Altın/ gümüş/ bakır /alimenyom

Bir başka Türk devi, Vestel; bir senede bırak artmayı, değeri -%48 azalmış - alıp tutanın kaybını siz düşünün.
İyi ya işte . Şu an alma zamanı. Tr deki şirketlerin ( oturmuş, düzgün yönetilen) yıllar içinde ortalama bir f/k oranları vardır. Bu oranın altında ise alırsın üstünde satarsın. Bunu USd cinsinden bakarak yapmak lazım TL ile değil. :sneaky:

Motosikleti
Arora kasırga
Hisseleri temettüye göre seçmek gerekir normalde; spekülatif kazanç işin kreması, hisse alımında esas amaç kâra ortak olmaktır. Yani kavramsal olarak öyle ama pratikte kimse ona bakmıyor. :)
Bakamıyor, bakınca da yillarca tek kağıtta çakılıp kalıyor. Örnekleri çok.
Finansalı güçlü,nakit akışı sağlam,pd/0.50-0.80 arasında gezinen banko kağıt diyorsun ama bunu gören binlerce kişi olunca takas dağınıksa tahtacı herkesi zengin etmek istemiyor. Buna benzer birçok faktör var ama en önemlisi caydırıcı cezalar olmaması.
Taraf tutan bir yönetim. 3 kez üst üste bedelli onaylayan sistem. Vb. Vb.
Sen sağlam oynayayım derken spekler hamuduyla götürünce de moral falan kalmıyor. Bı müddet sonra çakal olmak zorunda kalıyorsun.
Tabi bu evreden sonra temettü emekliliği denen kavram sadece yüzünde bı tebessüm oluşturuyor o kadar. ☺️

Motosikleti
Yok
İyi ya işte . Şu an alma zamanı. Tr deki şirketlerin ( oturmuş, düzgün yönetilen) yıllar içinde ortalama bir f/k oranları vardır. Bu oranın altında ise alırsın üstünde satarsın. Bunu USd cinsinden bakarak yapmak lazım TL ile değil. :sneaky:
Yok hocam, o kadar bir cesaret yok bende yatırım/birikim konusunda. :)

Yani bir senede değeri yarıya düşmüş bir şirkete asla uzun vade düşünerek yatırım yapamam, belki dediğiniz gibi Vestel, 3 sene sonra %750 artacak ama bende onu göğüsleyebilecek bir mantalite yok.

Ha benim için n'olur, bir ara gözüme çarpar, Vestel hisse yükselişe geçmiştir bir müddet için, o an uygun görürsem ufak ufak günlük alırım, biriktirmeye başlarım (çok az bir şekilde); kendimce yeterli bir kâr görürsem de hemen sıfırlarım.

Zarara mı gidiverdi bir anda (üst üste taban yaptı dedikleri olay); yine hemen elden çıkarırım, genel hesabımın zarar hanesine eklerim, başka finansal ürünlerden ufak ufak kazanmaya çalışmaya devam ederim.

Motosikleti
Arora kasırga
Uzmanların görüşü genelde "al-tut" yönünde, "al-sat hastalıktır" diyenler de var.

Ben bu dönem için tam tersini uyguluyorum. Bol çeşitli ufak ufak periyodik alımlar yapıyorum, enflasyonun biraz üzerinde kâr gördüğümde de hemen sıfırlıyorum: İster döviz, ister metal, ister fon, ister hisse vb.

Yani neyi al-tut yapacaksın bu devirde? Koskoca dünya devi Coca-Cola'ya bakıyorsun, bir yılda %26 artmış - gerçek enflasyona göre büyük kayıptasın bu hisseyi al-tut yaptıysan.

Aynı şekilde Türkiye'nin devi, Koç Holding, %22 küsur artmış, gene zarardasın al-tut yaptıysan.

Bir başka Türk devi, Vestel; bir senede bırak artmayı, değeri -%48 azalmış - alıp tutanın kaybını siz düşünün.

Bir başkası, Arçelik, bir seneyi -%10 zararla kapatmış.

Amatör bir yatırımcı olarak benim mantığıma göre de, Coca Cola, Arçelik, Vestel, Koç Holding vb. şirketlerin durumu bu haldeyse, o vakit bu ülkede şu an itibariyle hiç bir şeye uzun vadeli bakılamaz.

Al, biraz kâr görünce hemen sat/sıfırla, sonra diğer şeylerden al, döngüyü tekrarla. Böyle mutluyum şu dönem itibariyle.

Not: Şahsi görüşlerimdir, yatırım tavsiyesi asla değildir.
Kesinlikle katılıyorum.
Hele perukludan özellikle uzak durmak lazım.
Tüm şirketleri 40 yılda bı primlenir,ona da denk gelirsen ekmek yedirir.

Bizde eşitsizlik var, en basiti insider trading cezası yok. Herkes malı boşaltır,en son kap düşer. Kucağında kalır senin kağıtlar.

Yabancı kurumlara çok fazla imtiyaz tanınıyor.
Bunları gözümüze soka soka yapıyorlar hem de. Sinir bozucu bir durum maalesef.

Yok hocam, o kadar bir cesaret yok bende yatırım/birikim konusunda. :)

Yani bir senede değeri yarıya düşmüş bir şirkete asla uzun vade düşünerek yatırım yapamam, belki dediğiniz gibi Vestel, 3 sene sonra %750 artacak ama bende onu göğüsleyebilecek bir mantalite yok.
O sebeple yatırımı önce kendine yapıp bu konudaki bilgini, düşüncelerini sabrını geliştirip duygularını kontrol etmeyi öğrenmelisin.
Parayı kazanmak önemli ama onu büyütmek ve doğru şekilde değerlendirmek daha önemli. Sayısal veya milli piyango kazanan( hatta defalarca) pek çok kişi var. Yokluk içinde sürünüyorlar ( Gerçi ülkenin çoğu yokluk içinde sürünüyor) . Sebebi de " alışmadık g.tde don durmazmış hikayesi.
Önce G.tümüzü dona alıştırmak lazım. Bir gün don alırsak düşmesin.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Yatırım tavsiyesidir.
Leyla.jpg

Motosikleti
Kymco Xciting VS 400
Son 10 günde Etherium aşırı düştü. Zararım şu an için %24 seviyesinde. O da düştükçe almaktan ortamayı aşağı çektiğimden. Var mı fikri olan :)

düşen bıçak tutulmaz diyorum;)
bence almayı bırakın düşüş bittiğinde alıma geçin

Düşün durması için birilerinin alışa geçmesi lazım, az, çok demeden. Bence alsın düşüşün durmasına bir nebzede olsa katkısı olur, milyonda bir de olsa.

Karıncanın ateşe su taşıması kısasında ki gibi en azından dost olduğu belli olsun.

Bence bu sanal paralar modern çağımızın ponzileri. :ROFLMAO:

F54

Düşün durması için birilerinin alışa geçmesi lazım, az, çok demeden. Bence alsın düşüşün durmasına bir nebzede olsa katkısı olur, milyonda bir de olsa.

Karıncanın ateşe su taşıması kısasında ki gibi en azından dost olduğu belli olsun.

Bence bu sanal paralar modern çağımızın ponzileri. :ROFLMAO:
abi bu piyasa öyle karıncanın su taşımasıyla yükselecek bir piyasa değil ki eth bu piayasanın en çok işlem yapan ağı
onu bu durumdan kurtarmak için birkaç milyar usd bile yetmeye bilir diyim sana gerisini ne sen sor ne ben söyleyeyim
ponzi olduğu terste kalanlar için doğru olabilir

Beyler hiç girmeyin ortalık karışık
Koca emtiaları shitcoin gibi duvardan duvara atıyorlar aman dikkat

Koca emtiaları finansal kazanç amaçlı yatırım argümanı olarak kullanıp sonra ne olmasını bekliyorduk? :)
Bir kavrama değer atfediyoruz, sonra bunu takas amaçlı da kullanıyoruz, sonra sermaye park etmek için kullanıyoruz, sonra da shitcoin gibi. e shitcoin çünkü? =)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar