Ustam haklı mı ne yapmalıyım

Selamlar rs200 ağır bakımı yaptırdım ama antifrizi yenilememişler 2 yıldan uzun süre oldu antifrizi değişmeyeli ben fark ettikten sonra gidip sordum değiştirir misiniz diye ekleyelim dedi üstüne ben radyatördekini suzmesini istedim komple değişsin temizlensin istedim ağır bakım için para verdim şimdi çok gereksiz bir şeye takmışsınız falan dedi gereksiz birşey dedi bu üstüne eklene eklene zaten antifriz temiz oluyor diyor yani tahliye etmeye gerek yok diyor üstten dümdüz antifriz ekleyelim geçelim diyor ben biraz ısrar edince tamam müsait bir zamanda 5 saat bırak dedi motoru soğumasını bekleyip yapacakmış da hiç yapacakmış gibi gelmedi adam haklı mı

Motosikleti
D400
dostum ağır bakım diyorsun da hangi km'deki ağır bakım şunu bi söylesene.

antifriz rs200 de 30bin km'de değişiyor, kalan km hepsinde kontrol. usta doğal olarak ek birşey yapmamaya calısıyor.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Pulsar RS200 Türkçe kullanım kılavuzuna baktım hakikaten de 30.000km hariç diğerleri K(Kontrol) olarak işaretlenmiş.
Ama biri motoru 5 senede 30.000km'ye getirdi diyelim, 5 sene boyunca değişmemesi anormal olurdu. Soğutma sıvısı ortalama 3 senede bir yenilenmeli sonuçta.

Pulsar RS200'ün Bajaj sitesindeki İngilizce kılavuzuna baktım 30.000km veya 3 senede bir Coolant'ın değiştirilmesi gerektiği yazıyor.
Eğer 3 sene dolduysa değiştirmenizde fayda var.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Antifriz 2 senede bir, biraz ucuzları her sene değişir.

Bakım kapsamında değilse değiştirmemesi normal ama 2 senelik antifiriz değişimine gereksiz bir de üstüne eklene eklene temizlenir dediyse bir daha o ustanın kapısından bile geçme. İdeal olanı antifirizin her sene değiştirilmesidir. Youtube'dan bakarak kendin bile yaparsın değişimi, zor bir işlem değil zaten.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

antifriz rs200 de 30bin km'de değişiyor
O da saçmaymış. Belki adam 5-6 senede yapacak o km'yi.

Motosikleti
D400
Bakım kapsamında değilse değiştirmemesi normal ama 2 senelik antifiriz değişimine gereksiz bir de üstüne eklene eklene temizlenir dediyse bir daha o ustanın kapısından bile geçme. İdeal olanı antifirizin her sene değiştirilmesidir. Youtube'dan bakarak kendin bile yaparsın değişimi, zor bir işlem değil zaten.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

O da saçmaymış. Belki adam 5-6 senede yapacak o km'yi.

kitapcıkta yıl olarak yazmıyor ama 3 yıl sonra değiştirilsin demişti usta bana. 2 yılı geçmiş motor henüz gerekli değil ki 15bin km imiş agır bakımda bile değil.

yağ gibi, binmesen de zamanı gelince değiştirmek gerek

Antifiriz kitapçıkta aksi belirtilmediğinde 2 yılda bir yada km gelince değiştirilir. Üstten eklene eklene değişmez çünkü sistem sıvı kaçırmıyorsa üstten ekleyemezsin. Sistem sıvı kaçırıyorsa daha tehlikeli. Zor bir işlem değil. tam 2 sene dolunca değişecek diye de bir şey yok. 2 yıl 3 ay olmuş veya 1 yıl 9 ay olmuş uygun zamanda değiştirilmeli. Sonuçta her sıvı zamanı dolunca değiştirilir. Motor yağı , fren hidroliği, Debriyaj hidroliği, motor sıvısı varsa başka sıvılar onlar da zamanı gelince değişmelidir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Antifiriz kitapçıkta aksi belirtilmediğinde 2 yılda bir yada km gelince değiştirilir. Üstten eklene eklene değişmez çünkü sistem sıvı kaçırmıyorsa üstten ekleyemezsin. Sistem sıvı kaçırıyorsa daha tehlikeli. Zor bir işlem değil. tam 2 sene dolunca değişecek diye de bir şey yok. 2 yıl 3 ay olmuş veya 1 yıl 9 ay olmuş uygun zamanda değiştirilmeli. Sonuçta her sıvı zamanı dolunca değiştirilir. Motor yağı , fren hidroliği, Debriyaj hidroliği, motor sıvısı varsa başka sıvılar onlar da zamanı gelince değişmelidir.
Suzuki'nin kitapçığı Suzuki Super Long Life Blue için 4 yıl veya 48.000km diyor, diğer antifrizler için her 12.000km bakımı diye yazmışlar. Bu ikinci kısım bana garip geldi; yani yılda 3.000km'den az yapıyorsam diğer antifrizler için 4 yıldan daha uzun sürede değişim yapabilir miyim şimdi? :D

Benim motorunkini 18.000 bakımında halledeceğim; bu yaza denk gelir. Motor 3 yıllık.

Suzuki'nin kitapçığı Suzuki Super Long Life Blue için 4 yıl veya 48.000km diyor, diğer antifrizler için her 12.000km bakımı diye yazmışlar. Bu ikinci kısım bana garip geldi; yani yılda 3.000km'den az yapıyorsam diğer antifrizler için 4 yıldan daha uzun sürede değişim yapabilir miyim şimdi? :D

Benim motorunkini 18.000 bakımında halledeceğim; bu yaza denk gelir. Motor 3 yıllık.
Çok zor yerden sordunuz Sayın Cyan. Bence aldığınız diğer antifirizin kılavuzuna bakmanız lazım. Orada detaylı açıklama vardır. Yoksa da 2 senede bir değiştirin zaten kaç para ki?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Çok zor yerden sordunuz Sayın Cyan. Bence aldığınız diğer antifirizin kılavuzuna bakmanız lazım. Orada detaylı açıklama vardır. Yoksa da 2 senede bir değiştirin zaten kaç para ki?
Parasından ziyade vakti / işçiliği var, hava bırakmadan halledecek biri gerekir. (Belki çok basit iş bilmiyorum henüz...) Yazdığım gibi 18.000 bakımında 4 yıl dolmadan halletmiş olacağım. Gider orijinal Suzuki Super Long Life Blue alırım herhalde. İçinden o çıkacak büyük ihtimalle.

Benim kafamı karıştıran bir tip antifriz için süre sınırı konulup diğerleri için konmamış olması. (Suzuki Super Long Life Green de diğerleri sınıfına giriyor...)

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S

12.000km bana düşük geldi.
Japonlar renk atmayacak, çekmeyecek, diğer çamaşırları boyamayacak kıyafetlere de genel olarak "Renk atabilir", "Boyayabilir", "Çekebilir" gibi standart ifadeler kullanıyorlar. Yazmadığı zaman saçma salak sebeplerden dava açan tipler olduğu için Japonya'da. Bu da ona benzer ön-önleyici bir bakım olabilir.

Parasından ziyade vakti / işçiliği var, hava bırakmadan halledecek biri gerekir. (Belki çok basit iş bilmiyorum henüz...) Yazdığım gibi 18.000 bakımında 4 yıl dolmadan halletmiş olacağım. Gider orijinal Suzuki Super Long Life Blue alırım herhalde. İçinden o çıkacak büyük ihtimalle.

Benim kafamı karıştıran bir tip antifriz için süre sınırı konulup diğerleri için konmamış olması. (Suzuki Super Long Life Green de diğerleri sınıfına giriyor...)
Antifirizler farklı farklı. Mesela benim kullandığım silikat free antifirizler 5 yılda bir değişiyor. Castrol Radicool Sf antfiriz. Eğer silikat içeriyorsa bunlar genelde 2 yılda bir değişiyor. O sebeple kullandığınız antirifiz önemli.

Ağır bakım kavramını uydururken düşünmek lazımdı bunu. Ağır kime göre neye göre? Nesi ağır? Ne anlayacağız bundan? Neyi kapsayacak? Yağ ve yağ filtresi değişimi dışında motora öpücük verince ağır bakım sayıyorsak eyvahlar olsun.

Ustan haklı değil. Soğutma sıvısı üstten yenisi eklene eklene yenilenmez. Zaten niye sürekli üstten ekliyorsun ki shshshs normalde böyle bir şeye ihtiyaç olmaması lazım.

inorganik eski nesil bir antifriz ise 2 sene gerçekten iyi bir süre artık mutlaka değiştirmek gerekir. yeni nesil organik bazlı bir soğutma sıvısı ise biraz daha durabilir de aslında. organikler için 5 yıl deniyor, ama sanırım ben de 4. yılı pek geçirmezdim. RS660'ı satmasaydım mesela 2025 sonuna doğru değiştirirdim, kışa girerken zaten km'den biraz bağımsız yağ değiştiriyorum, onu da aradan çıkartırdım.

Antifiriz işi öyle büyütülecek aman aman bir şey değil.

Zaten kapalı bir sistem, eksiltme varsa bir yerlerden soğutma sıvısını kaçırıyor demektir.

Hem 15.000 de ne ağır bakımıymış anlamadım.

Bir daha ağır bakıma gideren o zaman değiştirirsin, şimdilik boş ver.

kitapcıkta yıl olarak yazmıyor ama 3 yıl sonra değiştirilsin demişti usta bana. 2 yılı geçmiş motor henüz gerekli değil ki 15bin km imiş agır bakımda bile değil.

yağ gibi, binmesen de zamanı gelince değiştirmek gerek
Bayi dedi ağır bakım diye bunlar bunlar yapılacak dedi ben de ne gerekiyorsa yap dedim geçtim ağır bakım bu dedi

antifiriz ölçülür özelliğini kaybetmişse 0 derece çıkar değiştirilir, hersene antifiriz hiç değiştirmedim ne arabada ne motorda ölçtürürüm öyle değiştiririm.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar