Ya cocuklar ya ben anlatamadim veya yanlis anlasildim, demek istedigim zaten evelden ezelden Almanya nin sosyo ekonomik durumu bizden üstündü eger öyle olmasaydi neden büyüklerimiz 1960 li yillarda, ekin akin isci bulma kurumuna yazilip Avrupanin basta Almanya olma üzere Avrupa ülkelerine gitmisler, ha bir cevap veren arkadasimiz cikip söylesin, simdi ortaya cikip efendim Motosiklet veya araba alim güclerini kantara koyup mukayse ediyorsunuz, benim verdigim Domates fiyati mecazi anlamda olup genel gida maddeleri fiyatina misal olsun diye verdim, sayin Lombardo arkadasimizin söyledigi gibi asgari ücret 2000.- Euro olmayip önceki verdigim rakamlar dorultusundadir, reel olmayan farazi rakamlari ortaya atmak yanlis bir kiyasdir, merak ettigim bir konu ise hep Almanya,Almanya, yahu baska örnek verilecek ülke yokmu 26 tane Avrupa birligi üyelerinden? Bakin size en yakin bir hesap vereyim. Cok yakin bir aile ferdim Hamburg Havalaninda "Landing Agent "olarak calisiyor, saat ücreti 16.80.- Euro carpi calisilan saat eline net olarak 2 cocuklu bir vergi tarifesi oldugundan eline gecen aylik net 1.850.- Euro arti 2 cocuk parasi 250x2=500.-Euro cocuk parasinida eklersek 2.350.-Euro,net aylik gelir, aylik ev kirasi 1.800.- euro elekrtrik isinma ve aidat da 250.- euro , oturdugu e v Hamburgun biraz disi sayilir , 60 senelik ve merdivenleri tahtadan,asansörsüz cati kati dairesi olan dis kismi kirmizi tugladan (Hamburda yasayanlar bilir) sehir merkezine 15-20 km uzaklikta sehir merkezine 2 veya 3 vesaitle gidilebilen bir muhit, (artik acik adresinide istemezsiniz herhalde) ise bisikletle gidip geliyor, ha bu parayla nasilmi geciniyor ek is olarak vardiya calistigi icin bisikleletle evlere gazete ve reklam dagitiyor, bazende cevresindeki ahbablar sayesinde ufak tefek yardim ederek ek kazanc elde ediyor, esi calismiyor (calisamiyor) arabasi yok alamiyor simdi varin bir hesap ta siz yapin, Almanya yasam ve calisma sartlarini bilmeyen kisi yorum yaparsa hakikatleri cignemis olur. Almanyada emeklilik yasi 65 oldugu icin ki kisiler enaz 40-45 sene calisarak emekli oluyorlar, ve aldiklari emekli maaslari maximum 2000.-Euro bu paradan Kira+Elektrik+Isinma+aprtman aidati ciktiktan sonra kalan 700-750 .- Euro ile gecinmek zorundalar, Ha Türkiyeye gelip Antalya ve civarinda uzun süreli kisi geciriyorlarmis tabiik igecinirler,ev isi temizlik camasir yok zaten Otellerde kis tarifesi uyguladiklari icin sezonluk oteli kapatmayip minimum kazanc veya giderleri karsilacak düzeyde fiyat politikasi uyguladiklari icin tabiiki emeklilere avantajli oluyor, kendi evlerinde kalsalar aylik yasam giderleri daha fazla olacak Bonus olarakda Güzel iklim,temiz hava, taze ve lezeetli yemeklerde cabasi, cabasi, öyle efendim nekadar benzin alirim, nasil araba alirim, hesabi külliyen dogru olmayip,realiteden uzaklasmadir. Son cümle olarak ülkemizde yasam hem calisan ve hemde emekli halkimiz icin hic ama hicte kolay degildir, bu hakikat inkar edilemez ancak sunu su kadar calismakla bunu bu kadar calismakla alabiliyoruz ve benzeri gibi kiyaslama yapilmasi pekde dogru degildir "Dogdugun Cografya kaderindir" sözü kabul edilmesede maalesef kismen dogrudur, hepinizi cok ama cok seviyorum, hepinizin hakkinda en iyi seylere layik olmanizi cani gönülden arzu ediyorum, selam,saygi ve hürmetlerimle.