Göbek rakısı nedir?

İmbiğin en kaliteli ve yüksek alkollü olan orta kısmından, en az 3 kez damıtılarak ve %100 yaş üzümden üretilen rakıya göbek rakısı denir. Üzüm sumasından yapılan rakılar göbek rakısı diye satılsa da aslında gerçek göbek rakısı değillerdir. Tekirdağ göbek rakısı gibi %100 yaş üzümden yapılan rakılar asıl göbek rakısıdır. Göbek rakısının bir başka özelliği de başka içkilerle karıştırılmadığı sürece ertesi gün baş ağrısı ve mide bulantısı yapmadığı gibi içimi de çok hafiftir.

Farketmez hocam göbekmiş böbrekmiş rakı olsun yeterki 😅
Balıkla ne gidiyor meret of be canım çekti gece vakti..

Motosikleti
D400
Tamam su an bu bilgiyle napalım, sofra kur gelelim o zaman :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Geçen Kıbrıs'tan 3 şişe Tekirdağ Göbek almıştım. Mis gibi lıkır lıkır aktı, gitti. Bu arada Beylerbeyi Teragold'u da tavsiye ederim.

Motosikleti
D400
8 yıldır kayınpederin ev yapımı rakısını içiyorum, orjinal rakı midemi bulandırıyor artık :D

8 yıldır kayınpederin ev yapımı rakısını içiyorum, orjinal rakı midemi bulandırıyor artık :D
Bende iki kişiden alıyorum hele biri sakız aroması karıştırıyor efsane birşey , geçen Kıbrıs'a gittim litreside 250-300 liraydı rakı almadım viski aldım 😅

Motosikleti
D400
Ben İstanbul'da ki arkadaşdan artık parayla satın alıyorum , en son köfte turunda Espresso iki şişe bira verdi tadını çok beğendim valla yakın olsa ekşirim ona da 🙄

o bira işine bende girmek istiyorum; fakat kiracıyım evi istediğin gibi dekore edemediğinden dolap vs. yaptırıp bir alanı boşa cıkartamıyorum :D

@espresso abi bi dahakine gelirsem bira isterim reklam yapıldı canım çekti :)

göbek rakısı terimi, pazarlama yöntemi. imbiğin göbeği olmuş, kenarı olmuş'un bir farkı yok.
ama göbek rakısı olarak adlandırılan rakıların iki temel özelliği var
- üretimde rafine şeker kullanılmıyor
- üzüm suması dışında, tarımsal kökenli başka etil alkol kullanılmıyor.

bu yüzden tercih ediyorum. benim favorim beylerbeyi göbek .

Motosikleti
1190 ADV
Küba purosu: Kübalı bakire kızların bacak içlerinde özenle seçilmiş tütün yapraklarına sardıkları purolara denir.

Göbek rakısı: Göbekli Türk dayılarının göbek deliklerinden özenle toplanmış üzüm tanelerinin sümlimleştirilirip yoğunlaşırken oluşan alkölden yapılan rakıya denir.

Ayrıca normal rakı yapımında imbik kullanılır,

29082021132223.jpeg

Göbek rakısı yapılırken ibrik kullanılır,

561aa04b918f4b9397035bce2c4601da.jpg

Duruuun kimyaaaa mühendisiiii geldi hemide bu işlerden anlayan.

Şeker fermantasyonla alkole ( etil alkol ) dönüşürken alkolden ( etil alkol ) den başka organik maddelerde oluşur.

Fermantasyon sıvısının içinde yüzde olarak onbir, oniki oranında alkol ( etil alkol ) oluşur. Bunu damıtarak alkol ayrıştırılır.

Isıtma esnasında fermantasyon sıvısının ısısı ortan ısısından ( farz edelim 25 derece ) damıtma ısısına ( 80 derece ) kadar yükselir bu esnada alkolden başka oluşan organik maddelerin kaynama derecesi düşük olanlar ayrışır. Bu ilk kısımda yabancı organik madde oranı çok fazladır. İlk gelen yüzde beş, on arasındaki kısım atılır.

Isı sabit durur alkol gelmeye devam eder, alkol bitince ısı artmaya başlar 81 - 82 - 83- derece gibi burada damıtma alkol için bitmiştir.

İşte ilk atılan kısım ile derecenin yükselmeye başladığı kısım arasında tam orta noktada geçen alkol ( etil alkol ) göbek rakısı olarak anılır.

Burada alkol dışında ki organik maddeler en az seviyede dir. Bu orta kısımda ki bölümden elde edilen alkol en az baş ağrısı, acılık gibi en az alkol dışı etkilerin olduğu kısımdır.

İyi bir usta bu kısmı özellikle ayırır, kendine, eşe dosta verir veya hiç iplemez arada gider.

Basitçe anlatmaya çalıştım. Umarım becerebildim.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
o bira işine bende girmek istiyorum; fakat kiracıyım evi istediğin gibi dekore edemediğinden dolap vs. yaptırıp bir alanı boşa cıkartamıyorum :D

@espresso abi bi dahakine gelirsem bira isterim reklam yapıldı canım çekti :)

Aslında hazır çorba yapmak kadar kolay.
En zor kısmı ekimanın steril edilmesi, yani boş şişeleri yıkamak. Bu işe ilk başlayanlar tekelden depozitosunu verip boş şişe alanları var, onları temizlemek çok zor oluyormuş. o kadar uğraşmamak için eve bira aldıkça hep şişe bira alıyorum, zaten bardaktan içerim şişeden bira içmeyi sevmem, biramı bardağa doldurup mutfakta lavaboda suyla şişeyi çalkalayıp ters olarak bira kasasına koyunca şişe temiz kalıyor, bira şişeleyeceğim zaman şişeyi ters olarak üzerine bastırılan fıskiye gibi aletle steril edecek starsan denen sıvı ile steril etmek çok kolaylaşıyor. Mayalama kovası, karştırma çubuğu, vb. de aynı steril malzemesi ile steril ediliyor o da kolay iş. Bir hafta sonu 2 saat kadar mutfakta birayı mayalamak sürer, sonra bir köşede kova durur, 2-3 hafta sonra mayalama bitince şişelenir o da en fazla 2 saat sürüyor. 3 haftada 46 şişe bira çıkıyor ve artık yaptığım biraların en kötüsü bile marketten aldıklarımdan kat kat iyi oluyor.
Benim şansıma bodrum katta bizim daireye ait depomuz da var orada yapıyorum mutfakta kalabalık olmuyor. Birazdan depoya ineceğim, kovadaki mayalama tamamlandı, ipa yaptığım için ekstra şerbetçiotunu ekleyip 3 gün sonra da şişeleme faslına geçeceğim.
Normalde kova kurumadan hemen sıcak suyla yıkayıp yeni parti kuruyordum ama boş şişem kalmadı, 3 kasa bira daha var önceki partiden, biraz ara vereceğim, kova kurumasın diye şişelemeden sonra kalan steril sıvısını kovaya döküp kapağı kapalı bırakınca kova temiz kalıyor.

Bira kitleri satın alınan yerler tarif için pdf dosyası gönderiyorlar, ilk başka onu kağıd abastırıp baka baka yapıyordum. onlardan başlangıç seti alında bira mayalamak için gerekli her şey yanında geliyor zaten kova, doldurma çubuğu, musluk, şişe kapatıcı, şişe kapakları ve bir tane de kit denilen malzeme geliyor. butikbira com adlı siteden almıştım ben ama alternatifleri de var.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Duruuun kimyaaaa mühendisiiii geldi hemide bu işlerden anlayan.

Şeker fermantasyonla alkole ( etil alkol ) dönüşürken alkolden ( etil alkol ) den başka organik maddelerde oluşur.

Fermantasyon sıvısının içinde yüzde olarak onbir, oniki oranında alkol ( etil alkol ) oluşur. Bunu damıtarak alkol ayrıştırılır.

Isıtma esnasında fermantasyon sıvısının ısısı ortan ısısından ( farz edelim 25 derece ) damıtma ısısına ( 80 derece ) kadar yükselir bu esnada alkolden başka oluşan organik maddelerin kaynama derecesi düşük olanlar ayrışır. Bu ilk kısımda yabancı organik madde oranı çok fazladır. İlk gelen yüzde beş, on arasındaki kısım atılır.

Isı sabit durur alkol gelmeye devam eder, alkol bitince ısı artmaya başlar 81 - 82 - 83- derece gibi burada damıtma alkol için bitmiştir.

İşte ilk atılan kısım ile derecenin yükselmeye başladığı kısım arasında tam orta noktada geçen alkol ( etil alkol ) göbek rakısı olarak anılır.

Burada alkol dışında ki organik maddeler en az seviyede dir. Bu orta kısımda ki bölümden elde edilen alkol en az baş ağrısı, acılık gibi en az alkol dışı etkilerin olduğu kısımdır.

İyi bir usta bu kısmı özellikle ayırır, kendine, eşe dosta verir veya hiç iplemez arada gider.

Basitçe anlatmaya çalıştım. Umarım becerebildim.
Bir de damıtma sırasında ilk önce metil alkol buharlaşır, metil alkol kör eder, öldürür, zehirler diye ilk çıkan alkol atılır sonra devamında faydalı olan etil alkol kısmı alınır.

Bira daha kolay daha güvenli çünkü tahıl mayalanmasında metil alkol üzümdeki kadar çok çıkmıyor, zaten toplam alkol oranı %5 civarında ve metil alkol oluşmuyor, damıtma işlemi de olmadığından daha kolay oluyor. zaten 12bin yıllık teknoloji işte.
Ben en son yaptığım biraya tarifte 1 kilo şeker yazıyordu 250gr daha fazla koydum, alkol oranı %6.5 falan olmuştu.

Şimdi en son kovadaki partiyi de şeker koymadan şeker yerine konulan sıvı malt özü koydum %100 malt oldu, şeker hiç eklemedim, %4 falan olacak alkol oranı. şerbetçiotunu abarttıyorum yine bakalım nasıl olacak tadı.

Bir de damıtma sırasında ilk önce metil alkol buharlaşır, metil alkol kör eder, öldürür, zehirler diye ilk çıkan alkol atılır sonra devamında faydalı olan etil alkol kısmı alınır.

Bira daha kolay daha güvenli çünkü tahıl mayalanmasında metil alkol üzümdeki kadar çok çıkmıyor, zaten toplam alkol oranı %5 civarında ve metil alkol oluşmuyor, damıtma işlemi de olmadığından daha kolay oluyor. zaten 12bin yıllık teknoloji işte.
Ben en son yaptığım biraya tarifte 1 kilo şeker yazıyordu 250gr daha fazla koydum, alkol oranı %6.5 falan olmuştu.

Şimdi en son kovadaki partiyi de şeker koymadan şeker yerine konulan sıvı malt özü koydum %100 malt oldu, şeker hiç eklemedim, %4 falan olacak alkol oranı. şerbetçiotunu abarttıyorum yine bakalım nasıl olacak tadı.

Bira kısmını hiç bilmiyorum, burada ustalık, el alışkanlığı gibi faktörlerde önemli olduğu için çok farklı bir dünya.

Motosikleti
D400
Aslında hazır çorba yapmak kadar kolay.
En zor kısmı ekimanın steril edilmesi, yani boş şişeleri yıkamak. Bu işe ilk başlayanlar tekelden depozitosunu verip boş şişe alanları var, onları temizlemek çok zor oluyormuş. o kadar uğraşmamak için eve bira aldıkça hep şişe bira alıyorum, zaten bardaktan içerim şişeden bira içmeyi sevmem, biramı bardağa doldurup mutfakta lavaboda suyla şişeyi çalkalayıp ters olarak bira kasasına koyunca şişe temiz kalıyor, bira şişeleyeceğim zaman şişeyi ters olarak üzerine bastırılan fıskiye gibi aletle steril edecek starsan denen sıvı ile steril etmek çok kolaylaşıyor. Mayalama kovası, karştırma çubuğu, vb. de aynı steril malzemesi ile steril ediliyor o da kolay iş. Bir hafta sonu 2 saat kadar mutfakta birayı mayalamak sürer, sonra bir köşede kova durur, 2-3 hafta sonra mayalama bitince şişelenir o da en fazla 2 saat sürüyor. 3 haftada 46 şişe bira çıkıyor ve artık yaptığım biraların en kötüsü bile marketten aldıklarımdan kat kat iyi oluyor.
Benim şansıma bodrum katta bizim daireye ait depomuz da var orada yapıyorum mutfakta kalabalık olmuyor. Birazdan depoya ineceğim, kovadaki mayalama tamamlandı, ipa yaptığım için ekstra şerbetçiotunu ekleyip 3 gün sonra da şişeleme faslına geçeceğim.
Normalde kova kurumadan hemen sıcak suyla yıkayıp yeni parti kuruyordum ama boş şişem kalmadı, 3 kasa bira daha var önceki partiden, biraz ara vereceğim, kova kurumasın diye şişelemeden sonra kalan steril sıvısını kovaya döküp kapağı kapalı bırakınca kova temiz kalıyor.

Bira kitleri satın alınan yerler tarif için pdf dosyası gönderiyorlar, ilk başka onu kağıd abastırıp baka baka yapıyordum. onlardan başlangıç seti alında bira mayalamak için gerekli her şey yanında geliyor zaten kova, doldurma çubuğu, musluk, şişe kapatıcı, şişe kapakları ve bir tane de kit denilen malzeme geliyor. butikbira com adlı siteden almıştım ben ama alternatifleri de var.

sen diyince bi araştırdım evet baya basitmiş fiyatı da uygun aslında baya baya.
Sence en lezzetlisi hangisi oluyor?
Ben guiness seviorum aslınada Stout tipi kit ile oluyormuş ama aynı tadı verir mi emin olamadım.

tek defada 46 tane yapmak gerekıyor o biraz fazla, bunlar finallendikten sonra dışarda tutup icmeden 2 gün önce dolaba parça parça koysak oluyor mu ki :D bir de ne kadar süre dayanıyor

Motosikleti
sen diyince bi araştırdım evet baya basitmiş fiyatı da uygun aslında baya baya.
Sence en lezzetlisi hangisi oluyor?
Ben guiness seviorum aslınada Stout tipi kit ile oluyormuş ama aynı tadı verir mi emin olamadım.

tek defada 46 tane yapmak gerekıyor o biraz fazla, bunlar finallendikten sonra dışarda tutup icmeden 2 gün önce dolaba parça parça koysak oluyor mu ki :D bir de ne kadar süre dayanıyor
stout kit ile yapmıştım, guiness'e benzer oldu.
Aslında en zoru pilsner yapmak çünkü mayalarken soğutma kullanıp 17 derecede falan sabit tutmak lazım, bu kitler hep ale mayası ile geliyor, 17-25 derece arası çalışabilen mayalar ale, hepsi bu mayalarla olur.
Ben fazladan boş şerbetçiotlu ipa seviyorum.

Motosikleti
D400
stout kit ile yapmıştım, guiness'e benzer oldu.
Aslında en zoru pilsner yapmak çünkü mayalarken soğutma kullanıp 17 derecede falan sabit tutmak lazım, bu kitler hep ale mayası ile geliyor, 17-25 derece arası çalışabilen mayalar ale, hepsi bu mayalarla olur.
Ben fazladan boş şerbetçiotlu ipa seviyorum.

ohoo ortam sıcaklıgı sıkıntı :D yapayım desem buz gibi odada duracak mayalar calısmayacak bu sefer

Motosikleti
ohoo ortam sıcaklıgı sıkıntı :D yapayım desem buz gibi odada duracak mayalar calısmayacak bu sefer
Bizim depo kışın 17 derecelerde oluyor, ısıtmak gerekiyor ale yaptığım için. Yazın da soğutabileyim diye buzdolabı kullanayım, termostat bağlarım dedim ama depo kapısını dar yapmış mütahit, buzdolabı kapıdan sığmadı kaldı o projem, neyse ki yazın en sıcaklarda 24 dereceyi geçmedi de bira yapabildim.
Kışın mayalama kovasını ısıtmak kolay, movaya sarılan esnek ısıtıcılar satılıyor termostat ile birlikte. ben tabi nerd'liğe yakışmaz hazırını almak deyip daha çok masraf edip o esnek ısıtıcıyı ayrı aldım, raspberry pi bilgisayar ısı sensörü ve röle bağlayıp kontrol eden kodu yazdım depoya wifi de uzattım, böylece sıcaklığı bilgisayar kontrol ederken 2 kat yukarıda kendi bilgisayarımdan merak ettikçe bakıyorum. Geçen kış hep sabit 20 derece tutarak güzel bira yapabildim.

Bir de yoğunluk ölçüm konusu var, ilk kurarken yoğunluk ölçülüyor sonra 15 gün sonra falan tekrar musluktan örnek kabına örnek alıp ölçülüyor, 3 gün üst üste yoğunluk değişmediyse mayalama tamamlandı kabul ediliyor, ilk yoğunluk ve son yoğunluk ile hesap yapılıp alkol oranı da çıkıyor. ben ölçemey üşendiğim için hava kilidinden gaz çıkışı kesilince bir gün daha bekleyip şişeliyordum, sonradan wifi bağlantısı olan elektronik bir cihaz aldım, su geçirmek tüp içinde kovaya atılıyor o iki satte bir sıvı içinde yüzen cihazın açısından yoğunluğu hesaplayıp wifiden gönderiyor bu şekilde her gün ne durumda görebiliyorum hatta 2 saatte bir hangi değer olmuş, ne kadar alkol oranı olşmuş görüyorum, orada gördüğüm grafikte yoğunluk değeri 3 gün değişmeyince de ilave şerbetçiotu atma zamanı geldi deyip onu kovaya atıp tekrar kapatıp 3 gün daha bekleyip şişeliyorum.

Az önce şerbetçiotu eklemek için depoya indim, steril edilmiş bez torba içine 50 gra şerbetçiotu koydum, kovaya salıp hemen kapağı kapattım fazla hava almadan, salı akşamı şişeleyeceğim artık. Normalde 25gr şerbetçiotu da yeterli olur ama paraya kıydım 50gr attım, ipa yapınca keskin şerbetçiotu kokusunu seviyorum.

kit bira yapmak kolay, değişik tat arayınca da farklı kit ve sonradan ilave için bir sürü çeşit şerbetçiotu var hepsinin tat profili farklı, soğuk olarka kovaya atınca farklı tat oluyor mesela biraz acılık olsun isteniyorsa azıcık sıcak suda bitki çayı demler gibi demleyip sonra oda sıcaklığına soğutup bez torba ile birlikte o demlenen suyunu da ekleyince kovaya daha çok acılık veriyor falan gibi kurcalayacak bir sürü parametre var. her seferinde farklı bir şey yapabilmek için zevkli tarafı.

Bunu unutmuşum. şimdi yazayım:

Tek seferde 23 litre yani 46 şişe çıkıyor. zaten şişelerken şişede bekleyip gazlansın diye şişeye de şeker ekleniyor 2-4gram kadar. şişede en az 2 hafta beklemesi gerekiyor, şişede de mayalanma devam ediyor yani canlı bira bunlar ticariler gibi pastorize edilmiyor. şişede gazlanıyor ama 2 hafta değil 3 hafta bekletince ya da çok bekleyince daha bir tadı oturuyor. ipa olanlar 1 aydan fazla bekleyince şerbetçiotu kokusu azalıyor ama 3 aya kadar yolu var. 1 yıl beklemişleri de bozulmuyor ama bir yıldan fazl abekletmedim hiç. her partiden 1-2 şişe bir kenara ayırıyorum çok bekleyince nasıl olacak diye kapağa şişeleme tarihini yazıyorum, 6 ay sonra ve bri yıl sonra içiyorum onları.
Şişeledikten sonra mayalanma devam ettiği için çok soğukta tutmamak lazım, kasa ile eve çıkarıp çalışma masamın altına koyuyorum ben, oda sıcaklığında bekliyorlar, içeceğim zaman sabahtan buzdolabına koyup akşamına içiyorum.

Motosikleti
D400
Valla şu ortam sıcaklıgı mevzusuna kadar aklıma yatmıştı ama o kısım beni bozdu.

Kafamda şekillendırdıgım odada ısıtma vs. hiçbirşey yok. muhtemel kışın 5-20 derece arası yazında 25-40 derece arası o odanın sıcaklıgı değişiyordur :D

en temizi ev yapımı rakıdan devam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar