Motoru hareket halinde boşa atmak

Dostlarım bende rks r250 motor sahibiyim Çinli ve kalitesiz oldugunu biliyorum zaten ama bir soru sormak istiyorum ben yokuş aşağı inerken keyfe keder boşa atıyorum vitesi ve genel olarak debriyajıda cok kullandığım için kendimce motoru dinlendireyim diyorum ama sonrasında 1 e 2 ye atarken çatırt diye geçiyor bu durum nasıl bi durumla sonuçlanır bilgisi olan varmı

Motosikleti
Cb125f
Bildiğim kadarıyla gittiğin hız vitesine göre yüksek olduğu için yapıyor olması lazım. Vitesi atmadan önce hafifinden sağlam bir ara gaz ile vites atılması lazım. Dediğim yanlışsa daha bilgili biri gelir daha net bir şekilde açıklar.

Motosikleti
Ns200 15"
Hareket halindeyken ne yaparsanız yapın boştan herhangi bir vitese attığınızda bu sesi duyarsınız. Eğer dinlendirmeyi çok istiyorsanız debriyaj çekin, vereceğiniz maksimum zarar debriyaj yaylarından öte geçmez.

Motosikleti
TVS Raider 125
Dostlarım bende rks r250 motor sahibiyim Çinli ve kalitesiz oldugunu biliyorum zaten ama bir soru sormak istiyorum ben yokuş aşağı inerken keyfe keder boşa atıyorum vitesi ve genel olarak debriyajıda cok kullandığım için kendimce motoru dinlendireyim diyorum ama sonrasında 1 e 2 ye atarken çatırt diye geçiyor bu durum nasıl bi durumla sonuçlanır bilgisi olan varmı
Ben de bu konuyu merak ediyorum. Bende durum şu şekilde: Kırmızı ışık yanıyor yavaş yavaş aragaz vererek vites düşürüyorum fakat 2 den 1 e atarken çatırt ediyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Arkadaşlar düz vites arabalardaki "peygamber vitesi" yani boşa alarak yokuş inmek mevzusu motorlar için bence pek doğru bir uygulama değildir. Boş viteste motor rahatlamaz, bunlar hurafe. Bir de indiğiniz yokuşun herhangi bir noktasında önünüze bir engel çıktı diyelim ve aniden gaz açmanız gerekiyor diyelim, o zaman geçmiş olsun.

Bu durum, hali hazırda dönen dişlilerle alakalı diye okumuştum bi yerde. Misal 1. Viteste maks 15 ile gidersin normalde, sonra bagirmaya baslar. Işıklara dogru yavasliyorsun, hızın 30 ama zaten durucam kafasıyla 1 e atıyorsun "çaaaat" diye ses geliyor. Halbuki tam durmaya yakın 10-15 le atarsan vitesi, şık diye geçer. Bunun formülünü şöyle buldum, normal şartlarda hangi viteste kaçla gidiyorsam, o hıza gelince o vitese atıyorum. "Zaten o hıza gelicem" diyerek erkenden o vitese geçmiyorum. Dediğim gibi, bunun bi açıklaması vardı ama unuttum. Anlattığım şekilde vites atınca aşırı yumuşak ve rahat geçiyor. Mesela ışıklarda dururken boştan 1 e atınca da yapar o sesi. Halbuki tam durmaya yakın 1 e atıp öyle durunca, sanki pamuğa basıyormuşsun gibi geçer. Bi dene:)

Motosikleti
TVS Raider 125
Bu durum, hali hazırda dönen dişlilerle alakalı diye okumuştum bi yerde. Misal 1. Viteste maks 15 ile gidersin normalde, sonra bagirmaya baslar. Işıklara dogru yavasliyorsun, hızın 30 ama zaten durucam kafasıyla 1 e atıyorsun "çaaaat" diye ses geliyor. Halbuki tam durmaya yakın 10-15 le atarsan vitesi, şık diye geçer. Bunun formülünü şöyle buldum, normal şartlarda hangi viteste kaçla gidiyorsam, o hıza gelince o vitese atıyorum. "Zaten o hıza gelicem" diyerek erkenden o vitese geçmiyorum. Dediğim gibi, bunun bi açıklaması vardı ama unuttum. Anlattığım şekilde vites atınca aşırı yumuşak ve rahat geçiyor. Mesela ışıklarda dururken boştan 1 e atınca da yapar o sesi. Halbuki tam durmaya yakın 1 e atıp öyle durunca, sanki pamuğa basıyormuşsun gibi geçer. Bi dene:)
Dediğinizi yapıyorum aslında ama bazen oluyor bazen olmuyor. Daha dikkatli inceleyeceğim diğer sürüşlerimde.

Şanzımanın ırzına geçiyorsun ! geçme..
Bir vites büyüt rölantiye yakın devirlerde in yokuşu..
Olur ya yanlışlıkla boşa geçti motorda hızlandı..
Ya tamamen dur vitese tak yada giderken devri 5000 e getir 2 ye tak devam et..
Asla hareket halindeki motorun vitesini boşa atma , hem emniyetli değil hemde dişlilere , şanzuman yataklarına , rulmanlarına zarar gelir..

Motosikleti
Honda CBR500R
Bu çatırt sesini ben de birinci vitesten ikiye atarken boşa geçen durumlarda yaşadım, tekrar bire aldığımda bu ses çıkıyordu. Duyduğum sesin nasıl bir şey olduğunu anlamlandıramadığım için bir süre araştırdım. Edindiğim bilgilere göre motosiklet hareket halindeyken 1.vitese atma -bu hareket hali hıza göre değişir aslında hızın aşırı düşüktür mesela 10'a düşmüştür sen 2.vitestesindir ve gaz verdiğinde motosiklet titriyordur o zaman sıkıntısız 1.vitese atabilirsin ya da debriyaj çekip devrini yükseltip 2.vitesten devam edersin-, 1. vites sadece kalkışlarda ve aşırı dik yokuşlarda kullanılıyor genelde bundan dolayı zaten hızını almış motosikleti hem de yokuş aşağı birinci vites yerine ikinci vitese at.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben de bu konuyu merak ediyorum. Bende durum şu şekilde: Kırmızı ışık yanıyor yavaş yavaş aragaz vererek vites düşürüyorum fakat 2 den 1 e atarken çatırt ediyor.
Duracağın kesin ise durmaya yakın boşa alabilirsin direkt bire atmana gerek yok. Kesin olarak birinci vitese atman gerekiyorsa da çok düşük hızlarda bunu yap.

Motosikleti
Voge 250RR
Asla hareket halindeki motorun vitesini boşa atma , hem emniyetli değil hemde dişlilere , şanzuman yataklarına , rulmanlarına zarar gelir..
Bende niye bilmiyorum alışkanlık olmuş birçok durumda debriyajı çekiyorum, örneğin sabit 30la gideceğim ve debriyajı çekip 30la o şekilde gidiyorum bu da birnevi boşa almak oluyor zararı var mı

Bende niye bilmiyorum alışkanlık olmuş birçok durumda debriyajı çekiyorum, örneğin sabit 30la gideceğim ve debriyajı çekip 30la o şekilde gidiyorum bu da birnevi boşa almak oluyor zararı var mı
Debriyajı çekmek boşa almak demek değildir , motor hala vitesdedir , mekanik olarak bir zararı yok ama emniyet açısından dik bir yokuşu inerken kompresyon desteği iyidir ,
debriyaj çekili ilerlemenin bir sıkıntısı olurya o an tel koparsa arka lastik kilitlenebilir , virajda vs kayabilirsin..

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
3 vakte eline güzel bi şanzıman alacaksın

Dediğinizi yapıyorum aslında ama bazen oluyor bazen olmuyor. Daha dikkatli inceleyeceğim diğer sürüşlerimde.
Daha güzel anlatayım. 50 ile gidiyorsun, 3. Vitestesin. Işıkları gördün, debriyajı cektin. Ayağını vites pedalına koy, yavaşça ez ama basma. Bu sırada fren yaparak yavaşlıyorsun tabii. Hızın 20 civarlarına düşünce, şık diye geçecek vites. Elini debriyajdan çekmedin, 2. Viteste devam ediyorsun ve hızın 10 civarına düştü. Yine vites çubuğunu ezmeye başla, hızın düştükçe ezmenin şiddetini arttır, yine mis gibi geçecektir vitesin. Genel olarak, geçmek istediğin vites hangi hız ve devirde rahat gidiyorsa, o hız ve devirde geçeceksin vitese. Misal 60 la gidiyorsun 4. Vitestesin. Peş peşe yavaşlamadan 3-2-1 yaparsan "Alllaaah şanzımanı kucağıma aldım" dedirtecek sesler duyarsın:)

1. enjeksiyonlu motor-arabada yokuşta vitesi boşa atmak, hem alternatörü çevirme işini yerçekimi yapamayacağı, hem de enjeksiyonlu aracın yakıt göndermeyi kesememesi kaynaklı yakıt tüketimini arttırır.

2. o kadar aşırı cimri isen ve motor karbüratörlü ise, depo konumunu off yaparak viteste sıfır benzinle inebilirsin

3.doğru viteste ve az fren kullanarak inmek, fren ömrünü arttıracaktır. frenlerini boşuna eskitmenin bir kazancını görmeyeceğin gibi, şanzımanın köpek dişlilerini kırdığın zaman, sana kabaran bir şeyler olacaktır...

Super Moderator
Kaş yaparken göz çıkartmak,, derler ya; Dinlendirdiğini düşünürken, şanzıman üzerine aniden bindirdiğin yükün verdiği zararı, sanırım 10.000 km düzgün kullandığınızda veremezsiniz.

Motosiklet yorulmaz, yeterki siz onu düzgün kullanın. Üzerindeki yükü hafifletmek sizi mutlu edecek ise, vuruntu yapmayacak sekilde vitesi yukarı çekin. 2'deyseniz 4 yapın. 3 deyseniz 5 yapın..,,, (gereksiz ama, en azından zarar vermez)

Motosikleti
D400
yokuş aşagı boşa almak çok mantıksız.

tüm herşeyi debriaj ve frene emanet etmeyin, mümkün seviye motor freni ve az fren ile inin.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Debriyaj zırt pırt çekilmez. Düşük hızlarda veya sıkışık trafikte motosiklet hakimiyetini arttırmak amacıyla kullanılabilmesinin dışında 2 yerde kullanılır;

1. Vites değiştirmek için,
2. Viteste iken durduğunuzda motorun stop etmemesi için.

Bunun dışında debriyajla işiniz yok. Hele hele hareket halindeki motosikleti boşa almak son derece tehlikeli.

Honda eğitim merkezinde ilk düzelttikleri hatalar, ellerin sürekli debriyaj ve/veya fren maneti üzerinde bırakılma ısrarı. Ben de özellikle ön fren maneti üzerinde 2 parmak tutardım (sıkışık trafik veya tehlike sezdiğim durumlar hariç) ama bunu değiştirdim. İnanın motosiklet kullanma beceriniz artacak.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Alma boşa dostum, motosiklet şanzımanları araba şanzımanı gibi değildir. Hareket halinde boşa almak şanzıman ve diğer bağlı unsurlara zarar verir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar