Motosiklet Sayısı, Refah ve Toplumsal Huzur İlişkisi Üzerine

motosiklet-sayisi-refah-seviyesi.jpg

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde motosiklet kullanımı dikkat çekici biçimde artmıştır. Yakıt maliyetleri, trafik sıkışıklığı ve bireysel hareket özgürlüğü gibi nedenler motosikleti cazip bir ulaşım aracı haline getirmiştir. Ancak bu artış, yalnızca bireysel ulaşım tercihi olarak değil; toplumsal sonuçları olan bir olgu olarak da değerlendirilmelidir.

Refah, yalnızca ekonomik büyüme ya da kişi başına düşen gelirle sınırlı değildir. Modern refah anlayışı; sağlık, güvenlik, yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş gibi unsurları da kapsar. Toplumsal huzur ise bireylerin kamusal alanlarda kendilerini güvende hissetmeleri, çatışmanın düşük olması ve sosyal düzenin sürdürülebilirliği ile ilişkilidir.

Trafik ortamı, bu iki kavramın doğrudan deneyimlendiği kamusal alanlardan biridir. Trafikte yaşanan stres, kazalar ve çatışmalar; bireysel psikolojiyi ve toplumsal güven duygusunu etkileyebilmektedir.

Motosiklet kullanımındaki artış, bazı toplumlarda yalnızca bir ulaşım tercihi değil; aynı zamanda sosyal gerilim kaynağı olarak algılanabilmektedir. Gürültü kirliliği, trafik kurallarına uyumsuzluk algısı ve kamusal alanların paylaşımı konusundaki çatışmalar, toplumsal huzuru zedeleyen faktörler arasında yer almaktadır.

Bu noktada önemli olan, motosikletin kendisinden ziyade; denetimsiz kullanım, yetersiz eğitim ve kültürel normlardır. Ancak algı düzeyinde yaşanan olumsuzluklar, refah hissinin azalmasına katkı sağlayabilmektedir.

Motosiklet sayısındaki artış ile refah ve toplumsal huzur arasındaki ilişki doğrusal ve evrensel değildir. Ancak şu sonuçlar çıkarılabilir:

• Altyapı, eğitim ve denetimin yetersiz olduğu ülkelerde motosiklet sayısındaki hızlı artış, trafik güvenliği ve kamu sağlığı üzerinden refahı olumsuz etkileyebilir.
  • Artan kazalar, stres ve kamusal alan çatışmaları toplumsal huzur algısını zayıflatabilir.
  • Sorunun kaynağı motosikletin varlığı değil; plansız büyüme ve yönetişim eksikliğidir.

Dolayısıyla “motosiklet sayısı arttıkça refah azalır” ifadesi, tek başına bilimsel bir yasa değil; belirli koşullar altında geçerli olabilecek sosyo‑ekonomik bir gözlemdir.

Artılar ve Eksiler

– Olumsuz Etkileyebilir

• Ölüm ve ağır yaralanmayla sonuçlanan kazaların artmasına,
  • Trafikte risk algısının yükselmesine,
  • Sürücüler arasında gerginliğin artmasına neden olabilir.
  • Kamu harcamalarını artırır,
  • Üretken nüfusun ekonomiden kopmasına yol açar,
  • Aileler üzerinde ciddi maddi ve psikolojik baskı oluşturur.
  • Trafikte sürücüler arası çatışmaları artırır,
  • Kamusal alanlarda hoşgörüyü azaltır,
  • Sosyal huzursuzluk algısını güçlendirir.

– Katkı Sağlayabilir

• İşe erişimi kolaylaştırır,
  • Bireysel hareket özgürlüğünü artırır,
  • Ulaşım maliyetlerini düşürerek yaşam kalitesini yükseltebilir.
  • Stresi düşürebilir,
  • İş gücü verimliliğini artırabilir,
  • Şehir yaşamını daha sürdürülebilir hale getirebilir.

Motosiklet sayısındaki artış doğrudan ve kaçınılmaz biçimde refah ve toplumsal huzur kaybına yol açmaz. Etki;

• Ülkenin gelir seviyesi,
  • Trafik altyapısı,
  • Eğitim ve denetim mekanizmaları,
  • Toplumsal trafik kültürü ile doğrudan ilişkilidir.

Güçlü Ekonomi + Motosiklet Artışı​

• Motosiklet tercih edilen bir ulaşım aracıdır

• Hobi, şehir içi pratiklik, çevreci ulaşım amacı baskındır

• Refah seviyesi genelde yüksek veya stabildir

Örnek: Almanya, Hollanda, Japonya

Zayıf Ekonomi + Motosiklet Artışı​

• Motosiklet zorunlu bir tercihtir

• Otomobile erişim düşüktür

• Kayıt dışı çalışma, kuryelik, güvencesiz iş artar

Bu durumda motosiklet artışı, refahın nedeni değil sonucudur.

Sonuç: Motosiklet sayısı artışı çoğu zaman ekonomik sıkıntının bir göstergesi olabilir.

Eğitim seviyesi yükseldikçe:

• Kurallara uyum artar

• Risk alma davranışı azalır

• Empati ve kamusal alan bilinci güçlenir

Bu durumda:

• Motosiklet sayısı artsa bile

• Kaza, gürültü ve çatışma artmaz

Düşük eğitim + zayıf denetim varsa:

• Kural ihlalleri normalleşir

• “Herkes böyle yapıyor” kültürü oluşur

• Toplumsal huzur zarar görür

Yüksek stresli toplumlarda:​

• Sabırsızlık artar

• Trafik “deşarj alanı” olur

• Agresif sürüş yaygınlaşır

Motosiklet burada:

• Hız

• Aralardan gitme

• Kural esnetme
    ile birleştiğinde çatışmayı tetikler.

Aynı motosiklet, sakin toplumda sorun çıkarmazken; gergin toplumda huzursuzluk kaynağına dönüşebilir.

Araştırmalar şunu gösteriyor:

• Mutlu toplumlarda tolerans yüksektir

• Mutsuz toplumlarda tahammül düşüktür

Bu fark trafikte şuna dönüşür:

• Küçük ihlaller büyük kavgalara dönüşür

• Motosikletliler “hedef grup” haline gelir

Yani huzursuzluk motosikletten değil, birikmiş toplumsal öfkeden kaynaklanır.

Bir ülkede trafikteki motosiklet sayısındaki artışın refah ve toplumsal huzur üzerindeki etkisi, tek başına motosiklet kullanımına indirgenemez. Bu etkinin yönünü belirleyen asıl unsurlar; ülkenin ekonomik yapısı, eğitim seviyesi, trafik kültürü ve bireylerin psikolojik iyi oluş hâlidir. Ekonomik baskıların yüksek, stres ve mutsuzluğun yaygın olduğu toplumlarda motosiklet artışı; trafik çatışmalarını, güvenlik risklerini ve kamusal huzursuzluğu görünür kılabilmektedir. Buna karşılık, eğitim düzeyi yüksek, kurallara uyumun güçlü olduğu ve bireylerin yaşam memnuniyetinin görece yüksek olduğu ülkelerde motosiklet kullanımı, refahı azaltan değil; ulaşım verimliliğini artıran bir unsur olarak işlev görebilmektedir. Dolayısıyla motosiklet sayısı, refahın nedeni olmaktan çok, toplumun ekonomik, kültürel ve psikolojik durumunun bir yansıması olarak değerlendirilmelidir.

Kaynak: RotaDışı Motorcu

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Olumlu ve olumsuz maddelerden en fazla 2, ya da 3 tanesine katılırım..
Ama diğerlerine katılmayı bırak aklıma gelmez bile..
Yanlış bence...

Nüfusu kalabalık ve dağınık şehirleşmenin olduğu ortadoğu ülkelerinde insanlar işlerini halledebilmeleri için genelde motosiklet tercih ediyor çünkü pratik ve ekonomik...

300 400 milyonluk pakistan yada milyarın üstü hindistanda otomobil tercih edilse idi ?
Şurada 16 milyonluk istanbul ve 6 milyonluk izmir trafiğinin yarattığı stres ve maddi kayıplar , oralarda katlanarak kendini gösterirdi...

Ama şuna katılırım... Çoğunluk motosiklet kullanırsa orda düzen sağlamak imkansızdır... Düzen kendilerinin oluşturduğu şekilde ilerler.. Ve gördüğümüz kadarı ile ilerliyor da ilginç bir şekilde.. :)

Uzak doğuda mtorsiklet CC leri düşükken , avrupa ve amerikada yüksek CC lerin neden tercih edildiğini düşünmek konuyu çözecektir...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Özet: İstanbul'un nüfusunun ideal olarak 2-2,5, en kötü 4 milyona inmesi gerekiyor. Bunu sağlayacak planlama ve stratejiler refahı da otomatik olarak yükseltecektir. Ama öncelikle bunu istemek gerekiyor; karar vericiler bu olumsuz durumdan fayda sağlayan odakların kendileri veya bunların maşaları olduğu sürece doğal olarak böyle bir motivasyona sahip olmayacaklardır.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motosikleti bırakalım araba alalım 1 motosikletin kapladığı yeri 1 otomobil kaplasın arabacılar da evlerine bok gitsin 3 gün trafikte beklesinler ben diyorum diyorum inanmıyorsunuz bizim türk milletinin alışkanlığı sen trafik beklemiyorsun o bekliyor ya bütün nefreti ondan cehennemdeki türkler hikayesi

Motosikleti
Mondial Grumble
Küçük şehir mükemmel bir şey, ne doğru düzgün trafik var ne de kalabalık her şey ayağının altında, şehrin bir ucundan bir ucuna araba ile olsun motor ile olsun 20-25 dakikada gidebiliyorsun. Her şey muhteşem.
Allah büyük şehirde yaşayanlara yardım etsin.

Motosikleti
Yamaha XSR700

Güçlü Ekonomi + Motosiklet Artışı​

• Motosiklet tercih edilen bir ulaşım aracıdır

• Hobi, şehir içi pratiklik, çevreci ulaşım amacı baskındır

• Refah seviyesi genelde yüksek veya stabildir
Adamlar motosiklete hobi için biniyor. Türkiye'de %10 bile hobi için binmiyor. Fark orada. Adamlar arabası da varken motora biniyor. Türkiye'de arabası da olup her yere motorla giden bence %10 falandır. Millet artık araba alamadığı için mecburiyetten motora biniyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
20 milyon nereye gidecek , nasıl gidecek , gitmek isteyecek mi , doldururken aklımız nerdeydi 😔
Ben gidebildiğim için gittim işte kasabama geri döndüm. ama çocuklar LGS'de istanbulda bir okul kazanırlarsa ne yaparım bu yıl onu dert ediyorum kara kara. Keşke benim mezun olduğum lise kapanmasaydı, oraya yollardım hem biraz akılları başlarına gelirdi. :)LGS'yi kazanamazlarsa senin yanina çırak vereyim gemi makinaları söküp takmayı öğrensinler bari yapay zekanın ellerinden alamayacağı bir meslekleri olur. 🤣
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Küçük şehir mükemmel bir şey, ne doğru düzgün trafik var ne de kalabalık her şey ayağının altında, şehrin bir ucundan bir ucuna araba ile olsun motor ile olsun 20-25 dakikada gidebiliyorsun. Her şey muhteşem.
Allah büyük şehirde yaşayanlara yardım etsin.
Yaşadığım küçük şehirde en kötü trafik saatinde araba ile bir ucundan öteki ucuna 10 dakika sürüyor en fazla. Motorla da aynı sürede gidiyorum, bu yüzden market işleri için motorla uğraşmayıp araba ile gider oldum. çarşıya gitmek zaten yürüyerek 10dk bana. haliyle motorla ancak hobi olsun diye hafta sonları şehirden çıkıp da geziyorum.

Adamlar motosiklete hobi için biniyor. Türkiye'de %10 bile hobi için binmiyor. Fark orada. Adamlar arabası da varken motora biniyor. Türkiye'de arabası da olup her yere motorla giden bence %10 falandır. Millet artık araba alamadığı için mecburiyetten motora biniyor.
Ben işte, araba da var, çocukları okula götür, kursa götür, markete git işleri için motor olmuyor, araba ile gidiyorum. çarşı içinde işim olursa peynirciye git kasaba git, meyhaneye git falan hepsi zaten 10dk yürüme mesafesinde. Motora bindiğimde 10dk olmadan şehrin dışına çıkmış oluyorum zaten, şehirden çıkmam ekipmanlarımı giymekten daha kısa sürüyor. Motor sayesinde hep adını duyduğum ama hiç gitmediğim köylerden geçtim, haritadan bakıyorum ana yollar dışında köyden köye giden, tarlalar arasında traktörlerin falan gittiği, köylülerin bile araba ile pek tercih etmeyip ana yollardan gittiği yolları keşfettim. Trafik yok dert yok, tek sıkıntı yazın iş zamanı aniden tarladan yola atlayan traktör olabiliyor ya da çoban köpekleri kovalıyor, 2 yıldır Trakyada bu şekilde geziyorum ama ne zaman bir ayçiçek tarlasının yanında durup bir foto çekeyim ne güzel desem uzaktan gelen köpekleri görüp tekrar motora binip kaçıyorum. En büyük derdim foto çekilememek. :)

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
20 milyon nereye gidecek , nasıl gidecek , gitmek isteyecek mi , doldururken aklımız nerdeydi 😔
Dolduranlar ne yaptıklarını çok ama çok iyi biliyorlardı aslında; bir akıl eksikliği yok orada. (Daha fazla yazmayım sakata geleceğiz...)

40-45 yılda nasıl dolduysa en az 20-25 yılda boşaltacak planlar yapılabilir kesinlikle; sadece istemek lazım.

Biz kargo kontrolde 6-6 vardiyalarda sürünürken makineciler kafelerden story atıyor abi... Bıraksalar makina okurdum valla... :D
Benim oğlanı Levent Usta'nın yanına çırak verip meslek öğrensin isterim mesela; sonra emeğin bir değer ifade ettiği bir ülkede atölye açarım ona, hayatı kurtulur. 🤣💦 (16 + 2 yıl okuyup master'lı köle olacağına kendi işinin sahibi bir uzman olsun.)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar