Tenere 700 vs F900GS vs Tiger 900 Rally Pro

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Sarı sitede KTM 1290 s leri tenere parasına veriyorlar. Çok daha teknolojik ve dolu ve de kuvvetli motorlar ama yine de tutulmuyor.
KTM eski KTM olsa kapışılırdı büyük ihtimal. Şu konjonktürde insanların KTM alma konusunda temkinli olmaları normaldir.

KTM eski KTM olsa kapışılırdı büyük ihtimal. Şu konjonktürde insanların KTM alma konusunda temkinli olmaları normaldir.
Sizinle aynı fikirdeyim. Satınalma gücünün bu kadar düştüğü bir ortamda kimse parasını riske atmak istemiyor. Ktm nin belirsizliği de cabası. Ben bile ara ara 1290 düşünüyorum. Ustası veya tamiri bir şekilde halledilir ama yedek parça sorunu ( son gümrük düzenlemelerinden sonra ciddi sıkıntı) olabilir gibi görünüyor.

Motosikleti
Sizinle aynı fikirdeyim. Satınalma gücünün bu kadar düştüğü bir ortamda kimse parasını riske atmak istemiyor. Ktm nin belirsizliği de cabası. Ben bile ara ara 1290 düşünüyorum. Ustası veya tamiri bir şekilde halledilir ama yedek parça sorunu ( son gümrük düzenlemelerinden sonra ciddi sıkıntı) olabilir gibi görünüyor.
Ben daha çok KTM'in durumuna dair yapmıştım o yorumu. Tabi ki bir de ekonomik durumdan ötürü kimse dert çıkarma potansiyeli daha fazla olan (veya daha fazla olarak "algılanan") motosikletlere yatırım yapmak istemiyor, bu da bir olgu.

Ağırlık artıyor ama 3 silindirde: Tiger 900 Rally Pro ağırlığı 228kg, Tenere 700 208 kg. O 20 kg'ın arazide önemi çok büyük. O yüzden Yamaha CP3 bir Tenere yapmaz bence, anlamlı değil...
Motosiklet ağırlığının sürüşe etkisini açıklayan veya bu konuyu inceleyen blog, kitap video gibi kaynaklar var mıdır?
Youtube videolarında yorumcular veya youtuberlar ( bazen de burada) motosikletin ağırlığından bahsediyorlar. Asfalt ve stabilize yollar dışında ben araziye girmem. Mesela benim için motosiklet seçiminde kriterler arasında ağırlık kaçıncı sırada yer almalı? Yada ağırlık kimler için ne ifade etmeli?
Ne kadar ağır, ağırdır? Ağırlık yerden yükseklik ile beraber mi değerlendirilmeli?

Motosikleti
Motosiklet ağırlığının sürüşe etkisini açıklayan veya bu konuyu inceleyen blog, kitap video gibi kaynaklar var mıdır?
Youtube videolarında yorumcular veya youtuberlar ( bazen de burada) motosikletin ağırlığından bahsediyorlar. Asfalt ve stabilize yollar dışında ben araziye girmem. Mesela benim için motosiklet seçiminde kriterler arasında ağırlık kaçıncı sırada yer almalı? Yada ağırlık kimler için ne ifade etmeli?
Ne kadar ağır, ağırdır? Ağırlık yerden yükseklik ile beraber mi değerlendirilmeli?
Motosiklet ne kadar ağırsa lastik ve amortisörlerin başa çıkması gereken yük o kadar fazla olur. Dolayısıyla motoru ve lastikleri ne kadar zorlayabildiğimiz değişiyor.

Ne kadar ağır ağırdır tamamen kullanıcıya bağlı; fizyonomisi ve gücü kuvveti nasıl, sürüş şekli ve rotaları nasıl vs. vs.? Mesela kısa birine asfaltta bile ağırlık merkezi yüksek ve ağır bir motor tavsiye edilmez, sonuçta bacaklar kısa; motor da ne kadar yana yatarsa devirmeden tutmak için o kadar daha güçlü olmak gerekiyor - bazen güçlü olmak bile sakatlanmaya mani olmaz. Keza devirince kaldırması daha zor. Ayaklar yere zor değerken arkası yokuş yukarı bakarken veya tekerlek bir tümseğin önündeyken geri çekmesi o kadar zor. Ağırlığın bir sürü dezavantajı var.

Bir noktadan sonra ne kadar para o kadar köfte / parayı veren düdüğü çalar konusuna dönüyor. Avrupa > Japon > Çinli; bu karşılaştırmayı hem para hem de ağırlıkta görüyoruz. Aynı özellikleri sunan Çinli Japon'dan bazen 20 kg daha ağır olabiliyor. (Piyasada şekli şemali vs. harika olan ama 200kg'lık Çinli 250cc'ler var örneğin... El insaf, 200kg 250cc olur mu? Ucuz olması gerekiyorsa olabiliyor işte...)

Herkesin optimum noktası kendine göre, ama şu sonucun tartışması yok: Motosiklet *kullanım amacı için ihtiyaç duyulan sağlamlık ve katılıktan ödün vermeden* ne kadar hafif olursa o kadar iyi.

Motosikleti
Yamaha XSR700
arazide parçalamak içinse kesinlikle crf rally veya 2025 390 adv alırdım
390 Adv arazide parçalamak için biraz pahalıca bir motor. Maddi kaygı olmaması lazım onu alıp arazide parçalamak için. Benim gözüm gibi baktığım motorum onun yarısı parası düşününce.

390 Adv arazide parçalamak için biraz pahalıca bir motor. Maddi kaygı olmaması lazım onu alıp arazide parçalamak için. Benim gözüm gibi baktığım motorum onun yarısı parası düşününce.
Ben arazide parçalamak için motor almazdım. Parçalamak için almazdım. Motosikletin var oluş amacı parçalanmak değil. Çok garip bir bakış açısı.
Güzel güzel gezmek ve hayatın tadını çıkarmak varken neden motorumu parçalayayım ki.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben arazide parçalamak için motor almazdım. Parçalamak için almazdım. Motosikletin var oluş amacı parçalanmak değil. Çok garip bir bakış açısı.
Güzel güzel gezmek ve hayatın tadını çıkarmak varken neden motorumu parçalayayım ki.
Kimisi de öyle seviyor. Ben de arazide gitmeyi seviyorum ama hard enduro tarzında değil. Arazide bir yerden bir yere ulaşma mantığında. Ama kimisi var ki "Aaaa tepe hadi atlayalım, aaa dere hadi geçelim" tarzında enduro yapıyorlar. Seveni var ama pahalı bir uğraş.

Araziye niye gireyim ki olarak da evrilebilir o zaman bu soru =)

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
%60 arazi olacaksa Tenere 700 daha mantıklı geliyor kulağa.

%60 arazi olacaksa Tenere 700 daha mantıklı geliyor kulağa.
@killingroad bahsettiği bir gezgin var. Youtube dan takip ediyorum. İran üzeri, Pakistan ve Hindistan yaptı. Desertx ile geziyor. Gördüğüm kadarı ile arazi için gayet alınabilir bir motor. Asfalt performansı da gayet tatmin edici. Servis ve yedek parça düşündürmese Tenereye tercih edilebiilir.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Motosikleti
2025 NC 750X DCT
yamaha derım ıkıncı el ve bakım ıcın

Bu konu kanayan yara zaten. Sadece asfaltta süren birinin de garantisi yok ama arazi şartlarında beklenmedik durumlar nedeniyle yedek parçaya ihtiyacınız olma ihtimali daha yüksek. Parça depoda yoksa ve birkaç ay gelmezse sezon bitti zaten geçmiş olsun.

Bu bazı noktalarda doğru olmakla birlikte genellikle Avrupalı motosiklet sürücülerinden çok Japon motosiklet sürücülerinin düşündüğü ve stres yaptığı bir konu. :)

Lakin parça bulunurluğu konusunda mevcut durumun çok farklı olacağını düşünmüyorum. Tekil örnek bakacaksak mesela ben parça beklediği için serviste yatan Desert X sahibi tanımıyorum, ama Tenere sahibi tanıyorum :D

Motosikleti
Bu bazı noktalarda doğru olmakla birlikte genellikle Avrupalı motosiklet sürücülerinden çok Japon motosiklet sürücülerinin düşündüğü ve stres yaptığı bir konu. :)

Lakin parça bulunurluğu konusunda mevcut durumun çok farklı olacağını düşünmüyorum. Tekil örnek bakacaksak mesela ben parça beklediği için serviste yatan Desert X sahibi tanımıyorum, ama Tenere sahibi tanıyorum :D
Japonlar az bozuluyor(!) diye servisler / distribütör az stok bulunduruyor olabilir. Sarf malzemeleri hariç stok bulmak marka bağımsız bir sorun bence de. (Bazı marka veya menşelerde daha fazla olabilir tabi...)

Japonlar az bozuluyor(!) diye servisler / distribütör az stok bulunduruyor olabilir. Sarf malzemeleri hariç stok bulmak marka bağımsız bir sorun bence de. (Bazı marka veya menşelerde daha fazla olabilir tabi...)

Distribütörlerin ve servislerin Japonların bu dayanıklılığını suistimal ettikleri bir gerçek. Defalarca yazılıp çizilmiştir bir sürü örneği. İki yıldır yatan Tenere'yi aldık büyük bir yetkili servise, bu motor yatıyordu arkadaştan aldık tüm sıvıları değiştirelim dedik, o ne demek falan diye baktılar suratımıza, öyle bir servisimiz yok falan dendi.. gaz telini ayarlayın dedik, bozmuşsunuz bunu dediler, döndük ben ayarladım..

Stok maliyeti tarafında buna ek olan başka bir dert var, distribütörler buradaki yükü bayilere yıkıyorlar. Bayiler de eti budu belli işletmeler oldukları için bence haklı şekilde fazla bir şey tutmamaya çalışıyor.
Ek olarak Honda ve Yamaha özelinde bilmediğimi söyleyeyim, ama sanmıyorum ki farklı olsun, bir çok üretici garantiden yapılan işlemlerde servislere normalde olandan daha düşük işçilik ödemesi yapıyor. Böyle olunca da daha küçük pazara sahip olan Avrupalı markaların servislerinde görülmeyen bir davranış şekline "destek verilmiş" oluyor":

"KULLANICI HATASI"

Motosikleti
Distribütörlerin ve servislerin Japonların bu dayanıklılığını suistimal ettikleri bir gerçek. Defalarca yazılıp çizilmiştir bir sürü örneği. İki yıldır yatan Tenere'yi aldık büyük bir yetkili servise, bu motor yatıyordu arkadaştan aldık tüm sıvıları değiştirelim dedik, o ne demek falan diye baktılar suratımıza, öyle bir servisimiz yok falan dendi.. gaz telini ayarlayın dedik, bozmuşsunuz bunu dediler, döndük ben ayarladım..

Stok maliyeti tarafında buna ek olan başka bir dert var, distribütörler buradaki yükü bayilere yıkıyorlar. Bayiler de eti budu belli işletmeler oldukları için bence haklı şekilde fazla bir şey tutmamaya çalışıyor.
Ek olarak Honda ve Yamaha özelinde bilmediğimi söyleyeyim, ama sanmıyorum ki farklı olsun, bir çok üretici garantiden yapılan işlemlerde servislere normalde olandan daha düşük işçilik ödemesi yapıyor. Böyle olunca da daha küçük pazara sahip olan Avrupalı markaların servislerinde görülmeyen bir davranış şekline "destek verilmiş" oluyor":

"KULLANICI HATASI"
Deveye sormuşlar boynun neden eğri hikâyesi yani.

Bu arada ilk paragraftaki servis hangisiyse Yamaha sahipleri faydalansın diye adını zikretmekte fayda olur sanki. Bu nasıl bir rezalet?

Motosikleti
Ns200 15"
Bence tek sebebi parayı parçaya yatırmak istememeleri.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar