B Ehliyeti ile 250 cc Motosiklet Dönemi Başlıyor

250cc-b-ehliyet-ile-kullanilacak-1.jpg

Motosiklet severler ve B sınıfı ehliyet sahipleri için uzun süredir gündemde olan bir gelişme var: İddialara göre, B sınıfı ehliyet sahiplerinin artık 250 cc’ye kadar motosikletleri ek bir ehliyet almadan kullanabilmesinin önü açılıyor.

B sınıfı ehliyet neyi kapsıyor şu an?​

• Mevcut yönetmeliğe göre, B sınıfı ehliyetle 125 cc’ye kadar motosikletler kullanılabiliyor.

• Bu düzenleme, 10 Şubat 2024’te yapılan değişiklikle resmiyet kazanmış durumda.

• Ancak bu hak, “direksiyon eğitimi” gibi ek şartlara bağlanmış.

Peki ya 250 cc iddiası?​

• Sektörde ve bazı haber sitelerinde konuşulan yeni bir taslak var: B ehliyeti ile 250 cc’ye kadar motosiklet sürme hakkı tanınabilir.

• Bazı kaynaklara göre, İçişleri Bakanlığı bu sınırı genişletmek için çalışıyor; fakat henüz net, tüm yönleriyle resmiyet kazanmamış.

• Ek şartlar da gündemde: Sürücünün B ehliyetine sahip olma süresi, sürüş deneyimi ve motosiklet sürüş kursu şartı gibi kriterler konuşuluyor.

• Bu tür bir düzenleme hayata geçerse, trafikte motosiklet kullanımında büyük bir artış yaşanabilir. Hem otomobil sahipleri ekonomik bir alternatif ararken, şehir içi trafiği de rahatlayabilir.

• Aynı zamanda motosiklet satışları, servis ve yedek parça sektörü de bu potansiyel değişikliğe pozitif bakıyor.

• Ancak eleştirmenler, sürücülerin yeterli deneyime sahip olmadan daha büyük hacimli motosikletlere geçmesinin trafik güvenliği açısından riskli olabileceğini belirtiyor.

B ehliyetiyle 250 cc motosiklet kullanmak yasal mı?
Şu anda resmi ve kesin bir düzenleme yok — tasarı/görüşmeler gündemde, ancak yasal metin tüm detayları netleştirmemiş durumda.

Bu durum herkesi kapsıyor mu?
İddialara göre her B sınıfı ehliyet sahibini kapsamayabilir. Belirli koşullar (tecrübe, kurs, sürüş eğitimi) ile sınırlandırılmış bir yapı olabilir.

Düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek?
Net bir tarih açıklanmış değil. Bazı haberlerde “önümüzdeki dönem” ifadeleri geçiyor.

Sonuç olarak B sınıfı ehliyet ile şu an için yasal olarak 250 cc motosiklet kullanmak resmiyette kesinleşmiş değil, ancak sektör ve kamuoyunda bu yönde güçlü bir talep ve çalışma var. Eğer bu tasarı yasalaşırsa, büyük bir motor kullanımı devrimi yaşanabilir — hem ekonomik ulaşım açısından hem de motosiklet endüstrisinde.

Kaynak: Sözcü

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Hoppalaaa.

Daha 125cc meselesini öğretemedik millete, şimdi de 250 cc kaosu yaşanacak ülkede...

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Haber başlığını görür gibiyim: 2026 ilk çeyreğinde Motosiklet trafik kazası oranlarında %50 artış oldu...

F54

gayet mantıklı bir uygulama olur
adam ehliyetle 5000cc araba kullanabiliyor ama 250 cc motor kullanamıyor tezat bir durum değil mi?
adam 47 kişinin seyahat ettiği otobüs ehliyeti almış tek kişilik motor kullanmak için gidiyor bir daha harç ödüyor kursa yazılıyor sınava giriyor sağlık raporu alıyor vs vs
yani en büyük ehliyeti alınca altında ki bütün araçları kullanabilmeli

gayet mantıklı bir uygulama olur
adam ehliyetle 5000cc araba kullanabiliyor ama 250 cc motor kullanamıyor tezat bir durum değil mi?
adam 47 kişinin seyahat ettiği otobüs ehliyeti almış tek kişilik motor kullanmak için gidiyor bir daha harç ödüyor kursa yazılıyor sınava giriyor sağlık raporu alıyor vs vs
yani en büyük ehliyeti alınca altında ki bütün araçları kullanabilmeli
B ehliyeti 18de alıp 6.200cc araba kullanabiliyorken 60 beygir motor kullanamamaya da el atsalar çok iyi olur :D

• Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
yok:(
Mevcut yönetmeliğe göre, B sınıfı ehliyetle 125 cc’ye kadar motosikletler kullanılabiliyor.

ibaresi yanlış?

Motosikleti
D400
Bana kalsa A sınıfı ehliyet için en az 5 yıllık B sınıfı ehliyet sahibi olup trafikte tecrübe şartı getirirdim.

Araba kullanmayı bilmiyorum ama ehliyetim var gerçi.

Kaıtlmıyorum, arabadan haz duymayan birisiyim ilgimi çekmiyor =)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Araba kullanmayı bilmiyorum ama ehliyetim var gerçi.

Kaıtlmıyorum, arabadan haz duymayan birisiyim ilgimi çekmiyor =)
Ben iki tekerli araç gibi nispeten daha tehlikeli araç kullanmadan önce araba ile daha güvenli şekild etrafikte tecrübe kazanmaktan bahsediyorum.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
La direk versinler A'yı biraz uçan kaçan izleyelim abi. Çok iyi olay, umarım onanır. Hem piyasadan motosiklet eksilir, yedek parça artar. Kendini imha etmek isteyen motosikletle de yapar, bisikletle de.

Keşke önce hız limitleri ve vergisi düşürülmüş koruma ekipmanları yasaları da gelse... Tam destek, yetmez ama evet. :devilish:

Ya normalde de 125'lik için kursa gitmek gerekiyor B ehliyetle kullanılacaksa. Kurslar neredeyse A2 kadar fiyat çektiğinden saçma kalıyor, tercih edilmiyor. Bu da öyle olur büyük ihtimal. Ben geçen sene A2 aldım. A2 7500se, B ehliyete sertifika almak 6 bindi. Dedim 1500 lira için değmez.

Motosikleti
yok:(
şu araba ehliyeti yerine banada tır ehliyeti versinler de ets oynayacağıma gerçek hayatta takılayım bari

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Yalan haber yapan gazetecilerden bir teki bile neden hapse girmiyor acaba?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar