Ateşleme yok veya çok zayıf

Motosikleti
Scooter 50 125
Merhaba
Standart gy6 motor çin motorların dan falcon mocco ya sahibim.
Dün sabah çalışmadı 2 gündür çalıştıramıyorum.

Yedek bobine buji kablosu vardı değiştirdim.
Cdi beyin yedek vardı denendi.
Bobine gelen yeşil(toprak) ve kahverengi siyahı söküp dc ölçtüğümde 12v geliyor.
Ama buji kablosunda ateşleme ya yok yada çook az(elimle tuttuğumda hissediyorum elektrik var ama çok az)

Cdi ye 4+2 kablo geliyor
4lü olan
Yeşil (toprak hattı galiba)
Sarı-siyah
Kırmızı beyaz ve
diğeri boş

Sonra 2 li sokete
Kırmızı - siyah
Siyah - beyaz

Sonra

Statör 3 yeşil beyaz sarı
Bide ayrı olarak siyah-kırmızı ve beyaz-mavi olmak üzere
Staörden 5 kablo çıkıyor

Durum bu. 2 gündür çalıştıramıyorum ne tavsiye edersiniz?

Merhaba. Statordan gelen kabloların ne işe yaradığı hakkında fazla bilgim yok, ancak bildiğim manyeto ile alternatif akım üretiliyor ve önce konjektör, sonra da cdi (beyin) e gidiyor elektrik akımı. Birkaç olası durum var:

1) Statorda sargıları/terminalleri hasar gördü, düzgün sinüs dalgası üretilemiyor, veya üretilse bile yük altında çöküyor. Şu durumda ölçü aleti ile gerilim ölçmeniz yetersiz, sizi yanıltır.

2) Kırmızı-Beyaz dediğiniz kablo muhtemelen pick-up kablosu. Pick-up, cdi beyine ateşlemenin ne zaman yapılması gerektiğini volandaki her turda çok keskin olmayan pozitif bir sinüs dalgası ile iletir. Bu kablonun şase ile arasında yaklaşık 100-300'ohm direnç değeri vardır, eğer kopuksa doğal olarak 0'ohm okunacaktır. Marş sırasında birkaç V görülmesi beklenir, cdi için yeterli. Aslında yeterli değil bu voltaj değeri ama sensör pasif olduğu için bu kadar üretebiliyor, CDI nin pick-up girişi de bu yüzden düşük voltajı ayrıştırabilecek özellikte. Motor çalıştığında 10V kadar çıkabilir.

3) Klasik çin malı motorlardan olduğu için işçilik sebebiyle hatalı bağlantı yapılmış olabilir. Kablo renkleri bile doğru olmayabilir.

Motosikleti
Scooter 50 125
Merhaba. Statordan gelen kabloların ne işe yaradığı hakkında fazla bilgim yok, ancak bildiğim manyeto ile alternatif akım üretiliyor ve önce konjektör, sonra da cdi (beyin) e gidiyor elektrik akımı. Birkaç olası durum var:

1) Statorda sargıları/terminalleri hasar gördü, düzgün sinüs dalgası üretilemiyor, veya üretilse bile yük altında çöküyor. Şu durumda ölçü aleti ile gerilim ölçmeniz yetersiz, sizi yanıltır.

2) Kırmızı-Beyaz dediğiniz kablo muhtemelen pick-up kablosu. Pick-up, cdi beyine ateşlemenin ne zaman yapılması gerektiğini volandaki her turda çok keskin olmayan pozitif bir sinüs dalgası ile iletir. Bu kablonun şase ile arasında yaklaşık 100-300'ohm direnç değeri vardır, eğer kopuksa doğal olarak 0'ohm okunacaktır. Marş sırasında birkaç V görülmesi beklenir, cdi için yeterli. Aslında yeterli değil bu voltaj değeri ama sensör pasif olduğu için bu kadar üretebiliyor, CDI nin pick-up girişi de bu yüzden düşük voltajı ayrıştırabilecek özellikte. Motor çalıştığında 10V kadar çıkabilir.

3) Klasik çin malı motorlardan olduğu için işçilik sebebiyle hatalı bağlantı yapılmış olabilir. Kablo renkleri bile doğru olmayabilir.
Hocam öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Bahsetmiş olduğunuz pick-up kablosunu ben statörden çıkan MAVİ-BEYAZ kablo olarak değerlendirmiştim orda 260ohm direnç okuduğum için sağlam olduğunu düşünmüştüm.
Sonra bahsi geçen Cdi'ye gelen kırmızı-beyaz kabloyu bir türlü anlayamadım . Marşla birlikte ölçtüğümde 1 voltun altında değerler okudum.

Dediğiniz gibi renkler farklı olabilir ama motoru 2 yıldır kullanıyorum , nadiren ateşleme sorunu yaşatıyordu ama 1 kaç dakika sürmüyordu bile, en son gece bıraktım 2 gündür çalıştıramıyorum .

Hocam benim ayırt etmekte zorlandığım 1 konu var . 2 tip ateşleme sistemi varmış, akü destekli(dc) ve statör destekli (ac) diye geçiyor. Şimdi benim motorum statör olmadan da normal şartlar altında çalışıyor ise akü destekli ateşlemeye sahip olmalıdır. Ben bu durumu nasıl anlayabilirim?

Bugün statörden çıkan hangi kablo hatırlamıyorum ama AC modunda ölçüm yaptığımda 30-35V sularını gördüğümde ardındanda pick-up olduğunu değerlendirdiğim kabloda uygun ohm değerini gördüğümde statörün sağlam olduğunu düşünmüştüm ama şuan tamirciye gitmeden önce kendim bir statör alıp değiştirmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Benim bilgim dahilinde statör sadece şarj eder , ateşleme ile ilgisi olmadığını düşünürdüm . Bu durum kafamı karıştırdı ama hangi sisteme sahip olduğumu bilmiyorum.
Statörden ateşleme yapan bir sisteme sahip olduğumu varsayıp yarın akü destekli bir sisteme dönüş yapsam benim için mantıklı olur mu acaba ?

Motosikleti
Arora kasırga
Bobin ölü bence ama kesin konuşmadan sargıları ölçmek lazım
Bı avometre yardımıyla konumu 20k ohm kademesine alıp ölçüm yapın
6.668 e yakın rakamlar çıkması lazım

Motosikleti
Scooter 50 125
Çalıştırdım.
Son çare Statörü değiştireyim olmadı tamirciye giderim dedim.
500tlye Statörü aldım değiştirdim çalıştı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motor çalışıyor ama yüksek devirlerde biri tutuyor gibi, ateşleme hala kötü mü acaba anlamıyorum artık?

Son düzenleme:
Çalıştırdım.
Son çare Statörü değiştireyim olmadı tamirciye giderim dedim.
500tlye Statörü aldım değiştirdim çalıştı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motor çalışıyor ama yüksek devirlerde biri tutuyor gibi, ateşleme hala kötü mü acaba anlamıyorum artık?

Konjektörü değil statoru değiştirdiğinizi söylüyorsunuz.

CDİ, konjektör ve stator, her üçü de birbiri ile uyumlu olmalıdır. Stator un kablo çıkış sayısı, bobin çapları, sarım sayıları gibi teknik değerlerinin motorunuza göre olması gerekir.

Aldığınız stator motorunuz için orjinal veya muadil mi? Bunu teyit edin.

Motosikleti
Scooter 50 125
Konjektörü değil statoru değiştirdiğinizi söylüyorsunuz.

CDİ, konjektör ve stator, her üçü de birbiri ile uyumlu olmalıdır. Stator un kablo çıkış sayısı, bobin çapları, sarım sayıları gibi teknik değerlerinin motorunuza göre olması gerekir.

Aldığınız stator motorunuz için orjinal veya muadil mi? Bunu teyit edin.
hocam dış görünüşte birebir aynısı , soketleri de tutuyor.
Pick up sensörünü sentil çakım ile 0.15mm sularında volana yakınlaştırıp ayarladığımda devirlenme düzeldi bu seferde hantallaştı, çok yaklaştırdık sanırım .
Orjinal malzeme olmayınca böyle ayarlar uğraştırıyor anlaşılan.Orjinal malzeme bulunmaz hocam bunlar hepsi çinli hepsi birbirine uyuyor ama kalite farkları oluyor .Çok az farklılık oluyor hepsinde.
Şuanda sorunum sanrıım avans ayarı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar