ATV ve emniyet kemeri

Motosikleti
Yok
Geçen gün motor-mekanik ustamla konuşuyoruz, dedim ki;

"Ayhan usta, motoru ve ATV'yi satalı yaklaşık iki sene oldu, bu iki senede işten eve, evden işe, başka bir şey yapmadım, bayağı bir bunaldım. Hafif hafif kaşıntılar da başladı, 1000'lik bir CFmoto ATV'ye niyetleniyorum, alıp da onunla güzel havalarda biraz biraz asfaltta gezme, kafa boşaltma niyetim var. Ama trafik de manyaklarla dolu bilindiği üzere, aslında ATV ile gezinmek hiç de akıl kârı değil, onu da biliyorum da, işte hafif tertip kaşıntılar başladı. (inşallah geçer diye dua etmeliyim aslında.)

Acaba bir ATV satın alırsam, buna ilk etapta bir 'emniyet kemeri' mekanizması uydurabilir miyiz? (Bunu yaparsak, sonra diğer güvenlik önlemleri/ekipmanları hususunda tartışırız, istişare ederiz... gibi)"

Ayhan usta, "olmaz" dedi, "ATV'yi devirdiğin zaman kendini üzerinden atabilmen lâzımdır, bu yüzden bunlara emniyet kemeri konulmaz, aksi halde üretici firmalar standard olarak koyarlardı zaten emniyet kemerini" şeklinde görüş bildirdi.

İçimden dedim, "Ben kolay kolay devirmem elbette bu makineyi, bugüne kadar da zaten hiç devirmedim de, trafik canavarlarından birinin bana çarparak ATV'yi devirmesi elbette muhtemel olan bir şey."

--------------------------------

Sizin görüşleriniz nedir ATV ve emniyet kemeri hususunda?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Ustanin dedigi bana da mantikli geldi. Bu konulara hic ilgim yok ama Instagram'da arazide devrilen ATV videolari ara sira karsima cikiyordu (ciddi kazalar degil, surucuye bir sey olmuyordu). Belki de tekerler arasi (hem aks hem de yanal) kisa mesafe ve suspansiyonlarinin yapisi onlari devrilmeye yakin kiliyordur.

UTV diye de araclar var. Onlarda emniyet kemeri var mi bilmem ama belki sizin icin daha uygun olabilir. Tabi gidon yerine direksiyonlari var ama belki hissiyati benzerdir.

fae3bfdb078cc6c9.jpeg

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
yav ne atvsi araba desen araba kadar konforlu güvenli değil motosiklet desen motosikletin avantajlarına sahip değil arazi desen motosiklet çok daha kabiliyetli gereksiz akraba evliliği bi alet

Motosikleti
Yok
yav ne atvsi araba desen araba kadar konforlu güvenli değil motosiklet desen motosikletin avantajlarına sahip değil arazi desen motosiklet çok daha kabiliyetli gereksiz akraba evliliği bi alet
Zevkler ve renkler tartışılmaz... :)

Gerçi ATV (ya da bildiğimiz tarla traktörleri de dahil) devrildikten sonra emniyet kemeri olmasa da sonuç faciayla bitiyor genelde, o da var;

------------------------------------------------------

Antalya’da ATV takla attı! 2 kişi hayatını kaybetti
06.05.2025 - 15:30 | Son Güncellenme: 06.05.2025 - 15:30

"Antalya’nın Manavgat ilçesinde takla atan ATV'nin sürücüsü Yaman Akıncı (36) ve yanındaki Lütfullah Gökdere (29), hayatını kaybetti. Kazaya ilişkin inceleme başlatıldı."

https://www.milliyet.com.tr/gundem/antalyada-atv-takla-atti-2-kisi-hayatini-kaybetti-7365654

681a00ab0a76949bbc03c1dd.jpg

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Zevkler ve renkler tartışılmaz... :)

Gerçi ATV (ya da bildiğimiz tarla traktörleri de dahil) devrildikten sonra emniyet kemeri olmasa da sonuç faciayla bitiyor genelde, o da var;

------------------------------------------------------

Antalya’da ATV takla attı! 2 kişi hayatını kaybetti
06.05.2025 - 15:30 | Son Güncellenme: 06.05.2025 - 15:30

"Antalya’nın Manavgat ilçesinde takla atan ATV'nin sürücüsü Yaman Akıncı (36) ve yanındaki Lütfullah Gökdere (29), hayatını kaybetti. Kazaya ilişkin inceleme başlatıldı."

https://www.milliyet.com.tr/gundem/antalyada-atv-takla-atti-2-kisi-hayatini-kaybetti-7365654

681a00ab0a76949bbc03c1dd.jpg
Kemer olsada ölürsün...Olmasada..
Aradaki fark kemerle tost olursun.. Kemersiz en fazla biryerlere fırlar başını falan çarparsın..

Sonuçta çok tehlikeli alet..
Arazi dışında yolda kullanmak çok riskli ve tehlikeli..

Motosikleti
Yok
Bana göre de motosikletten bir iki tık daha güvenli geliyor:

Motosiklete göre biraz daha fazla kaportan var,

İki değil, dört tekerin var, araç durduğu yerde durabilir - yana yatmaz,

Trafikte çok daha görünür durumdasın,

(İstesen bile) aralara girme-filtreleme yapamazsın,

Yasal olarak (yanlış hatırlamadıysam) hızı 61km/s ile sınırlandırılmıştır. (İstersen limitör iptali yapıyorlar servisler ama bunu yaptırmak da pek akıl kârı bir iş değildir haliyle)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bana göre de motosikletten bir iki tık daha güvenli geliyor:

Motosiklete göre biraz daha fazla kaportan var,

İki değil, dört tekerin var, araç durduğu yerde durabilir - yana yatmaz,

Trafikte çok daha görünür durumdasın,

(İstesen bile) aralara girme-filtreleme yapamazsın,

Yasal olarak (yanlış hatırlamadıysam) hızı 61km/s ile sınırlandırılmıştır. (İstersen limitör iptali yapıyorlar servisler ama bunu yaptırmak da pek akıl kârı bir iş değildir haliyle)
Daha güvensiz, keskin viraj dönmeye çalışınca direkt üzerinden fırlatma eğiliminde oluyor. Yatan bir araç daha güvenli...

Motosikleti
Yok
Virajlar evet, en büyük tehlike ATV'lerde, ama onun da bir usulü var:

En başta hızımızı düşürebildiğimiz kadar düşüreceğiz - virajların bu araçlar için en tehlikeli şey olduğunu bilerek.

İkincisi sola doğru mu dönüyoruz, üst gövdemizi (belden yukarısı ve kafamızı) 45 derece olacak şekilde alabildiğimiz kadar sol-öne alıyoruz.

Bununla kombine şekilde ters ayağımızı (yani bu durumda sağ ayağımızı) çok kuvvetli bir şekilde bulunduğu yere bastırıyoruz ve tatlı tatlı virajımızı alıyoruz.

Galiba daha önce satın alıp 1,5 sene kadar kullandığım 625'lik CFmoto ATV'nin kullanım kılavuzunda yazıyordu bu bilgiler.

Aynen tatbik ettim bunları ve bu 1,5 sene zarfında en ufak bir sıkıntı yaşamadım viraj dönerken.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660

En başta hızımızı düşürebildiğimiz kadar düşüreceğiz - virajların bu araçlar için en tehlikeli şey olduğunu bilerek.

İkincisi sola doğru mu dönüyoruz, üst gövdemizi (belden yukarısı ve kafamızı) 45 derece olacak şekilde alabildiğimiz kadar sol-öne alıyoruz.

Bununla kombine şekilde ters ayağımızı (yani bu durumda sağ ayağımızı) çok kuvvetli bir şekilde bulunduğu yere bastırıyoruz ve tatlı tatlı virajımızı alıyoruz.

Galiba daha önce satın alıp 1,5 sene kadar kullandığım 625'lik CFmoto ATV'nin kullanım kılavuzunda yazıyordu bu bilgiler.

Aynen tatbik ettim bunları ve bu 1,5 sene zarfında en ufak bir sıkıntı yaşamadım viraj dönerken.
Hızı olabildiğince düşürmek zorunda kalmak trafikte sorun yaşatmıyor mu? Motosiklette arabadan farklı bir hızda olmak gerekmiyor ama atv'de böyle bir şey gerekiyorsa tamponunuza taciz edercesine yapışmış bir araba tehlike yaratmaz mı?

Motosikleti
Yok
Hızı olabildiğince düşürmek zorunda kalmak trafikte sorun yaşatmıyor mu? Motosiklette arabadan farklı bir hızda olmak gerekmiyor ama atv'de böyle bir şey gerekiyorsa tamponunuza taciz edercesine yapışmış bir araba tehlike yaratmaz mı?
O zihniyetteki bir magandaya denk geldikten sonra zaten sürat ya da kullandığın araç fark etmiyor ki bana göre, tehlike hemencecik doğuveriyor.

Defalarca denk gelmişimdir, otomobille üç şeritli yolun en sağ şeridinde uygun bir hızla ilerliyorum, maganda gene kıçıma kadar yapışıyor ve sellektör atmaya başlıyor. Ben de dörtlüleri yakıyorum (zaten en sağ şeritteyim, n'apayım uçayım mı? gibisinden), sinirli şekilde sollayıp geçiyor (en başta yapması gereken gibi).

Henüz denk gelmedim ama, dörtlüleri yakmama rağmen aynı şeye devam eden biri olursa, otomobili yolun ortasında durdurmayı plânlıyorum.

Yani ben de bir insanım sonuçta, peygamber değilim.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
60 km üstü zaten çok tehlikeli..
Ön düzen bakımından ani dalmalara çok mazur kalırsın.. Taralı asfaltta bayağı efor sarfettirir..

Motor gibi ellerimi bırakayım, tek elimi bırakayım diyemezsin..

Hiç güven vermedi bana şehir içinde...

Amam başka araçlar çarptığında haklı olabilirsin.. En azından çarpmanın şiddetini azaltır kaporta ama , sen o kaportanın üstünde duramazsın..

Köylük, denizkenarı sahili olan kasabalarda ok... Ama istanbul , ankara, izmir şehir içi trafiği hiç çekilmez :)

Motosikleti
Yok
60 km üstü zaten çok tehlikeli..
Ön düzen bakımından ani dalmalara çok mazur kalırsın.. Taralı asfaltta bayağı efor sarfettirir..

Motor gibi ellerimi bırakayım, tek elimi bırakayım diyemezsin..

Hiç güven vermedi bana şehir içinde...
Ama zevkli iş ATV kullanmak da sizce de öyle değil mi? :)

Motosikletten biraz daha az, otomobilden biraz daha fazla, ikisinin ortası değişik bir zevk bu da.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Benim kişisel görüşüm bu Atv denilen aletlerin şehir trafiğinde ve şehirlerarası trafikte kullanılmaması yönünde. Arazi koşulları için üretilmiş, mevzuatta traktör diye geçiyor. Emniyet kemeri yok, sürücü, yolcu ve yayalar için doğru düzgün güvenlik donanımı yok, lastikler desen arazi için tasarlanmış belli ama markası çan çin çon kalitesi tırt. Böyle güvensiz bir araç ile trafikte dolaşmak akıl kârı değil. Ayrıca sesleri de çok rahatsız edici ve abartılı.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ama zevkli iş ATV kullanmak da sizce de öyle değil mi? :)

Motosikletten biraz daha az, otomobilden biraz daha fazla, ikisinin ortası değişik bir zevk bu da.
Dediğim gibi, köylük kasabalık yerde çok keyifli.. Taştan kaldırımdan atlıyorsun yol falan aramıyorsun... ;)

Ben şimdiki oturduğum eve taşındığımda etrafımız araziydi... Ev yol falan yoktu...
250 lik atv almıştım.. Special olanından..Plaka falan çıkarılamayan..
Üç beş kere aynı çizgilerden gezerek kendime parkur bile yapmıştım... 2 tane uçma rampam bile vardı...

Ama etrafta evler artınca boş alan bile kalmadı ben de köyden bir kadına satmıştım... O da köyden kısık sanayi sitesine işe gidip geliyordu..

Ormanda dağda taşta çok keyifli..

Motosikleti
Ns200 15"

Bu araçlarla seyahat pek edilebilir gibi durmuyor, mesela Uludağ yolunda motosiklet ile rahatlıkla 60-70 km/h ile viraj alabilirken atv ile bunu yapabilirmiyiz bilmiyorum.

Motosikleti
Yok
Bu araçlarla seyahat pek edilebilir gibi durmuyor, mesela Uludağ yolunda motosiklet ile rahatlıkla 60-70 km/h ile viraj alabilirken atv ile bunu yapabilirmiyiz bilmiyorum.
Yok, asla böyle bir şey denenmemeli Eren. Yani motosiklet veya otomobil gibi stabil viraj asla alınamaz bu aletlerde. Aletin kapasitesini bilip, sınırları aşmadan kullanılırsa üzmez sahibini bu meretler.

Eski 625'lik ATV'mi satın aldığım ilk günü hatırlıyorum -yukarıda tavsiye edilen viraj alma ipuçlarını yazdım- ilk aldığım gün tabii kullanım kılavuzunu henüz okuyamadığım için bunu bilmiyordum. Aldığım bayii de bu çok önemli hususu bana söylemedi/unuttu...

Ben de haliyle motosiklet gibi dönmeye kalktığımda önüme ilk gelen virajı - az kalsın uçuyordum aletin üstünden. İlk ve tek tehlikem o oldu ATV serüvenimde. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar