok

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
İran güzel bir yer.
Bu çiftin motosikletlerine baktınız mı?
Biri tiger biri transalp. Tiger dünyayı geziyorsa belki alınabilir. Ne dersiniz?
Çok iyi.
İranla, Afganistanla vs. filan işim olmaz aga. Aha geldim 48 yaşıma kendimi bildim bileli Ortadoğu kaynayan kazandı. Bu beyinsizlikle de bir yüz yıl daha kaynamaya devam edecektir. Oralara gidip poh yoluna ölmeye niyetim yok. Onun için o tarafa dötünü dönüp gidebildiğin kadar ters istikamete süreceksin mis gibi

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Ben Tiger motora üzüldüm, bunları hapse atsınlar zaten, iran nedir yani? Gezecek ülke mi kalmadı? gidin mısıra orada piramitleri inceleyin yada ne bileyim hindistan gidin sokak lezzetlerini tadın ama iranda ne var? Yobaz memleket. Kurana küfretti deyip ulu orta genç kızı döverek öldüren ahmaklar topluluğu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar