Debriyaj ayarı nasıl yapılır?

Debriyaj ayarını ayarlayamadım. Yani kavrama noktası ileride olunca debriyaj çok sert oluyor ve tek parmakla çekemiyorum. Debriyajı yumuşak yaptığımda ise kavrama noktası çok geride oluyor debriyaj tokatlayamıyorum. Bunun ayarını nasıl yaparım?

Son düzenleme:
Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Debriyaj ayarını ayarlayamadım. Yani kavrama noktası ileride olunca debriyaj çok sert oluyor ve tek parmakla çekemiyorum. Debriyajı yumuşak yaptığımda ise kavrama noktası çok geride oluyor debriyaj tokatlayamıyorum. Bunun ayarını nasıl yaparım?
Normal sürüşte debriyaj tokatlamanı gerektiren bir durum yok. Ha ille de tokatlamak istiyorsan biraz daha sert ayarlayıp debriyajı 2 parmakla kullanmayı deneyebilirsin.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Tek parmakla çekmeye uğraşmaktan vazgeçip olması gerektiği şekilde 4 parmakla çekmeye alıştırın elinizi.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Tek parmakla çekmeye uğraşmaktan vazgeçip olması gerektiği şekilde 4 parmakla çekmeye alıştırın elinizi.
Kurstaki CG'nin debriyajı sertti ama benim RTR200'ün debriyajı yumuşak, 2 parmak kullanıma fazlasıyla müsait. Böyle kullansam bir şey olmaz değil mi?

Motosikleti
Kurstaki CG'nin debriyajı sertti ama benim RTR200'ün debriyajı yumuşak, 2 parmak kullanıma fazlasıyla müsait. Böyle kullansam bir şey olmaz değil mi?
manetler 4 parmak kullanılır her zaman. 2 parmak sakıncalı olabilir, kendinizi o şekilde alıştırmayın.
Haa, düzgün eğitimler alır üzerine pistte sürüş eğitimleri de lamış olursunuz, artık hakimiyet ve sürüş anlamında hiç sorununuz kalmamış olur o zaman daha ileri seviye manevralar için belki iki parmak kullanılabilir ama bu bahsettiğim seviyede sürebilen zaten bu forumda toplasak 3 tane zor çıkar. Bu yüzden siz doğrusunu öğrenmeye bakın yanlış alışkanlık kalmasın.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
manetler 4 parmak kullanılır her zaman. 2 parmak sakıncalı olabilir, kendinizi o şekilde alıştırmayın.
Haa, düzgün eğitimler alır üzerine pistte sürüş eğitimleri de lamış olursunuz, artık hakimiyet ve sürüş anlamında hiç sorununuz kalmamış olur o zaman daha ileri seviye manevralar için belki iki parmak kullanılabilir ama bu bahsettiğim seviyede sürebilen zaten bu forumda toplasak 3 tane zor çıkar. Bu yüzden siz doğrusunu öğrenmeye bakın yanlış alışkanlık kalmasın.
Doğrusunu kullanmayı denerim. Şehir içinde ne olup ne bittiğini kestiremediğim için fren ve debriyajı 2 parmak üstte kullanıyorum, şehir dışında 4 parmak fren kullanıyorum. Manet uzaklığını ayarlayınca debriyajda eli ezme veya yetişememe gibi bir durum olmadı.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
debriyaj tokatlayamıyorum.
Madem öyle sen de çavuşu tokatla.
480X-2013524175817_krk001.jpg

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Tokatlayınca ne olacak merak ettim şimdi...
Şaha falan mı kalkıcak :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
Doğrusunu kullanmayı denerim. Şehir içinde ne olup ne bittiğini kestiremediğim için fren ve debriyajı 2 parmak üstte kullanıyorum, şehir dışında 4 parmak fren kullanıyorum. Manet uzaklığını ayarlayınca debriyajda eli ezme veya yetişememe gibi bir durum olmadı.
Bence düzgün bir eğitmenden Kapalı Alanda hakimiyet eğitimi alın, o eğitim sırasında yerleşmiş yanlışlarınızı eğitmenler gösterip doğrusunu öğretirler, eğitim esnasında şehir içi trafikte ya da şehir dışında nasıl yapacağım kısmını da sorabilirsiniz.

Ben mesela şehir içinde istanbulun sıkış trafiği gibi yerlerde sol elimi manetin üzerinde 2 parmak değil 4 parmak tutuyorum, bu şekilde de gidonu yeterince tutabildiğim için aniden debriyaja basmam gerektiğinde 4 parmak hazır oluyor ve rahatça debriyajı çekebiliyorum ve yarım debriyaj ayarlamak öyle çok zor iş olmuyor. Tabi forumda aramızda eğitmen arkadaşlar var, yanlış bir şey söylüyorsam lütfen düzeltsinler çünkü yanlış bilgi verip de okuyacak bir sürü kişeye yanlış bilgi yaymış olmak da istemem.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Arabada da motorda da, debriyaj ve frenin üzerinde elimi tutmam, bana yanlış geliyor. Kavrama bittiyse araç yol aldıysa, bir daha vitese kadar debriyajla işim olmaz. Düşük hızlar-yarım debriyaj-İstanbul trafik durumları hariç tabii onlarda mecbur.

Fren de aynı şekilde, belki yanlış bulacak olanlar olabilir ama, benim motivasyonum korku. Fren üzerindeki parmaklar ani bir durumda tehlikeye sebep olabilecek refleks verebiliyor.

Düşük hızlarda zaten arka fren yeterli, yüksek hızlarda da takip mesafemi; gaz kapatıp elimi manet üzerine götürüp tepki verebilecek zamanı da üzerine ekleyerek hesaplıyorum.

Not: En doğrusunu eğitmenler bilir. Ben henüz hiç eğitim almadım, canımı koruma odaklı kullandığımda bende böyle çalışıyor :)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yani arkadaşlar devlet adama ehliyet vermiş mi, vermiş. Adam debriyaj ayarı sormuş. Bir kişide nasıl yapılacağını yazmamış, akıl vermiş. Bilmiyorum ama bana forum bu haliyle itici gelmeye başladı. Hep bir akıl verme, laf sokma adam gibi tartışma olmuyor. Bilen biri yazsın debriyaj ayarını adam ne yaparsa yapsın, bizim yapma dememizle mi yapmayacak, yapmak istediklerini. Bu arada hakikaten ihtiyacı olan faydalanır.

Yani arkadaşlar devlet adama ehliyet vermiş mi, vermiş. Adam debriyaj ayarı sormuş. Bir kişide nasıl yapılacağını yazmamış, akıl vermiş. Bilmiyorum ama bana forum bu haliyle itici gelmeye başladı. Hep bir akıl verme, laf sokma adam gibi tartışma olmuyor. Bilen biri yazsın debriyaj ayarını adam ne yaparsa yapsın, bizim yapma dememizle mi yapmayacak, yapmak istediklerini. Bu arada hakikaten ihtiyacı olan faydalanır.
Hidrolikte bile tek parmak debriyaj çekilmiyor nasıl bi cevap verelim...

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Hidrolikte bile tek parmak debriyaj çekilmiyor nasıl bi cevap verelim...
Haklısın, konu sahibinin verdiği bilgilerle anca varsayım ve öğütten öte cevap veremeyiz. Ayrıca konuların altında verilen bilgilerle okuyucular yeni şeyler öğreniyor. Arama motoru değil burası, her cevabın konuya tam cevap vermesine gerek yok. Motorun modeli belli değil, debriyaj telli mi hidrolik mi belli değil. Kendince bir değer belirlemeye çalışıyor ama orta noktayı bulamıyor. Benim tek bildiğim debriyajın üstünde ve altında fazladan pay olmalı, debriyaj maneti en aşağıda veya en yukarıda kavramamalı. Motorun bakım kılavuzuna başvurulmayacaksa çok bilinmezli bu denkleme verilecek mantıklı cevaplar "Tek parmak kullanma" veya "Debriyaj tokatlama sende" olur. Debriyaj ayarıyla hepsini bir arada yapamıyorsa tek parmak yerine 2 veya 4 parmak kullansın. Tek parmak yumuşak debriyaj istiyorsa debriyaj tokatlamasın. Hatta devir eşleyip debriyajsız vites atsın.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Hocam şimdi soru saçma olunca cevaplar da saçma oluyor. Ne denmiş bakalım:
  • ...kavrama noktası ileride olunca debriyaj çok sert oluyor ve tek parmakla çekemiyorum... (Debriyaj tek parmakla çekilmez!)
  • Debriyajı yumuşak yaptığımda ise kavrama noktası çok geride oluyor debriyaj tokatlayamıyorum... (Bu da basit mantıkla çözülebilen bir konu?)
Mantık kullanarak çözülebilecek bir soru sorulduğunda insanların irrite olması normal kabul edilebilir. Soru sahibinin ilk yapılması gereken şey motosikletin kullanım kılavuzuna bakmaktır. Tüm motosikletlerin kullanım kılavuzunda debriyaj ayarının nasıl yapıldığı yazar. (Çünkü mühim ve elzem bir ayar...) Kullanım kılavuzunu okumadan soru soranlar da insanı irrite ediyor. Okumayan insanı sevmiyorum şahsen...

Orijinal soru sahibine:
  1. Debriyaj tek parmakla çekilmez, dört parmak çekerseniz sert gelmeyecektir.
  2. İdeal ayar debriyaj manetinin ucunun en fazla 1 ila 1,5cm oynayacağı kadar boşluk bırakmaktır. (Ben 1cm'i geçmeyi pek sevmiyorum...)
  3. Eğer motosikletin kitapçığında gösterildiği gibi ayarladığınızda manet çok ileride kalıyor ve rahatça kullanamıyorsanız (bence) yapabileceğiniz tek bir şey var o da ayarlı bir manete geçmektir. Çünkü boşluğu artırdığınızda hızlı vites değiştirmek veya yarım debriyaj yapmak debriyajı kontrol etmek (bence) çok zorlaşıyor.
  4. Yine de; vites değişimlerinden önce debriyajın boşluğunu alarak vitesi öyle değiştirmeye başlarsanız sarsıntısız ve hızlı vites değiştirmeniz mümkün, ancak bunu arka arkaya yapması sıkıntılı olur. (Özetle; yeri geldiğinde ayranın dökülmesine razı gelmekte fayda var...)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Hocam şimdi soru saçma olunca cevaplar da saçma oluyor. Ne denmiş bakalım:
  • ...kavrama noktası ileride olunca debriyaj çok sert oluyor ve tek parmakla çekemiyorum... (Debriyaj tek parmakla çekilmez!)
  • Debriyajı yumuşak yaptığımda ise kavrama noktası çok geride oluyor debriyaj tokatlayamıyorum... (Bu da basit mantıkla çözülebilen bir konu?)
Mantık kullanarak çözülebilecek bir soru sorulduğunda insanların irrite olması normal kabul edilebilir. Soru sahibinin ilk yapılması gereken şey motosikletin kullanım kılavuzuna bakmaktır. Tüm motosikletlerin kullanım kılavuzunda debriyaj ayarının nasıl yapıldığı yazar. (Çünkü mühim ve elzem bir ayar...) Kullanım kılavuzunu okumadan soru soranlar da insanı irrite ediyor. Okumayan insanı sevmiyorum şahsen...

Orijinal soru sahibine:
  1. Debriyaj tek parmakla çekilmez, dört parmak çekerseniz sert gelmeyecektir.
  2. İdeal ayar debriyaj manetinin ucunun en fazla 1 ila 1,5cm oynayacağı kadar boşluk bırakmaktır. (Ben 1cm'i geçmeyi pek sevmiyorum...)
  3. Eğer motosikletin kitapçığında gösterildiği gibi ayarladığınızda manet çok ileride kalıyor ve rahatça kullanamıyorsanız (bence) yapabileceğiniz tek bir şey var o da ayarlı bir manete geçmektir. Çünkü boşluğu artırdığınızda hızlı vites değiştirmek veya yarım debriyaj yapmak debriyajı kontrol etmek (bence) çok zorlaşıyor.
  4. Yine de; vites değişimlerinden önce debriyajın boşluğunu alarak vitesi öyle değiştirmeye başlarsanız sarsıntısız ve hızlı vites değiştirmeniz mümkün, ancak bunu arka arkaya yapması sıkıntılı olur. (Özetle; yeri geldiğinde ayranın dökülmesine razı gelmekte fayda var...)
Sevgili Cyan yeni yetmelerle bir aradayız. Bu jenerasyonun yazmaktan, okumaktan, soruyu doğru sormaktan haberi olmadığının zaten artık idrakine vardık. Bu nesil Grok denen gudubeti bile küfürbaz ettiler. Yani biz yazalım bu ayarın doğrusu budur, böyle yapılır, sen kendine nasıl istersen öyle ayarla. Ha bu arada bir başkası yanlış veya hiç bilmiyorsa sebeplenir.

Motosikleti
1190 ADV

Debriyaj tokatlayamıyorum gerekçesiyle debriyaj ayarı sorarsa biri böyle cevaplar alması da gayet normaldir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar