2 hafta sonra konuyu güncellemiş olayım.
2 haftadır şehirdışındaydım.
Yolum Çanakkaleye de düştü.
@Psyduck forumdaşımızla tanıştım.
Onu Çanakkalededen arkadaşım Bülentle de tanıştırdım ve de birlikte Çanakkale TROIA Yamaha Bayii'ne gittik.
Hem satış ve hem de servisten birkaç arkadaşla da tanıştık.
İşlerine hakim oldukları izlenimi verdi hepsi.
Sonra bayiideki birkaç motora bakarken Yamahaların bu korna-sinyal tuşlarının yeriyle gereksiz yere oynama olayında Honda ile yarıştığını, bazı modellerinde bir dönem, bazı modellerinde ise hala bu hatada ısrarcı olduğunu gördüm.
Bu işin deneme yanılma ile olmayacağını, sol kütükteki tuşların sinyal ortada, korna da altta olacak şekilde yıllardır alıştığımız yerinde konumlandırılması gerektiğini anladıklarını veya bir gün anlayacaklarını umuyorum.
Öncelikle tüm MT125 - MT25 - R125 - R25 - R3 modellerindeki sinyal korna yerleşimi çok ama çok mantıksız.
XSR700 motora sahip
@Psyduck forumdaşımız da kendi motorunun üstteki fotoya benzer sinyal-korna tuşlarıyla ilgili tecrübesinden bahseder belki.
2016 yılında piyasaya çıkan ilk nesil Tracer 700 modelinde de üstteki kullanışsız korna tuşu kullanılmış.
2020 yılında makyajlanan ve Tracer 7 ismini alan modelde de aynı tuş takımı kullanılmış:
Ve nihayet bu hatasını anlayan Yamaha 2023 yılındaki makyaj operasyonunda hatasını farketmiş ve yüzyıllardır (

) kullandığı tuş yerleşimine dönüş yapmış Tracer 7'de.
Yani Yamaha güncel motosikletlerinin 300 cc'ye kadar olanlarında bizlere bence kullanışsız bir sinyal-korna yerleşimi sunarken Cp2 bloklu Tracer ve Mt07 modellerinde 7 yıl boyunca kullanışsız tuşları kullandıktan sonra doğru yolu bulup güzel tuşlarını kullanmaya başlamış tekrardan.
Diğer yandan ülkemizde de çok satılan Nmax ve Xmax skuter modellerinde böyle atraksiyonlara girmeden baştan beri standart yani olması gereken sinyal-korna tuş dizilimli sol kütük kullanmış.
Alttaki 2025 model Nmax sinyal-korna tuşları:
Bu da 2024 model Tech max 300 sinyal-korna tuşları:
İlk sayfada da paylaştığım XSR 700 tuş takımı sıkıntılı versiyonken:
XSR 900 modelindeki sinyal-korna tuşları çizgisini hiç bozmamış.
Sonuç: Benim gibi birkaç tane motorunuz varsa ve bir gün birini, bir gün diğerini kullanıyorsanız, bu sinyal-korna tuşlarının yerinin değiştirilmesi işinden cidden muzdarip oluyorsunuz.
Ya da 1 adet motosikletiniz varsa ve yıllardır alıştığınız bir düzenden sonra yeni motorunuza geçtiğinizde acemilik çekiyorsunuz.
Sinyal ve korna tuşlarının yerini değiştirmenin firmalara HİÇBİR ŞEY kazandırmadığını düşünmüyorum.
Diyelim ki birisi Nmax ve diğeri de Mt25 olarak 2 farklı motosikletiniz var.
Sinyal-korna tuşlarının yerleşimi farklı olan bu 2 motosikletinize değişimli olarak bindiğinizde neden acemilik çekesiniz ki?
Çünkü üst yönetimden birileri böyle bir değişikliğin iyi olacağına karar vermiş herhalde.
Ama sadece vitesli motorlarda...
Mantıksızlığın dik âlâsı.
Efsanevi Top Gear programında Peugeot firmasıyla ilgili bir bölüm vardı.
Yıllar içinde bu firmanın ürettiği ürünlerde-araçlarda kökten değişikliklere gidildiğini çok keyifli bir şekilde ti'ye alıyordu.
Şu video:
Peugeot firmasının tarihçesinden de bahsettikleri tüm kısmı izlemek isteyenler alttaki videoyu 42. dakikadan itibaren izleyebilirler.
Cidden hem çok bilgilendirici ve çok da keyifli bir bölüm.
https://www.bilibili.tv/en/video/4794922743109632
Bu tuş takımı değişikliğinin üstteki tarzda bir ortamda alındığını düşünmekten başka bir seçenek kalmıyor geriye:
Çok küçük bir yüzde dışında bu değişikliğin motosiklet kullanıcılarını mutlu ettiğini de düşünmüyorum.
Olur da bu yazdıklarımı okuyan Honda ya da Yamaha markalarından yetkili birileri çıkarsa lütfen bu yazdıklarımı üstlerinize iletiniz.
Motosikletlerdeki sinyal ve korna tuşlarının yeri tıpkı arabalardaki sinyal ve silecek kollarının yeri gibi on yıllardan beridir aynı yerdedir.
Bu tuşların yerini değiştirmek masa başında alınıp ertesi gün uygulamaya sokulan ve bizlere dayatılan bir karar olmamalı-olamaz.
Lütfen yaptığınız hatada daha fazla ısrar etmeyin ve de özünüze dönün.
Benim gibi düşünen çok sayıda kullanıcı olduğunu bilin.
Ve bu gibi detayların benim için alım kararımı etkileyecek derecede "deal breaker" olduğunu da.
Ve tabii ki belki elinizde milyonlarca adet üretilmiş stoklarınız da vardır.
En azından onları eritince yapın bu işi.
Çocuk oyuncağı değil bu.
Hayırlı işler.
Oooh be.
İçimi döktüm.