Lastik değişiminde dikkat edilmesi gerekenler

Motosikleti
Dominar D250
Selamlar, Dominar 250 için beklediğim Metzeler Roadtec 01 geldiğini görür görmez sipariş verdim, hava iyi olursa yarın taktırmayı düşünüyorum.
İlk motorum, ilk lastik değişimim ve küçük ilde yaşamam nedeniyle dikkat etmem gerekenleri danışmak istedim.

Motosiklet lastiği değiştiren bir yer bilmediğim için lastikçiye sordum, tüm motorcuların gittiği yere yönlendiririm dedi,
işlem sonrası motorda neleri kontrol etmem gerekli, zincir ayarı yada arka tekerin sağ-sol gergileriyle ilgili bir hataları olursa nasıl tespit ederim?
sıfır lastik rodajı dediğimiz konuda nelere dikkat etmeliyim?
kışlık ekipmanım olmadığından kışın motor yatacak, sıfır lastiği takar takmaz motor üstünde beklemesinin bir sakıncası var mı? motoru dışarıda bırakırsam ara sıra hareket ettiririm ama bina içine çekersem hava ısınana kadar çıkarmam sanırım.
Sizce lastik değişimine ne kadar işçilik vermeliyim?

şimdiden önerileriniz için teşekkürler.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Selamlar, Dominar 250 için beklediğim Metzeler Roadtec 01 geldiğini görür görmez sipariş verdim, hava iyi olursa yarın taktırmayı düşünüyorum.
İlk motorum, ilk lastik değişimim ve küçük ilde yaşamam nedeniyle dikkat etmem gerekenleri danışmak istedim.

Motosiklet lastiği değiştiren bir yer bilmediğim için lastikçiye sordum, tüm motorcuların gittiği yere yönlendiririm dedi,
işlem sonrası motorda neleri kontrol etmem gerekli, zincir ayarı yada arka tekerin sağ-sol gergileriyle ilgili bir hataları olursa nasıl tespit ederim?
sıfır lastik rodajı dediğimiz konuda nelere dikkat etmeliyim?
kışlık ekipmanım olmadığından kışın motor yatacak, sıfır lastiği takar takmaz motor üstünde beklemesinin bir sakıncası var mı? motoru dışarıda bırakırsam ara sıra hareket ettiririm ama bina içine çekersem hava ısınana kadar çıkarmam sanırım.
Sizce lastik değişimine ne kadar işçilik vermeliyim?

şimdiden önerileriniz için teşekkürler.
Ben yaşadığım ilçede motosiklet lastiğine balans ayarı yapan yer olmadığı için lastik değişimine 170km yol yapıp istanbula gitmiştim.
Burada lastikçi motor ustası tekeri söküp götürünce lastiği söküp takıyor ama işaret koyup aynı şekilde takıyor sadece balansı bozulmasın diye. Siboplarda sorun olunca uğraşmıştım, ama sıfır lastik alıp takmıyormuş balans ayarı yapamayacağı için, balans ayarı önemli.

Lastik değişiminde 4 kritik nokta var diye düşünüyorum.
1 Lastiğin dönüş yönü. Bunu gösteren ok lastiğin üzerindedir.
2. Zincir ayarı. Kullanım klavuzunda nasıl olması gerektiği vardır.
3. Lastiğin montajında sağ ve sol gergilerin eşit olması gerektiği ve lastiğin uygun torkla sıkılması.
4. lastik basınçları. Kitapçıkta vardır.

Abs sensörlerini kırmasınlar , jantın dudaklarını ezmesinler..

gördüklerimi yazdım , ha geçen bizim Kuba nın arka lastiği sökmüşler , adam egzoz boğaz contasını takmamış Akrapovic gibi öttüre öttüre geziyor bizimki , bakalım cezayı yiyince akıllanacakda sakalımız yok laf anlatamıyoruz 🤣

dur şunuda yazayım bak..
Türkiye'de bunun anlamını bilen sadece bir iki tane lastikciye denk geldim 🙄

lastiğin üzerinde kırmızı veya sarı iki cm çapında bir boya olur , o subap ile çakışacak dikkat edersin..

Gerekenleri yazmışlar ben de ek tavsiye olarak hazır lastikler sökülmüşken L şeklinde çelik veya alüminyum neyse işte o siboplardan taktır. Pahalı değiller ama hava basarken çok kolaylık sağlıyorlar. Bu arada yaşadığın yeri yazarsan bilenler lastikçi tavsiyesi verirler.

Motosikleti
Gerekenleri yazmışlar ben de ek tavsiye olarak hazır lastikler sökülmüşken L şeklinde çelik veya alüminyum neyse işte o siboplardan taktır. Pahalı değiller ama hava basarken çok kolaylık sağlıyorlar. Bu arada yaşadığın yeri yazarsan bilenler lastikçi tavsiyesi verirler.
o L şeklindeki metal siboplar çok işe yarıyor. Hem lastik şişirmek daha pratik oluyor hem de daha sağlam. ama her tür janta uymuyor. Benim tel jantlara uymadı mesela. ön janta yerine hiç oturmadı, tellerin takıldığı çıkıntıların ortasından çıkıyormuş sibop, arka janta uydurduk ama lastikçi kaçırabilir bu jantların yapısı daha ince demişti, onlar da kaçırdı diye sonradan değiştirttim normal lastik sobop taktırdım. şimdi gözüm siboplarda, lastik siboplar zamanla çatlayabiliyor.

Motosikleti
Açılı sibopların tanesine 500 tile diyolllaaaa. İki tanesi bin lira. :eek: Jant çapı 10-12 inç değilse yada arka jantı varyatör daraltmıyorsa, büyük çaplı jantlarda dik siboplar pek sorun yaratmıyor.
iki tanesine bin lira vermeye razıydım, çok pratik oluyor ve sağlam. xmax'e taktırmıştım, artık motorun ömrü kadar gider, normalde her lastik değişiminde lastik sibopların değişmesi gerek.
vstrom için de almıştım ama uymayınca öne taktırmadım, arka için ısrar ettim lastikçi taktı ama abi garanti vermem kaçırabilir dedi, ilk başta kaçırmıyor gibiydi, ama bir haftada 37PSI hava basıp köfteci yollarınd agezip eve gelince iyi kaçırmamış dediğim lastiği ertesi haftasonu 22psi'a inmiş bulunca bu böyle olmayacak deyip normal lastik sibop taktırdım yine.
özellikle sibop kapağı yerine takılan lastik basınç sensörü varsa çok faydalı, o sensörler çok aşırı ağır değil ama yüksek hızda lastip sibopları sağa sola fazla oynatıp zorlayabiliyorlar. Killingroad'ın başına gelmişti sanırım hem de yurtdışında gezerken sibop yırtılıp hava inmiş yolda kalmıştı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar