dükkanın önüne park ettirmemek

Motosikleti
Voge 250RR
Her zamanki gibi sabah dershaneye gittim motoru Park ettiğim yere koyacaktım ve ne göreyim?

katıkçı yolu ayaklı tabelayla kapatmış üstünde de ... katık müşterilerine özel yazıyor

Müşterilerle de alakası yok tüm gün boştu orası, ara sıra gelen ticari araçlar var sanırım kargo sipariş tarzı bir şey bırakıyorlar onlar koysun diye kendilerine ayirmislar.

Devletin yolunda sırf dükkanının önü diye böyle bir şey yapma hakkı var mı eğer yasal değilse şikayet edicem.

Motosikleti
D400
Başka bir konuda kuralları çiğneyenleri savunup bu konuda da kendine dokunan problem oldugunda sikayet edeceğim demen ciddi anlamda yurdumun özeti gibi.

Neyse soruna cevap vereyim;

hayır orayı kapatamaz. Sadece işgaliye detaylarında devlete para veriyorsa (bu da yere göre değişir) sandalye masa tabela falan koyabilir ama özel otopark olarak işgal edemez. Fotoğrafını çekip sikayetci olursan ceza alırlar.

Motosikleti
Voge 250RR
Başka bir konuda kuralları çiğneyenleri savunup bu konuda da kendine dokunan problem oldugunda sikayet edeceğim demen ciddi anlamda yurdumun özeti gibi.

Neyse soruna cevap vereyim;

hayır orayı kapatamaz. Sadece işgaliye detaylarında devlete para veriyorsa (bu da yere göre değişir) sandalye masa tabela falan koyabilir ama özel otopark olarak işgal edemez. Fotoğrafını çekip sikayetci olursan ceza alırlar.
Ooofff, mimlendik desene forumda.

Belediyeyi arayıp şikayetçi olacağım o zaman, farkındaysan ben kural ihlal eden işletme sahibini darp etmedim, hakkımı resmi yollarla nasıl ararım onu sordum. Anlayana :)

Motosikleti
D400
Ooofff, mimlendik desene forumda.

Belediyeyi arayıp şikayetçi olacağım o zaman, farkındaysan ben kural ihlal eden işletme sahibini darp etmedim, hakkımı resmi yollarla nasıl ararım onu sordum. Anlayana :)

motosiklet grubun varsa hepiniz gibip oraya park edin, birden fazla kişi gelince komik oluyor böyle durumlarda =)

Trafik şube müdürlüğünü arayın, muhtemel isleri yoktur hemen birilerini yollarlar. karşılarına geçip sigaranızı yakıp ya da kahvenizi elinize alıp keyifle izleyin. :D

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Türkiye'de "işgaliye" belediyeler tarafından adeta sınırsız bir kiralama mekanizmasına dönüşmüş durumda. Belediyeler bunu gelir olarak yazdıklarından, çoğu zaman her durumda izin verip, işgaliye bedeli alıp, göz yumuyorlar bu meseleye.

Aslına bakılırsa "işgaliye" geçici olarak verilen bir muafiyettir. Bunun yasal dayanağı da 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'dur.

"Madde 52 – Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, İşgal Harcına tabidir:

1. Pazar veya panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin her türlü mal ve hayvan satıcıları tarafından işgali,

2. Yol, meydan, Pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için işgali,

3. Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin çalışma saatleri içinde, taşıtlar tarafından işgali (Bisiklet ve motosikletler hariç)

Yukarıda sayılan yerlerin izinsiz işgalleri mükellefiyeti kaldırmaz."

Bizim memlekette ise pratikte olan şudur: Her dükkan kendi kapısının önünü, -ister kaldırım olsun, ister yol olsun, ister ne olursa olsun- kendi tapulu mülkü gibi kullanmayı kendine hak görür. Çoğunun da aldığı herhangi bir izin falan yoktur. Ya da örneğin bir restoran 10 m2'lik yer için başvuru yapar ama sonradan yoğurt gibi süzülerek her yere masa atar. İtiraz edersin, "ben işgaliye ödüyorum" der. Sanırsın babasının malı. Üç kuruş işgaliye ödeyip, tüm sokağı kendi malı gibi kullanır. Berber kaldırıma çamaşırlık atar, market kaldırıma tezgah atar, büfe her yere dolap atar, cafe/restoran vs. zaten her yere masa atar, ve bu rezalet böyle böyle büyüyerek devam eder.

Aslına bakılırsa; işgal harcı alınması suretiyle işgale belediyece izin verilebilmesi için, işgali gerçekleştiren 3. kişinin gereksinimi yanında, verilen iznin kamu yararı ve kamu düzenini veya diğer vatandaşların haklarını zedeleyecek sonuçlara mahal vermemesi gerekir.

İşgaliyede esas olan işgaliye durumunun geçici olması, kiralama yönteminde olduğu gibi uzun süreli kullanıma dönüştürülmemesidir. Aşağıdaki makalede de zaten bu durum gayet açık dile getirilmiş ve,

"Belediyelerin GEÇİCİ nitelikte olmayıp süreklilik arz edecek şekilde meydan ve kaldırımlara yönelik Mali Hizmetler Dairesi Başkanlıklarınca işgal harcı temin edilerek hukuka aykırı gelir kaynağı yaratmaları dayanaktan yoksundur.

denilmiştir.

Görüldüğü gibi, sadece geçici ve kısa süreler için verilen bir muafiyet, bizde belediyelerin de gelir amacıyla (veya tanıdık, rant, vs.) göz yumması ile adeta yasal bir kiralama yöntemine dönüşmüş durumdadır.

Ne yapabiliriz peki?

Pek bir şey yapamıyoruz maalesef. Öncelikle belediyeye yazılı şikayette bulunuyoruz, olmadı Cimer'e yazıyoruz, yine olmadı Hukuk mücadelesine girişiyoruz. Kaçımız yapıyor bunu? Hiç birimiz...

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Oraya tabela koyamazlar, kamu alanı. Belediyeye şikayet edersen ilkinde ihtar, ikincide ceza yiyecektir. Sırf bu yüzden 50cc çinli koymuştum eşimin dükkanı önüne. Ne belediyeyle uğraştım, ne park etmeye çalışan insanlarla sürekli mal giriş çıkışı olan bir yerdi. Mekan sahibi olarak yükleme indirme yapılacak bir araç geldiğinde kapının önündeki tanımadığın arabanın işine engel olması, mal inene kadar senin yolu engellemen falan psikolojik olarak rahatsız edici bir şey.

Motosikleti
Yurtdışında da dükkanlar var. Onların dükkanına da mal iniyor/çıkıyor. Ama kimse dükkanının önünü tabela, masa, motosiklet, taş :) vb. ile kapatamıyor...

Bırak dükkan önünü kapatmayı, estetiği bozacak tabela bile asamaz binaya...

Bizde işler ortadoğu kültürü ile yürür. Kimse şikayet etmesin...

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Yurtdışında da dükkanlar var. Onların dükkanına da mal iniyor/çıkıyor. Ama kimse dükkanının önünü tabela, masa, motosiklet, taş :) vb. ile kapatamıyor...

Bırak dükkan önünü kapatmayı, estetiği bozacak tabela bile asamaz binaya...

Bizde işler ortadoğu kültürü ile yürür. Kimse şikayet etmesin...
Yurt dışındaki dükkanların önünde mal indirilip bindiriliyorsa özel alan ayrılıyor, kimsede kafasına göre bir yere arabasını terk edip gitmiyorda ondan. Tabela ile o konumlar belli, tabela yetmemiş olacak ki bizim gibi yabancılar için genelde yerde taralı alan oluyor park edilmesin diye.

Motosikleti
Yurt dışındaki dükkanların önünde mal indirilip bindiriliyorsa özel alan ayrılıyor, kimsede kafasına göre bir yere arabasını terk edip gitmiyorda ondan. Tabela ile o konumlar belli, tabela yetmemiş olacak ki bizim gibi yabancılar için genelde yerde taralı alan oluyor park edilmesin diye.
Daha ötesi var. Sadece özel alan değil, özel saatleri de var mal indirme/bindirmenin. Kimse kendi kafasına göre mal getirmiyor dükkanına vs. Ona bakarsanız şehir vergisi var, şehir zonu var, belli bölgelere araç yasağı var, tabela standardı var (bizdeki gibi bütün binayı kaplayan iğrenç led tabelalar göremezsiniz), var da var...

Tabii bu işler domino taşı misali. Bir yeriniz sökükse diğer taraf da dikiş tutmuyor. Nihayetinde en medeni dediğimiz insanlar bile sistemin açıklarını kullanmakta beis görmüyor. Biraz da dejenere olmuş toplumsal ahlakla ilgili bunlar. Yoksa bizde yazılı nizam iyidir aslında ama gerçek yaşama aktarmada sorunlarımız var. Dediğim gibi, Ortadoğu kültüründen kurtulamadıkça refah falan hikaye bize. Herkes kendi çapında sündürüp duracak sistemi. İşin kötüsü, herkesin buna uyarlayacak bir bahanesi de oluyor yani.

• Beğen
Tepkiler: ACT

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Viyananın göbeğinde, rastgele maps'ten indiğim bir sokak. Tabelalar sokağa paralel yere konulmuş :) Duvardakiler ise oldukça düzenli duruyor bizdekilere göre. Motosiklet park yerleri belli. İleride sanırım tek yön. Yol daralmış. Sol tarafta bir kaç araç var. Park edebilecekleri yer kaldırımın çıkıntısı ile belirlenmiş. Hemen yanı bisiklet yolu. Kaldırımda sağda solda bisiklet bile yok. Orada bisiklet çok yaygın üstelik

Motosikleti
Ki, Florianigasse Viyana'da sıradan bir ara sokaktır. Hadi iki adım ötesinden de ben örnek vereyim.

Orada da kaldırımlarda cafelerin masa sandalyesini görürsünüz ama hem kaldırım uygundur, hem kamu kullanımını engellemez, hem de öyle kalıcı yapı falan olmaz. En fazla gölgelik koyarlar. Otomobiller, bisikletler, motosikletler o çizgiyi geçemez. Geçerse ciddi ceza alırlar çünkü...

Mal yüklemeyi geçtim; bizde böyle bir sokak/cadde kültürü, düzeni, estetiği falan hayal ötesi. Anca gidip "Kaiserschmarrn" yer dönersiniz :)

• Beğen
Tepkiler: ACT
Motosikleti
Dominar D250
Ki, Florianigasse Viyana'da sıradan bir ara sokaktır. Hadi iki adım ötesinden de ben örnek vereyim.

Orada da kaldırımlarda cafelerin masa sandalyesini görürsünüz ama hem kaldırım uygundur, hem kamu kullanımını engellemez, hem de öyle kalıcı yapı falan olmaz. En fazla gölgelik koyarlar. Otomobiller, bisikletler, motosikletler o çizgiyi geçemez. Geçerse ciddi ceza alırlar çünkü...

Mal yüklemeyi geçtim; bizde böyle bir sokak/cadde kültürü, düzeni, estetiği falan hayal ötesi. Anca gidip "Kaiserschmarrn" yer dönersiniz :)
bu kadar büyük ve sık binalara rağmen şu caddeye düşen insan ve araç sayısına bakar mısınız.... aradığım huzur bu.

Motosikleti
Voge 250RR
.
Türkiye'de "işgaliye" belediyeler tarafından adeta sınırsız bir kiralama mekanizmasına dönüşmüş durumda. Belediyeler bunu gelir olarak yazdıklarından, çoğu zaman her durumda izin verip, işgaliye bedeli alıp, göz yumuyorlar bu meseleye.

Aslına bakılırsa "işgaliye" geçici olarak verilen bir muafiyettir. Bunun yasal dayanağı da 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'dur.

"Madde 52 – Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, İşgal Harcına tabidir:

1. Pazar veya panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin her türlü mal ve hayvan satıcıları tarafından işgali,

2. Yol, meydan, Pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için işgali,

3. Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin çalışma saatleri içinde, taşıtlar tarafından işgali (Bisiklet ve motosikletler hariç)

Yukarıda sayılan yerlerin izinsiz işgalleri mükellefiyeti kaldırmaz."

Bizim memlekette ise pratikte olan şudur: Her dükkan kendi kapısının önünü, -ister kaldırım olsun, ister yol olsun, ister ne olursa olsun- kendi tapulu mülkü gibi kullanmayı kendine hak görür. Çoğunun da aldığı herhangi bir izin falan yoktur. Ya da örneğin bir restoran 10 m2'lik yer için başvuru yapar ama sonradan yoğurt gibi süzülerek her yere masa atar. İtiraz edersin, "ben işgaliye ödüyorum" der. Sanırsın babasının malı. Üç kuruş işgaliye ödeyip, tüm sokağı kendi malı gibi kullanır. Berber kaldırıma çamaşırlık atar, market kaldırıma tezgah atar, büfe her yere dolap atar, cafe/restoran vs. zaten her yere masa atar, ve bu rezalet böyle böyle büyüyerek devam eder.

Aslına bakılırsa; işgal harcı alınması suretiyle işgale belediyece izin verilebilmesi için, işgali gerçekleştiren 3. kişinin gereksinimi yanında, verilen iznin kamu yararı ve kamu düzenini veya diğer vatandaşların haklarını zedeleyecek sonuçlara mahal vermemesi gerekir.

İşgaliyede esas olan işgaliye durumunun geçici olması, kiralama yönteminde olduğu gibi uzun süreli kullanıma dönüştürülmemesidir. Aşağıdaki makalede de zaten bu durum gayet açık dile getirilmiş ve,

"Belediyelerin GEÇİCİ nitelikte olmayıp süreklilik arz edecek şekilde meydan ve kaldırımlara yönelik Mali Hizmetler Dairesi Başkanlıklarınca işgal harcı temin edilerek hukuka aykırı gelir kaynağı yaratmaları dayanaktan yoksundur.

denilmiştir.

Görüldüğü gibi, sadece geçici ve kısa süreler için verilen bir muafiyet, bizde belediyelerin de gelir amacıyla (veya tanıdık, rant, vs.) göz yumması ile adeta yasal bir kiralama yöntemine dönüşmüş durumdadır.

Ne yapabiliriz peki?

Pek bir şey yapamıyoruz maalesef. Öncelikle belediyeye yazılı şikayette bulunuyoruz, olmadı Cimer'e yazıyoruz, yine olmadı Hukuk mücadelesine girişiyoruz. Kaçımız yapıyor bunu? Hiç birimiz...
Kiralama falan dediniz onu ben de düşündüm

ama 112deki operatör, başta kaldırıma mı diye sordu ben de hayır dubayi yola koymuslar kaldırıma koysa zaten sıkıntı yok dedim.

O da " kaldırıma da koyamaz, ekip yonlendirecegiz " dedi

Haftaya o dubaları orada görürsem motorumu iki dubanın tam ortasına yanlamasına koyup gidonu da kitleyeceğim kendileri trafiği arayıp çektirebilir.

Motosikleti
Hero Dash 125
Güzel kardeşim davanda sonuna kadar haklısın. Kanunen bunu yapamazlar ancak gel gör ki bu tarz durumlarda belediye, kolluk kuvvetleri gerekli ceza ve yaptırımı uygulamıyor.

İki dubanın tam ortasına, yanlamasına motürü koyarak gidonu kilitlersen muhtemelen iş işgaliye durumundan çıkacak ve kavgaya evrilecek. Adam bıdı bıdı bir şey söyleyecek, sen bir şey söyleyeceksin. Zaten karşı taraf insan evladı olsa orayı işgal etmez. Analaşamayacaksınız sonu kavga olacak.

Diğer bir senaryoda adam motosikletini kucaklayarak çekmek isteyecek yada tekme atarak düşürecek zarar verecek. Sonradan zarar verdiğini ıspatlamaya uğraşacaksın, malıma zarar verdi diyerek dava açacaksın.

Kavga dövüşle uğraşma. Tartışmaya girme. Tartışma esnasında adam kalp krizi geçirir ölür. Üzerine iş alırsın.

Uzaktan çek fotoğrafı, at belediyeye. Şikayetçiyim, bu işgaliyelerin toplatılmasını talep ederim de geç. Baktın belediye geldi ceza yazdı ama adam toplamadı onları, tekrar şikayet et. Gidip de dükkanın önüne motosikletini koyarak başka sorunlara davetiye çıkartma.

Bu işgal işine ben de tav oluyorum ama başıma da iş almak istemiyorum. Maşa varken ateşi elinle tutma.

Gece yağmura yakalandım,motoru caycinin önüne çektim,adam dükkan onune çekme al burdan dedi.
3-5 dakka yağmur dinsin diye bekliyorum.
Bildiğin hayvan bunlar

Motosikleti
Voge 250RR
Analaşamayacaksınız sonu kavga olacak.

Diğer bir senaryoda adam motosikletini kucaklayarak çekmek isteyecek yada tekme atarak düşürecek zarar verecek.
Açıkçası işin tartışmaya döneceğini biliyorum fakat o seviyelere ulaşacağını pek düşünmüyorum. Ama ben yine de dediğiniz gibi şikayet edebileceğim her yere edicem.

Muhtemelen hallederler çünkü zaten yakın çevrede yolu işgal eden başka bir dükkan yok, burada öyle bir alışkanlık yok.

Kafaya taktım ben uğraşırım dersen.

Bir kamera takıyorsun, onların işgal ettiği yere gidip motosikletini park etmeye çalışıyorsun. Bir müdahale olursa birader buraya park edemezsin gibisinden alttan alıp burası yol, park edemezsin diye tabela da yok, ben park etmek istiyorum diyorsun, onlar tekrar park edemezsin dediklerinde atarlanmıyorsun, kötü söz söylemiyorsun. Motosikletini alıp git başka yere park et.

Sonra kamera kaydını flaş belleğe yükleyip dilekçe ile savcılığa şikayet et. Onlar gereğini yapar. Ortalık boş değil sen yeter ki hakkını aramayı bil.

(1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(3) Bu suçun;

b) Birden fazla kişi tarafından birlikte,

İşlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.

Son düzenleme:
Motosikleti
Voge 250RR
Kafaya taktım ben uğraşırım dersen.

Bir kamera takıyorsun, onların işgal ettiği yere gidip motosikletini park etmeye çalışıyorsun. Bir müdahale olursa birader buraya park edemezsin gibisinden alttan alıp burası yol, park edemezsin diye tabela da yok, ben park etmek istiyorum diyorsun, onlar tekrar park edemezsin dediklerinde atarlanmıyorsun, kötü söz söylemiyorsun. Motosikletini alıp git başka yere park et.

Sonra kamera kaydını flaş belleğe yükleyip dilekçe ile savcılığa şikayet et. Onlar gereğini yapar. Ortalık boş değil sen yeter ki hakkını aramayı bil.

(1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(3) Bu suçun;

b) Birden fazla kişi tarafından birlikte,

İşlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.
Bana laf söyleyeceğini sanmıyorum, ben oraya koyduktan sonra öğle arasına çıktığımda motorumu başka yerde göreceğimden eminim.

Aynı şeyi daha önce yaptılar mal geldiği zaman motorumu başka yere çekiyorlardı kendileri sanırım, ben de düzgünce güzel bir yere koydukları için bir şey demiyordum.

Ben motoru oraya koyarken bana laf söyleyip atar yapacağını bilsem koyarım zaten ama o motoru ben dersteyken alıp başka yere koyduktan sonra dükkana gidip kavga çıkarmaktan başka çarem kalmayacak.

112yi aramıştım öğle vakti ama saat 22 gibi ordan geçtim dubalar yerinde duruyordu yarından itibaren belediyeyi taciz etmeye başlayacağım o dubaları orada görmeyene kadar

Aynı şeyi daha önce yaptılar mal geldiği zaman motorumu başka yere çekiyorlardı kendileri sanırım, ben de düzgünce güzel bir yere koydukları için bir şey demiyordum.

Maden düzgünce güzel bir yere park etme imkanı var, o zaman senin derdin ne, milletle zıtlaşmak mı?

Git oraya park et.

Bu da ayrı bir değişik..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar