Egzoz Ceza Problemi

hocam
daha önce kullandığım cbr 650f üzerinde full sistem gpr egzoz vardı. gpr a mail atıp bu egzozun orijinalliği ile ilgili belge istedim, adamlar da göndermişti,

Hah işte bizim milletin yanıldığı nokta bu. Sana gönderilen belge o egzozun sahte olmadığının, orjinal gpr olduğunun belgesi.

O belge Türk gıda kodeksine uygun olduğunu ispatlamaz.

Motosikleti
Motoru satıldı...
Kral imkansıza yakındır :D kaza yaptım oradan trafikçi geçiyordu adam arabadan bile inmedi yaralanma yoksa trafik gelmez diyor. Kolum kırılmış daha ne gibi bir yaralanma bekliyorlar anlamadım açıkçası. Yani anlayacağın bu durumda bile gelmeyen trafiğin o durumda gelmesi genelevde bakire bulmanla aynı ihtimal :D
şöyle söyleyeyim arabayla ana yolda giderken önümüze atladı (adam %100 kusurlu bulundu bu arada) bizim ön kaput yamuldu tampon, far falan değişti polisi arıyoruz, aranızda anlaşın, tutanak tutun falan diyor neyseki karşı taraf anlayışlıydı da kavga gürültü olmadan mevzuyu kapatıp adamın sigortasından yaptırmıştık.
Açıkçası ben polise de güvenmiyorum.
Bir kere çevirmedeyim ehliyetim altımdaki motora yeterli ruhsat falan elinde, yine de kaçlık bu motor işte ehliyetin yetiyor mu?
Yok motor niye sesli, motorda 125 lik bu motorun canı ne sesi ne Allah aşkına 400-600 falan olsa gene bunu dese anlayacağım. (bu arada egzozda fabrika çıkışı stok egzoz) işte bilmem ne ceza yazmaya çalıştı neyse ki diğer arkadaşı konuya müdahale etti de ceza yemeden o çevirmeden çıktım.

Motosikleti
ZX4RR
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
şöyle söyleyeyim arabayla ana yolda giderken önümüze atladı (adam %100 kusurlu bulundu bu arada) bizim ön kaput yamuldu tampon, far falan değişti polisi arıyoruz, aranızda anlaşın, tutanak tutun falan diyor neyseki karşı taraf anlayışlıydı da kavga gürültü olmadan mevzuyu kapatıp adamın sigortasından yaptırmıştık.
Açıkçası ben polise de güvenmiyorum.
Bir kere çevirmedeyim ehliyetim altımdaki motora yeterli ruhsat falan elinde, yine de kaçlık bu motor işte ehliyetin yetiyor mu?
Yok motor niye sesli, motorda 125 lik bu motorun canı ne sesi ne Allah aşkına 400-600 falan olsa gene bunu dese anlayacağım. (bu arada egzozda fabrika çıkışı stok egzoz) işte bilmem ne ceza yazmaya çalıştı neyse ki diğer arkadaşı konuya müdahale etti de ceza yemeden o çevirmeden çıktım.
Öyle öyle yaralanma olsun olmasın umrunda değil aranızda anlaşın diyor ben eşek miyim adam anlaşmak tutanak tutmak istememiş ki seni çağırıyorum senin görevin bu. Bizim ülkede polise tapan kitle (emir kulu,fazla saat çalışıyorlar psikolojileri bozuk vs vs) olduğu sürece bu durum daha da vahim bir hale gidiyor.
Kaldı ki fazla saat çalışan hiçbir polis yok. Çalıştıkları saatten, kahvehanede oturup kumar oynadıkları kısmı çıkarsak haftada 30 saat çalışan bile yoktur aralarında ama sorsan ağlarlar.

Hah işte bizim milletin yanıldığı nokta bu. Sana gönderilen belge o egzozun sahte olmadığının, orjinal gpr olduğunun belgesi.

O belge Türk gıda kodeksine uygun olduğunu ispatlamaz.
ben de onu anlattım zaten hocam. o belgeyi anlamıyorlar ayrı konu, fakat tüvtürk egzoza bir müdahale olmadıkça markasına şekline şemaline takılmıyor, muayeneden geçiriyor. bu da yönetmeliğe uygun demektir. uygun olmasa tüvtürk muayeneden geçirmezdi o egzozları.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Benim motorun sağ tarafında şaşi üzerinde şu motor devrinde şu kadar DB ses çıkarır diye yazı var. Onu aşmadığım sürece sorun olmamalı, ona göre trafiğe çıkabilir diye firma tip onay belgesi almış zaten. ama polislerde gürültü ölçen cihaz yok, zaten normal bir devirde değil de gaz kolunu yakalayıp kesiciye sokacak şekilde gaz açarak yapıyorlar. Bu gibi polislere denk gelmemek için polis çevirmesinde durunca hemen stop ediyorum.

hocam motosikletlerde egzoz emisyonuna bakılmıyor. bu nedenle de üzerindeki egzozun markası önemli değil tüvtürk için. ancak egzozun herhangi bir yerinde delik, tıpa vs gibi egzozun işleyişini değiştirecek bi mekanizma varsa o zaman muayeneden geçirmiyorlar. bu şekilde trafikte yakalanırsan da suç zaten. fakat herhangi düzgün bir markanın egzozunu susturucusu ile birlikte kullanırsan ceza yazılsa bile iptal ettirebilirsin. süreç biraz seni uğraştırır sadece.
daha önce kullandığım cbr 650f üzerinde full sistem gpr egzoz vardı. gpr a mail atıp bu egzozun orijinalliği ile ilgili belge istedim, adamlar da göndermişti, herhangi bir çevirmede o evrakı gösteriyordum, tabi italyanca olduğu için çok bişi anlamıyordu poliser, bugüne kadar kimse de ceza yazmadı. bazen susturucusunu çıkarıyordum, o zaman da bagaj altından sustucuyu çıkartıp polislere gösteriyor, düştü eve gidince takacam deyip geçiyordum.

Muayenede egzoz emisyonuna bakılmaması motosikletlerde egzoz emisyon kulları/sınırları yok demek olmuyor ama. 650F muhtemelen euro4 motosiklettir, katalizörün olmak zorunda, full sistemde olmadığına da bahse girebilirim. Bu durumda senin motorun Avrupa'nın herhangi bir yerinde yolda kullanılabilir olmaktan çıkıyor. Sen polislerin cahilliğinden faydalanmışsın :D

Tabii bu söylediğim, yol uygunluğu olanlara da apır sapır ceza yazıldığı gerçeğini değiştirmiyor.

Muayenede egzoz emisyonuna bakılmaması motosikletlerde egzoz emisyon kulları/sınırları yok demek olmuyor ama. 650F muhtemelen euro4 motosiklettir, katalizörün olmak zorunda, full sistemde olmadığına da bahse girebilirim. Bu durumda senin motorun Avrupa'nın herhangi bir yerinde yolda kullanılabilir olmaktan çıkıyor. Sen polislerin cahilliğinden faydalanmışsın :D

Tabii bu söylediğim, yol uygunluğu olanlara da apır sapır ceza yazıldığı gerçeğini değiştirmiyor.
hocam faturası mevcut, full sistem egzoz takıldı, bu konuda nasıl böyle emin konuşabiliyorsun hayret ediyorum. hiçbir şey bilmeden her şey hakkında fikri olanlar gibisin.

ayrıca motosikletler egzoz emisyonuna tabi değil, yönetmelik böyle diyor.

Madde 7

bu arada ben ülkemizde geçerli kurallara istinaden konuşuyorum, avrupada bir çok kanun farklı. orada emisyona göre şehrin bazı kısımlara araçla bile giriş yapamıyorsun. avrupa apayrı bir konu.

Son düzenleme:
hocam faturası mevcut, full sistem egzoz takıldı, bu konuda nasıl böyle emin konuşabiliyorsun hayret ediyorum. hiçbir şey bilmeden her şey hakkında fikri olanlar gibisin.

Hocam nasil bu kadar emin konuşabiliyorum? Full sistem egzozunda katalizör olmadığı için. Varsa onun spec sheet'ini atar mısın rica etsem? uyuzluğuna söylemiyorum bunu,merak ediyorum. Motor için certified olması başka bir şey, emisyon kurallarına uygun olması başka bir şey. Faturası falan orijinal olduğunu anlatıyor, belgeler CBR650F için tasarlandığını anlatıyor. Katalizörü yoksa emisyon kurallarına aykırıdır, bunun için motosiklette bir ayrıcalık yok.

Bak yolladığın yönetmeliğin adı "kontrol yönetmeliği". Nasıl denetlenir onu anlatıyor ve motosikletler denetlenmiyor. Bu kural yok demek değil. Neden her yeni regülasyonda katalizörler büyüyor motorlar daha da susuyor? Bu emisyonlara uyan egzozlar olmak zorunda olduğu için.
Emisyon da iki adettir bu arada, ses emisyonu ve gaz emisyonu.

Uymayan şeyler belgeli sertifikalı nasıl satılıyor?
Senin kullanım alanın trafik zorunda olmadığı için.

Misal benim şimdi cebimde para olsa kaşıntım var, Tuareg için Akrapovic'in son susturucusunu almak istiyorum. Tuareg'de katalizör son susturucuda değil o nedenle sadece sese uyması gerekiyor, ona da uyuyor, dolayısıyla ben bu egzozu taktığımda motorumda herhangi bir road-leag olmayan durum olmuyor. Kullanabilirim, AB'de de, aslında Türkiye'de de.. neyse.
Ama bir de Akrapovic'in Tuareg için full headers komple kiti var, kit dediğim son susturucu hariç tabii, headers ve full borular, bunu taktığım zaman katalizörsüz bir boru olduğu için road legal olmaktan çıkıyor motosiklet. Yine AB'de veya Türkiye'de aynı bu durum.

Ben bu egzozu takıp Tuareg'i sadece yarışlarda kullanıcam belki? Bu nedenle satışına engel bir şey yok, faturalı sertifikalı olacaktır yine.

*

Ha milyonda bir ihtimaldir, sport-cat takılı bir egzoz sistemin vardır, bu söylediklerim düşer, motorun road-legal olur.
Ama açıkçası pek ihtimal vermiyorum - sebebi de sport-cat'li sistemlerin abbuk subuk pahalı olması.

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
Arkadaş orjinal egzozu kullanın daha iyi bu tür aktraksiyonlara niye ihtiyaç duyuyorsunuz anlamıyorum. Neymiş daha iyi farketsinler çok farkedilmek istiyorsanız korna denilen zımbırtı var gaz vererek farkedilmek neyin kafası. Gereksiz macera aramaya gerek yok ! Hele o alt geçitlerde bile bile gaz açıp bağırtanlar e küfür yiyolar biliyorlar mı acaba ? Ya da diğer ihtimal küfür yemek hoşlarına gidiyor da olabilir.

Motosikleti
Motorsuz
Arkadaş orjinal egzozu kullanın daha iyi bu tür aktraksiyonlara niye ihtiyaç duyuyorsunuz anlamıyorum. Neymiş daha iyi farketsinler çok farkedilmek istiyorsanız korna denilen zımbırtı var gaz vererek farkedilmek neyin kafası. Gereksiz macera aramaya gerek yok ! Hele o alt geçitlerde bile bile gaz açıp bağırtanlar e küfür yiyolar biliyorlar mı acaba ? Ya da diğer ihtimal küfür yemek hoşlarına gidiyor da olabilir.
korna basılı mı dolaşalım? oluuur

Hocam nasil bu kadar emin konuşabiliyorum? Full sistem egzozunda katalizör olmadığı için. Varsa onun spec sheet'ini atar mısın rica etsem? uyuzluğuna söylemiyorum bunu,merak ediyorum. Motor için certified olması başka bir şey, emisyon kurallarına uygun olması başka bir şey. Faturası falan orijinal olduğunu anlatıyor, belgeler CBR650F için tasarlandığını anlatıyor. Katalizörü yoksa emisyon kurallarına aykırıdır, bunun için motosiklette bir ayrıcalık yok.

Bak yolladığın yönetmeliğin adı "kontrol yönetmeliği". Nasıl denetlenir onu anlatıyor ve motosikletler denetlenmiyor. Bu kural yok demek değil. Neden her yeni regülasyonda katalizörler büyüyor motorlar daha da susuyor? Bu emisyonlara uyan egzozlar olmak zorunda olduğu için.
Emisyon da iki adettir bu arada, ses emisyonu ve gaz emisyonu.

Uymayan şeyler belgeli sertifikalı nasıl satılıyor?
Senin kullanım alanın trafik zorunda olmadığı için.

Misal benim şimdi cebimde para olsa kaşıntım var, Tuareg için Akrapovic'in son susturucusunu almak istiyorum. Tuareg'de katalizör son susturucuda değil o nedenle sadece sese uyması gerekiyor, ona da uyuyor, dolayısıyla ben bu egzozu taktığımda motorumda herhangi bir road-leag olmayan durum olmuyor. Kullanabilirim, AB'de de, aslında Türkiye'de de.. neyse.
Ama bir de Akrapovic'in Tuareg için full headers komple kiti var, kit dediğim son susturucu hariç tabii, headers ve full borular, bunu taktığım zaman katalizörsüz bir boru olduğu için road legal olmaktan çıkıyor motosiklet. Yine AB'de veya Türkiye'de aynı bu durum.

Ben bu egzozu takıp Tuareg'i sadece yarışlarda kullanıcam belki? Bu nedenle satışına engel bir şey yok, faturalı sertifikalı olacaktır yine.

*

Ha milyonda bir ihtimaldir, sport-cat takılı bir egzoz sistemin vardır, bu söylediklerim düşer, motorun road-legal olur.
Ama açıkçası pek ihtimal vermiyorum - sebebi de sport-cat'li sistemlerin abbuk subuk pahalı olması.
hocam hangi kanun veya yönetmeliğe göre uygunluktan bahsediyorsun, bi açıklayabilir misin?
benim gördüğüm yönetmelikte motosikletlerde emisyona bakılmadığını yazmışlar.
arabada durum farklı olabilir, sapla samanı karıştırmayalım.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Motosikleti
ZX4RR
Mevzu sadece ses değil. Korna basın diyorsun da bu ülkede göz göze geldiler diye adam öldüren y**şaklar var. Yani çok gereksiz bir yorum yapmışsın bence. Sana kimse motorun sesi fazla çıkıyor diye inip saldırmaz ama korna bastığında neler olur onu deneyimle gör. En azından ben insanlarla gereksiz muhatap olmamak için takacağım. Yolda her yanlışa korna basacak olsan emin ol egzoz sesinden daha çok rahatsız eder. Motor bağırtma konusuna da gelecek olursak tünel demişsin evet yapılmaması gerek fakat tünelde egzoz bağırtmanın kimseye bir zararı olacağını düşünmüyorum orası otoyol sonuçta oradan harley de geçiyor olabilir stock bir 1000'lik makine de geçiyor olabilir spor bir otomobil de geçiyor olabilir aynı şeyleri onlara da diyebilecek misin ?

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
tünelde egzoz bağırtmanın kimseye bir zararı olacağını düşünmüyorum orası otoyol sonuçta oradan harley de geçiyor olabilir stock bir 1000'lik makine de geçiyor olabilir spor bir otomobil de geçiyor olabilir aynı şeyleri onlara da diyebilecek misin ?
Tünelde kuvvetlice osurana bile ana avrat küfür edilir. Spor otomobil, zengin piç, senatör(!) olsan da fark etmez.
Ayrıca kimse senin egzozun bağırıyor diye kenara çekilmez, daha fazla kızar, daha fazla küfreder, belki de daha fazla sıkıştırır.

Sizin görmediğiniz yönetmeliklerin veya atıf yaptığı yönetmeliklerin birinde yazıyor olabilir.
Mesela şöyle bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğin atıf yaptığı diğer mevzuat (MARTOY vs) var.
Motorlu Araçların Dış Gürültü Emisyonları ve Egzoz Sistemleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği
tamam hocam hangi yönetmelik hangi maddede açık açık yazıyorsa gösterin, görelim. motosikletlerin egzozları şu tip onaya ihtiyaç duyar diye bişi göremedim ben.
martoy yönetmeliğinde de yine motosikletlerin tip onayını münferit onayını kapsamadığından bahsediyor.

Motosikleti
ZX4RR
Tünelde kuvvetlice osurana bile ana avrat küfür edilir. Spor otomobil, zengin piç, senatör(!) olsan da fark etmez.
Ayrıca kimse senin egzozun bağırıyor diye kenara çekilmez, daha fazla kızar, daha fazla küfreder, belki de daha fazla sıkıştırır.
O eden kişinin seviyesizliği aynısını fazlasıyla iade ediyorlardır :) bahsettiğim araçları stock olarak varsaydım. 1000'lik makine ile tünele girdiğinde kontak mı kapatacaksın? Ayrıca ben sana korna yüzünden çıkan bir sürü kavga atabilirim sen bana egzoz yüzünden ''sen niye motoru bağırtıyorsun arkamdan yanımdan'' diye kavga çıkartan bir video vs atar mısın :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar