İş arayışı ( fikir alışverişi ) ?

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Merhaba sayın arkadaşlar;

Yakın bir zamanda çalıştığım şirkette işlerin düşmesi ve araç giriş çıkış sayısı azalmasından dolayı Servis Müdürlüğü yaptığım yerden benimle birlikte dört farklı departmandaki müdür arkadaşı farklı günlerde işten çıkarttılar. (üzüldüğüm konu haketmediğimi düşünsemde matematiksel olarak maliyet ve gider konusunda en uygunlardan biri olduğum için çıkartılmışım.)

Neyse çok üzülmedim fakat bu ekonomide kış öncesi 5 yaşında kızım ve eşim ile işsiz çaresiz kaldım. Bu işe girmeden öncede hep düşündüğüm gibi tekrar aynı düşüncelere girdim. Motosiklet üzerine ne iş yapabilirim? şu anda konu bu; şöyle motorsiklet parçası,aksesuarları, online satış,yurt dışı satış yada bayi açmak hangi marka model arasında uyurken dahil düşünmeye başladım. Fakat bu işi yapmak istememle hevesimle alakalı görmediğim atladığım dikkat etmem gereken konular vardır mutlaka bunlarda size sormak akıl danışmak için yazma gereği duydum.

aklımdaki yapılacak olan işler;

1- Online satış ;
-Site açıp güvenli ödemeli bir şekilde satış
-aksesuar, motorsiklet bakım, motorsiklet motor bakım malzemeler, koruyucu ekipman gibi
-motorsiklet yağı satışı

2- Yakın biri ile bir mağaza yada showroom açmak ;
- Hangi markalar olabilir?
- Bayilik olabilir mi ? Hangi firma bayiliği mantıklıdır.
- Birden çok marka çeşitliliği ve satış (honda-yamaha hariç çin işi mi ?)
- Showroom ve Servis (Büyük marka mı ? yoksa çin markasımı ? )

3- Sıcak satış ;
-Malzeme tedariği ve ticari araç ile bakım malzemelesi sıcak satış
-Sıcak satışa yönelik yağ yağ filtresi hava filtresi balata disk
-Trakya bölgesine elden servisin ayağına giderek satış

Geçmişte satış ve pazarlama eğitimi almış, motorların mekaniği ile yakından ilgili, motorsporlarında lisanslı sürücüyüm. Fakat evlendikten sonra gerek riskler gerek eşimin istememesi üzerine Mercedes Ford gibi firmalarda Servis müdürlüğü yapmaktayım. Birikim olarak bir aracım bir motorum var. Daha fazlası için ise benimle aynı sermayeye sahip bir arkadaşım var. Fakat benim kendi işimi kurup artık kendi ailemi geçindirmek istiyorum. İkamet ettiğim yer dediğim gibi İstanbul Silivri.

Yada herşeyi bırak boşver gir yine kurumsal bir firmaya çalış mı dersiniz?

Konu benim için önemli olup bundan sonraki hayatım için fikir vermesi açısından desteğinizi rica ediyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Üstadım büyük geçmiş olsun. Tercihinizi yeniden beyaz yakalı olmaktan yana kullanmadığınızı farz edelim. Bu iş için uygun yatırım bütçenizin olup olmadığını bilemem ama motosiklet servisleri bir otomobil servisi kadar donanımlı ve iyi hizmet veren yerler değil. Belki bir kaç iyi örnek vardır bilemem ama sektör tecrübenizle iyi bir ekiple bu işe el atıp kaliteli bir servis açsanız bence güzel bir ihtiyaca çözüm olabilirsiniz.

Motosikleti
cbf 150
Geçmiş olsun.

Motosiklet piyasası eğer takip ediyorsan ihtiyaçları görmüş olman gerekli .Sırf brdaki açılan konulara bile bakarsan

1. güvenilir servis hizmeti
2. motor bakımı konusunda bilgilenme
3.eksperlik

Türk piyasası bu 3 konu arasında dönüyor ve tabi tommynn köfte gezileri.

Bana kalırsa kısıtlı bütçeni harcama ve iş ara. İş kurmak için çok sermaye lazım ve Türkiye iş kurmak için ideal bir ülke değil.

İnternetten ufak alım satımlarla günü çevirebilirsin ama onunda bir sınır var.

:kurumsal bir yere girmeye çalış ve sonra para biriktirmek için çabala.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Üstadım büyük geçmiş olsun. Tercihinizi yeniden beyaz yakalı olmaktan yana kullanmadığınızı farz edelim. Bu iş için uygun yatırım bütçenizin olup olmadığını bilemem ama motosiklet servisleri bir otomobil servisi kadar donanımlı ve iyi hizmet veren yerler değil. Belki bir kaç iyi örnek vardır bilemem ama sektör tecrübenizle iyi bir ekiple bu işe el atıp kaliteli bir servis açsanız bence güzel bir ihtiyaca çözüm olabilirsiniz.
Tommygun hocam bende sizinle aynı düşüncedeyim. Geçmişte servis olanaklarını ihtiyaçlarını görmüş yapılandırmış ve kurmuş biri olarak bu işte zirve denilecek işler yapabilirim bunun için yeterince bilgim var. Kuracağım servis belirli standartlarda ve eğitimlerini almış bir ekip ile olacaktır. Fakat sermaye tarafını işin içine soktuğumda ister istemez kısıtlı olmasından kaynaklı olarak dükkanın metrekaresi düşüyor standartım bozulmuyor :)
Geçmiş olsun.

Motosiklet piyasası eğer takip ediyorsan ihtiyaçları görmüş olman gerekli .Sırf brdaki açılan konulara bile bakarsan

1. güvenilir servis hizmeti
2. motor bakımı konusunda bilgilenme
3.eksperlik

Türk piyasası bu 3 konu arasında dönüyor ve tabi tommynn köfte gezileri.

Bana kalırsa kısıtlı bütçeni harcama ve iş ara. İş kurmak için çok sermaye lazım ve Türkiye iş kurmak için ideal bir ülke değil.

İnternetten ufak alım satımlarla günü çevirebilirsin ama onunda bir sınır var.

:kurumsal bir yere girmeye çalış ve sonra para biriktirmek için çabala.
Evet bu dediğiniz üç maddeyi bende gözlemledim. Hatta köfte partileri ile bile etkinlik bile yapmayı düşündüm :) şaka demiyorum neden olmasın diyorum. Fakat bütçe tarafında bende sizinle aynı düşüncedeyim. Orası biraz sıkıntılı olduğundan büyük marka değilde büyük markalar gibi düşünüyorum şöyle bir avm ye girildiğinde birden çok giyim markası varken boyner ykm gibi büyük firmalar içlerinde hepsini barındıyor. Bende buralarda çalıştığım dönemlerde istatistikler müşterilerin tek tek mağza değilde hepsini barındırdığı büyük yerlere ilk girdiklerini gösteriyor. Buradan yola çıkış bi yamaha honda yerine bütün çinlileri elde bulundurup satabileceğim ihtiyaçlarını servislerini yapabileceğim bir yer açmak. Bu arz talebi bir tık yukarı çekerken maliyeti belki aynı seviyede belkide aşağıya çekiyor.
Başlarda büyük cc ler değilde ufak cc ler ile başlamak maliyet konusunda çok önemli bir çizgi olduğunu düşünüyorum. Bir düşünün her markanın bir duvarı yada bir standı var ve orada arora tvs cf moto kuba benelli rks gibi markalar var. Kulağa hoş geliyor.

Motosikleti
cbf 150
Sıfır bir araç satabilmen için o ülkenin resmi distribitöründen onay alman lazım sana bayilik vermeleri lazım ama o bayide başka çinli satamıyabilirsin.

Bunlar kendi aralarında rekabet eden firmalar. Ben Dünyanın neredeyse heryerini gördüm bir kaç savaş olan bölge dışında diyelim. Tek bir yerde farklı marka sıfır motor satılan hiç aklıma dahi gelmiyor. Yantur motor var Türkiyede motorları sıfır alıyor farklı markalardan bazılarıda 5 10 kmde yada daha fazla.

Bu bana kalırsa bir çıkmaz yol.

Ama madem araç satmak istiyorsun ozaman araçları off the shelve olarak kişiye özel hazır edilmiş sat.

Örnek Tenere 700

Basic model sıfır tenereye çan manta ekle

premimum modele, yarış amartisörü ve özel adventure donanımları ekle

Ve garantili sat. Bu tür uygulamalar Amerikada çok yapılıyor Avrupaya daha gelmedi ama belki sen starsın.

Açıkcası ben bir adventure motor alacak olsam böyle opsiyon paketliler ve garantiliyse hemen gideralırım.

Köfte işinden tommy sorumlu aslında daha çok da para kazandırabilir :)

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Sıfır bir araç satabilmen için o ülkenin resmi distribitöründen onay alman lazım sana bayilik vermeleri lazım ama o bayide başka çinli satamıyabilirsin.

Bunlar kendi aralarında rekabet eden firmalar. Ben Dünyanın neredeyse heryerini gördüm bir kaç savaş olan bölge dışında diyelim. Tek bir yerde farklı marka sıfır motor satılan hiç aklıma dahi gelmiyor. Yantur motor var Türkiyede motorları sıfır alıyor farklı markalardan bazılarıda 5 10 kmde yada daha fazla.

Bu bana kalırsa bir çıkmaz yol.

Ama madem araç satmak istiyorsun ozaman araçları off the shelve olarak kişiye özel hazır edilmiş sat.

Örnek Tenere 700

Basic model sıfır tenereye çan manta ekle

premimum modele, yarış amartisörü ve özel adventure donanımları ekle

Ve garantili sat. Bu tür uygulamalar Amerikada çok yapılıyor Avrupaya daha gelmedi ama belki sen starsın.

Açıkcası ben bir adventure motor alacak olsam böyle opsiyon paketliler ve garantiliyse hemen gideralırım.

Köfte işinden tommy sorumlu aslında daha çok da para kazandırabilir :)
çok mantıklı peki yurt dışında bu işi yapan firmaların örneklerini paylaşabilirmisiniz Türkiye de neden ilk ben olmayayım?
Çinli konusuna gelecek olursakta o durumda ikimizinde atladığı yada ikimizinde bilmediği birşey olabileceğini düşünüyorum. Buraya konu açmamdaki sebep bu zaten fikir arayışı. Neden derseniz yakın bir tanıdık uzak bir akrabamızın :) Rks bayiliği var ve bayi içerisinde arora küba rks ve qj motor satabiliyor. Şimdi direk git onunla konuş didediğinizi duyar gibiyim fakat kendi bayisi ile benim açmak istediğim lokasyon arasında 83 km var bilgi vermeyebilir gönül koyabilir çok ileri seviye akrabalığımız (en son 8 yaşındayken görmüştüm şu anda 29 yaşında ) zedelenebilir :D

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Türkiyeye henüz girmemiş motosiklet aksesuarlarıda getirilebilir. Ancak bu tarz işler sermaye + zaman = maddi dayanma gücü ister. Ben bildiğim işten devam eder, bulunduğum sektörde iş arardım.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Türkiyeye henüz girmemiş motosiklet aksesuarlarıda getirilebilir. Ancak bu tarz işler sermaye + zaman = maddi dayanma gücü ister. Ben bildiğim işten devam eder, bulunduğum sektörde iş arardım.
haklılık payınız çok fazla fakat ben haftada 6 gün 6 ya 8 e kadar çalışıyorum forumdan özür dileyerek üslübüm olmadığı halde köpek gibi çalışıyorum mevcut ihbar süremde olduğum şirketim servis konusunda bildiğiniz bir ahır verdi fakat 1.7 senede şu anda dışardaki araçlara bile hizmet verebilecek seviyeye getirdim. Günün sonunda ne oldu? o ahırda çalışan yediği ekmeğe kullandığı araca kazandığı parasını aldığı firmaya küfür edenler çalışıyor ben işten çıkarılıyorum.

Böyle olduğunda ve köpek gibi bir firmada çalıştığımda adamın cebini dolduracağıma yine köpek gibi çalışır cocuğumun karnını doyururum diyorum. Sonuçta sizleri tezil ederek söylüyorumki kapasitem var tecrübesine sahip olduğum bir konuda başkası için çalışmak içimden gelmiyor.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Selamlar,

Yazarak değil de konuşarak anlatılması gereken bir konu bu çünkü çok fazla detay var.
Bir beyaz yaka ve zamanında ticarete atılmaya çalışmış biri olarak, aklıma gelen her konuda yaşadığım tecrübeleri olabildiğince kısa şekilde aktarmaya çalışayım:
Hatırlatayım; bunlar benim tecrübelerim.

* Eğer beyaz yakaysanız o yolda ilerleyin. İnsan nasıl şekillendiyse, ilerleyen yaşlarda o şekli değiştirmek çok zor oluyor, hatta değişmiyor. Her ay düzenli olarak gelir elde etmeye alışmış bir bünye, düzensiz gelire alışamıyor. Elde edilen gelirin tutarından bahsetmiyorum, periyodundan bahsediyorum.

* Eğer ailede ticaretle uğraşan, esnaflık yapan birileri yoksa, işiniz zor. Kimileri KDV, muhtasar, stopaj, patronluk, işçi çalıştırma, esnaflık, bankalar gibi kavramlarla 10-12 yaşında tanışırken (aile içinde konuşulurken duyuyor, yaşı biraz büyüyünce "dükkana" gittiğinde haşır neşir oluyor), eğer aileniz örneğin öğretmen bir aileyse, siz bu kavramlarla 30-35-40 yaşında ticarete atıldığınızda tanışıyorsanız işiniz zor oluyor.

* Ülkenin ekonomik durumu çok kelek ve günden güne kötüye gidiyor. Bu kötü ekonomide ticarete atılacaksanız, kenarda çok yüklü bir miktar sermayeniz olmalı. O kadar büyük sermayesi olan birisi de ticarete atılmalı mı bilemem çünkü ticaretten daha garantili yöntemler var. Bakanlarımızdan biri, "faizler bu seviyedeyken iş kurmam, paramı bankaya koyar, faizini alırım, bu dönemi böyle geçiririm" demişti. "Durumu bu hale getiren sizsiniz yahu, ne diyorsun sen" diyemedi tabii spiker. Yatırım yaptınız, şirket kurdunuz, dükkan kiraladınız, işçi tuttunuz, çuvalla masraf ettiniz, bu yatırım masraflarından sonra kazanacağınız para, bu kadar masrafı yapmadan, faizden elde edeceğiniz paradan düşük kalacaksa, o işi kurmaya değmez. Yatırım maliyetini ne kadar zamanda çıkartırım, ne zaman gerçekten para kazanmaya başlarım konusundaki hesap kitap işi tamamen size kalmış.

* İşin vergi boyutu var. Her gün yeni bir vergi çıkartıyorlar, var olan vergilerin oranlarını arttırıp ödeme periyotlarını kısaltıyorlar. Bu vergilerden kaçınabilecekseniz (kaçırmak demedim, kaçınmak dedim) yani bir şekilde bir dolap döndürüp bu vergileri en az şekilde ödeyecek bir sistem kuramazsanız, ödeyeceğiniz vergiler belinizi bükecektir. Ben vergimi öderim kardeşim derseniz de, vergi ödemekten kaçınabilen rakipleriniz, müşterilere sundukları fiyatlar sayesinde önünüze geçecek ve müşteri kaybetmenize neden olacaktır. Unutmayın ki, kelek ekonomimiz yüzünden insanlar kaliteden önce fiyata bakar hale geldiler.

* Ödeme alma konusu da var. İnsanlarda para yok. Parası olanlar da parasını işletiyor ve son ana kadar ödeme yapmak istemiyor. Sen işi hallet, haftaya öderim, gelecek aya öderim diyenler çok olacaktır. Ben paramı peşin isterim diyebilirsiniz ama veremeyecek olan varsa o müşteriyi kaybedeceksiniz. Riske girip "tamam haftaya ver" derseniz de o işi kendi cebinizden finanse etmiş olacaksınız. Haftaya öder mi ödemez mi, bilinmez. Ödemediğinde hukuki olarak bir şey yapabilir misiniz, çok zor diyelim (bence ülkenin adalet sisteminin hantallığı yüzünden bir şey yapamazsınız, soğuk su içersiniz).

* İnsan faktörü var. Bir sürü insanla (müşteri, tedarikçi, işçi, muhasebeci, bankacı vs.) muhattap olmak zorunda kalacaksınız. Bunlardan biri ya da birkaçı su koyverse, işleriniz ciddi anlamda aksar. İnsanla uğraşmak zaten zor bir iş, günümüzde daha da zor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İçinizi karartmış gibi olmayayım ama günümüz koşullarında sıfırdan bir iş kurup o işi sürdürmek çok zor. Bu zorluğu atlattığınızda da buna değdi mi sorusu ortaya çıkıyor.

reo

Metin bey, benim tavsiyem en iyi bildiğiniz ve hakim olduğunuz iş koluna yönelmeniz şeklindedir. Zira hali hazırda çalıştığınız alanda daha fazla bağlantınız vardır, sektörün özelliklerini, kuruluşları ve insanları daha çok tanıyorsunuz.

İkinci önemli konu da yukarıdaki yorumda değinilen genel ekonomi durumu... Son birkaç yıldır piyasanın durumu malum. Eğer ekonomi daha hareketli olsa, gelişme aşamasında olsa o rüzgarı arkanıza alabilirsiniz ama bugün için konuşursak durum pozitif değil hatta nötr bile değil.

Farklı bir açıdan daha değerlendirelim; bu güne kadar maaşlı işinden ayrılıp şirket kuran veya bir şekilde kendi işini yapan arkadaşlarımdan hepsi eskisine göre daha çok kazanıyor. Hatta bunlardan birkaçı geçmişte kaybettiği zamana üzüldüğünü ifade etti. ( Ben enerji sektöründeyim).

Mevcut durumda işinizden ayrılmış olmanız ilk bakışta bir talihsizlik gibi görünse de bu durum sizin için yeni fırsatlar doğuracaktır. Sizin de amacınız gördüğüm kadarıyla bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek.
Doğru olanı yapıyorsunuz.
Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
vermiş olduğunuz cevaplar yorumlar benim için çok kıymetli hayatın gerçeklerini söyleyerek karamsarlığı kaptırdım düşüncesi olmasın kesinlikle öncelikle bunun için teşekkür ederim. Bu kafamdaki planı direk hayata geçiremem haklısınız ufaktan başlamak istiyorum birden bir yatırım yapıp hadi bekleyelim demek istemiyorum. Fakat bu ekonomi en son ne zaman düze çıkmıştı? Hiç Türkiye de her zaman ekonomi kötüydü. En son 2015 de düz bir seyire kısa süreğine gelmişti sonra yine freni patlamış gibi inmeye devam etti yaşım 37 2015te bu işe girmek istediğimde de aynı cevapları gördüm ve bugünde cevaplar aynı yorum yapanlar için söylemiyorum dediğim gibi bu cevaplar çok değerli gerçekliği yansıtıyor fakat düzelmeyeceği için yaşımda ilerlediği için artık bir yerden ufakta olsa girmem gerektiğine inanıyorum. Ne insanlar tanıyorum adam da bilgi sıfır tecrübe sıfır sadece ahmaklığın getirmiş olduğu bir cesaretle giriyor ve yürüyor. Bu durumda değilim bilgim de var tecrübemde fakat bunu ortaya koyacağım bir alanım yok.
Bundan dolayı yazıp çiziyorum çünkü herkes farklı bir pencereden bakabiliyor duruma ve bende onlar sayesinde her pencerenin farklı manzarasını görüyorum. Evet batırabilirim böyle bir ihtimal var fakat ya çıkartabilirim tarafında olup batmamak için ne yapabilirim sorusunu yöneltiyorum sizlere, ne yapmak gerekir? , nasıl başlamak gerekir?, nerede başlamak gerekir? Farklı pencereleri olan insanlarız kimse benim gözümle bakmıyor haliyle herkezin edindiği tecrübeye değinmek istiyorum.

• Beğen
Tepkiler: reo
Geçmiş olsun. Bir yerde maaşlı mı çalışmalısın yoksa kendi işini mi yapmalısın konusuna en iyi sen veya seni iyi tanıyan insanlar yanıt verebilir. Sabit ve günü belli bir maaş olması, maaşlı işle çalışılırken ne kadar büyük bir konfor olduğu fark edilemeyen bir nimet. Ama öte yandan verdiğin emeğin karşılığını alman mümkün değil, teorik olarak en başta mümkün değil. İşletme sahibine para kazandırmak için orada oluyorsun. Hele Türkiye'deki işçi-işverne ilişkilerini düşününce.. Maaşla para kazanmak pek mümkün bir iş değil.

Öte yandan kendi işinle uğraştığın zaman aldığın risklerin sayısı artıyor. Bir de sen fiziki bir şeyleri satacağın veya en azından fiziki bir iş adresine mekana ihtiyaç duyacağın bir iş de düşünüyorsun, bu durumda bir de işe yatırılan sermaye var. Karşılığında çok daha iyi para kazanabilirsin. Elbette vergi sistemimiz evlere şenlik ancak ben burada işletme sahiplerinin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Aynı vergileri maaşlıyken kaçamadan ödüyorsun, işletme sahibi olduğun zaman bunların bir kısmından geri dönüş sağlamak mümkün.

Benim sana akıl vermem zor. Ben şimdi iyi kötü bir servis açsam açarım bir kaç arkadaşımla birlikte, ama bir hafta olmadan hapse düşerim muhtemelen =) İnsanlara, hele hele sürekli her gün yeni yeni insana tahammül etmem çok zor benim, hele işin içinde parada anlaşma konusu olacak, işçiliğe bedel biçme konusu falan olacak. Direk katil olurum. Öte yandan bunu severek yapan insan da var.
Satış konusuna gelirsek, nispeten daha az riskli olacaktır bir şekilde para edebilecek bir ürün bulundurduğun için. Ama böyle bir yola gireceksen, yurt dışından kendin bir şeyleri getirebildiğin bir sistem oluşturmalısın diye düşünüyorum. Zaten devasa vergiler var TL olmuş shitcoin, insanlar Almanya'da 2bin TL'ye satılan ürünü burada 4bin TL'ye görünce deliriyor. Burada en sonlarda bir halka olmak da çok karlı bir iş olmayabilir.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
vermiş olduğunuz cevaplar yorumlar benim için çok kıymetli hayatın gerçeklerini söyleyerek karamsarlığı kaptırdım düşüncesi olmasın kesinlikle öncelikle bunun için teşekkür ederim. Bu kafamdaki planı direk hayata geçiremem haklısınız ufaktan başlamak istiyorum birden bir yatırım yapıp hadi bekleyelim demek istemiyorum. Fakat bu ekonomi en son ne zaman düze çıkmıştı? Hiç Türkiye de her zaman ekonomi kötüydü. En son 2015 de düz bir seyire kısa süreğine gelmişti sonra yine freni patlamış gibi inmeye devam etti yaşım 37 2015te bu işe girmek istediğimde de aynı cevapları gördüm ve bugünde cevaplar aynı yorum yapanlar için söylemiyorum dediğim gibi bu cevaplar çok değerli gerçekliği yansıtıyor fakat düzelmeyeceği için yaşımda ilerlediği için artık bir yerden ufakta olsa girmem gerektiğine inanıyorum. Ne insanlar tanıyorum adam da bilgi sıfır tecrübe sıfır sadece ahmaklığın getirmiş olduğu bir cesaretle giriyor ve yürüyor. Bu durumda değilim bilgim de var tecrübemde fakat bunu ortaya koyacağım bir alanım yok.
Bundan dolayı yazıp çiziyorum çünkü herkes farklı bir pencereden bakabiliyor duruma ve bende onlar sayesinde her pencerenin farklı manzarasını görüyorum. Evet batırabilirim böyle bir ihtimal var fakat ya çıkartabilirim tarafında olup batmamak için ne yapabilirim sorusunu yöneltiyorum sizlere, ne yapmak gerekir? , nasıl başlamak gerekir?, nerede başlamak gerekir? Farklı pencereleri olan insanlarız kimse benim gözümle bakmıyor haliyle herkezin edindiği tecrübeye değinmek istiyorum.
Seni çok fazla tanımıyoruz, ancak her şey için saf bir keskinlikte söylemek gerekirse gerçekten böyle bir tecrüben var mı, yoksa maceramı olur emin olamıyorum. Bu söylediğine psikolojide dunning-kruger effect deniyor. Türkçeye halk ağzıyla cahil cesareti olarak geçmiş. Ancak burada bir çıkmaz var, genellikle insanlar bu efekt altında kalıp bir moral motivasyona girebiliyor. İşin içine girilince işin aslında öyle olmadığı, gerizekalı sandığımız adamın sadece şansının yaver gittiğini ya da doğru tanıdıkları olduğunu anlıyoruz. Şu an bu efekt altında da olabilirsin. Bunu bilmiyoruz.

Türk'ün moral motivasyon kaynağı "bu gerizekalı yapıyorsa bende yaparım" şeklindedir.

Hüsnü Özyeğin'in güzel bir lafı var, benim çok param yoktu, iyi tanıdıklarım vardı der. Ancak hiç birimiz onun gibi Harvard mezunu değiliz. Yamuk ağızlı komedyen çocuğun söylediği gibi (ismini hatırlayamadım, yazarsanız editlerim) başlangıç sermayesi yapmak için etilerde satacak 4 villamızda yok.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Söylediğiniz sebepler gösterdiğiniz örnekler çok yerinde fakat bize iş verenler nasıl başardılar bunu? Benim babam esnaf ne zaman sorsam parası yok fakat iki dükkanı var 4 kişi çalıştırıyor evi kira hergün 63 kmyol gidip geliyor. Çarkı birşekilde dönüyor. Ben babamda aylık bazda baktığımda daha fazla kazanıyordum fakat her istediğimi alamıyorken o istediğini istediği zaman alabiliyor. Burada işin temel kuralı sanırım elindekilere emeğini koyup yapabilmekten geçiyor.

Bende bir işe girmekten korkuyorum fakat korkunun başarıya giden yollardan biride olduğunu biliyorum. Bunun için zamanı doğru seçmem gerekli bence kış ayında olmayacaktır belki ama yaza doğru yada ilk bahara doğru bu motorsiklet sektörü ister istemez büyüyecektir. Yanlış mı düşünüyorum.Ben İstanbul Silivri de yaşıyorum. Burada motorsiklet yaz ayların cok fazla kullanılıyor. kış aylarında kuryeci kardeşlerimiz kullanıyor daha coğunlukla ben hariç :) Fakat baktığımda İstanbul gibi metropolde motorsiklet kullanımı çok fazlaki forumdaki arkadaşlarım abilerim kardeşlerim bunu o bölgede yaşadığı için daha iyi görüyorlar ve İstanbul yoğunluktan dolayı taşıyor her gecen yıl nüfus olarak İstanbul silivri taraflarına kayıyor. Bu benim için ciddi bir krizi fırsata cevirme olabilir diye düşünüyorum. Tek sorun nasıl başlayacağım?

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Ben işe başladığımda belli bir sermaye ile başladım, ki 1 yaş var aramızda. Başkasının yanında hiç çalışmadım. İlk evimi aldığımda banka kredisini 0,80'den çekmiştim. Şimdi en iyi ihtimalle 2.70 falan. Yapılmayanı yaptığım için ayakta kaldım. Aynısını önerdim :) Fark yaratmak lazım, ama bence asıl önemlisi bu ülkede vaad ettiğini yerine getirebiliyorsan iş yaparsın. Vasat olanı bile vaad etsen sözünü yerine getiriyorsan tercih edilirsin. 2 hafta termini olan mal için sabaha kadar mal çıkarıp öğlen yükleme için kocaeli limanına yetişecek şekilde transite atlayıp götürdüğümü biliyorum. Bunu yapalı 7-8 sene oldu. Bu özveriyi hiç bir çalışan göstermez. O adamlarda benim işlerini çözmemden dolayı burnunun dibinde olan Dilovası'ndaki firmadan değil benden alır hala.

Motosikleti
yok:(
hocam selamlar, ticaretle alakalı öğrediğim tek şey bu işi yapmak için muazzam bir zekaya ihitiyacınızın olmaması benim patronlarımın hepsinin ortak noktası işlerinde hiç bir zaman iyi değillerdi sadece azimliydiler. Tabi bu sadece yeterli mi? değil elbette ama mantıklı bir insan olarak kendinize negatiflerinizi sayarak işten vazgeçirmeyin ben bunu sürekli yaparım kendime. yakacak biraz paranız varsa ben olsam bu yolda servisle felan uğraşmazdım herhangi bir orta karar, yada başlangıçta olan markanın distribütörlüğünü alırdım (özellikle sarf malzeme markası EBC, Brenta, JT vs gibi) ürünleri çeker en ucuz maliyetli depoyu tutar kendime markanın sitesini kopyalan bir kontakt site açar ve özel aracımla gezmedik girilmedik dükkan bırakmayarak herkese ürünümü satmaya çalışırdım. baktınız oluyor yarın öbürgün kendi markanızı bastırarak da saldırabilirsiniz.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Kimse metin gelsin distribütörüm olsun diye kucak açmıyor ki. EBC için hangi referansı verecek? Hali hazırda bir dükkan olur, çok güçlü bağlantı olur. O şekilde olabilir. EBC'yi Zaten Volkan Işık getiriyor mesela. Adamın google'a adını yazsan 50 sayfa haber çıkar.
hocam selamlar, ticaretle alakalı öğrediğim tek şey bu işi yapmak için muazzam bir zekaya ihitiyacınızın olmaması benim patronlarımın hepsinin ortak noktası işlerinde hiç bir zaman iyi değillerdi sadece azimliydiler. Tabi bu sadece yeterli mi? değil elbette ama mantıklı bir insan olarak kendinize negatiflerinizi sayarak işten vazgeçirmeyin ben bunu sürekli yaparım kendime. yakacak biraz paranız varsa ben olsam bu yolda servisle felan uğraşmazdım herhangi bir orta karar, yada başlangıçta olan markanın distribütörlüğünü alırdım (özellikle sarf malzeme markası EBC, Brenta, JT vs gibi) ürünleri çeker en ucuz maliyetli depoyu tutar kendime markanın sitesini kopyalan bir kontakt site açar ve özel aracımla gezmedik girilmedik dükkan bırakmayarak herkese ürünümü satmaya çalışırdım. baktınız oluyor yarın öbürgün kendi markanızı bastırarak da saldırabilirsiniz.

Motosikleti
yok:(
Kimse metin gelsin distribütörüm olsun diye kucak açmıyor ki. EBC için hangi referansı verecek? Hali hazırda bir dükkan olur, çok güçlü bağlantı olur. O şekilde olabilir. EBC'yi Zaten Volkan Işık getiriyor mesela. Adamın google'a adını yazsan 50 sayfa haber çıkar.
EBC gibi dedim EBC demedim örnek o. türkiyeye getirilmemiş herhangi bir marka bknz;
herhangi bir orta karar, yada başlangıçta olan markanın distribütörlüğünü alırdım

• Beğen
Tepkiler: ACT

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Orta karar markalarda o iş biraz zor, biraz daha butik çalışan, geleceği parlak, kendini kanıtlamış markalardan başlanmalı. Zaten bir markanın önerisini çoktan vermiştim. Kamuya açık bir platform olduğu için özellikle buraya yazmadım.

Çok alakasız olacak ama müsaadenizle farklı bir iş önermek istiyorum. Kendi kafanızda ki işi kovalarken bunu da bir yandan düşünün.

Kahvaltı ve yemekler için sos hazırlama işi.

Kardeşim acı biber sosu yapıyor evde ayrıca başka bir işte tam zamanlı çalışıyor, bende kargoya veriyorum. Kovalarsan ilerisi açık bir işe benziyor.

Baştan çok zor gibi geliyor, şişeydi, kapaktı, etiketti, ufak kutular gibi ama bir sefer rayına oturtun mu ek olarak da yapılacak iş.

En azından ekstradan düşün.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar