Zontes 350 birinci ayını doldurmadan dağıldı

O kadar korkulacak bir durum değil. İlla ki sinyal verir. Hayatımda 1 kere kiracı oldum. Amerikalı bir mal sahibim vardı, bir şeyleri değiştirmek istedim, "If it works, dont fix it" demişti.

Bu motosiklette daha önce böyle bir durum yaşandıysa muhtemelen kaliperle alakalı bir arıza olmuştur. Düzgün yapılmamıştır. Bakın tekrar söylüyorum o piston kendini geri çekmemiş basılı kalmış. Sebep %90 bu. Diskin o hale gelmesi için süre geçmesi gerekiyor. İlla ki titreşim yapar, gazı ne kadar açsanda motor zor gider. Hiç mi anlaşılmadı? Çok takipçisi var demek çok iyi sürüyor demek değil. Ayağım frende miydi acaba diyor. Demek ki peglere basmayı bile bilmiyor. Doğru basan adamın böyle bir çekincesi olmaz.
Dediklerinize katılıyorum. Yine de işi sağlama almak lazım .
Ben frenlerimi söküp temizleyeyim.
Bu arada takipçi kasmak için tuhaf şeyler yapan çok youtuber var. Bı kişi için kasıtlı olarak yapacağını sanmıyorum ama kötü sürücü olabilir. Buna itirazım yok.

Motosikleti
Ns200 15"
Yukarıdaki GS kaliperleri hakkındada yorum yapmak istiyorum Kolaçan'ın videoda olan durum kaliper sıkışsa bile bu durum olmaz uzun süre farketmeden basmış olsa gerek, bu kadar ısınması için motosikleti yavaşlatacak kadar etki etmesi gerekir ve kullanıcının bu durumu farketmesi gerekir.

2. Videoda kaliperin çıkması demek arka kaliperi tutan 2 adet civatanın sıkılmamış ve düşmüş olması gerekiyorki bu durum yaşansın.

İlki kullanıcı hatası ikincisi ise işçilik hatası. Defalarca fren kaliperi dağıttım topladım bu durum ancak bahsettiğim durumlardan ötürü yaşanacağına ihtimal vermiyorum.

Piston contalarını değiştirmeyecekseniz sökmenizi önermem sebebide bir kaç gün sonra contalardan kaçırma ihtimali bulunmaktadır. Sökerseniz mutlaka contalarıda değiştirin, uyguna bulmak için fren pistonunu söküp oto frencilerde bulabilirsiniz.
Pistonları yerinden çıkarmam. Hareketini engelleyecek herhangi bir sorun yoksa müdahale etmem. Ancak söküp temizlerim. Balatalara bir temizlik zımparası atarım. Piston etraflarına bayağı bir malzeme yapışmıştır. Onları temizlerim .Gerekirse bulaşık teli ile ovarım. Kaliperi sıcak sabunlu su ile yıkayıp. Sonra durularım. Toplar yerine takarım. Hidrolikleri de bu arada değiştiririm. En son tork anahtarı ile torklayıp, birkaç yüz metre sürer kontrollerimi yaparım. Olay biter.

Motosikleti
Ns200 15"
Pistonları yerinden çıkarmam. Hareketini engelleyecek herhangi bir sorun yoksa müdahale etmem. Ancak söküp temizlerim. Balatalara bir temizlik zımparası atarım. Piston etraflarına bayağı bir malzeme yapışmıştır. Onları temizlerim .Gerekirse bulaşık teli ile ovarım. Kaliperi sıcak sabunlu su ile yıkayıp. Sonra durularım. Toplar yerine takarım. Hidrolikleri de bu arada değiştiririm. En son tork anahtarı ile torklayıp, birkaç yüz metre sürer kontrollerimi yaparım. Olay biter.
Pimleride seramik gres ile yağlarsanız 10 numara 5 yıldız olur.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Lityum yüksek ısıya dayanıklı değil diye biliyorum.
Kaliper pimlerinde görülebilecek sıcaklıklara dayanıklı diye biliyorum; 150-160C sürekli sıcaklığa dayanıklı lityum gresler var. (Benim sadece fren bakımları yaptırmaya gittiğim Denimoto'daki Murat Usta bundan kullanıyordu, ondan sordum...)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

130 Derece fren için çok düşük kalır yoğun kullanımlarda 200 derece üstüne çıkabiliyor.
Dot 4 fren sıvısı kaynama sıcaklığı 230C, o da içinde havadan emilmiş nem yoksa, nemlenmişse zaten daha oraya gelmeden önce hava (buhar) yapar.

Motosikleti
Ns200 15"
Kaliper pimlerinde görülebilecek sıcaklıklara dayanıklı diye biliyorum; 150-160C sürekli sıcaklığa dayanıklı lityum gresler var. (Benim sadece fren bakımları yaptırmaya gittiğim Denimoto'daki Murat Usta bundan kullanıyordu, ondan sordum...)
Ben abi açıkçası güvenemiyorum, seramik gresin çalışma aralığı -40 ile 1200 derece arası. Fren konusunda en ufak hatayı ve yıpranmayı asla kabül etmem. Dayanımı yüksek olsun kafamda rahat olsun. :)

Motosikleti
Şimdi ChatGPT'ye sordum silikon tabanlı veya seramikli sentetik tabanlı gresler kullan diyor. Lityum kullanma diye yazdı. Vay vay vay. Belki ben yanlış hatırlıyorum benim kaliperlerde kullanılan gresi.

Pimleride seramik gres ile yağlarsanız 10 numara 5 yıldız olur.
Lityum yüksek sıcaklığa dayanıklıdır. Daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen gres yağları da vardır. Bunların başında silikonlu gresler gelir. Fren pimlerinde genelde silikonlu gresler kullanılır. Seramik gres extrem br gres yağı. Kullanmaya gerek var mı açıkçası bilmiyorum.

Motosikleti
Ben abi açıkçası güvenemiyorum, seramik gresin çalışma aralığı -40 ile 1200 derece arası. Fren konusunda en ufak hatayı ve yıpranmayı asla kabül etmem. Dayanımı yüksek olsun kafamda rahat olsun. :)
Evet ben yanlış hatırlıyorum herhalde. Seramik iyidir o halde.

Lityum yüksek sıcaklığa dayanıklıdır. Daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen gres yağları da vardır. Bunların başında silikonlu gresler gelir. Fren pimlerinde genelde silikonlu gresler kullanılır. Seramik gres extrem br gres yağı. Kullanmaya gerek var mı açıkçası bilmiyorum.
ChatGPT de silikonlu kullan dedi.

Motosikleti
Ns200 15"

Gpt garip bir eleman kimi zaman güvenemiyorum çünkü kimi zaman saçmalıyor teorik konularda haklı olabiliyor ama gerçek konularda maalesef çok geri. Mesela motor kodumu verip bana alakasız şeyler söylüyor, sıkma torkları genelde yanlış söylüyor, bunlar yetmezmiş gibi yağ kapasitesinde bile saçmalıyor. :D

Her ne kadar iş kolaylaştırsada servis manueli önceliklidir.

GPT bir kere bana 2011 320D'de komple düz boru egzoz kullanmanın performansı daha iyi etki edeceğini söylemişti. :ROFLMAO:

Bir şey daha ekleyeyim. Fren pimlerinde kullanılan gres yağının 2 düşmanı var. 1. si sıcaklık. Bunu biliyoruz. '
2. ise toz toprak ve kirlilik. Bu gres yağının görevini iyi yapabilmesi için izole çalışması ve dış etkenlerden uzak olması gerekir. Bu sebeple pim üzerindeki oringin sağlıklı olması hatta bakımlarda değiştirilmesi önemlidir. Bu oring yağın taze kalmasını sağlar ve bozulmasını engeller. Oringe dikkat.

Motosikleti
Ns200 15"
Bir şey daha ekleyeyim. Fren pimlerinde kullanılan gres yağının 2 düşmanı var. 1. si sıcaklık. Bunu biliyoruz. '
2. ise toz toprak ve kirlilik. Bu gres yağının görevini iyi yapabilmesi için izole çalışması ve dış etkenlerden uzak olması gerekir. Bu sebeple pim üzerindeki oringin sağlıklı olması hatta bakımlarda değiştirilmesi önemlidir. Bu oring yağın taze kalmasını sağlar ve bozulmasını engeller. Oringe dikkat.
Pim üzerinde o-ringe hiç rastlamadım genelde toz körüğü oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar