Motosikleti olan milyonları ilgilendiriyor: Artık zorunlu

50cc-motosiklet-trafik-sigorta-fiyatlari.jpg

Türkiye’de milyonlarca motosiklet sürücüsünü ilgilendiren yeni bir düzenleme gündemde. İçişleri Bakanlığı, 50 cc ve altındaki motosikletler için de trafik sigortası zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor. Taslak metin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulduğu belirtildi.

Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Ekim 2025’ten itibaren, zorunlu trafik sigortası bulunmayan 50 cc ve altındaki motorlu bisikletlerin trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek. Trafik denetimlerinde sigortasız olduğu tespit edilen araçlar, çekiciyle otoparka çekilecek ve sürücüler idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Mevcut düzenlemeye göre yalnızca 50 cc üstü motorlara sahip motosikletlerde trafik sigortası zorunlu. 49 cc ve altındaki araçlar ise kapsam dışında bulunuyor. Hazırlanan kanun teklifi yasalaşırsa, yaklaşık 1,2 milyon düşük hacimli motorlu bisiklet de zorunlu sigorta kapsamına alınacak. Böylece olası kazalarda maddi hasarların karşılanması güvence altına alınacak.

TRAFİKTE 4,3 MİLYON MOTOSİKLET SİGORTASIZ

Türkiye’de trafiğe kayıtlı toplam 6 milyon 770 bin motosiklet bulunuyor. Bunların 5,5 milyonu sigorta zorunluluğu kapsamındayken, sadece 2,4 milyonunun geçerli bir poliçesi var. Yani sigortası zorunlu olmasına rağmen 3,1 milyon motosiklet sigortasız şekilde trafikte dolaşıyor. Buna, 50 cc altındaki muaf araçlar da eklendiğinde, trafikte toplam 4,3 milyon sigortasız motosiklet olduğu ortaya çıkıyor.

KAZALARDA MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Uzmanlara göre düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte sigortasız araç oranı düşecek, kazalarda hem sürücüler hem de üçüncü şahısların mağduriyeti büyük ölçüde engellenecek. İçişleri Bakanlığı, bu adımı trafik güvenliği açısından kritik bir reform olarak değerlendiriyor.

Kaynak: Sozcu

Yeni Düzenlemenin Detayları Neler?​

Karayolları Trafik Kanunu’na göre uzun yıllardır motor hacmi 50 cc’nin altında olan motosikletler için trafik sigortası zorunlu tutulmuyordu. Bunun en önemli nedeni, bu araçların düşük hız kapasitesi ve daha çok bireysel kullanım amacıyla tercih edilmesiydi. Ancak artan araç sayısı, meydana gelen kazalar ve mağduriyetler sebebiyle bu konuda yeni bir düzenleme ihtiyacı doğdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hazırlanan yasa tasarısı, geçtiğimiz günlerde komisyon aşamasını geçti ve genel kurul onayı bekliyor. Düzenlemenin Ekim ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Yeni yasa ile birlikte:
  • 50 cc ve altındaki tüm motorlu bisikletler zorunlu trafik sigortası kapsamına alınacak.
  • Araç sahipleri, trafiğe çıkmadan önce sigortalarını yaptırmak zorunda olacak.
  • Sigortası olmayan sürücüler için para cezası ve trafikten men gibi yaptırımlar uygulanacak.
  • Sigortasını yaptıran araç sahipleri, olası bir kazada üçüncü kişilere verecekleri maddi veya bedensel zararları sigorta güvencesiyle karşılayabilecek.
Bu düzenleme, binlerce araç sahibini yakından ilgilendiriyor. Çünkü yalnızca büyük motosikletler değil, şehir içi ulaşımda yoğun olarak kullanılan elektrikli scooter benzeri 50 cc altı araçların da sigorta kapsamına girmesi bekleniyor.

Trafik Sigortası Olmayanlar İçin Yaptırımlar​

Trafik sigortası; yalnızca bir formalite değil, trafikteki herkesin güvenliği için hayati öneme sahip bir zorunluluktur. Sigortasız araç kullanmanın hem sürücüler hem de diğer yol kullanıcıları açısından ciddi sonuçları olabilir. Yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 50 cc altı araçlarda da bu kurallara uymayanlar çeşitli yaptırımlarla karşılaşacak.

Araçların yeniden trafiğe çıkabilmesi için öncelikle zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra kesilen cezanın ve otoparkta oluşan masrafların eksiksiz ödenmesi şart. Bu süreç hem sürücüler için ek maliyetler hem de zaman kaybı anlamına geliyor. Bu nedenle, mağduriyet yaşamamak adına düzenleme yürürlüğe girmeden önce sigorta işlemlerinin tamamlanması büyük önem taşıyor.

50 cc ve altındaki motorlara getirilen trafik sigortası zorunluluğu hem sürücüler hem de diğer yol kullanıcıları için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu sayede kazalarda oluşabilecek maddi ve bedensel zararların karşılanması güvence altına alınırken, sürücüler de daha bilinçli bir şekilde trafikte yer alacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
Arora kasırga
Genel kurulda oylamaya sunulacak,kabul edilirse CB onaylayacak,resmi gazetede yayımlanacak...
Ondan sonra konuşuruz bunları.
Sigortacı ağzıyla konu açıp kullanıcıları yaniltmanin anlamı yok. 🤨

F54

işin ucunda para varsa genel kurul oylamayı geçer reis te çakar imzayı geçer
şahsi görüşüm elektrikli benzinli ne ile çalıştığı önemli değil trafikteki bütün araçlar sigortalı olmalı

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Zaten 50 cc'de trafik sigortası mecburiyeti olmaması saçmaydı. Bir de kaç kişi 50 cc alıp da 125'liğe çevirmiyor? Ben de ödememeyi dilerdim ama bu ülkede mümkün değil. Kimse kusura bakmasın, ben ödüyorsam sen de ödeyeceksin.

kimse 50cc almaz bu haliyle, herkes yüksek cc alır, tecrübesiz insanlar daha çok kazaya sebebiyet verir, daha fazla dava ile devlete daha çok külfet olur.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
TRAFİKTE 4,3 MİLYON MOTOSİKLET SİGORTASIZ

Türkiye’de trafiğe kayıtlı toplam 6 milyon 770 bin motosiklet bulunuyor. Bunların 5,5 milyonu sigorta zorunluluğu kapsamındayken, sadece 2,4 milyonunun geçerli bir poliçesi var. Yani sigortası zorunlu olmasına rağmen 3,1 milyon motosiklet sigortasız şekilde trafikte dolaşıyor. Buna, 50 cc altındaki muaf araçlar da eklendiğinde, trafikte toplam 4,3 milyon sigortasız motosiklet olduğu ortaya çıkıyor.

Harika bir haber. Şu oranlara bir bakar mısınız... %64'ünün sigortası yok yav... Halbuki ne kadar motosiklet sigorta kaydı yaparsa o kadar ucuzlayacak, kasko fiyatları da düşecek. He, vergilerle bugün ki duruma getirir bu hükümet k*çı toplamak için, ama sigortasız araç trafikte olmamalı yine de.

Motosikleti
XV250 - FZ6
2001 yılında ilk motorumu aldığımda trafik sigortası $15-20 civarındaydı. O zamandan beri sürekli yükseldi ve bir kere bile bir işime yaramadı.

Bu yıl aynı motora tüm kazasızlık indirimleriyle beraber $100 civarı para verdim. Bana göre yıllardır boş yere verilmiş haksız bir vergiden başka bir şey değil bu para ne yazık ki. Acaba burada hiç işine yaramış olan, iyi ki yaptırmışız diyen var mıdır merak diyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Husqvarna Svartpilen 250
Sabırla bekliyorum, askeriyelerdeki gibi ne zaman bisikletlere de plaka zorunluluğu gelecek. Sonrasında kademeli bir şekilde onlara da sigorta, bir süre sonra "Motorsuz Taşıtlar Vergisi". Güveniyorum, eminim bu gözler o günleri de görecek bir gün...

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Aracı olana değil, ehliyeti olana ve hatta yaya da olsa trafiğe çıkan herkese sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmeli.
Sonuçta araçlar kendi başına kaza yapmıyor.

Sözün özü: Üç buçuk milyon kaz var, ee biz niye yolmuyoruz şeysi.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Admincim, skull cum , haberin face haberi gibi olmuş..
Yapmayın yahu..Böyle başlıkla konu olmaz..
Yakışmadı size..

Bende de var ama bir değişiklik yapmadan aynı fiyatlardan gelecekse yaptırmam sigorta, çoğu kişide yaptırmaz. 30000 liralık alete 10000 sigortamı vereyim çekerim trafikten durur köşede zaten kırk yılda bir biniliyor.
Çoğu kişide ben gibi düşünüyor gruplarda v.s görüyorum bu şekilde yaptırır millet diye düşünüyorlarsa yanılıyorlar %10 u belki yaptırır.
Zaten 3 kesim var bunlara binen
1- Başka çaresi olmayan gariban insanlar, zamanında bir şekilde almış araba ehliyeti, bu grubun parası olsa bunlara mı biner.
2. Kesim hali hazırda motoru olanlar, onlarda zaten motorum var buna paramı harcayacağım der yaptırmaz asıl motoruyla görür işini.
3. Kesim aracı v.s olupta masrafı yok diye alıp sağa sola gitmek için alanlar, onlarda sigorta falan yaptırmakla uğraşmak istemez.
Mesela sanayici bir arkadaşım var sanayi içinde sağa sola gidiyor bunun için sigortamı yaptıracak.

Ayrıyeten atlanan bir konu var bu araçlara sigorta gelecekse daha avantajsız konuma düşecekler bu seferde haksızlığa uğranacak neden mi bahsediyorum. Bu araçlar motorlu bisiklet diye geçiyor kanunen 45km hız limiti var, otoyola giremez v.s kısıtlamaları var normal motosikletlerle bir tutulamaz bunun için bence sigorta gelecekse bile makul fiyatlardan gelmeli hem kısıtlamalarından dolayı hemde bu araçların bedelleri çok düşük hemde çok kalitesizler ona göre bir hesap yapılmalı motor bedelinin %10 u gibi falan bir fiyat belirlenmeli. Yoksa istenilen netice alınamaz benim gördüğüm budur.

Tek aracı bunlardan olan arkadaşlarda forumda varsa onlarda tavsiyem imkanınız varsa bu tarz saçmalıklarla uğraşmayın 2 sigorta parasına gidin ehliyet alın zaten eskisi kadar uzun sürmüyor 2 ayda falan bitiyor. Sigorta da verecekseniz adam gibi bir motora verirsiniz.

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
kimse 50cc almaz bu haliyle, herkes yüksek cc alır, tecrübesiz insanlar daha çok kazaya sebebiyet verir, daha fazla dava ile devlete daha çok külfet olur.
Devlette ona bakıyor sanki para gelsinde nerden ne şekilde gelirse gelsin devletin derdi o. Kazaları da düşüneceğini pek sanmıyorum. İsparklar, kapalı otoparklar motoru park etmeyi yasaklar yol kenarına koyulsa araba sürücüleri yüklenip kaldırıma çıkarırlar. Kaldırımda da polisler vs ceza yazar. Bu ülkede mantık aramaya gerek yok !

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar