Hasar ve değer kaybı süreçlerinde köklü değişiklik: Paranızı peşin alacaksınız

Motosikleti
Yok
33 milyon araç sahibini ilgilendiren sistem sil baştan: Paranızı peşin alacaksınız

Trafik kazası sonrası yaşanan hasar ve değer kaybı süreçlerinde köklü bir değişiklik yapıldı.

1 Nisan'da hayata geçirilecek yeni uygulamayla, araç sahipleri paralarını peşin alacak. Aracılar, komisyoncular ve dolandırıcılık riski taşıyan yapılar ise sistem dışına çıkarılacak.

Yeni Sistem 1 Nisan 2026’da Başlıyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Sigorta Eksperleri Atama Yönetmeliği, trafik kazası sonrası işlemleri sadeleştiriyor.

Uygulama ilk etapta Ordu ve Bursa illerinde pilot bölge olarak devreye alınacak. Pilot sürecin ardından sistemin Türkiye geneline yayılması hedefleniyor.

trafik-kazasi-ovzu.jpg

Kaza Sonrası Prosedür Baştan Yazıldı

Yeni düzenlemeyle birlikte kazaya karışan araç sahipleri, araçlarını yetkili servis, anlaşmalı servis, özel kaporta ve boya servisi gibi noktalardan herhangi birine götürebilecek. Gerekli belgeler sisteme yüklendiğinde eksper otomatik olarak atanacak.

KOMİSYON VE ARACILAR SİSTEM DIŞI KALIYOR

Sistemde yapılan değişikliğe göre;

-Vekaletle işlem yapılması sona eriyor

-Komisyoncu ve “aracı” adı altında işlem yürüten kişi ve kurumlar sistem dışına çıkarılıyor

-Hasar ve değer kaybı başvurusu yalnızca araç sahibi tarafından yapılabiliyor

Bu sayede hem suistimallerin hem de mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Eksperi Vatandaş da Seçebilecek

Araçta oluşan hasarın tespiti sigorta eksperi tarafından yapılacak. Ancak yeni uygulamayla birlikte:

-Eksper talebini vatandaş veya sigorta şirketi oluşturabilecek

-Araç sahibi, talep ettiği şekilde otomatik eksper atanmasını isteyebilecek

Bu adım, sürecin daha şeffaf ve denetlenebilir olmasını sağlayacak.

deger-kaybi-bxxs.jpg

Değer Kaybı Anında Hesaplanacak, Para Peşin Ödenecek

En kritik değişikliklerden biri de değer kaybı ödemesi konusunda geliyor. Yeni sistemde:

-Değer kaybı tutarı eksper tarafından anında belirlenecek

-Hasar bedeliyle birlikte aynı anda ödeme yapılacak

-Aylar süren dava ve itiraz süreçleri büyük ölçüde ortadan kalkacak

-Araç sahipleri, kazadan sonra uzun süre beklemek zorunda kalmayacak.

Eksper Atama ve Takip Sistemi (EKSİST) Devrede

Düzenlemeyle birlikte Eksper Atama ve Takip Sistemi (EKSİST) resmen hayata geçiriliyor. Bu sisteme dahil olan eksperler:

-Otomatik olarak atanacak

-Hasar tespitlerini dijital ortamda yapacak

-Süreç SEDDK tarafından izlenebilecek

Bu sayede hem hız hem de denetim mekanizması güçlenecek.

car-accidents-01-7cxv.jpg

33 Milyon Araç Sahibini İlgilendiriyor

Türkiye genelinde yaklaşık 33 milyon araç sahibini kapsayan düzenleme, sigorta süreçlerinde bugüne kadar yapılan en kapsamlı değişikliklerden biri olarak görülüyor.

Uzmanlara göre yeni sistem;

-Vatandaşın parasını daha hızlı almasını

-Sigorta sektöründe şeffaflığın artmasını

-Dolandırıcılık ve fırsatçılığın önlenmesini

sağlayacak.

https://www.yenicaggazetesi.com/33-...aranizi-pesin-alacaksiniz-1001539h.htm?page=4

F54

Desene bir çok avukat ekmeğinden olacak.
son model mercedes e değil 1 yaşında olana binerler :ROFLMAO:

24 yıldır bu hükümetin vatandaş hayrına yaptık dediği her iş elbet birgün vatandaşı yolmaya dönüyor çok değil 3 5 seneye vatandaş eski sistemi mum'la arayacak şekilde tasarlanmış kararlar alınıyor
araç muayene
noter satış
dask
e devlet
çipli ehliyet
kış saati uygulaması
cep telefonu oparatör değiştirme
eyt
gaz bulduk petrol bulduk kaan yaptık iha siha togg
vs vs hiç saymıyorum bile fazla heveslenmeyin

son model mercedes e değil 1 yaşında olana binerler :ROFLMAO:

24 yıldır bu hükümetin vatandaş hayrına yaptık dediği her iş elbet birgün vatandaşı yolmaya dönüyor çok değil 3 5 seneye vatandaş eski sistemi mum'la arayacak şekilde tasarlanmış kararlar alınıyor
araç muayene
noter satış
dask
e devlet
çipli ehliyet
kış saati uygulaması
cep telefonu oparatör değiştirme
eyt
gaz bulduk petrol bulduk kaan yaptık iha siha togg
vs vs hiç saymıyorum bile fazla heveslenmeyin

Haklısın kötü yönetim bize vergi olarak geri geliyor.

Her gün vergilerin çeşidi ve oranı artıyor.

Not: Vergiye karşı değilim, miktarına ve harcandığı yere karşıyım.

Damadın tayyarelerini bu devlet kaça alıyor veya kaç liraya kiralıyor? Sorabilen veya bilen var mı? Neyse konuyu saptırmayalım öhöö öhöö.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Damadın tayyarelerini bu devlet kaça alıyor veya kaç liraya kiralıyor? Sorabilen veya bilen var mı?
Bizim devletin aldıklarını sayma. Onlar "damatlık görevinin" bedeli olsun.
Fakat damadın İHA(OHA) sattığı ülkelere devlet kesesinden yaptığımız karşılıksız hibeleri sorabilirim.
Küresel ısınma Silivri'yi de ısıtmıştır herhalde. 🥴
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Desene bir çok avukat ekmeğinden olacak.
Nasrettin Hoca'dan başkası bindiği dalı kesmez. Vardır elbet bir bildikleri. 😜
peapsva.jpg

Son düzenleme:
vatandaşa giren ne onu anlamadım çünkü bunun bizim yararımıza olmaması lazım. illa vardır bişiyi
Aynı düşüncedeyim😂 yani tabii sistemler sıkıntılar çözülecek şekilde yenileniyor ama genellikle bundan faydalanacak kesim düşünülerek yapılıyordur.

Dünya genelinde politikacılar bize bunu öğretti maalesef. Dahil olmadığımız bir kulüp var.

Motosikleti
D400
Aynı düşüncedeyim😂 yani tabii sistemler sıkıntılar çözülecek şekilde yenileniyor ama genellikle bundan faydalanacak kesim düşünülerek yapılıyordur.

Dünya genelinde politikacılar bize bunu öğretti maalesef. Dahil olmadığımız bir kulüp var.

öğreniriz yakında.

mesela noterde de dolandırıcılıgın onune gecme için güvenli ödeme dediler, ondan da komisyon aldılar.
sonra binde 2 haraç alcaz dediler.

bunda da bişi vardır imkansız olmaması

Nasrettin Hoca'dan başkası bindiği dalı kesmez. Vardır elbet bir bildikleri. 😜
peapsva.jpg

Ya Osman emmi milletvekillerine bir şey soran var mı?

Adamlar şu an itibariyle 450.000 tl maaş, artı emekli iseler de 177.658 tl emekli maaşı, artı iki yakınını işe alma, beleş telefon, Çakarlı araba, bir sürü sağlık bilmem neyden yararlanıyorlar.

Şimdi bu adam zaten dereyi geçmiş sence geride kalanı düşünür mü? Düşünse bile önüne gelen kağıdı imzala deseler, ne bu kağıt bir okuyayım da öyle imzalayayım der mi? bırak imzalamam demeyi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
öğreniriz yakında.

mesela noterde de dolandırıcılıgın onune gecme için güvenli ödeme dediler, ondan da komisyon aldılar.
sonra binde 2 haraç alcaz dediler.

bunda da bişi vardır imkansız olmaması
Güvenli ödeme bedeli 200₺ bir şey yahu. Bence buna laf etmeyelim - hem alıcı hem de satıcıyı koruyan bir sistem için çok makul bir ücret. (Diğer konuda ben de katılıyorum, onda ayıp etmişler...)

Motosikleti
D400
Güvenli ödeme bedeli 200₺ bir şey yahu. Bence buna laf etmeyelim - hem alıcı hem de satıcıyı koruyan bir sistem için çok makul bir ücret. (Diğer konuda ben de katılıyorum, onda ayıp etmişler...)

devlet kendi sistemindeki bozuklugu düzeltip bi de bunu düzelttiği için ücret alıyor
burada olay tutar değil =)

Motosikleti
devlet kendi sistemindeki bozuklugu düzeltip bi de bunu düzelttiği için ücret alıyor
burada olay tutar değil =)
Yahu bu güvenli ödeme sistemi denen fikri ürünün siparişinden alıcının OK vermesine kadar olan sürede finansman geliri kazanmak için GittiGidiyor çıkardı sonra da bu fikri (kendileriyle birlikte) eBay'e sattılar. (İş zekâsı böyle olur, kim akıl ettiyse helâl olsun, bravo...)

Nakitten tiksinen biri olarak bu sistemi destekliyorum; hem araç hem de mülk alımında iki tarafı da koruyor. Ayrıca amatör tacirleri kontrol ve denetim altında tutmak için iyi bir yöntem. (Tacirleri de pek sevdiğim söylenemez, hele ki amatör tacirlerden nakitten tiksindiğimden daha da fazla tiksiniyorum...)

Evet ama zorlama olmaması gerekirdi. Garip bir şey zorlamaları.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Güvenli ödeme bedeli 200₺ bir şey yahu. Bence buna laf etmeyelim - hem alıcı hem de satıcıyı koruyan bir sistem için çok makul bir ücret.
Alıcı ve satıcıyı normalde devletin ücretsiz koruması gerekmiyor muydu?
İlla haraç vereceksem ben dövlet yerine mafyacı ağbileri tercih ederim. Daha sonuç odaklı çalışıyorlar.

Son düzenleme:
Motosikleti
Alıcı ve satıcıyı normalde devletin ücretsiz koruması gerekmiyor muydu?
İlla haraç vereceksem ben dövlet yerine mafyacı ağbileri tercih ederim. Daha sonuç odaklı çalışırlar.
Tabi eskisi gibi şikâyetçi olma ve mahkeme açma yolları açık gene. Devlet orada adalet sistemi ile bizi koruyor. Ama o sisteme hiç başvurmak zorunda kalmamak en iyisi değil mi? Yemişim 5 sene sonra gelecek adaleti (o da gelirse...); işi baştan sağlama almak için 200₺ vermek bence çok makul.

Motosikleti
Hiç de makul değil. Devlet o işi sağlama alsın diye bir şişe rakı, bir paket cigara alırken zaten veriyoruz o parayı.
Yok abi anlaşamadık seninle. O hizmeti Takasbank veriyor. Takasbank A.Ş. bir devlet kurumu değil, çalışanları da 4C kapsamında değil bildiğim kadarıyla... Bugün bankadan yüksek tutarlı EFT yapınca da o parayı (209₺) ödüyorsun yani, yani senden alınan EFT hizmet bedeli. Devlet vatandaşı koruma ödevini o sistemin kullanılmasını zorunlu kılarak, yani regülasyonla yapmış oluyor. 40 yılda bir motosiklet alıp / satarken vereceğimiz 200₺ için bence nefes harcamayalım hiç. (Diğer vergiye karşıyım %100 haraç olduğunu teslim ediyorum.)

Cuma bir, dün iki devlete tapu döner sermaye ücreti olarak 13.400₺ verdim - o canımı feci sıktı. (Bir de %4 harç var alış+satışta!!!) %4 harç veriyorsam devlet tapu dairesinin döner sermayesine neden oradan pay ayırmıyor da benden ek (ve hiç de az olmayan) bir ücret tahsil ediyor onu tartışalım mesela. 200₺ ne ya?

Son düzenleme:
Yok abi anlaşamadık seninle. O hizmeti Takasbank veriyor. Takasbank A.Ş. bir devlet kurumu değil, çalışanları da 4C kapsamında değil bildiğim kadarıyla... Bugün bankadan yüksek tutarlı EFT yapınca da o parayı (209₺) ödüyorsun yani, yani senden alınan EFT hizmet bedeli. Devlet vatandaşı koruma ödevini o sistemin kullanılmasını zorunlu kılarak, yani regülasyonla yapmış oluyor. 40 yılda bir motosiklet alıp / satarken vereceğimiz 200₺ için bence nefes harcamayalım hiç. (Diğer vergiye karşıyım %100 haraç olduğunu teslim ediyorum.)

Cuma bir, dün iki devlete tapu döner sermaye ücreti olarak 13.400₺ verdim - o canımı feci sıktı. (Bir de %4 harç var alış+satışta!!!) %4 harç veriyorsam devlet tapu dairesinin döner sermayesine neden oradan para vermiyor da benden ek bir ve hiç de az olmayan bir ücret tahsil ediyor onu tartışalım mesela. 200₺ ne ya?
Yani özel şirkette hizmet almayı zorunlu kılıyor. Hem tekel ediyor şirketi bu hizmette hem vatandaşa maddi sorumluluk yüklüyor. Noter zaten başlıca mesele😂
Hani diyorsun ya abi o tapu harcını tartışalım, onu reddetmek için bunu reddetmek lazım. Telefona verilen ÖTV'yi de reddetmek lazım. Devletin bize yüklediği her türlü haracı reddetmek şart diye düşünüyorum.

Tek tek her hizmete ayrı vergi. Her aldığımızda ayrı ek bir vergi. Yeter srtık

Motosikleti
Yani özel şirkette hizmet almayı zorunlu kılıyor. Hem tekel ediyor şirketi bu hizmette hem vatandaşa maddi sorumluluk yüklüyor. Noter zaten başlıca mesele😂
Hani diyorsun ya abi o tapu harcını tartışalım, onu reddetmek için bunu reddetmek lazım. Telefona verilen ÖTV'yi de reddetmek lazım. Devletin bize yüklediği her türlü haracı reddetmek şart diye düşünüyorum.

Tek tek her hizmete ayrı vergi. Her aldığımızda ayrı ek bir vergi. Yeter srtık
Yani ben zaten küllüm reddedeceğim de amaaan diyorum artık benden geçti. Şöyle ifade edeyim: 🏴

Ayrıca Takasbank olmasa ben görürdüm sizleri elinizdeki 200₺'ler ile nasıl araba ev alıyorsunuz? :) Geçenlerde banka kabul etmediği için döviz bürosunda bozdurduğum eski USD banknotların karşılığı cücük 250.000₺ nakit taşımam gerekti, valla alışveriş poşeti kadar çantaya zor sığdı, bir de alması ve yatırması için dünya vakit kaybettim. Yani abartmayalım. Hayat siyah ile beyaz değil; grinin tonlarından oluşur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar