Merhabalar, bir kaç ay önce engel durumumdan dolayı A2 sınıf ehliyet alamama ihtimalimi sormuştum. Vakit ayırıp yanıtlayanlara teşekkür ederim. Forumdaki mesajlardan sonra bulunduğum il olan Bolu'da sağlık kuruluna girdim vermediler. Süreci daha iyi anlamanız adına baştan sona yazacağım. Daha önce belirttiğim gibi sol elimde 3 parmak noksan tıpta buna sol elde elektrodaktili deniyor, biraz araştırdığınızda ıstakoz pençeli adam karşınıza çıkıyor, hemen hemen benziyor fakat sadece sol elimde ve benim elim o kadar büyük değil ama günlük yaşamıma ne eksisi ne de artısı var nötr yani. Sosyal olarak bazı kaygılar yaratsa da gün geçtikçe bunların üstesinden geldim. Şimdi muzdarip olduğum durumu anladığınızı varsayarak bu konuyu geçiyorum. 1 Ağustos 2025 tarihinde 18 yaşıma girdim, yanlış hatırlamıyorsam 12-13 Ağustos 2025 tarihinde ise sağlık ocağına başvurdum tabi ki de direk ora da vermeyeceklerdi, bunu biliyordum. Bir tanıdığım bana alırsın sadece beklersin demişti o yüzden çok dert etmemiştim. Sağlık ocağından il sağlık müdürlüğüne gittim oradan da uzman hekime sevk edildim. Uzman hekim sevk edildiğim de beni muayene edeceklerini elimin kuvvetine, dengeme, reflekslerime bakacaklarını düşünmüştüm, fakat öyle olmadı ortopedisyenin odasına girmemle beni komisyona sevk etmeleri bir oldu (sağlık kurulu). Yaklaşık 20-25 gün bekledikten sonra ayda bir olan sağlık kuruluna girdim. Sağlık kurulunda 4 doktor 1 makine mühendisi var tabi yerseniz. Komisyon dediklerinde oda oda doktor gezip en son nihai kararı verdiklerinde bir salonda olacağımı düşünmüştüm en azından bir kaç muayene ederler belki diye. Doktorlardan biri göz ucuyla elime baktı ardında yanındaki doktora danıştı zaten o an anlıyorsunuz alamayacağınızı. Bana otomatik kullanırsın dediler bende bir sıkıntı olmuyor debriyaj solda zaten en kötü ihtimal maneti yumuşatırım az geri çektiririm veya sağa aldırırım dediğimde, sen motor için mi geldin dediler koskoca kurul benim ne amaçla orada olduğumu bile bilmiyor. Evet dedim, bu arada saat 13.00 de orada bulunun dediler benim komisyon salonuna girişim 4-4.30 tu ve benle beraber yaklaşık 25-30 kişi kendilerinin kaçıncı sırada olduklarını bilmeden beklediler. İçeriye girenler genelde 15 dakikada çıkıyordu, bense 45 saniyede çıktım, içimden hee demek ki bana direk sürücü olur belgesini verip gönderecekler. Komisyon karar verirken sizi dışarıya alıyorlar. Bende kararı beklerken karar geldi, kararın sonucunu açıklayan biri olur ve herkese o söyler, bana da sonucu açıklayan kişi alamıyorsun dedi, dedim nasıl alamıyorum, engelli B sürücü olabiliyorsun dedi. Yav Allah aşkına içeride söylemişim zaten motosiklet için geldiğimi orada duydunuz kararı verirken B ne alaka. Hee tamam o zaman dedi geri içeriye gitti zaten o an anladım alamayacağımı. Kağıda elime alıp okuduğumda engelli B sürücü olur iki tekerlekli araç kullanamaz yazısını gördüm, fıttırdım resmen hem bir teste tabi tutulmuyorum hem de saatlerce ne zaman gireceğimi bilmeden saatlerce bekliyorum, neyse beklemek çok ta umurumda değil bir günüm çöp oluversin sorun değil. Ama bana sadece uzaktan bakarak alamazsın demek sen buraya boşuna geldin biz sana zaten vermeyeceğiz der gibi. İşin saçma yanı manuel araba da kullanamıyorum

üstelik müthiş sağlık raporum otomatik arabalarda bulunan kulakçık olursa da izin vermiyor. Bir bakış nelere kadir vay bee. Neyse Boluda ki kurulun kararına itiraz ettim, beni düzceye sevk ettiler. Kısa keseyim düzce de ret verdi üstelik doktor bana şöyle dedi '' sen gidonu sıkamazsın'' evet sizin gözünüzde belki sıkamam ama bunu nasıl kanıtlayabilirim dedim. Onlarda napabiliriz ki buraya motor mu sokacağız dediler. Hee buarada düzce'dekilerde motosiklet için gittiğimi komisyonun ortasında öğrendiler. Motor için mi geldin derken ki ekşiyen surat ifadeleri sizi bir hiçmişsiniz gibi hissediyor, kötü bir his. E dedim ben nasıl kanıtlayacağım size onlarda kanıtlayamazsın işte dediler bakın o an o kadar sinirlendim ki çaresizlikle başa çıkmak çok zor bir his. Neyse işin özü oradan da nur topu gibi bir ret aldıktan sonra beni Samsuna sevk ettiler sevk ederken de ''boşuna gitme orada da vermezler'' dediler. Henüz Samsuna gitmedim zaten bu Düzce kurul olayı da 2 gün önce oluyor, süreç sona erene kadar yazmayacaktım fakat anlayan bilen tecrübeli birileri varsa fikir danışmak adına iyi olur diye düşündüm. Daha önceden özel hastaneye git diyenler vardı, keşke özel hastaneye gitseydim şansım daha çok artardı şu an gidemiyorum çünkü komisyon kararını ancak komisyon kaldırabiliyor ve ya yeniden gözden geçirebiliyor.
Özet: Herhangi bir muayeneye ihtiyaç bile duyulmadan olamazsın yaftası çok moralimi bozdu, bakın ret verdikleri için değil sitemim, bir muayeneye tabi tutulmadan direk engelli B sürücü olur diyebilmek bu bence böyle olmamalı.