Trafikte Öfke Kontrolü

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Yazarak ifade etmesi her ne denli kolay gibi görünse de, trafik de bulunmanın insan psikolojisi üzerinde çok ciddi deformasyonlar yarattığı bir vakıa..

En sakin, en mülayim, en naif insan bile trafikte bambaşka bir ruh haline bürünebiliyor. Yaşadığınız toplum, kurallar bütünü, toplumların değer yargıları, kültürleri, verdikleri tepkiler, vb. değişkenler farklı olsa da, dünyanın hemen her yerinde trafikte sürücü davranışını tetikleyen faktörler benzeşiyor. Hatta özellikle "trafikte heyecan arama" diye psikolojik semptomlar üzerine araştırmalar yapılıyor.

Trafik/öfke ilişkisi ise zaten bilimsel araştırmalara konu olan bir gerçeklik. Daha onlarcasını bir çırpıda bulabilirsiniz.

Kısaca, her ne kadar kendi kendimizi telkin ederek, özellikle bizim memleketteki gibi kaotik trafik düzeninin üstesinden gelmeye çalışsak da, bu her durumda başarılı olabileceğimiz bir alan olmuyor maalesef. Bir şekilde ucundan kenarından bulaşıyoruz bu kaosa. Mühim olan en hasarsız biçimde atlatabilmek.

35 yıldır trafikteyim, henüz istisnasını görmedim...

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Aşağıdaki videoda motosiklet sürücüsü kendisi de kusurlu olmasına rağmen öyle bir öfke patlaması yaşıyor ki, otomobili koşarak kovalıyor. Bu dozda bir öfke ile trafikte başımız beladan kurtulmaz. Bu olayda öfkeyi arttıran biraz da bilgisizlik olmuş. Otomobil sürücüsü silahlı külahlı tiplerden olsaydı o küfürlerden sonra ne yapardı acaba?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bir saldırı anında kendini ya da aileni korumak başka bir şey bir de gereksiz atarlanıp elalemin arabasını yumruklamak başka bir şey. birinci örnek için bir şey diyemem, gücü yeten yetene ama ikinci örnek için sinirine hakim olamayan arkadaşlara tek uyarım "her zaman büyük bir pipiden daha büyüğü vardır"

Motosikleti
D400
Aşağıdaki videoda motosiklet sürücüsü kendisi de kusurlu olmasına rağmen öyle bir öfke patlaması yaşıyor ki, otomobili koşarak kovalıyor. Bu dozda bir öfke ile trafikte başımız beladan kurtulmaz. Bu olayda öfkeyi arttıran biraz da bilgisizlik olmuş. Otomobil sürücüsü silahlı külahlı tiplerden olsaydı o küfürlerden sonra ne yapardı acaba?

bu tür gerizekalılıklar nedeniyle araç sürücüleri genel olarak motosiklet camiasından tiksiniyor, sakin süren adamları taciz ediyor bu sefer.

1. Videoda ablamız milleti darlaya darlaya sağından solundan aynasına sürtmeye yakın şekilde geçmeye çalışıyor 1 değil 2 kere yapıyor bunu o trafikte onlarca kez tekrarladığına %100 eminim açıklaması da çocuğumu okuldan almaya gidicem :D 2. videoda yol vermemek için sağ sol yapınca arkadaki adam sürterek geçiyor doğru veya yanlış demiyorum ama emniyet şeridinde sen millete böyle sıfır geçince sorun olmuyorda başkası sana yapınca sen neden yol vermiyorsun ? Böyle salaklarla aynı trafikteyiz ondan dolayı kimseye el kol önüne kırma vs. yapılmamalı o an aklımıza gelmese de hepimizin illaki ailesi ve sevdikleri var bunun hep bilincinde olmak gerekli

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Şimdiye kadar trafikte hiç kavga etmedim, ufak tefek tartışmalarım olmuştur ama uzamadı. Öfkelenip araçtan inersek başımıza ne geleceği belli değil veya karşı tarafa ne yapacağımız da belli değil, kimin gücü kime yeterse artık...

Ama bizim milletimiz hiç bir şeyi kaldıramıyor, en ufak bir "orta parmak" çekme hareketini bile anasına bacısına sövülmüş gibi algılayıp öfkeleniyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Ama bizim milletimiz hiç bir şeyi kaldıramıyor, en ufak bir "orta parmak" çekme hareketini bile anasına bacısına sövülmüş gibi algılayıp öfkeleniyor.
Çünkü %90 sevgi ile büyütülmemiş, sürekli ezilmiş ve bu sebeple bütün bir benlik oluşturamamış, varolmak ve benliğini bir arada tutmak için sürekli kendini şişirmek zorunda kalan narsistler: Ters yönden girerek veya sokağın ortasına park ederek yolunu tıkayan kişiye "neden?" diye sorsan %90'ı "sana ne lan, keyfim öyle istedi öyle yaptım" diye cevap verir. Bizimkileri en iyi tanımlayan ibare "hem suçlu hem güçlü"dür. Çoğunluk zavallı birer eziktir; ona buna eziyet ederek, hakkını yiyerek vs. ruh mastürbasyonu yapar. Trafikte gördüğünüz haksız hareketler abartılı önem ve öncelik duygusuba sahip olmak (entitlement - Türkçe tam karşılığı yok), saldırgan tutum ise narsistik öfkedir.

Kıssadan hisse:
Trafikte kimseye bulaşmayın; çoğunluk ruh hastası, bunlarla sağlıklı ve normal bir etkileşim yaşayamazsınız. Allah zaten belâlarını vermiş, boş verin.

Son düzenleme:
Poligonda emniyet emeklisi bi abimiz zamanında şöyle bi laf söylemişti bu durumlar için.
5 dakikalık delikanlılığın, mahpusta 5 sene karılığı olur. Ailene, eşine, çocuğuna bulaşılmadığı(canına) sürece kimse ile dalaşmayın diye tembihlemişti.
Çok güzel demiş. Ben de anasına küfredildi diye bir halt yiyip ceza evine giren ama orada her gün anasına küfredilse de bir şey yapamayan adamın hikayesini hatırladım.

Motosikleti
Çünkü %90 sevgi ile büyütülmemiş, sürekli ezilmiş ve bu sebeple bütün bir benlik oluşturamamış, varolmak ve benliğini bir arada tutmak için sürekli kendini şişirmek zorunda kalan narsistler: Ters yönden girerek veya sokağın ortasına park ederek yolunu tıkayan kişiye "neden?" diye sorsan %90'ı "sana ne lan, keyfim öyle istedi öyle yaptım" diye cevap verir. Bizimkileri en iyi tanımlayan ibare "hem suçlu hem güçlü"dür. Çoğunluk zavallı birer eziktir; ona buna eziyet ederek, hakkını yiyerek vs. ruh mastürbasyonu yapar. Trafikte gördüğünüz haksız hareketler abartılı önem ve öncelik duygusuba sahip olmak (entitlement - Türkçe tam karşılığı yok), saldırgan tutum ise narsistik öfkedir.

Kıssadan hisse:
Trafikte kimseye bulaşmayın; çoğunluk ruh hastası, bunlarla sağlıklı ve normal bir etkileşim yaşayamazsınız. Allah zaten belâlarını vermiş, boş verin.

Olay bence sevgi ile büyütülmek değil, zira tersi örneklerde mevcut. Ailesi tarafından sevilmemiş çocuklar büyüdüğünde "ben görmedim bari benim çocuklarım görsün" diyeni de var.
Burada önemli olan "insan" olabilmek diye düşünüyorum.

Bizlerde ailemizden çok fazla sevgi görmedi (nefrette görmedik tabi) ama yanlışı doğruyu öğrettiler bizlere, belli bir yaştan sonra aklı başında bir insansan kendinde yaşayarak öğreniyorsun zaten...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Olay bence sevgi ile büyütülmek değil, zira tersi örneklerde mevcut. Ailesi tarafından sevilmemiş çocuklar büyüdüğünde "ben görmedim bari benim çocuklarım görsün" diyeni de var.
Tamam işte o da sıkıntı; el bebek gül bebek büyütmek de çocuğun karakterini bozar. Sende yoksa çocuğunda olur... Sevginin eksikliği de sorun, fazlası da... (Bu ikinciye de ne kadar sevgi denir bilemiyorum? Sınırları çizmek çok önemli.)

Burada önemli olan "insan" olabilmek diye düşünüyorum.

Bizlerde ailemizden çok fazla sevgi görmedi (nefrette görmedik tabi) ama yanlışı doğruyu öğrettiler bizlere, belli bir yaştan sonra aklı başında bir insansan kendinde yaşayarak öğreniyorsun zaten...
Konu yanlışı veya doğruyu bilmemek değil; insanların yanlış ve doğruyu ayıramama sorunları yok, sadece umurlarında değil (empati eksikliği) veya kendilerinin kurallara tabi olmadıklarını düşünüyorlar. En basiti; kendisi sıra beklenen bir yerde kaynak yapmak ve öne geçmek konusunda hiçbir sıkıntısı olmayan insanların aynı şeyi başkaları yapınca ortalığı ayağa kaldırması vs. vs. Çifte standart ve tutarsızlık en önemli işaretlerden biridir...

Bir de bu gözle inceleyin etrafınızı, göreceksiniz.

Motosikleti
Tamam işte o da sıkıntı; el bebek gül bebek büyütmek de çocuğun karakterini bozar. Sende yoksa çocuğunda olur... Sevginin eksikliği de sorun, fazlası da... (Bu ikinciye de ne kadar sevgi denir bilemiyorum? Sınırları çizmek çok önemli.)

Konu yanlışı veya doğruyu bilmemek değil; insanların yanlış ve doğruyu ayıramama sorunları yok, sadece umurlarında değil (empati eksikliği) veya kendilerinin kurallara tabi olmadıklarını düşünüyorlar. En basiti; kendisi sıra beklenen bir yerde kaynak yapmak ve öne geçmek konusunda hiçbir sıkıntısı olmayan insanların aynı şeyi başkaları yapınca ortalığı ayağa kaldırması vs. vs. Çifte standart ve tutarsızlık en önemli işaretlerden biridir...

Bir de bu gözle inceleyin etrafınızı, göreceksiniz.

Işıklarda sola dönüş için bekliyordum, yandan bir servis aracı geldi önüme doğru yanaştı. Yeşil yandığında adama yol vermedim, korna çaldı bende orta parmak çektim, adam beni gideceğim yere kadar takip etti :) sonrasında önümde durup nah çekti gitti 🥲 muhtemelen yanımda hanım var diye inmedi araçtan. Ama ineydi bi mahalle dayağı yeri muhtemelen.

Elimden geldiğince kurallara uymaya çalışırım, kul hakkından korkarım... İstanbulda bundan korkan çok fazla insan yok gibi :/

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Dün önüme bir kedi atladı ve önümde donakaldı. Frenledim geçti gitti. Korna çalsan küfür etsen bir şeye yarayacak mıydı? Aynısını bir yaya yapsa ne değişecek?

Bazı insanlara sokak köpeği muamelesi yapın gitsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar