Egzosta susturucu olsa ceza oluyor mu?

Motosikleti
Cbr 650F
Geçenlerde bir ilanda gördüm. Motorumda markasını yazmıştı ama unuttum neyse egsoz var ama susturucu var o yüzden polis ceza yazmıyor dedi. Muayeneden de geçiyor dedi.

Bende daha önce bir 600 rr da susturucu var olarak muayeneden geçirdim.

Polis hangi maddeye göre buna ceza yazmıyor acaba? Aslı astarı var mı bilen var mı?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
sen bu konuyu açtın diye plakan olsa ceza yazar internete evinde egzoz taktığın sonra çıkardığın videoyu at ona da ceza yazacak çok aç köpek var memlekette ceza haklı veya haksız polisin sikinde değil pek o uğraşmıyor sonuçta sen uğraşıyorsun itiraz dilekçesiyle

Motosikleti
Cbr 650F
hukuki bir kanıt arıyorum aslında. muayeneden susturucu ile geçebiliyoruz teknik olarak. demekki yasal gibi duruyor. polis yazdı diyelim. imzalamadık tutanağı ama bir kanuni madde olsa ona ithafen hakkımızı savunuruz. bu konuda bilgisi olan var mı diye onu merak ediyorum
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

mesela KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU madde 32 de şu yazıyo

"Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda 1.002 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Ayrıca, araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten menedilir."

yani muayenede o egsoz ruhsata yazılsa polis ceza yazamaz mı?

Motosikleti
DUKE 250
herhangi bir standartı yok, motorunda orjinal harici egzoz varsa, polis beyin hanımının o gece başı ağrıdıysa o cezayı yersin kaçarı yok.
orjinal egzoz üzerine akropoviç logosu yapıştıran birisinin bile ceza yemişliği var.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Geçenlerde bir ilanda gördüm. Motorumda markasını yazmıştı ama unuttum neyse egsoz var ama susturucu var o yüzden polis ceza yazmıyor dedi. Muayeneden de geçiyor dedi.

Bende daha önce bir 600 rr da susturucu var olarak muayeneden geçirdim.

Polis hangi maddeye göre buna ceza yazmıyor acaba? Aslı astarı var mı bilen var mı?
Yamaha servisinde 100 liraya orijinal akrapovic takıyorlar, katalizörlü ve düz boru olarak 2 seçeneği var. Kat olanın açıklamasında trafiğe uygun yazıyor ancak polis gördüğü yerde yazar motorunu bağlar sende gider muayeneye iptal ettirirsin olan zamanına olur. Kat iptali yapmadan egzoz taktıktan sonra da şahsen bir anlamı yok sadece biraz daha tok ve kaliteli ses verir.

hukuki bir kanıt arıyorum aslında. muayeneden susturucu ile geçebiliyoruz teknik olarak. demekki yasal gibi duruyor. polis yazdı diyelim. imzalamadık tutanağı ama bir kanuni madde olsa ona ithafen hakkımızı savunuruz. bu konuda bilgisi olan var mı diye onu merak ediyorum

"Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda 1.002 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Ayrıca, araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten menedilir."

"Trafiğe çıkmaya uygun" belgesini alsan dahi akpolisler* kafasına göre yazıyor. Yazılan cezanın amacı para toplamak olduğu sürece bu durum böyle devam edecek, Orijinal egzoza bile ceza yazan adam yarın öbür gün egzoz taktığında "bunda akrapovic/sc yazıyor" bunlar orijinal değil diyip yazadabilir

Son düzenleme:
Egzoza baktıkları kadar sürücüye de bakıyor polisler. Ben susturuculu full sistem egzoz ile (sıralı 4) çok çevirmeye girdim ama ceza yazmadılar. Egzoz orjinal değil ama sesi fazla çıkmıyor diyerek teşekkür edip gönderdiler hep. Sürücü dırzo bir tip ise direkt yazarlar. Full ekipmanlı ve düzgün üslubu olan kişilere genellikle yazmıyorlar. Belki de bana öyle denk geliyordur hep.

Motosikleti
1190 ADV

Muz cumhuriyetinde yaşıyoruz, sen hukuki dayanaktan bahsediyorsun :)

Motosikleti
NC750X '22

Burada kanuni olarak 2 madde var:
1) "Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişiklik" : Yani susturucu taksan da takmasan da, motorun orijinal bir parçasını, farklı bir ürünle değiştirdiğinde projesini muayenesini yaptırıp ruhsata işletmediysen ceza uygulanabilir. (Bunu isterlerse sticker için de uygularlar, çanta için de uygularlar, o kadar açık uçlu bir madde)
2) "çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü" : Aslında bu maddenin teknik değişiklikten bağımsız bir maddesi de var. Özetle orijinal olsun olmasın, çok gürültü çıkarıyorsan, çevreyi rahatsız ediyorsan ceza uygulanabilir. Buradaki "çok" gürültü meselesi tabii ki çok tartışmalı, kime göre neye göre çok, polisin elinde desibel metre var da kaç desibel gürültü çıkardığını ölçebiliyor mu, kanun kaç desibele kadar izin veriyor gibi, bu tartışma ayrı bir konu.

Yeetteerr bıktık sizin egzoz fetişiminizden yeetteerr.

Nedir sizin bu egzozdan alıp, veremediğiniz kardeşim?

Millet bıktı bu apaçilerden, polis çok mu meraklı senin egzozun ile uğraşmaktan? Vatandaşın şikayetinden, sizin zortlatmanızdan onlarda ne yapsın?

Millet niye ceza yazmıyorsun diyor, egzozcularda neden yazıyorsun diyor, memurlarda deyimde ki gibi ne İsa ya, ne Musa ya yaranabiliyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Egzoza baktıkları kadar sürücüye de bakıyor polisler. Ben susturuculu full sistem egzoz ile (sıralı 4) çok çevirmeye girdim ama ceza yazmadılar. Egzoz orjinal değil ama sesi fazla çıkmıyor diyerek teşekkür edip gönderdiler hep. Sürücü dırzo bir tip ise direkt yazarlar. Full ekipmanlı ve düzgün üslubu olan kişilere genellikle yazmıyorlar. Belki de bana öyle denk geliyordur hep.
chopper motosikletlerin çoğuna yazmıyorlar hocam

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
"Demokrasilerde çareler tükenmez." - Süleyman Demirel
le4r01v.jpg

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Biraz motoruna biraz da sürücüsüne göre değişiyor. Harley Davidson motosikletlerin hepsi gür gür gidiyor ama kolay kolay ceza yiyen olmuyor. Keza ısınma problemlerini azaltmak niyetiyle GS sahipleri de egzozlarını değiştirirler ve onlar da pek yemiyorlar. Ancak Naked ve Racing görünenler genelde biraz göze çarpıyor ki genelde oynuyorlar bi b*klar döndürüyorlar.

Şu var, egzozu alan adam bir zaman sonra orasını deliyor, bir taraflarını boşaltıyor aman aman birşeyleri kestiriyor ve neticede ona iyi, ama çevre için gürültü kaynağı birşey haline geliyor. Ben stok egzozumla pek mutlu olamıyor olsam da ceza yememek ve aileme hakaret ettirmemek adına bulaşmıyorum.

Bunun insiyatife bağlı bir durum olduğu ve net olarak cezaya tabi olduğu yukarıda çokça sefer geçmiş durumda. Yine karar yaptırana ait.

üzerinde yeter ki yazı/etiket/çıkartma olmasın; kimsenin egzozdan anladığı yok. sırf üzerinde marka ismi var diye ceza yazıyorlar.

Motosikleti
Cbr 650F
1 cok bagirmasi amacim degil. Insanlar sesi duyup dikkat ediyo. Farkedilirlik artiyo ve daha guvenli olduguna inaniyorum
2 tuvturke sorup susturucu takip ruhsata isletmeyi sorup buradan yazicam herkese
3 polis cevirdiginde durumu izah edip yokus yapmamak gerek
4 desibel siniri olmasi sart bu konuda kanunda boyle bir acik oldugu asikar

Arkadaşlar bilmediğimden ve meraktan soruyorum ABD gibi yerlerde bu egzoz ve gürültü olayı nasıl? Adamlar da tonla Harley ve Indian marka motorlar cirit atıyor trafikte ve hepsi bildiğiniz gibi orijinal egzoz ile çok gürültülü makinalar. Oralarda falanda bizdeki gibi gürültü takıntısı var mı ? Bize mi has bişey bu egzoz gürültü muhabbeti onu merak ediyorum

muayenede egzozda delik yoksa sorun olmuyor, full sistem egzoz da takabilirsin, sadece tüp de takabilirsin. 650f te full sistem gpr egzoz vardı. katalitik falan yok tabi haliyle, o şekilde geçmişti. özellikle de sordum, muayeneyi yapan arkadaş sadece egzozda veya borularda tıpa ile açılıp kapanabilen bi delik var mı yok mu ona bakıyoruz demişti.
ancak trafik polisi kafaya bi defa koydu mu orijinal egzoza bile bu çok ses yapıyor diyerek ceza yazabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar